Странният случай на Бойко Борисов и мандата на Реформаторския блок

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовТука има, тука няма" кабинет - сравнението с хазартната игра може да звучи крайно, но през последната седмица сигналите, които излъчваха преговарящите за съставяне на ново правителство - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт бяха в този стил.


Понякога в рамките на ден прогнозата, че кабинет ще има беше отменяна от такава, че всъщност няма да има. След това опорните точки защо е толкова важно да се състави правителство бяха усилвани от всевъзможни говорители по медиите, после Борисов даваше знак, че ще подкрепи кабинет, за да се отдръпне на следващия ден...А в последните дни реформаторите дори спрягаха имена кой ще бъде премиер след като няма да е той. И след като бяха обяснили, че не са длъжни да връщат мандата в седемдневен срок и договарянето продължава, сагата приключи почти неочаквано по обяд във вторник (20 декември) - точно седмица след като президента Росен Плевнелиев им връчи третия мандат. Ново правителство в рамките на този парламент няма да има, предсрочните избори - ще бъдат през пролетта на 2017 (новоизбраният президент Румен Радев посочи през уикенда като евентуална дата - 2 април).


Като най-вероятна причина за провала на преговорите във вторник се сочи увеличението на пенсиите.
Какви обаче са истинските мотиви зад опита да се състави правителство, до колко наистина е имало сериозно намерение ГЕРБ да го подкрепи (защото без тях изпълнението на мандата нямаше да е възможно) и какво точно е трябвало да свърши този кабинет с очакван кратък живот не е ясно (не броим приказките пред камерите).


Причините се знаят само от Борисов и тесния му приятелски кръг. Този път премиерът в оставка не се оправда дори с Ретроградния Меркурий, започнал на 19 декември и услужливо посочен от медии, подкрепящи правителството като причина за всички големи трудности и нужда от време неблагоприятното разположение на звездите да премине.


Как се стигна до този финал:


2 декември. Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов взе и върна веднага на президента Росен Плевнелиев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. На следващия ден мандатът беше върнат и от лидерът на БСП Корнелия Нинова. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че вероятно третият и последен мандат ще бъде даден на Реформаторския блок.


6 декември. Реформаторите отидоха в Министерски съвет, за да обсъдят възможността за правителство с техния мандат. Най-реалистично е провеждането на предсрочни парламентарни избори, каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски след срещата на Блока с премиера в оставка Бойко Борисов.


Ден по-късно стана все по-ясно, че в ГЕРБ не са размислили и са твърдо решени за предсрочни избори. "Нека президентът да даде мандата и пак ще коментираме. Нашето мнение е, че в рамките на този парламент не може да има устойчиво мнозинство", заяви заместник-председателят на ГЕРБ в парламента Цвета Караянчева.


През това време между Министерски съвет и Президентството текат разговори, кой ще представлява държавата на последното за годината заседание на Европейския съвет. Ако Реформаторите върнат веднага мандата, оставката на Борисов трябва да стане ефективна и България да бъде представлявана на срещата на евролидерите от президента Росен Плевнелиев.


9 декември. След заседание на парламентарата група от Блока официално се отказаха да съставят правителство с мандата. Съпредседателят на Блока Найден Зеленогорски каза, че "колегите от ГЕРБ ясно казаха, че не биха подкрепили нов мандат в рамките на този парламент." Часове след това това от СДС изпратиха писмо, в което оспорваха решението на парламентарната група и настояваха за ново разширено заседание в понеделник, преди да се отиде за получаване на мандата.


12 декември. Заради трагедията в Хитрино и обявяването на ден за национален траур, връчването на мандата беше отложено с един ден.


13 декември. Минути преди да тръгнат към президентството Реформаторите взимат решение, че ще се опитат да направят кабинет. Борисов от Хитрино отговори, че нищо друго не го интересува в момента освен "това, да започнем да вдигаме цистерните". От думите на заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов стана ясно, че преговорите ще са чак в края на седмицата или в понеделник - последния възможен момент преди седемдневния срок за връщането на мандата.


15 декември. Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел на срещата на съвета. За първи път той допусна съставяне на правителство в рамките на този парламент, заради усложнената политическа ситуация в региона и заради резултатите от референдума, който показал, че 2.5 млн. души искат мажоритарна избирателна система.


16 декември. Цветан Цветанов каза, че шансовете за съставяне на кабинет се увеличават до 20%. Той и лидерът на СДС Божидар Лукарски смятат, че е естествено Борисов да е премиер в новото правителство. Текат срещи с патриоти и реформатори, както и вътрешна среща в ГЕРБ, на която се обсъжда евентуален бъдещ кабинет и приоритетите му.


17 декември. Борисов вече е на друго мнение. "Тези, които имат претенциите, че могат, да си излъчат премиер", реагира той в интервю за "Дарик". Той подчерта, че партията му би дала подкрепа, само за да продължи работата по темите, залегнали в управленската програма, като справянето с бежанската вълна, битовата престъпност. От думите му стана ясно, че ключови министри на ГЕРБ няма да бъдат част от обсъжданото правителство.


19 декември. Премиерът на евентуалния кабинет ще е от Реформаторския блок, но ГЕРБ са склонни да участват в него със свои министри, обяснява Цветан Цветанов след продължилите близо два часа преговори между двете парламентарни сили и Патриотичния фронт. Всички участвали в разговорите пред камерите твърдят, че е обсъждана само управленската програма на бъдещия кабинет, която всъщност преразглежда старата.


Реформаторите държат на съдебната реформа и закона за антикорупция, който бе изкаран от програмата на парламента, въпреки че беше приет на първо четене. Патриотите настояват за увеличаване на пенсиите. Според запознати с преговорите, от ГЕРБ са дали да се разбере, че може да се стигне до известно увеличение.


20 декември. В сутрешните предавания на телевизиите се цитират имена на евентуални премиери (Румен Христов, Найден Зеленогорски, Петър Москов). Реформаторите вече са обявили, че седемдневния срок за връщане на мандата всъщност не е задължителен и изглежда, че развръзката може да се отложи до Коледа.


Преговорите във вторник започнаха към 11:30 и завършиха два часа по-късно. Няма да има кабинет. Не сме в състояние да постигнем съгласие за съставяне на кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Депутати от ГЕРБ смятат, че основната причина за провала на преговорите е твърдата позиция на финансовия министър в оставка Владислав Горанов, че пари за увеличение на пенсии няма. Те се чудят, защо се е променила позицията му за ден. Патриотите в неформални разговори споделят, че сутринта Борисов им е обещал подкрепата си и също се чудят. Около 15 часа, когато свършва заседанието на парламента, депутати от ГЕРБ, които никога не са вярвали във възможността за кабинет с мандата на РБ се шегуват, че са очаквали Борисов да се появи по някое време и да спаси коалицията, но вече всичко е приключило.


Остава въпросът дали странната история с мандата на Реформаторския блок не беше за да може Борисов да отиде на заседанието на Европейския съвет, дали, за да спечели още някоя седмица на власт и да бави топката заради скъсения срок президентът да назначи служебно правителство за три-четири седмици, което да бъде сменено от Румен Радев на 22 януари?


Какво следва


Днес Реформаториския блок ще върне мандата.


На ход е президентът. Росен Плевнелиев каза в събота, че се обсъждат три варианта: "Първият е държавният глава да отлага заради Коледа, Нова година, Ивановден ... и старото правителство да остане до 22 януари, когато новият президент ще встъпи в длъжност и ще назначи служебно. Вторият е аз да назнача служебно правителство, а третият - правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно."


Очаква се, че Борисов не би приел да е премиер в преназначено правителство и е възможно да има частично преназначаване на неговия кабинет с друг министър председател.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Странна, странна...колко да е странна?!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Нищо странно няма, просто Бойко си е такъв, слуша и изпълнява, квот му разпоредят гоУемите начЕлници. Това му изеде главата и за това на следващите избори ще е с още по-малко депутати.

 3. 3 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не само последните дни, цялото "управление" на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ е "тука има (за нашите приятелчета), тука нема (за всички останали)".

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Само да запитам: а не може ли Плевенлиев да демонстрира държавническо мислене и да покани следващия президент за консултант по служебното правителство така, че да не се налага смяната му след 3 седмици?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Ами това е целта - да се шашкат всички и да се чудят какво става. Паника сред комуноидите и техните верни "раданчовци" по Коледа, Ивановден, Великден и прочие... до другата Коледа поне.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Имат още по малко от месец да тупкат топката на място!
  Покрай празниците, няма да се забележи даже!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Не може!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  На ББ-ко е важно да е министър председник, депутати ще си прикупи, ако много му притрябват...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Всички (и ГЕРБ, и ПФ) се подиграха с реформаторите, но те не го разбират и продължават да си вирят носа, сякаш са незаобиколим фактор.

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#8] от "moriarti":

  Аз съм просто трезво мислещ без да съм обвързн емоционално нито с ГЕРБ нито с БСП - изповядвам, че и едните и другите са маскари...

  Та, от съвсем практична гледна точка онзи ще си назначи какъвто кабинет иска, нали така?

  Не е от съществено значение нито за държавата нито за симпатизаните на който и да е лагер дали това ще стане в деня Х или две седмици по-рано или две седмици по-късно.

  От значение може да е за някой много навътре в играта, който за това време може да си опече някаква далавера.

  Като президент Плевенлиев ще си вдигне акциите на излизане ако демонстрира приемственост.

  Ако бях аз бих го направил - отново, без всякакво значение кой е следващия - той вече е избран.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Весело

  Да минат Коледа, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Антоновден, Атанасовден и ... опа, няма закога!

 13. Както винаги господин Борисов направи опозиционерите разногледи и да си говорят сами.

 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 878 Неутрално

  [quote#4:"Боби Колев"] не може ли Плевенлиев да демонстрира държавническо мислене и да покани следващия президент за консултант по служебното правителство така, че да не се налага смяната му след 3 седмици?[/quote]
  -Айде, нема нужда. Г-н Плевнелиев си има и Вице, и достатъчно други явни и неявни консултанти, повечто умни и красиви. Той и те да си носят отговорност, а Радев след 22 Януари. А и ако бе ,,раздал'' по бързо проучвателни мандати, можеше да назначи служебен кабинето още преди месец, поне, а не за седмици. Пък и сега не се знае, дали няма да протака още, за да си стои докрая на НС правителството в оставка.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Боко не става. Един мандат няма изкаран до края.
  "Умрем да го заврем, заврем ли го умре". Ей това е той, мераклия за лично самозадоволяване...

 16. 16 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#11:"Боби Колев"]изповядвам, че и едните и другите са маскари...[/quote]

  И бай ви Ганя така мисли също. Изберете си друг литературен персонаж за пътеводна звезда...

  "Онзи" няма как да си назначи кабинет, какъвто си иска АКО има вече назначено служебно правителство. Все пак не е пазар за квачки таз работа. Или викате - уволнява бързичко служебното правителство на Плевнелиев (Защо? Поради каква причина?!?) и си турга Мунчо и Гинка от врачанските села? Несериозно е туй, ма Колев.

  И за каква приемственост става дума? Гласи се турването на руска марионетка, която ще ни демонстрира "мамата си джаса", обаче трябвало да се покажем. Пак не е твърде сериозно...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  ....мотането, цирка.... беше за да може Борисов да отиде на заседанието на Европейския съвет, дали, за да спечели още някоя седмица на власт!
  Да отиде и да се види с "колегите".
  За последно!

 18. 18 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "и да покани следващия президент за консултант по служебното правителство така, че да не се налага смяната му след 3 седмици?"
  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Следващия "президент" отказва подобни консултации... не са му наредили още....

 19. 19 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 633 Гневно

  Хронологията е малко по-различна.
  И започва по-отдавна.
  Първо кукловодите на "бившата" СИКаджийска м@тра му наредиха да загуби изборите за президент. Представянето на ГЕРБавия кандидат бе отложено за последния възможен ден, за да е даде възможност на румения "НАТОвски" генерал на БКП, т.е. на Решетников, да набере височина. Освен това "аз съм прост" умишлено издигна неизбираем кандидат - за да е сигурна загубата на изборите.
  Кукловодите му (ДС, т.е. КГБ) не можеха да преглътнат още един нормален българин, т.е. про-западен, за президент. И СИКаджията бе задейтван.

  След планирания провал на изборите от ДС заповядаха на "охранителя" да подаде оставка. Така се създаде умишлено политическа криза и се даде възможност на "НАТОвеца", т.е. на БКП, т.е. на Решетников да състави служебен кабинет за провеждане на "честни избори". Целта е след изборите да има парламент - правителство на путин. Или БКП+ДС или БКП+ДС+ГЕРБави. Ако поради "упорството" на българите такава конфигурация е невъзможна след Април 2017 се отива на нови избори - докато се случи желаното от путин. Междувременно служебното правителство на БКП си стои - за радост и служба на Раззия.

  Планът бе леко разбъркан при посещението на "аз съм прост" в Брюксел, където му е подсказано, че и западните ни съюзници знаят за миналото му на "охранител" и е добре да се поотложи даването на властта на БКП, т.е. на Решетников.
  Натискът изглежда сработи за СИКаджията и той кандиса на отлагане на изборите, но ДС са подготвени. Лъже "патриотите" извадиха каратата "пенсии", а министърът на ДС в ГЕРБавото правителство Горанов наджака с "пари нема" и отиваме на избори.

  Ако някой се е чудил, дали СИКаджията има собствена воля, действията на Горанов ясно показват, че и в ГЕРБ става това, което ДС, т.е. КГБ, т.е. Раззия искат.
  "Аз съм прост" си отива, а ДС подгряват новия "спасител" - дългата чалгарска кукла!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Весело

  Дето се вика - И туй мина.До края на годината ни остава да посрещнем,новото служебно правителство(евентуално),Дядо Коледа и Нова Година.И после пак са наред политиците,а пролетта,ех ,пролетта,заедно с разпукващата се за живот природа и пристигащите щъркели,ще пристигнат и тези които в името на майка България-виждате какво и направиха на майка България.

 21. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Бойко Борисов от самото начало е смятал да провали мандата на реформаторите.

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Няма нищо странно. Просто погледнете зодията на премиера. От същата зодия е Радев, царчока и Петър Стоянов. Асоциират ги с древноримския бог Янус. Чиито скулптури са винаги с две лица....По български - мъжки К.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":
  Той го покани, но Радев отказа....

 25. 25 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Той го направи практически, но Радев отказа по обясними причини, тъй като няма идея какви хора би назначил в служебен кабинет. Не че след 22-ри януари ще има.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Весело

  Ретроградния Меркурий му забрани...
  До коментар [#13] от "Wornoxmaniak 🙄":

 28. 28 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#19] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Хронологията започва с назначаването на Мая Манолова за омбудсман според мен и изграждането на новия й медиен имидж, докато тя пише тайно мажоритарен изборен закон, следва обявяването на референдума на Слави, издигането на Цецка Цачева с идеята тя да загуби и финалният акт е приемането на мажоритарната система по възможност от правителство с някой друг начело, за да може бай Х. да се бетонира във властта, но уж против собствената му воля.
  Цирк за балъци като всичко останало в България.

 29. 29 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#19] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  ++++++++АДМИРАЦИИ за Вашия пост!

 30. 30 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#6:"boby1945"]Имат още по малко от месец да тупкат топката на място[/quote]
  Агонизираш ли и ти като Корнелия?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 31. 31 Профил на svatt.pitt
  svatt.pitt
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Четох до ТУК
  " какво точно е трябвало да свърши този кабинет с очакван кратък живот не е ясно (не броим приказките пред камерите)."
  - Ясно е ,че броите само парите на прокопи!

 32. До коментар [#27] от "dobrich":

  Вагнер и крави.

  Това е положението.

  Жалка история.

  Само ако се видите отстрани какви глупостите пишете.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  [quote#18:"Коки"]Следващия "президент" отказва подобни консултации... не са му наредили още....[/quote]
  Плевнята да покани биволицата и свинката- Курнелия и Йотовица- така или иначе те ще правят правителството. Може и Решетников, ще пият вода от извора!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Заглавието звучи като разказ на Е.А.По.

 36. 36 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Топкаха топката точно до 20 декември. По една случайност това е дата за разплащане на бюджета с общините. Някой общини получиха специални бонуси (все пак избори предстоят). Сега вече може и да си ходят спокойни и свободни да празнуват.

 37. 37 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Баси, тук е пълно със конспиративни мозъци!

  Изглежда има някои хора, които вярват в заговори, завери, тайни планове, които е изпълняват точка по точка и час по час от нашите политици?!

  Ний сме бетер евреите, илюминатите и масоните, техните тайни планове се провалят, нашите са бетон!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 38. 38 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#22] от "dobrich":
  Единствените два въпроса, кото остават неизяснени са;
  Защо тогава чòвека с едно лице Радан - нашто знаме и т.н...., се прегърна с двуликия /по-правилно е многоликия /Борисов/ веднага след изборите, само един месец след изборите, като един месец преди това решително зяяви, че няма да учàстват в правителство начело с многоликия Винету?
  Защо тогава едноликия Радан се обяви за опозиционер, но остана в т.н. РъБъ?

 39. 39 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Никакъв таен план няма!
  Всичко се дължи на Плевню, който можеше да спази процедурата стегнато, особено след като големите партии декларираха, че ще върнат мандата и ОТДАВНА де е назначил служебно правителство.

  Тогава почитетелите на тайните планове щяха да увиснат.

  Вместо това Плевню реши да сътвори ВОДЕВИЛ с неясен край. Причините да го направи ВЕЧЕ ги обсъждахме и в тях няма нищо илюминатскко, хахахх!

  РЕЗУЛТЗТЪТ в крайна сметка, кат теглим чертата, е че рейтингът на ГЕРБ и Боко в момента е сринат.

  Дори най- верните герберолки станаха кривогледи- от "заслужен трети мандат" до "правителство на РБ без Боко".

  Смятайте какво си мисли периферията на ГЕРБ!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 40. 40 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#13:"Wornoxmaniak 🙄"]Както винаги господин Борисов направи опозиционерите разногледи и да си говорят сами. [/quote]
  Е, това да не би да е държавническо поведение, та му се възхищаваш????

 41. 41 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боби Колев":
  Той вече го демонстрира и му предложи, но Радев отказа.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Весело

  До коментар [#38] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Че на тебе какъв ти е проблема? Нали уж си комуняга, не гербер? Или едното е равно на другото?
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=267257123690099&set=pcb.267257157023429&type=3&theater

 43. 43 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#39] от "mr. wonderworld.":
  Пич, Плевнелиев работи според Конституцията и това е отговорното поведение, а ти му вменяваш да я подкара както си иска. Разбира се, ако го беше направил, щяхте да го разкатаете от критика и да искате импийчмънт един месец преди края на мандата му. Тоест, да започнете кампанията си за парламентарните избори от тук.

 44. 44 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#43:"авторът"] а ти му вменяваш да я подкара както си иска.[/quote]

  Ти ми вменяваш неща, които не съм казал.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#44] от "mr. wonderworld.":
  Какво означава, да назначи веднага служебно правителство като прескочи процедурата, освен вкарване на президента в противоконституционна схема?! И като цяло, избягването на правителствена криза е цел на всеки отговорен президент. Другото е партизанщина.

 46. 46 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#42] от "dobrich":
  Аз проблем немам.
  Ама Вие очевидно имате - не можете да отговорите , и типично по комунистически ми пращате картички за дядо Мраз...

 47. 47 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#45] от "авторът":

  Къде съм казал да прескочи процедурата ве, я прочети пак!
  Замисли се малко, стига си измисля!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 48. 48 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално
 49. 49 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 476 Неутрално

  говорител на ердоган, шут на меркел и брюкселското зеле, на ден по 3 пъти си мени решенията , е още ли има заблудени които ще си дадат гласа за бай Х..., вчера се решава дали държавата да мине на автопилот и безвремие за няколко месеца , той хукнал лентички да реже и да чете корана преди християнската Коледа, абе ......

 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Днес Каракачанов и Димитър Делчев(ДБГ) признаха, че от самото начало са били скептици за изхода от преговорите.
  Излиза, че за съставяне на правителство истински са преговаряли само СДС, ГЕРБ и ПФ?

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#38] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  По-скоро, въпроса е един...! Защо бате Бойко, предпочете куцата кобила Цецка?! Всичко останало е следствие...!
  Или по някакъв странен начин, Кънев е замесен в издигането на Цецка за кандидат президент, а пък ние не сме разбрали, как се е случило...?!

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Странният случай е странен само защото трябва да се обудалква мат'ряла.
  Както фокусниците разсейват публиката, докато ръчичките им шават другаде.
  Фокусниците са ясни, а джурнализмът и тайфата социолози, политолози и всякакви там увивни лози им играе полуголата фръцлива мадама-асистентка.

  В това време скатаното извън вниманието Правителство, което макар и в оставка си е в пълноценните пълномощия, разпредели до капка порциите по Бюджет 2016, опатка заделените нарочно благини в него, нахрани журналистите, (които трябваше), изпонасключи договори по бюджет 2017, подсигури кадрови капии.

  Фокусническите мЕткания на аванссцената, освен да отвлекат вниманието, са си и част от фокусническото изкуство, по което публиката, т.е. мат'рялът, оценява висотата и майсторлъка фокуснически. И по който го сугестират да си избере Баш Фокусника. В нашият, български случай, даже се прехласва повече по шарените дрешки, кипрата полугола мадама, мЕтканията, позите, чупките и лафовете, разигравани на аванссцената, а пропуска, че номерът е стар и изтъркан, а заекът от цилиндъра, който вадят накрая, е мършав, проскубан и едва диша. Това пък обяснява всичките напоителни, напомпани чак до бутафорност лакардии, тинтири-минтирита и пи-арски мЕткания, на които бяхме свидетели през последните няколко седмици и чрез които фокусниците се заявиха пред мат'ряла да ги приеме кой като Худини, (Баце), кой като Копърфийлд, (реформатори), кой като Мистер Сенко, (който маха глави), Патреотете.

  Странното, за мен, е само в това, че тая продължава да се разиграва. Още ...

 53. 53 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар № 4:"Боби Колев" " а не може ли Плевенлиев да демонстрира държавническо мислене и да покани следващия президент за консултант по служебното правителство "
  А не му ли писна от простотиите Бойкови и защо не го остави да си сърба каквото е надробил до служебното правителство на Румен Радев ? Толкова държеше да загуби президентските избори , толкова държеше да подава оставка без никой да му я иска, Плевнелиев пак му връчи мандат и той пак го върна ! По-голяма простотия здраве му кажи ! Направо да си продължава да си сърба кашата ! А на следващите избори дано са по-малко тъпанарите които да гласуват за ГЕРБ , заради Бойко ! Да дадем път на нови лица да се пробват !

 54. 54 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#51] от "tww09306483":
  Да, това наистина е много интересен въпрос. И много основателен.
  Но той се отнася за многоликия Борисов
  А аз зададох въпрос за едноликия и принципен ....... Защото за него става реч

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  МОЧА имени Ленина

  Активен PR за "Лада Нива"...

  Цитат от Корана за магистрали
  (с еврофондове, към Евросъюз, за "Лада Нива"?)
  ...

  Странни случаи...
  Като при всека вишша политика в оставка?

  "Странният случай на Бойко Борисов и мандата на Реформаторския блок"

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  секи 4ти км

  И там, но от Държавно значение.

  До коментар [#37] от "mr. wonderworld.":

  Баси, тук е пълно със конспиративни мозъци!

 57. 57 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#13] от "Wornoxmaniak 🙄":

  Лошото е, че и избирателите му така. Имаше точно допреди изборите за президент няколко доста настървени мажоретки на ББ тука във форумите, изчезнаха яко дим и вече никакви ги няма. Само най-големите будали и купените или принудени гласове им останаха на ГЕРБ след тази поредица от финтове.

  А дали бяха финтове или несъзнателни и безцелни резки движения може никога да не разберем.

 58. 58 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Беше полезно упражнение. За да се затвърдят впечатленията кой колко струва.

  over the under
 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  [quote#51:"tww09306483"]По-скоро, въпроса е един...! Защо бате Бойко, предпочете куцата кобила Цецка?! Всичко останало е следствие...! [/quote]
  Ми издигането на Цецка си е също следствие. Неминуемо.
  Тази политика, която врЪти Баце с гербере другаре, най-вече нейният манталитет и светоусещане, предполагат само и единствено издигането на такава кандидатура.
  Абсолютен, чист и демонстративен аватар на Баце.
  От което следва неминуемо и заявката за оставката.
  На мат'ряла така му беше заявено директно и направо в прав текст, че избира точно Баце и че така подпечатва линията Му.
  Неразривна взаимовръзка. Както Баце съшмностно не би могъл да излъчи друго - така и поради тази същностна оценка от избора следва и неминуемият кардинален залог на оставката.

 60. 60 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Валери Симеонов предположи, че неотстъпчивостта на Горанов е под диктовката на Борисов. Но Владислав Горанов преди каза друго - че той има определено влияние над Борисов. Направо директно го каза. И че ще му повлияе да не се върви към предсрочни избори. Т.е. да се върви към служебен кабинет на Радев, който да ги подготви. По-нататък е въпрос на интерпретация какво следва. Според Жельо Бойчев - Корнелия ще бъде новият министър-председател. Остава въпросът на какво се дължи силното влияние на Горанов над Борисов. Който е спряган за топлата връзка с ДПС и Пеевски.

 61. 61 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#19] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Човек трябва да е наистина изключително прост костовак за да напише подобен нелеп пасквил .Но пък пасквила на простия костовак дава нагледна представа за жалката болпевишка секта на простите "автентични" И между другото след поредния празен "анализ " в стил Дневник гледам дежурните "автентични" пак храчат за "Баце" и така нататък .Ами да ви питам другари "автентични "след като "Баце" е толкова лош защо вие "автентичните " не спечелихте изборите със супермен Трайчо .Нали сте много и силни и РЪдан е полу бог и ако човек беше погледнал в този форум преди изборите щеше да остане с впечатления че Трайчо ще победи с поне 90 процента .Зашо бе другари "автентични" .

 62. 62 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Колко да е странен този случай, това много вероятно е препратка към заглавието на един филм с Брад Пит. С необоснавани и необяснени идеи като тази с пенсиите, нормално да няма правителство. Не е доказано, че с оптимизирането на ТЕЛК-овете ще се намерят по 1.5 млрд. лв. на година...

 63. 63 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1510 Весело

  До коментар [#61] от "zawert":

  "Човек трябва да е наистина изключително прост костовак ...."

  Че то други няма... За да си зомби, твоето определение е необходимо условие.

 64. 64 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#5:"moriarti"]Ами това е целта - да се шашкат всички и да се чудят какво става. [/quote]
  [quote#13:"Wornoxmaniak 🙄"]Както винаги господин Борисов направи опозиционерите разногледи и да си говорят сами.[/quote]
  Единствените шашнати и разногледи сте вие, гербавите тролчета!
  БайХ.я ви е толку повратлив, че не успявате да го следвате с "коментарите" си.

 65. 65 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#4:"Боби Колев"]Само да запитам: а не може ли Плевенлиев да демонстрира държавническо мислене и да покани следващия президент за консултант по служебното правителство така, че да не се налага смяната му след 3 седмици?[/quote]

  Ако се беше поинтересувал поне малко, щеше да знаеш, че генералчето отказа още в началото, бяколко дни, след като бе избран за президент, да поеме отговорност за подобно действие.Естествено, БСП му казаха как да постъпи, както ще е през цялото време на мандата му.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Както винаги, Борисов се оказа един гадняр. Даже и в политиката, трябва да има почтеност.

 67. 67 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 632 Неутрално

  [quote#38:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Единствените два въпроса, кото остават неизяснени са;
  Защо тогава чòвека с едно лице Радан - нашто знаме и т.н...., се прегърна с двуликия /по-правилно е многоликия /Борисов/ веднага след изборите, само един месец след изборите, като един месец преди това решително зяяви, че няма да учàстват в правителство начело с многоликия Винету?
  Защо тогава едноликия Радан се обяви за опозиционер, но остана в т.н. РъБъ? [/quote]
  Ми, да караме подред бе, пророче!
  1. Кога Кънев е заявявал, че няма да участва в правителство на Бойку?
  Ето официалната и публична заявка на РБ, изразена като Декларация.
  "Декларация на РБ - 21.08.2014 г.
  І.
  - Незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката;
  ......
  II. РБ ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да:
  .......
  За постигане на политическите си цели, ние ще се стремим при съставянето на правителство, в което позициите на Министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото."
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/4019
  Навярно това, последното изречение тълкуваш, че нямало да участва в правителство на Бойку?
  Преди това обърни внимание на категоричната заявка във І. и ІІ.
  Е, стремежът е едно, а постигането му - съвсем друго.
  От днешна гледна точка, предвид поведението на Бойку, можем да кажем, че Радан и РБ са били прави и, ако наистина Премиер беше не Бойку, а някой по-отговорен мъж, то днес нещата биха изглеждали далеч по-различно и най-важното не толкова вдъхновяващо за Курнелия, бесепарите и за вас, червените тролове!!!

  Ето и Позицията на РБ от Брифинга на 09.10.2014
  "Позиция на РБ
  1. Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомври като успех на коалицията.
  ...............
  3. Стремим се към участие на РБ в коалиционно реформаторско правителство при наличието на следните предпоставки:

  А. Ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастие в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет ;

  Б. Готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство;

  В. Включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за:

  • реформи в администрацията и съдебната система, в здравеопазването, в пенсионната система и в енергийния сектор;

  • продължаване и ускоряване на реформите в образованието;

  • допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията;

  • бързи решения за връщане на доверието в банковата система;

  • мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващите райони;

  • реформа в Изборния кодекс;
  ..............
  5. Бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите, изразени в декларацията на РБ през месец август тази година."
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/4057

  Ето и изявлението на Радан Кънев от парламентарната трибуна, защо РБ влиза в управлението на страната
  .........
  През изминалите десет дена, четиридесет и третият парламент на България изпълни една от важните си задачи – превърна се в поле на компромиса и в център на реалната публична власт в републиката. Днес пред нас е резултатът от свършената работа, а зад гърба ни – тежки компромиси.
  ...............
   Той ще даде начало на най-важното – на реформата в съдебната система и установяването на еднакви, честни правила за всички български граждани. Това беше компромисът, който казахме, че няма да направим, и не направихме. И в бъдеще няма да направим."
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/4068

  Резултатът?
  Промените в конституцията, свързани със съдебната реформа, бяха гласувани със 184 гласа. Против бяха 34, а въздържалите се бяха - 8.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/23/2614571_promenite_v_konstituciiata_minaha_na_purvo_chetene_sus/

  2. Защо Радан Кънев стана опозиционер?
  "ГЕРБ бламира съдебната реформа, Христо Иванов подаде оставка
  Съпредседателят на РБ Радан Кънев мина в опозиция
  Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви оставката си от парламентарната трибуна, след като всички партии с изключение на част от Реформаторския блок (РБ) бламираха предложената от него съдебна реформа и гласуваха конституционни промени, утвърждаваща "върховенство на главния прокурор". Веднага след това лидерът на "Демократи за силна България" и съпредседател на РБ Радан Кънев съобщи, че минава в опозиция на правителството."
  http://www.mediapool.bg/gerb-blamira-sadebnata-reforma-hristo-ivanov-podade-ostavka-news242864.html

  Други въпроси, пророче?

 68. 68 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Опорките в статията от коя централа са спуснати...евентуално може и да е лаборатория...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 69. 69 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  В пост № 67 коректно са показани възлови моменти от позицията на Радан Кънев. Общо-взето - логично. Но чак такава радикализация. До степен в пъти надминаваща БСП и ДПС. Преминала нормалния тон в политическия дебат до някаква истеричност. В интерес на истината това се задълбочи след връщането на Радан кънев от Щатите /август 2015 г./. Възможно ли е там някой да му е повлиял? Доста неясен остана воаяжът му отвъд океана. Донякъде самият Радан Кънев намеква в едно послание от там. Ето го:
  http://www.alarmanews.com/радан-кънев-се-шегува-от-сащ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK