Колко може да се забави Реформаторският блок със съставянето на правителство

Реформаторски блок при срещата с президента Росен Плевнелиев по време на политическите консултации

© Георги Кожухаров

Реформаторски блок при срещата с президента Росен Плевнелиев по време на политическите консултацииОт Реформаторския блок намекнаха в деня, в който трябва да стане известно дали ще може да състави правителство, че може да не се съобразят с конституционно предвидения едноседмичен срок да върнат проучвателният мандат.


От блока се позовават на решение на Конституционния съд от 1992, като твърдят, че в него е записано, че третата политическа сила, взела мандат, може и да се забави след едноседмичния срок, предвиден в конституцията.


Решението, което реформаторите имат предвид, е от 23 декември 1992 година. Тогава след оставката на Филип Димитров третата политическа сила - ДПС, получава мандат за съставяне на правителство и формира кабинета на Любен Беров, гласуван на 30 декември. Конституционният съд тогава е сезиран от 51 депутати с искане за тълкуване на разпоредбите от основния закон, които уреждат материята по съставяне на ново правителство, правомощията и срока на служебното правителство, статута на Народното събрание, което е разпуснато при условията на чл. 99, ал. 5 от конституцията.

Утре, най-късно сряда, Реформаторският блок, ако реши да формира правителство, трябва да върне мандата и да предложи кандидат за министър-председател. От своя страна той има още седем дни да предложи на президента състав на Министерския съвет.


В решението, цитирано от Реформаторския блок, пише следното:


Значимостта на разглеждания момент, който настъпва след два неуспешни опита за образуване на правителство, произтича от още едно конституционно изискване. И то се намира в разпоредбата на ал. 3 на чл. 99 и се състои в предвиждането на 7-дневен срок, в който президентът е длъжен да възложи на някоя от следващите парламентарни групи да посочи кандидат за министър-председател.


За разлика от първите два тура, в които президентът не е обвързан със срок, в който трябва да възложи проучвателния мандат, по-нататък се предвижда ускоряване на процедурата, тъй като периодът, в който не може да бъде съставено ново правителство (и действа служебно правителство или правителство, което е подало оставка), може да се окаже прекомерно дълъг.


Друга особеност на процедурата в тази й част се състои в обстоятелството, че президентът извършва възлагане най-напред на някоя от следващите парламентарни групи, т.е. на парламентарна група като такава, а не на посочен кандидат, и едва след това проучвателният мандат се възлага на посочен кандидат за министър-председател.


Различието може да обяснено с това, че е необходимо да се даде възможност на някоя от следващите парламентарни групи също да проведе политически консултации, за да се потърси и намери начин за образуване на стабилна коалиция.


Освен това ал. 3 на чл. 99 от конституцията дава отговор на още един въпрос: дали кандидатът за министър-председател е длъжен да предложи състав на правителството. Съгласно изричното разпореждане на конституцията в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател е длъжен да предложи на президента състав на Министерския съвет.


Това следва и от ал. 2 и 3 на чл. 99, следва и от смисъла на проучвателния мандат: да се установи възможността за формиране на правителство. Предвиденото в посочените конституционни разпоредби задължение на този,


комуто е възложен проучвателният мандат, да предложи състав на Министерския съвет освен буквално трябва да се разбира и в смисъл, че към този момент се разчита на парламентарна подкрепа за определено правителство, включително и по състав.


Така трябва да се разбира съгласието за образуване на правителство, за което става дума в ал. 5 на чл. 99. Когато процедурата по образуването на правителство е във фазата на реализиране на възложен проучвателен мандат, успешно приключване на проучвателния мандат по смисъла на чл. 99, ал. 4 означава, че кандидатът за министър-председател е предложил пред президента структура и състав на Министерския съвет.


Ако това условие е изпълнено и кандидатът отговаря на останалите конституционни изисквания за избираемост, президентът издава указ,


с който предлага на Народното събрание избирането му за министър-председател. На този етап фактът на предлагане на предлагане на структура и състав на правителството означава наличието на "съгласие" за неговото образуване.


В този смисъл представените пред президента структура и състав на Министерския съвет не подлежат на контрол от него. Следователно самото представяне е достатъчно, за да се констатира, че мандатът е приключил успешно, и е основание да се предложи на Народното събрание да избере този кандидат.


Не е изключено обаче във времето от отправянето на предложението до Народното събрание до провеждането на избора да се наложат промени в представения на президента състав на правителството. Независимо дали са предизвикани от практически или политически съображения, допустимо е такива промени да бъдат направени и те не съставляват нарушение на установения в конституцията ред за съставяне на правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Весело

  Предлагам за премиер танцьорката на кол!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8462 Любопитно

  За Коледа или за Нова Година ще зарадват другарката Нинова с подарък - ново правителство, което да изкара още една две години!?

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Колкото могат, та да го опекат медийно.
  Иначе ги сърбят ръцете и едвам се сдържат да му скочат

  Баси дежа-вю-то!
  Ама явно и младоците трябва да научат какво е това "правителство тип Беров".
  На собствен гръб ...

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5367 Неутрално

  Уядени от власт не пущат кокала.Оправдания много.Боко пак ще дърпа конците на евентуално "ново" правителство в рамките на този парламент.

 5. 5 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всъщност заглавието означава: "Колеги от десебе, колко ни остава до инфаркта?"

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6203 Неутрално

  Бойко става премиер в сянка ! Клета Майка България !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1312 Весело

  Няма да могат да го върнат,защото Трикарски го е скрил на сигурно място.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 8. 8 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 890 Весело

  Пожелавам успех на остатъчния РБ в съставяне на клатушкащо се правителство с хоризонт четри месеца и половина под девиза:
  ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАДОЛУ.

  Navigare Necesse Est
 9. 9 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 409 Весело

  Ха, дръжте го колкото си искате...Пак в парламента ще трябва да се гласува.А засега сте пътници.

 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Правителство няма да има. Просто бавят времето, за да не съставя Плевнелиев служебен кабинет, а това да остане за Радев. Елементарни врътки, за да минава време и новия президент да встъпи в длъжност.

 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  То много сложно бе. Нито аз, нито Лукарски го разбрахме. Хем аз не го и четох

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. 12 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Колко ли ? Питайте Беновска !

 13. 13 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Така като гледам, май Цв ще е!

 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  На какво се радват? Много мъжки усмивки в контраст с една кисела женска гримаса. Чудно нещо са човешките взаимоотношения - хора, които не могат да се гледат, скърцайки със зъби, стискат ръцете си в името на келепира. Амчи как, един прост народ да не могат да преметнат, па и потроши ли се файтонът, остават без работа.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  Докато намерят достатъчно жадни за власт.

 16. 16 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  Да обобщим: необходимо е в срока да има министър-председател, а той вече от своя страна не е обвързан със срокове за правителство. Тея сега от мерак и трепет вземат да утърват и тоз влак...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Пеевски доволно потрива дебелите си ръчички. "Тия ще са още по-лесни".

  vesela
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Само аз ли виждам, че на Кунева очилата са криви?

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12065 Неутрално

  Да се помотаят още, ще дойде 22 януари...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#1:"manu_chao"]Предлагам за премиер танцьорката на кол! [/quote]ами че такива премиери имахме и то не малко - Беров, станишев, орешарски, че и Борисов толкова ловко се въртеше ....
  че и сега се извърта всеки ден по два пъти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK