Вторник е денят за връщане на хората в Хитрино, но само ако е напълно безопасно

Вторник е денят за връщане на хората в Хитрино, но само ако е напълно безопасно

© МВРСнощи министър-председателят Бойко Борисов обяви, че вероятно във вторник евакуираните хора от опустошеното село Хитрино ще могат да се върнат по домовете си. Днес от пожарната потвърдиха прогнозата, но уточниха, че ще бъдат внимателни до пълното обезопасяване на мястото и ако се наложи срокът ще бъде удължен.


"Надявам се вторник да е денят Х, както се казва, за влизане на жителите в Хитрино, но не се ангажирам. Решението ще го взема, когато съм напълно сигурен - за един два дни не бива да притискаме екипите. Ще останем внимателни до края на операцията по изнасянето на цистерните от района на инцидента", заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" тази сутрин пред медиите в Хитрино.


Във вторник стават десет дни откакто товарен влак, пренасящ горива, дерейлира и части от композицията се взриви в центъра на шуменското село, взимайки седем жертви и разрушавайки десетки домове. От вчера от мястото на взрива се изнасят дерейлиралите цистерни с газ и пропан-бутан, като се извозват до каменна кариера в близкото село Каменяк. Седем вече са пренесени, остават пет, сред които една, от която все още изтича малко газ.
Освен отстраняването на цистерните, днес екипите на място ще се погрижат и за изправността на системите в селото, част от които са били разрушени при взривовете. Успоредно с работата на пожарните екипи на мястото на инцидента, ще влязат и групи на ВиК и електроразпределителното дружество, всички останали инфраструктурни съоръжения ще бъдат прегледани за готовност за пускане, обяви министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски от Хитрино.


"Последна остава цистерната, за която вече може да се каже, че и течът е спрял, по нея предстоят още малко манипулации и се надяваме всичко да приключи успешно", каза Ивайло Московски за изнасянето на цистерните.


Днес отново хората са допуснати до домовете им за няколко часа, за да могат заедно със служители на общината да огледат и оценят щетите и нуждите си. Утре в читалището на село Тимарево, където са настанени част от евакуираните, ще има среща с жителите на Хитрино, на която представители на съответните служби ще дадат информация за резултатите от замерванията на атмосферния въздух, вода и почви, за да бъде спокойно населението, че няма изключение от стандартните норми, обяви още транспортният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK