Нови нарушения и конфликт на интереси при строежи в "Младост"

Новият кмет на "Младост" в разговор с протестиращи срещу строежите хора от района.

© Дневник

Новият кмет на "Младост" в разговор с протестиращи срещу строежите хора от района.Съпругата на ръководителя на общинската дирекция за строителен контрол Влади Калинов е била съдружник на собственик на имот в район "Младост", където наскоро започна строеж станал повод за поредни протести на граждани. Това обявиха днес общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров и новият кмет на "Младост" Десислава Иванчева на пресконференция в общината.


Те показаха документи, които пряко свързват Гергана Остришева-Калинова със собственика на имота до блок 70 Николай Николаев. Тодоров съобщи и че Агенцията за държавен финансов надзор е наложила 4 акта за по 10 хиляди лева на бившия кмет на района Цвета Авджиева за извършени от нея нарушения на Закона за обществените поръчки.


В средата на ноември жители на "Младост" протестираха срещу започнал строеж в зелената площ до блок 70, известна в квартала като кучешката градинка. Строежът беше временно спрян от главният архитект на София Здравко Здравков, който е издал разрешението през юли тази година. Проверка на прокуратурата не откри нарушения в издадения от Здравков документ.
До 2014 г. имотът е бил общинска собственост, а в последствие се придобива от Николай Николаев. Войслав Тодоров обясни пред "Дневник",че общинската администрация проверява процедурата, по която Николаев се е сдобил с терена. Днес община "Младост" е завела дело по въпросната процедура, с което строежът ще бъде спрян до изясняването на проблемите.


На пресконференцията Тодоров показа извадки от Търговския регистър за връзката между Николаев и Гергана Остришева-Калинова, съпруга на ръководителя на дирекция "Общински строителен контрол" Влади Калинов и две разрешителни за строежи в "Младост", издадени на фирми на Николаев.


Едното разрешително е за въпросния строеж до блок 70, а второто е от 2014 г. за вече построена сграда в "Младост 2", издадено от Петър Диков.


"Разрешителното за строежа до блок 70 е издадено на 25 юли. То е заявено едва 4 дни преди това, като два от дните са събота и неделя", каза Войслав Тодоров, който намира краткият срок, за издаването на рразрешението за съмнителен. Общинският съветник посочи и че построената сграда в "Младост 2" попада в парк "Въртопо", като Общия устройствен план предвижда мястото да бъде за озеленяване, а не за строеж.


Връзката


От разрешенията се вижда, че за надзор и на двата строежа е наета компанията "Инвестиционно консултантска компания" ООД. Справка в Търговския регистър показва, че до 2012 г. тя е била акционерно дружеството, като в съвета на директорите са влизали последователно Гергана Остришева-Калинова и Николай Николаев.


Гергана Остришева-Калинова е била съдружник в компанията "Ню Арт констръкшънс" с Николай Николаев от 2009 до 2012 г. Пред "Дневник" Влади Калинов заяви, че не знае какво точно е вършила съпругата му в компанията и не видя проблем във връзката с Николаев. Калинов се ангажира да направи проверка за връзка между "Инвестиционно консултантска компания" и Николай Николаев.


"Ако наистина строежа и надзора се извършват от фирми на един и същ човек, това би било смешно", заяви Калинов.


Бившият кмет и обществените поръчки


Четири акта за общо 40 хиляди лева е наложила агенцията за държавен финансов надзор на бившия кмет на район "Младост" Цвета Авджиева. Всяка една от глобите е за по 10 хиляди лева за различни нарушения на Закона за обществените поръчки. Пред "Дневник" Войслав Тодоров обясни, че Авджиева е обявявала обществени поръчки с дискриминационни критерии, а в един от случаите е възложила директно без конкурсна процедура охраната на детска градина за срок от 1 година за 60 хиляди лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK