Издирването на мъжа, който сам "се намери" в Стара планина, струва над 25 хиляди лева

Издирването на мъжа, който сам "се намери" в Стара планина, струва над 25 хиляди лева

© Юлия ЛазароваСлед четиридневно издирване на екипи от Планинската спасителна служба, военни и накрая - хеликоптер, изгубилият се в Стара планина турист Тодор Владимиров сам намери пътя си до хижа. Спасителната акция обаче е оценена на повече от 25 хиляди лева. Част от тях ще бъдат покрити от туристическата застраховка на Владимиров, но останалите самият той ще трябва да доплати, съобщава Би Ти Ви.


По груби сметки на Планинската служба поръчването на спасителна акция струва 90 лева, всеки ден в планината на екипите е около 700 лева. Летателен час на хеликоптера излиза около 8 хиляди лева. По данни на службата едва около половината туристи си правят застраховка и ако нямат, при инцидент сметката трябва да се плати от джоба им. Въпреки това поне 10-20% от издирвателните акции остават за сметка на службата.


За случая на изгубилия се 40-годишен турист коментира началникът на отряд планински спасители в Карлово Христо Стаматов: "Държанието му в началото е било доста арогантно. Kато познава района, да се качи в един от тези дни на билото, невинаги е било лошо времето, да си включи телефона и да се обади от телефона и да каже: "Жив съм, бивакувам си тук". И нищо повече. Това са три думи".


Оказало се, че човекът е пребивавал в съвсем различна посока от мястото, където екипите са били концентрирани да търсят, без никаква опасност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK