Туристът от Стара планина е готов да лежи в затвора, но не може да плати разходите по издирването

Туристът от Стара планина е готов да лежи в затвора, но не може да плати разходите по издирването

© Юлия ЛазароваЕкипи на Планинската спасителна служба и военни прекараха четири дни в издриване на туриста Тодор Владимиров тази седмица при тежки условия в Стара планина. Накрая човекът сам намери пътя си до хижа близо до Карлово в добро здраве, но остана солидна сметка за спасителната акция от над 25 хиляди лева, която службата иска той да плати.


Пред Би Ти Ви мъжът на 39 години от Русе разказа какво се е случило в планината и, че изобщо не е знаел, че е издирван. Макар че планирал добре маршрута си и и видял четиридневна сателитна прогноза, според която времето щяло да е слънчево, темпото му се забавило когато стигнал билото. Там упътващата маркировка изчезва и Тодор загубил един ден в лутане. Решил да пренощува под билото, когато бил застигнат от виелица.


По разказа му на сутринта палатката му била покрита почти като иглу. Температурата се усещала под минус 20 градуса. Решил да остане на мястото, докато бурята отмине, облечен с всичко налично и свит на кълбо в спалния чувал. През процеп в палатката си приготвял харана и вода, но след втората нощ газта и запасите му свършили. Тогава потеглил надолу, макар че бурята продължавала, но знаел, че иначе няма шанс да оцелее. Случайно открил следи, които го отвели до хижа "Васил Левски", а там го гледали "като възкръснал мъртвец".
"Искам да се извиня на всички, които са ме търсили, но аз нямам никаква вина за цялата ситуация може би, от гледна точка на това, че просто така се получиха нещата.", казва той в интервюто по Би Ти Ви. За голямата сума, която се очаква от него, той отговаря: "Не знам какво да кажа. Ако трябвам да ме вкарат в затвора. Нямам такива пари просто. Аз даже не знаех, че ме издирват."


Тодор Владимиров няма застраховка, работи в строителството за шест-седемстотин лева на месец, има жена и деца. Казва, че дори не си е представял какви проблеми ще има след като се е избавил от бялата смърт. "В един момент започнах да се чудя дали не е по-добре да се върна горе", казва той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK