Николай Стайков осъди ПИК за обидни 29 статии (допълнена)

Николай Стайков

© Надежда Чипева, Капитал

Николай СтайковЖурналистът и активист Николай Стайков осъди сайта ПИК за 29 статии в рамките на две години, които съдържат обидни и клеветнически твърдения. Решението е на Софийския районен съд (СРС) с председател Моника Добринова.


В него е записано, че заради конкретните нанесени вреди и интензитета им следва да бъде определено обезщетение в размер на 120 000 лв. Съдът уважава и присъжда сумата на частично предявения от Стайков иск за 12 хиляди и 500 лева. "Точният размер на обезщетението ще се определи в следващите дела след обжалванията на по-високи инстанции (ако има такива) и след завеждане на пълния иск", уточнява Стайков във "Фейсбук" (бел. ред.при предявяване на иск за висока сума може да бъде посочено, че се предява частичен иск за част от сумата, така че да не се плаща държавна такса върху цялата сума)


Сайтът е осъден да плати и 3 хиляди лева разноски. Решението подлежи на обжалване пред Софийския градски съд. Адвокат на Стайков е Александър Иванов.

Атаките в медии, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски срещу Стайков и други активисти, ескалираха след подаването на сигнала за организирана престъпна група на банкера Цветан Василев, Пеевски и Николай Бареков. По него прокуратурата отказа да образува разследване.


Преди време и Антоанета Цонева осъди сайта за нанесени неимуществени вреди за статия, според която Цонева е плаща по 50 лв. за протест срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Активисти на "Протестна мрежа" също водят дела срещу сайта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK