Странният случай на Бойко Борисов и мандата на Реформаторския блок

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовТука има, тука няма" кабинет - сравнението с хазартната игра може да звучи крайно, но през последната седмица сигналите, които излъчваха преговарящите за съставяне на ново правителство - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт бяха в този стил.


Понякога в рамките на ден прогнозата, че кабинет ще има беше отменяна от такава, че всъщност няма да има. След това опорните точки защо е толкова важно да се състави правителство бяха усилвани от всевъзможни говорители по медиите, после Борисов даваше знак, че ще подкрепи кабинет, за да се отдръпне на следващия ден...А в последните дни реформаторите дори спрягаха имена кой ще бъде премиер след като няма да е той. И след като бяха обяснили, че не са длъжни да връщат мандата в седемдневен срок и договарянето продължава, сагата приключи почти неочаквано по обяд във вторник (20 декември) - точно седмица след като президента Росен Плевнелиев им връчи третия мандат. Ново правителство в рамките на този парламент няма да има, предсрочните избори - ще бъдат през пролетта на 2017 (новоизбраният президент Румен Радев посочи през уикенда като евентуална дата - 2 април).


Като най-вероятна причина за провала на преговорите във вторник се сочи увеличението на пенсиите.
Какви обаче са истинските мотиви зад опита да се състави правителство, до колко наистина е имало сериозно намерение ГЕРБ да го подкрепи (защото без тях изпълнението на мандата нямаше да е възможно) и какво точно е трябвало да свърши този кабинет с очакван кратък живот не е ясно (не броим приказките пред камерите).


Причините се знаят само от Борисов и тесния му приятелски кръг. Този път премиерът в оставка не се оправда дори с Ретроградния Меркурий, започнал на 19 декември и услужливо посочен от медии, подкрепящи правителството като причина за всички големи трудности и нужда от време неблагоприятното разположение на звездите да премине.


Как се стигна до този финал:


2 декември. Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов взе и върна веднага на президента Росен Плевнелиев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. На следващия ден мандатът беше върнат и от лидерът на БСП Корнелия Нинова. Президентът Росен Плевнелиев обяви, че вероятно третият и последен мандат ще бъде даден на Реформаторския блок.


6 декември. Реформаторите отидоха в Министерски съвет, за да обсъдят възможността за правителство с техния мандат. Най-реалистично е провеждането на предсрочни парламентарни избори, каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски след срещата на Блока с премиера в оставка Бойко Борисов.


Ден по-късно стана все по-ясно, че в ГЕРБ не са размислили и са твърдо решени за предсрочни избори. "Нека президентът да даде мандата и пак ще коментираме. Нашето мнение е, че в рамките на този парламент не може да има устойчиво мнозинство", заяви заместник-председателят на ГЕРБ в парламента Цвета Караянчева.


През това време между Министерски съвет и Президентството текат разговори, кой ще представлява държавата на последното за годината заседание на Европейския съвет. Ако Реформаторите върнат веднага мандата, оставката на Борисов трябва да стане ефективна и България да бъде представлявана на срещата на евролидерите от президента Росен Плевнелиев.


9 декември. След заседание на парламентарата група от Блока официално се отказаха да съставят правителство с мандата. Съпредседателят на Блока Найден Зеленогорски каза, че "колегите от ГЕРБ ясно казаха, че не биха подкрепили нов мандат в рамките на този парламент." Часове след това това от СДС изпратиха писмо, в което оспорваха решението на парламентарната група и настояваха за ново разширено заседание в понеделник, преди да се отиде за получаване на мандата.


12 декември. Заради трагедията в Хитрино и обявяването на ден за национален траур, връчването на мандата беше отложено с един ден.


13 декември. Минути преди да тръгнат към президентството Реформаторите взимат решение, че ще се опитат да направят кабинет. Борисов от Хитрино отговори, че нищо друго не го интересува в момента освен "това, да започнем да вдигаме цистерните". От думите на заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов стана ясно, че преговорите ще са чак в края на седмицата или в понеделник - последния възможен момент преди седемдневния срок за връщането на мандата.


15 декември. Премиерът Бойко Борисов е в Брюксел на срещата на съвета. За първи път той допусна съставяне на правителство в рамките на този парламент, заради усложнената политическа ситуация в региона и заради резултатите от референдума, който показал, че 2.5 млн. души искат мажоритарна избирателна система.


16 декември. Цветан Цветанов каза, че шансовете за съставяне на кабинет се увеличават до 20%. Той и лидерът на СДС Божидар Лукарски смятат, че е естествено Борисов да е премиер в новото правителство. Текат срещи с патриоти и реформатори, както и вътрешна среща в ГЕРБ, на която се обсъжда евентуален бъдещ кабинет и приоритетите му.


17 декември. Борисов вече е на друго мнение. "Тези, които имат претенциите, че могат, да си излъчат премиер", реагира той в интервю за "Дарик". Той подчерта, че партията му би дала подкрепа, само за да продължи работата по темите, залегнали в управленската програма, като справянето с бежанската вълна, битовата престъпност. От думите му стана ясно, че ключови министри на ГЕРБ няма да бъдат част от обсъжданото правителство.


19 декември. Премиерът на евентуалния кабинет ще е от Реформаторския блок, но ГЕРБ са склонни да участват в него със свои министри, обяснява Цветан Цветанов след продължилите близо два часа преговори между двете парламентарни сили и Патриотичния фронт. Всички участвали в разговорите пред камерите твърдят, че е обсъждана само управленската програма на бъдещия кабинет, която всъщност преразглежда старата.


Реформаторите държат на съдебната реформа и закона за антикорупция, който бе изкаран от програмата на парламента, въпреки че беше приет на първо четене. Патриотите настояват за увеличаване на пенсиите. Според запознати с преговорите, от ГЕРБ са дали да се разбере, че може да се стигне до известно увеличение.


20 декември. В сутрешните предавания на телевизиите се цитират имена на евентуални премиери (Румен Христов, Найден Зеленогорски, Петър Москов). Реформаторите вече са обявили, че седемдневния срок за връщане на мандата всъщност не е задължителен и изглежда, че развръзката може да се отложи до Коледа.


Преговорите във вторник започнаха към 11:30 и завършиха два часа по-късно. Няма да има кабинет. Не сме в състояние да постигнем съгласие за съставяне на кабинет в рамките на 43-ото Народно събрание, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Депутати от ГЕРБ смятат, че основната причина за провала на преговорите е твърдата позиция на финансовия министър в оставка Владислав Горанов, че пари за увеличение на пенсии няма. Те се чудят, защо се е променила позицията му за ден. Патриотите в неформални разговори споделят, че сутринта Борисов им е обещал подкрепата си и също се чудят. Около 15 часа, когато свършва заседанието на парламента, депутати от ГЕРБ, които никога не са вярвали във възможността за кабинет с мандата на РБ се шегуват, че са очаквали Борисов да се появи по някое време и да спаси коалицията, но вече всичко е приключило.


Остава въпросът дали странната история с мандата на Реформаторския блок не беше за да може Борисов да отиде на заседанието на Европейския съвет, дали, за да спечели още някоя седмица на власт и да бави топката заради скъсения срок президентът да назначи служебно правителство за три-четири седмици, което да бъде сменено от Румен Радев на 22 януари?


Какво следва


Днес Реформаториския блок ще върне мандата.


На ход е президентът. Росен Плевнелиев каза в събота, че се обсъждат три варианта: "Първият е държавният глава да отлага заради Коледа, Нова година, Ивановден ... и старото правителство да остане до 22 януари, когато новият президент ще встъпи в длъжност и ще назначи служебно. Вторият е аз да назнача служебно правителство, а третият - правителството в оставка може да бъде преназначено като служебно."


Очаква се, че Борисов не би приел да е премиер в преназначено правителство и е възможно да има частично преназначаване на неговия кабинет с друг министър председател.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK