ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Година след промените на Конституцията: Да се намали парламентарната квота на съдебния съвет

Проф. Пенчо Пенев /първият вляво на челната маса/, преподавателят по конституционно право Екатерина Михайлова /с червеното сако//, конституционният съдия Кети Маркова /вдясно от нея/, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов /до Маркова/ и други представители на юридическата общност участваха в дискусията.

© Неда Грозева

Проф. Пенчо Пенев /първият вляво на челната маса/, преподавателят по конституционно право Екатерина Михайлова /с червеното сако//, конституционният съдия Кети Маркова /вдясно от нея/, председателят на Съюза на юристите Владислав Славов /до Маркова/ и други представители на юридическата общност участваха в дискусията.Ще опровергая три неверни тези в говоренето за съдебната реформа - първата е, че че съдебната реформа се е провалила. Вярно е, че има още много да се направи, но се постигнаха неща, за които се работи от десет години. На първо място разделянето на съдиите и прокурорите в две колегии, въвеждането на пряк избор на членовете на ВСС от професионалната квота, отпадане на тайното гласуване във ВСС, изискване за мотивиране на кадровите актове, регламентиране на правомощията на Инспектората към ВСС...".


Това заяви проф. Пенчо Пенев, бивш конституционен съдия, бивш министър на правосъдието, един от авторите на конституционните промени, на конференцията под наслов "Една година след промените в Конституцията - какво се случи и какво още е необходимо". Тя бе организирана от Българнски институт за правни инициативи /БИПИ/ и Съюза на съдиите в България /ССБ/ и бе уважена освен със задълбочената презентация на проф. Пенев, също и от членовете на Конституционния съд Кети Маркова и Румен Ненков, председателя на Съюза на юристите Владислав Славов, члена на Съдийската колегия Соня Найденова, които представиха своите гледни точки.


От изпълнителната власт не се отзова никой на поканата, а от законодателната - само Желю Бойчев от БСП и депутати от гражданската квота на Реформаторския блок.
Втората невярна теза според проф. Пенев: "Промените се правели, защото някой искал да яхне съдебната власт".


"Ами аз изразявам и искам тези промени от 10 години и не ми е минавало през ума да яхвам съдебната власт", заяви професорът. А и тезата се опровергава с преходните и заключителните разпоредби на Конституцията - ВСС остана. Тази теза не работи, но още я чувам", каза той.


Третата лъжлива теза, която се повтаря: "Промените не засягали реално правосъдието, не са тези промени необходимите".


"Аз се питам как да разсъждава човек, тогава когато правиш съществени промени в органа, който кадрово се грижи за системата, и да кажеш, че това нямало отражение. Тезата е абсолютно несъстоятелна. Това е тезата, която БСП поддържаше и продължава да поддържа и аз недоумявам. Това е все едно да правиш промени в политическа партия и да твърдиш, че ще трябва да се почне не от лидера, а от първичните партийни организации", каза бе проф. Пенев и сравнението му предизвика оживление.


"Какво не се случи - адекватното разпределение на парламентапрната квота в двете колегии на съвета"


Тази е цената която бе платена за да се приемат базовите промени. Проф. Пенев посочи като една от причините "индиферентната позиция на БСП".


- Не бе въведен минимален контрол на обществото над прокуратурата – как се образуват делата, защо не се образуват, движението на делата - спирането, възобновяването, причините... Според проф. Пенев, и това трябва да се уреди както в Закона за съдебната власт, така и в Закона за МВР.


Сред промените, с които проф. Пенев е несъгласен, е


натоварването на ВСС с управлението на имотите на съдебната власт - абсолютно неприсъща за ВСС дейност


която винаги е извършвана от Министерството на правосъдието и е трябвало да си остане задължение на МП.


Това което трябва да се случи:


- Да се намали извънсъдебната квота на ВСС от 11 на 6 души - според проф. Пенев, и да бъде формирана на представителен принцип, например: 2-ма от Народното събрание, 2-ма от министъра на правосъдието, 2-ма от президента. Тоест гръбнакът на управляващия оржан да е от професионалната квота /съдии и прокурори и следователи/, а представителите на парламента, мини8стъэра и президента да формират пжо-малка група, която ще има роля да не е капсулирана съдебната система в себе си, но не и да влияе на независимостта й.


- Да се намалят мандатите на тримата големи - председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор от 7 на 5 години.


- Да се намали мандатът на кадровиците /ВСС/ от 5 на 2 или 2 и половина години.


В това е и гаранцията да се съгласят стойностни магистрати да влязат в управляващия орган - единодушни бяха участниците в дискусиятае. Откъсване за пет години съдийската и прокурорската работа демотивира магистратите да участват в избори за ВСС.


Че
реформата трябва да продължи с промени за отчетност на прокуратурата


- не бе оспорено от никого. Соня Найденова посочи, че съдът е на показ и е по-склонен да изразява проблемите, които се явяват - тя даде пример с публичното заявяване на проблемите в СГС в края на 2014 г. В този смисъл съдът е прозрачен за обществото. За разлика от прокуратурата - там се научава само онова, което е позволено, каза Найденова. "Как приключи проверката на твърденията на следователя Бойко Атанасов", запита риторично тя.


Екатерина Михайлова посочи, че не са били направени промени за отчетност на прокуратурата заради влияние на "лица от съдебната власт и конкретно от прокуратурата над политически фигури, и оттук липсата на политическа воля". Две важни дейстивя предстоят, каза Михайлова:


- Прекият избор на бъдещите членове на Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС, който ще се проведе за първи път;


- Как ще бъде избрана парламентарната квота на новия ВСС.


Големият проблем е, че все по-малко качествени хора от съдебната власт желаят да се кандидатират от квотата на парламента. Защото знаят, че не от техните качества, а от сговарянето на парламентарните партии зависи изборът, заключи Михайлова.


Конституционният съдия Кети Маркова акцентира върху значението на качествата на всеки отделен човек по цялата верига - от управляващия орган до конкретния прокурор и съдия, които решават преписките и делата. Колкото и добри да са нормативните промени, качествата на магистратите, които ги прилагат, си остават водещите фактори за реална реформа.


Независимостта е състояние на духа - тази теза доминираше наред с подчертаването на необходимостта от воля за промени у политическата класа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK