Обаждането на Тръмп е знак, че България е удържала стабилността и е лидер на Балканите, смята Митов

Даниел Митов, министър на външните работи в оставка

© Анелия Николова

Даниел Митов, министър на външните работи в оставкаМинистърът на външните работи в оставка Даниел Митов определи като висока оценка за правителството телефонният разговор на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп с министър-председателя Бойко Борисов. Българският премиер бил сред едни от първите световни държавни лидери, с които Тръмп разговарял след победата му - наред с президента на Тайван и премиера на Япония.


За организацията на обаждането Митов разказа в интервю с Илияна Беновска по "Канал 3". Той самият активно участвал в уреждането на този разговор, като използвал поканата му за участие във форум на Международния републикански институт във Вашингтон миналата седмица, за да проведе срещи с администрацията на президента и да настоява за осъществяването на разговора.


"Дори знаейки, че правителството е в оставка, премиерът получава предимство и това обаждане е знак за факта, че България е била стабилен фактор, пазещ добре границите си, партниращ си добре с всички държави на Балканите, лидер на Балканите. Знакът е ясен - признание за партньорството, признание за това, че България е удържала стабилността в един много труден момент и продължава да я удържа. Признание за това, че се справяме както с миграционната криза, така и че сме взели ясна и категорична позиция по отношение на защитата на международното право и казуси, които са важни както за САЩ, така и за цялата Евроатлантическа общност", коментира Митов. Според него това е признание и към самия Борисов.
На въпроса дали в разговора между двама е станало дума за отпадането на визовия режим, външният министър коментира, че този въпрос стои от много дълго време. "За момента не можем да кажем дали той (Тръмп) дава подобни сигнали или не, но това е в дневния ред при всички положения и аз се надявам, че точно този бърз контакт между българския министър-председател и новоизбрания американски президент може в крайна сметка да наклони везните в по-благоприятна посока", заяви той.


На спекулациите на БСП и медии, че е бил в САЩ за да преследва пост в ООН, Митов отговори, че дори не е бил в Ню Йорк, където е централата на ООН, а всичките му срещи са били във Вашингтон, свързани с форума на репубиканския институт. Той все пак уточни, че ако България ще прави предложения за високите постове в ООН - сега е моментът и не трабва да се изпуска.


Темата на форума била предизвикателствата пред новата американска администрация и България била сред страните, чието мнение трябвало да се чуе. Там Митов изразил притесненията си от продължаващия конфликт в Сирия и продължаващата миграционна криза, защото потокът от бежанци може отново да се засили и да тръгне към ЕС; също от нарушенията на международното право в Крим и дестабилизацията в Източна Украйна и липсата на напредък по Минските споразумения. По този повод - "консенсусът, както европейски, така и трансатлантически е, че до пълното изпълнение на Минските споразумения, няма как да се преразглеждат санкциите срещу Русия", добави министърът на външните работи.


На въпрос на водещата за обвинението на депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин, че Митов опитва да открадне пари чрез купуване на нови телефони и сървъри за посолствата, министърът от кабинета на Борисов заяви, че прокуратурата е започнала досъдебно производство, а самата поръчка е спряна и няма плащания по нея.


"Това, което трябва да се знае е, че тази процедура е започната по времето на г-н Вигенин. Първата централа в Лондон я е сменил той по същия начин, на същата цена.", заяви Митов и многократно повтори, че атаките на БСП, включително на лидера на партията Корнелия Нинова са лъжи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK