След европейския одит: прокуратурата твърди, че е готова да се отчита

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров

Главният прокурор Сотир ЦацаровДнес стана известен докладът от мисията на европейските прокурори, които от юни досега анализираха структурата и работата на държавното обвинение. В отговор на изводите на международния анализ, прокуратурата разпространи свое становище по темата.


То започва с думите: "Настоящото становище отчита основните предложения в доклада, както и изричното изискване на експертите за разглеждането и прилагането им "като балансиран пакет".


Държавното обвинение отбелязва отначало, че препоръките в този "пакет" касаят не само него, а и други български държавни институции - Народното събрание, Министерството на правосъдието, МВР, Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспектората към ВСС, ДАНС, както и съдилищата.
"Оценяваме положително изводите на експертния екип, че: "не само прокуратурата е отговорна за неприемливите забавяния при приключването на делата"; че работата на прокурорите е сериозно затруднена от формализма на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и от "несъответния на съвременните явления НК"; че "прокурорите се ползват от значителна независимост при работата им по конкретните дела", се посочва в становището на прокуратурата.


Прокуратурата подчертава, че европейските прокурори са отчели позитивно работата на Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Прокуратурата посочва още, че експерите са приветствали действията на главния прокурор за създаване на "по-ефикасна съдебна карта".


Държавното обвинение приемало предложенията


за повишаване отчетността на главния прокурор пред Народното събрание - пред нарочна парламентарна комисия, но "не и по конкретни дела", както и за създаване на механизъм за отстраняването му при обвинение за тежко престъпление.


В становището си прокуратурата посочва, че препоръчаният от експертите нов структурен и функционален модел на държавното обвинение се различава съществено от сегашния, който е постигнат със законодателни изменения в изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа. Прокуратурата подчертава, че основните положения, които очертават експертите са:
- "не се поддържа идеята за регионална или децентрализирана структура";
- "главният прокурор или друг опитен висш служител да се включва пряко в работата по делата", а "крайните решения по чувствителни и сложни дела да се вземат от преките ръководители", "или лично от главния прокурор или с негово съгласие";
- главният прокурор да определя целите и задачите на прокурорите и административните ръководители, вкл. и възнаграждението;
- активна роля на главния прокурор и административните ръководители в атестирането на прокурорите и в конкурсите;
- "заедно с по-големите отговорности на административните ръководители при управлението на работата по делата, да бъде променен принципът на случаен подбор при разпределението на делата"
- промяна в "стандарта за вземане на решения по вътрешно убеждение за прокурорите" чрез законодателни промени или чрез "методически насоки от главния прокурор";
- възможност за главния прокурор "да настоява пред ВСС и министъра на правосъдието за издаване на практически указания към съдиите за намаляване на процедурните забавяния при връщането на обвинителни актове поради ненужни технически причини".


"Предложеното "укрепване на прокуратурата посредством повече правомощия" е балансирано от експертите с идеи за разширяване на вътрешната и външна отчетност и контрол. Въпреки това, идеите за по-силна централизация и увеличаване правомощията на ръководителите на прокуратурите, представляват на практика връщане към модели, вече отречени от законодателя", се отбелязва в становището на държавното обвинение.


В него се отбелязват и препоръките към останалите институции, които не касаят прокуратурата.


В заключение държавното обвинение отбелязва, че предложените мерки предполагат сериозни законодателни промени, в това число и конституционни. "Отчетена е необходимостта от "поемане на ангажимент" и от други институции, като експертният екип е отправил предложение към компетентните български власти "да обмислят съветите конструктивно и потърсят решения за подобряване на системата в цялост", посочват от прокуратурата и допълват:


"В този смисъл приемаме, че адресат на преобладаващата част от препоръките са и законодателната и изпълнителната власт, а изпълнението им зависи от бъдещи политически решения". Те изразяват готовност за участие на експертно ниво при предстоящи законодателни инициативи.


Прокуратурата щяла да анализира всички предложени мерки. "Всички въпроси, свързани с политиката относно възнагражденията, заплащането във връзка с постигнати резултати или допълнителното заплащане за работа по дела в чувствителни области, следва да бъдат от изключителна компетентност на прокуратурата".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 554 Весело

  След европейския одит: прокуратурата твърди, че е готова да се отчита на когото трябва - само трябва да и се предостави банкова сметка.

 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Любопитно

  "създаване на механизъм за отстраняването му при обвинение за тежко престъпление"

  И прокуратурата ли ще повдига тези обвинения?

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Весело

  "....главният прокурор или друг опитен висш служител да се включва пряко в работата по делата", а "крайните решения по чувствителни и сложни дела да се вземат от преките ръководители", "или лично от главния прокурор или с негово съгласие";


  Мисията от европейски прокурори бая агнета и млечни телета са изяли, поляти с качествен алкохол и с добавка - стройни каки, и всичко е както трябва (знаем как да приемаме и изпращаме)...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Този доклад може ли да бъде обществено достъпен. Така и ние ще можем да се съгласим или оспорим така срамежливото становище на прокуратурата по доклада на мисията.

  Navigare Necesse Est
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4761 Неутрално

  ..."не само прокуратурата е отговорна за неприемливите забавяния при приключването на делата"; работата на прокурорите е сериозно затруднена от формализма на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и "несъответния на съвременните явления НК"...

  На калпава ракета космосът й пречи.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Лепнете си го на хладилника:
  "Според европейските експерти делата за корупция по високите етажи на властта трябва да бъдат прехвърлени от Софийския градски съд на Специализирания наказателен съд, където се наблюдава по-конструктивно взаимодействие между прокурори и съдии и по-малко формализъм."
  http://www.prb.bg/media/filer_public/cf/64/cf64a9f1-b44b-49ca-9e98-77999c57adea/executive_summary_final_report_bg_20122016_in_bg.pdf

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#4:"Schopenberg"]Този доклад може ли да бъде обществено достъпен. [/quote]

  До коментар [#4] от "Schopenberg":

  http://www.prb.bg/media/filer_public/cf/64/cf64a9f1-b44b-49ca-9e98-77999c57adea/executive_summary_final_report_bg_20122016_in_bg.pdf

 8. 8 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Дим в мъглата! Тодор Колев пееше " ... и след мъглата... АХ! Пак мъгла!"

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 9. 9 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Пеевски ще проверява Цацаров и всичко ще е наред!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Не препоръчваме да има парламентарен контрол над работата на прокуратурата, но считаме, че
  главният прокурор следва да се отчита пред обществеността за работата на своята служба чрез
  Народното събрание. Това в момента е факт, когато главният прокурор представя пред Народното
  събрание своите много обстойни и съдържателни годишни доклади и когато могат да му бъдат
  задавани въпроси във връзка с тях. "

 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3120 Гневно

  Искаме доклада ПУБЛИЧЕН!!!
  И пълен отчет на Главния прокурор какви ги е бъркал досега..

  п.п. Колко са "фалшивите" костинбродски бюлетини бе, Цацаров?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#4:"Schopenberg"]Този доклад може ли да бъде обществено достъпен. Така и ние ще можем[/quote]
  Бе той може, ама кой го е превеждал, от какъв език, пък на какъв език е писан, пък които са го писали дали го знаят езика... Май затова изобретиха "евроговор" (да не се бърка с "новговор"; бъркаш в коша с подлози - вадиш. Бъркаш в коша със сказуеми - вадиш, и си готов. За повече загадъчност може и да бръкнеш за обстоятелствено пояснение, но това размива идеята.

 13. 13 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  Благодаря.

  Navigare Necesse Est
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Тя, прокуратурата и досега се е отчитала...! Само че, на друго място...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Европа, имаме проблем със съдиите и прокурорите в България - Имаме нужда от вашата помощ!! По често да ги мъмрите ...не ги слушайте че се правят много тънкообидни, всъщност са гьонсурати

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Главният прокурор да се назначава от министър на правосъдието. И ако главният прокурор не върши работа, смяна на министър и правителството от гражданите - избиратели. Само така управляващите ще имат стимул прокуратурата да работи.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Особено интересно:
  "Изразените пред екипа становищата във връзка с разглеждането на дела за корупция в Софийски
  градски съд, както и неразрешени оплаквания относно други практики в този съд, ни карат да се
  запитаме дали Софийски градски съд е най-подходящият орган за разглеждане на делата относно
  корупция по най-високите етажи на властта на национално равнище. Считаме, че е налице аргумент за
  прехвърляне на тази работата на специализирания наказателен съд, където се наблюдава по-
  конструктивно взаимодействие между прокуратури и съдии и по-малко формализъм. Би било
  необходимо обаче да се използва същият специализиран персонал за борба с корупцията, който
  понастоящем работи в звеното към Софийска градска прокуратура, тъй като не би било от полза да се
  изграждат нови звена всеки две години.
  В законодателен контекст разбираме, че, като част от реформата на съдебната система, има
  предложения за намаляване на броя пъти, който обвинителните актове могат да се връщат на
  прокуратурата, което би било положителна стъпка напред, но с това не се решава основният проблем.
  Считаме, че е нужно член 246 от НПК във връзка с член 249, алинея 2 от НПК да бъде основно изменен,
  за да се намали ненужният формализъм, който се изисква при изготвянето на обвинителните актове.
  Обвинителните актове следва да бъдат по-опростени, като в тях във възможно най-кратка форма се
  излагат обстоятелствата, свързани с престъплението. Мерките по административната подготовка за
  делото следва да бъдат разгледани отделно, а не в обвинителния акт." - стр. 20 от доклада

 18. 18 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В доклада пише, че трябва да се направи разследване на "Яневагейт", но главният цацаратор и дума не обелва по въпроса. Разбрал само, че му се повишават правомощията. Утре докладът да се разнищи дума по дума, да се види #кой какво е разбрал и какво трябва да му се напомни.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Забавяния и липса на съдебен контрол по някои дела
  Видяхме твърде много на брой важни дела, които се точат с години, без да бъдат решени от
  съдилищата. По-изненадващото обаче е, че съдиите не налагат по-строга дисциплина и не упражняват
  по-голям контрол по делата чрез определяне на график на съдебните заседания скоро след внасянето
  на обвинителния акт. В някои от нашите системи след като се достигне до етапа на съдебното
  производство, се провежда предварително подготвително заседание. След това се разглеждат
  основанията. Ако делото е оспорвано, датите на съдебните заседания се определят с цел провеждане
  на цялото дело в даден период."

 20. 20 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Що вместо да се отчете не се оттече завинаги тая прокоруптура.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2961 Весело

  след докладът , който не цитирате , твърдите , че прокуратурата твърдяла ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Тук ги има както становището на ПРБ, така и резюмето на окончателния доклад:
  http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/predstaven-e-dokladt-po-misiyata-za-tehnicheska-po/

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  "Въпреки това, идеите за по-силна централизация и увеличаване правомощията на ръководителите на прокуратурите, представляват на практика връщане към модели, вече отречени от законодателя."

  хъхъхъ, гнидичките чуха думата "отговорност" и писнаха на умрело... но иначе е добре да си изясним че законодателя отдаааавна я е отрекъл хахаха

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1229 Весело

  [quote#18:"contra_banda"]Утре докладът да се разнищи дума по дума[/quote]

  не ти трябва, тва е егати депресиращия разказ с (не)очакван край

 25. 25 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 436 Любопитно

  Цацаров отдавна се отчита където трябва и всичко е наред...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1229 Весело

  [quote#17:"plebs"]Особено интересно:[/quote]
  Истената лъсна - бай Сотир е невинен кат прасенце-сукалче, а за всичко е виновен Цв. Василев!!!!!

 27. 27 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Как може да искат повече намеса на Главния прокурор в делата, като за 4 години освен да изпълнява политически поръчки, друго не е свършил. Тия изобщо не са взели предвид реалната ситуация, а са дали някакви съвети в общия случай. Ама България не е общия случай.

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Весело

  [quote#0:"Прокуратурата"]...експерите са приветствали действията на главния прокурор за създаване на "по-ефикасна съдебна карта".
  [/quote]
  Ма той горкия Цацаров се бил счупил от работа по повишаване ефикасността на съдебната система бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  А преди доклада не беше готова.

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1229 Весело

  [quote#6:"plebs"]Лепнете си го на хладилника: [/quote]
  "...Изразените пред екипа становищата във връзка с разглеждането на дела за корупция в Софийски градски съд, както и неразрешени оплаквания относно други практики в този съд, ни карат да се запитаме дали Софийски градски съд е най-подходящият орган за разглеждане на делата относно корупция по най-високите етажи на властта на национално равнище..."

 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#27:"Стабилни в мизерията, епизод пореден"]Как може да искат повече намеса на Главния прокурор в делата, като за 4 години освен да изпълнява политически поръчки, друго не е свършил. Тия изобщо не са взели предвид реалната ситуация[/quote]
  съвсем точно са я взели даже - като ще се меси, нека да е по задължение и да си носи отговорността
  стр. 2-4
  http://www.mjs.bg/Files/Executive%20Summary%20Final%20Report%20BG%2020122016%20in%20BG.pdf

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Любопитно

  секи 4ти км

  Международното положение носи отговорност...
  Несъмнено.

  Ама НК под помага Върховния Код Конституция.

  Върховният Код с непосредствено действие (чл. 5),
  Не допуска противодействие.

  Кое е неясно... кое тъй е трудно... за служител отруден налудо.

  "Защита" Законът Командва, да.
  Евентуално, и обвинения.

  Логично, понеже невинно е То докогато (ако)
  "безспорни подозрения".

  "Оценяваме положително изводите на експертния екип,

  че: "не само прокуратурата е отговорна за неприемливите забавяния при приключването на делата";

  че работата на прокурорите е сериозно затруднена от формализма на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и от "несъответния на съвременните явления НК";

  че "прокурорите се ползват от значителна независимост
  при работата им по конкретните дела", се посочва в становището на прокуратурата."


 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2055 Весело

  Ха-ха-ха! Точно обратно на онова, което тръпнещо очакваха Бравопетя, Бойкикев и останалите от групичката антицацаристи. Експертите, оказва се, искат Цацаров да коли и беси по-усърдно от досега. Както винаги реалността се оказа диаметрално противоположна на бълнуванията в економедиите. Наздраве!

 34. 34 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И гъзъ си с рози насичи!!!

  chavo64
 35. 35 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  е вие бъзикате ли се ?
  ама само толкова и това ли е?

 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Весело

  И гъзЪ си с рози накичи!!!

  chavo64
 37. 37 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamilton F1":

  ами горките европейски прокурори ,такива неща не са виждали по Европата ,само тук могат да им предложат екстри ,които да ги накарат да решат ,че цялата държава трябва да се управлява от несменяем прокурор божество ,от който да зависи цялата държава , даже длъжността да е наследствена и доживотна ,сигурно това са предписали другарите братски прокурори от ЕС.

 38. 38 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Когато човек прочете доклада на комисията разбира, че "становището" на прокуратурата твърде избирателно тълкува доклада. В доклада са изтъкнати твърде сериозни проблеми на всички нива.

 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 825 Неутрално

  ТЯ ВИНАГИ СИ СЕ Е ОТЧИТАЛА НА ШОПАРА КОЙ,БЕЦАЛЕН МЕЦАЛЕН

 40. 40 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Да е** ваш'та м@м@ да е**
  Мекерета продажни

 41. 41 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#33:"Lemmy"]Ха-ха-ха! Точно обратно на онова, което тръпнещо очакваха Бравопетя, Бойкикев и останалите от групичката антицацаристи. Експертите, оказва се, искат Цацаров да коли и беси по-усърдно от досега. Както винаги реалността се оказа диаметрално противоположна на бълнуванията в економедиите. [/quote]
  -Ами като са се вторачили в желанията си, не могат да видят действителността. Чудно е защо в тази информация на Дневник, не се цитират направо изводите и препоръките на експертите, а тяхното мнение се прокрадва ,,срамежливо'', докато се прави опит за преразказване на реакцията, отговорът, становището на БГ-прокуратурата.

 42. 42 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#21:"дерибеев"]след докладът , който не цитирате , твърдите , че прокуратурата твърдяла ....[/quote]
  -Добре че има и други източници:
  ,,Повече права за главния прокурор е сред предложенията, включени в евроодита на прокуратурата, който направиха 5-има прокурори от Великобритания, Испания, Германия и Нидерландия под надзора на Европейската комисия. Одитът бе поискан от българското правителство и започна през юни, а резултатите бяха днес в Министерството на правосъдието.
  Главният прокурор да издава препоръки за действията на подчинените му прокурори и дори да взема лично решенията по чувствителни дела, засягащи известни личности, гласи една от препоръките, включена в доклада на европейските прокурори. Самият Сотир Цацаров обаче съобщи, че според него това е крачка назад.
  Според публикувания документ принципът на случаен подбор при разпределението на делата трябва да бъде променен, за да се гарантира, че работата по делата се извършва от достатъчно компетентни хора.
  Нужни са и прозрачни процедури в случай, че главен прокурор бъде обвинен в тежко престъпление.
  Друга препоръка е комисия, излъчена от парламента, да следи работата на обвинител номер 1.
  Независимият технически анализ на структурния и функционален модел
  на прокуратурата съдържа редица препоръки не само за работата на прокуратурата, но и за съда, ВСС и Инспектората, както и за Министерството на правосъдието, съобщи министерството.
  Остри критики за съдебната система
  „Екипът от прокурори смята, че констатираните неприемливи забавяния при приключването на делата не се дължат само на недостатъци в работата на прокуратурата, но и на останалите участници в наказателното производство, включително и съдилищата. При връщане на обвинителния акт на прокуратурата това не означава непременно, че работата на прокурора е с лошо качество. То може да се дължи и на твърде процедурен подход към детайлите, възприет от съдиите в някои съдилища“, пише в анализа.,,

 43. 43 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#18:"contra_banda"]В доклада пише, че трябва да се направи разследване на "Яневагейт", но главният цацаратор и дума не обелва по въпроса. Разбрал само, че му се повишават правомощията. [/quote]
  -Всъщност ти не си разбрал. Но, като четеш само недобри преразкази, така няма и да разбереш някога за правомощията на Главния прокурор в РБ: ,,Самият Сотир Цацаров обаче съобщи, че според него това е крачка назад.'' Впрочем, днес е Цацаров, а ,,утре'' ще е някой друг. А личната неприязън не е добър съветник за градеж на закони и правила. Те не трябва да се правят според ,,ВРИД''-а на съответната длъжност.

 44. 44 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално


  Ако някой желае да се запознае по-детайлно с доклада на проверяващите Европейски прокурори нека прочете инфото в Медиапул:
  ---
  http://www.mediapool.bg/evroprokurorite-predlagat-shefat-na-sledstvieto-da-bade-nezavisim-ot-tsatsarov-news257982.html
  ---
  Всички непредубедени предварително бяха наясно, че тезата на нашата 'прокуратура' ще е самооправдателна.
  И и припомнете КОЙ от ВСС определи с КОИ да се срещат и бъдат провеждани разговори с проверяващите.
  Но въпреки всички спънки, докладът е съвсем различен от очакваният и разказваният.

 45. 45 Профил на sandi_73
  sandi_73
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#16] от "iceman_bg":

  Министъра на правосъдието е един обикновен чиновник,главния
  прокурор трябва да се назначава от президента и да той лично да носи отговорност за този избор

 46. 46 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#45] от "sandi_73":

  "Министъра на правосъдието е един обикновен чиновник,главния
  прокурор трябва да се назначава от президента и да той лично да носи отговорност за този избор"

  Проблемът е, че президентът е едноличен орган и понякога без идея за втори мандат (третият е забранен). По тези причини е твърде възможно президентската институция, ако назначава главен прокурор, да концентрира твърде много власт в един човек и без отговорност (ако не участва в нови избори).

  От друга страна, по досъдебните производства, прокуратурата задължително работи с МВР, подчинено на министъра. Редно е правителството (и партията и парламентарната група зад него) да носят чрез министрите на правосъдието и на МВР отговорност пред избирателите за разследването и повдигането на КАЧЕСТВЕНИ обвинителни актове пред съда. Няма друг начин избирателите да упражнят косвен (пряк не е е възможен) контрол над прокуратурата и въобще върху разследванията.

 47. 47 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Много странно.
  И в тази статия - синдрома на отказа на електори да гласуват за тръмп

 48. 48 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  “В този смисъл приемаме, че адресат на преобладаващата част от препоръките са и законодателната и изпълнителната власт, а изпълнението им зависи от бъдещи политически решения".

  Уви, така си е!
  За да се промени нещо в съдебната система, трябва политическа воля, облечена в Конституционно мнозинство, което за предпочитане да няма общо с властта в последните 10-15г.

  I Want To Believe
 49. 49 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Хубави предложения на международните експерти. Само че при друг гл. прокурор. Този изпадна в тежка и очевидна зависимост от политически и задкулисни фактори и се превърна в нещо зло за съдебната система.

 50. 50 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Доста избирателно се чете доклада. Има и някои доста важни предложения и съвети (с почернен шрифт - за да им обърнат внимание управляващите, независимо кои са):

  "Съветите са дадени като балансиран пакет и смятаме, че трябва да се разглеждат и прилагат именно като пакет.
  Взети заедно, многобройните ни предложения и отделни съвети са насочени към постигането на три свързани
  помежду си цели: да се засили
  ефективността на работата на прокуратурата
  (и на системата на наказателното правосъдие), особено по делата за организирана престъпност и корупция; успоредно с
  това да се гарантира, че са налице необходимите процедурни и други гаранцииза предотвратяване на
  неуместни или произволни действия от страна на прокуратурата; и да се гарантира надлежна
  отчетностна прокуратурата пред обществото, представено в лицето на Народното събрание, както и
  отчетност пред съдилищата посредством съдебния контрол на прокурорските действия или бездействия"

  " по принцип няма проблем по-горестоящ прокурор или дори главният прокурор да дава разпореждания или да взема реш
  ения по особено чувствителни дела, стига да действа в рамките на закона и да носи отговорност за решенията си.
  Поради това е важно всички мнения по делата,
  изразени от по-горестоящи служители, да бъдат документирани в писмен вид в преписката по делото, така че да има одитна следа за процеса на вземане на решения."

  "считаме, че за оперативните решения
  във връзка с работата на НСС следва очевидно да отговаря съответният заместник на главния прокурор, ръководещ НСС.Този заместник на главния прокурор следва да остане зависим от главния прокурор по отношение на ресурсите, но по отношение на оперативността предлагаме той да бъде независим."

  "нашето предложение
  е отговорността за упражняването на
  надзор върху разследването на твърдения за тежки престъпния деяния, извършени от главния
  прокурор, да се възлага на независимо лице, заемащо висша длъжност в съдебната система извън
  системата на прокуратурата, което да
  се подпомага от служители на НСС (предоставени от
  ръководещия НСС заместник главен прокурор) или от старши полицейски служители от МВР.
  За тези цели разследващите служители, независимо дали са от НСС или МВР, следва да отговарят пред
  горепосоченото независимо лице, натоварено с провеждането на разследването"

  "За тази цел препоръчваме официална комисия,
  излъчена от състава на Народното събрание, да следи работата на службата на главния прокурор в 9 нейните различни измерения.Разбира се, именно Народното събрание би било компетентно да определи състава на тази комисия.Препоръчваме главният прокурор, придружен от свои висши длъжностни лица, да бъде канен да присъства поне
  веднъж на всяко тримесечие на заседания, открити за обществеността".

  Тези цитати май удобно не се коментират от главния прокурор и подчинените му.

 51. 51 Профил на ivan_lozev
  ivan_lozev
  Рейтинг: 381 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK