Кабинка 111, от която падна дете на лифта Симеоново, вече е изправна

Лифтът е преминал проверки през лятото

© Юлия Лазарова

Лифтът е преминал проверки през лятотоКабинка 111 на лифта Симеоново, от която миналата зима падна дете, е изправна и е годна да бъде използвана. Това стана ясно от отговор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) на запитване на "Дневник".


След инцидента на 24 януари започнаха спорове чия е вината. От собственика на лифта "Витоша ски" твърдяха, че всичко е наред и предположиха, че бащата е оказвал натиск върху вратите на кабинката или дори е режисирал падането. Те твърдяха, че лифтът е изправен и всички последващи проверки го доказвали.


От ДАМТН контрираха, че проверката продължава и че не можело да се изведе категоричен извод за изправността на лифта само по визуален оглед. В крайна сметка кабинка 111 беше спряна от експлоатация заедно с още три кабинки и почти цяла година не се чу нищо повече за тях.
Сега, когато се очаква да започне активният ски сезон на Витоша, от ДАМТН дадоха окончателното си становище по казуса. То


не оневинява нито една от двете страни.


Според заключенията на проверката на ДАМТН вероятно и родителят има вина, но също така и кабинката не е била съвсем изправна.


"Първата причина за отварянето на вратите по време на движение е наличието на предмет (сноуборд или друго), възпрепятствал окончателното им затваряне и заключване при преминаването на кабинката през затварящия механизъм на ,,междинната" станция. Така вратите биха могли да останат притворени но незаключени, и впоследствие, при прилагането на минимална сила, да се отворят", се казва в отговора на ДАМТН до "Дневник".


"Другата причина вратите да не са се заключили е влошаване качеството на смазката, намираща се между жилото (предаващо усилието от затварящите механизми в станциите на заключващия механизъм на вратите на кабинките) и неговия кожух (броня) при отрицателните температури, които в деня на аварията са от порядъка на минус 15-20 градуса. Това би довело до недобро предаване на усилието от затварящите механизми в станциите към затварящите механизми на вратите в кабинките и до невъзможност за окончателно заключване", допълват от агенцията.


От ДАМТН уточняват, че не разполага със заключението от техническата експертиза, тъй като не е страна в разследването по казуса, което още не е приключило.


Агенцията е издала два акта - на собственика "Витоша ски" и на поддържащата фирма "Въжени линии", за това, че лифтът е бил използван в нарушение на Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на въжени линии, тъй като "през януари има установено неспазване нормите за безопасност и поддръжка".


На "Витоша ски" е наложена глоба 500 лв., защото е допуснал експлоатация на кабинки с увеличени хлабини на заключалката. Наказателното постановление се обжалва в съда.


През лятото е извършена проверка на лифта.


"На кабинка с №111 не са установени видими повреди и при направените проверки се констатира, че заключващият механизъм заема нормално положение и вратите остават заключени", се казва в съобщението на ДАМТН.


"Другите изтеглени кабинки са изведени от експлоатация до извършването на ремонт, който да гарантира безопасната им експлоатация", допълват от там.


От агенцията казват, че в началото на активния експлоатационен сезон ще бъде направена внезапна проверка на лифта, за да се провери дали се експлоатира безопасно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK