След европейския одит: прокуратурата твърди, че е готова да се отчита

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров

Главният прокурор Сотир ЦацаровДнес стана известен докладът от мисията на европейските прокурори, които от юни досега анализираха структурата и работата на държавното обвинение. В отговор на изводите на международния анализ, прокуратурата разпространи свое становище по темата.


То започва с думите: "Настоящото становище отчита основните предложения в доклада, както и изричното изискване на експертите за разглеждането и прилагането им "като балансиран пакет".


Държавното обвинение отбелязва отначало, че препоръките в този "пакет" касаят не само него, а и други български държавни институции - Народното събрание, Министерството на правосъдието, МВР, Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспектората към ВСС, ДАНС, както и съдилищата.
"Оценяваме положително изводите на експертния екип, че: "не само прокуратурата е отговорна за неприемливите забавяния при приключването на делата"; че работата на прокурорите е сериозно затруднена от формализма на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и от "несъответния на съвременните явления НК"; че "прокурорите се ползват от значителна независимост при работата им по конкретните дела", се посочва в становището на прокуратурата.


Прокуратурата подчертава, че европейските прокурори са отчели позитивно работата на Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Прокуратурата посочва още, че експерите са приветствали действията на главния прокурор за създаване на "по-ефикасна съдебна карта".


Държавното обвинение приемало предложенията


за повишаване отчетността на главния прокурор пред Народното събрание - пред нарочна парламентарна комисия, но "не и по конкретни дела", както и за създаване на механизъм за отстраняването му при обвинение за тежко престъпление.


В становището си прокуратурата посочва, че препоръчаният от експертите нов структурен и функционален модел на държавното обвинение се различава съществено от сегашния, който е постигнат със законодателни изменения в изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа. Прокуратурата подчертава, че основните положения, които очертават експертите са:
- "не се поддържа идеята за регионална или децентрализирана структура";
- "главният прокурор или друг опитен висш служител да се включва пряко в работата по делата", а "крайните решения по чувствителни и сложни дела да се вземат от преките ръководители", "или лично от главния прокурор или с негово съгласие";
- главният прокурор да определя целите и задачите на прокурорите и административните ръководители, вкл. и възнаграждението;
- активна роля на главния прокурор и административните ръководители в атестирането на прокурорите и в конкурсите;
- "заедно с по-големите отговорности на административните ръководители при управлението на работата по делата, да бъде променен принципът на случаен подбор при разпределението на делата"
- промяна в "стандарта за вземане на решения по вътрешно убеждение за прокурорите" чрез законодателни промени или чрез "методически насоки от главния прокурор";
- възможност за главния прокурор "да настоява пред ВСС и министъра на правосъдието за издаване на практически указания към съдиите за намаляване на процедурните забавяния при връщането на обвинителни актове поради ненужни технически причини".


"Предложеното "укрепване на прокуратурата посредством повече правомощия" е балансирано от експертите с идеи за разширяване на вътрешната и външна отчетност и контрол. Въпреки това, идеите за по-силна централизация и увеличаване правомощията на ръководителите на прокуратурите, представляват на практика връщане към модели, вече отречени от законодателя", се отбелязва в становището на държавното обвинение.


В него се отбелязват и препоръките към останалите институции, които не касаят прокуратурата.


В заключение държавното обвинение отбелязва, че предложените мерки предполагат сериозни законодателни промени, в това число и конституционни. "Отчетена е необходимостта от "поемане на ангажимент" и от други институции, като експертният екип е отправил предложение към компетентните български власти "да обмислят съветите конструктивно и потърсят решения за подобряване на системата в цялост", посочват от прокуратурата и допълват:


"В този смисъл приемаме, че адресат на преобладаващата част от препоръките са и законодателната и изпълнителната власт, а изпълнението им зависи от бъдещи политически решения". Те изразяват готовност за участие на експертно ниво при предстоящи законодателни инициативи.


Прокуратурата щяла да анализира всички предложени мерки. "Всички въпроси, свързани с политиката относно възнагражденията, заплащането във връзка с постигнати резултати или допълнителното заплащане за работа по дела в чувствителни области, следва да бъдат от изключителна компетентност на прокуратурата".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK