Правителството предлага д-р Петър Дертлиев посмъртно да получи орден "Стара планина"

Правителството предлага д-р Петър Дертлиев посмъртно да получи орден "Стара планина"

© Юлия ЛазароваД-р Петър Дертлиев да получи посмъртно орден "Стара планина" първа степен, това ще решава правителството си на днешното си заседания. Тази година през април се навършиха 100 години от раждането на човека, който, заедно с Атанас Москов, след промените от 10 ноември 1989 г., стават инициатори за възстановяването на Българската социалдемократическа партия (БСДП).


Роден на 7 април 1916 година в село Писарово, Плевенска област, Дертлиев завършва медицина през 1941 година. Сам казва, че е социалдемократ от юноша.


За опозиционната си дейност през 1946 г. е изпратен в лагер "Росица". Същата година е избран за народен представител във Великото народно събрание. На 1 юли 1948 г. с решение на президиума на Народното събрание е отнет депутатският му имунитет.. Осъден е на 10 г. затвор, като минава през лагерите "Венчан" и "Белене", Плевенският затвор и затворът за рецидивисти в Пазарджик.
След 10 ноември 1989 г. е един от инициаторите за възстановяването на БРСДП и за включването ѝ в Съюза на демократичните сили. През 1990 г.е депутат във 7-мото велико народно събрание, с листата на СДС. Същата година е кандидат на СДС за президент на страната, но впоследствие за поста е издигнат Желю Желев.


Подписва новата конституция на Република България и не одобрява бойкота на 39-те народни представители от СДС, напуснали парламента. През 1991 година Петър Дертлиев изважда БСДП от СДС, като се опитва да създаде силна политическа партия в центъра, която да е алтернатива на БСП и СДС.


Опитва се да сформира силно социалдемократическо ядро, около което да се обедини политическият център. Резултатът е създаването на Съвет за сътрудничество с участието на Алтернативната социаллиберална партия, Гражданско обединение за републиката, Зелената партия, Екогласност.


Името на д-р Дертлиев е свързано със събирането на левите в Лесидрен през 1997 г. Целта му е да се сложи край на разцеплението на бивши комунисти и бивши социалдемократи, но не успява.


Оттегля се от активна политическа дейност през 1998 г., заради влошеното си здраве, но остава почетен председател на БСДП. до смъртта си на 5 ноември 2000 г.


Също днес, на церемония от 14.30 ч. в Гербовата зала на "Дондуков" 2, президентът Росен Плевнелиев ще удостои посмъртно с орден "За гражданска заслуга" - първа степен участници в Горянското движение. Предложението за отличията беше направено от кабинета на 23 ноември.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Заслужава, макар и много късно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Малко са тези като доктора,отстояваше идеите си до край.Много умен и точен.

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Малко му е един орден. Голям паметник трябва да му издигнат. Сегашните властници има за какво да му благодарят. Той унищожи социалдемокрацията и им освободи терена за всякакви циркаджилъци. За дълго време. "Човек трябва да е готов да се жертва за партията си и да жертва партията за родината си", казваше той. И пожертва всичко заради себе си.

 4. 4 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  този орден изцяло се обезцени-раздаваха го като семки на всички от ДС.Не беше агент Сава не беше агент манчо.

 5. 5 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 1728 Неутрално
 6. 6 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Досега Дертлиев беше част от елитното малцинство, което не е получавало този орден, сега ще го бутнат и него в навалицата.

 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  [quote#5:"Герд Мюлер"]Напьлно заслужено!![/quote]
  -Да, ама приживе. П.Дертлиев бе почтен политик, смятам, че е късно и дори смешно, да се награждава починал човек с орден. И кой ще се запъти в отвъдното, за да му го връчи? Правителството, което сега се е сетило или Президентът, щото и те са се запътили към ,,отвъдното'', ли?

 8. 8 Профил на vrangel
  vrangel
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За мен не е толкова важно, дали Дертлиев е бил доносник или не, дали е бил активен опозиционер навремето или не, но във всички случаи след промените през 1989 г. с нищо не спомогна за установяване на демократична система (за разлика от Стефан Савов, Лучников и още други от неговото поколение), а използваше всеки повод за да начеше старческата си суетност. Не случайно застана начело на групата на опортюнистите и на провокаторите (Стефан Гайтанджиев, Пирин и Румен Воденичарови ...) във Великото народно събрание.

 9. 9 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 614 Гневно

  Дертлиев беше талантлив демагог и абсолютно безскрупулен мошеник. Цялата му дейност е била подчинена на една цел - да затрие перспективата за социал-демокрация в България и да разчисти пространството за БКП-БСП. При по-внимателно разглеждане историята му ясно показва точно това.

  Когато в първите месеци на свободата сред редовите комунисти имаше силен смут и готовност да се преориентират към БСДП, Дертлиев лаеше по тях с такава омраза, че те предпочетоха да се консолидират в старата си партия. Когато пък БСП започна да мимикрира и да създава преходни лица и формации (като Томов с неговите ДАР и ГОР), Дертлиев веднага ги припознаваше и легитимираше. Същевременно с животинска злоба налиташе срещу всеки реален противник на комунистите.

  Още много примери могат да се посочат, но най-добрата оценка за него трябва да бъде резултатът от неговата дейност. А той е - пълно унищожаване на социал-демокрацията в България. Дори собствената му политическа съдба е била повече от ясна - след първоначалния мандат в парламента той веднага се оказа трайно извън всякаква подкрепа от избирателите, тотално губеше всички избори и само цепеше собствената си партия на крилца и перца.

  Така че избирателите още тогава много по-правилно са оценявали неговите качества, отколкото сегашното правителство възнамерява да направи днес.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  [quote#9:"gullwing"]Когато в първите месеци на свободата сред редовите комунисти имаше силен смут и готовност да се преориентират към БСДП, Дертлиев лаеше по тях с такава омраза, че те предпочетоха да се консолидират в старата си партия. Когато пък БСП започна да мимикрира и да създава преходни лица и формации (като Томов с неговите ДАР и ГОР), Дертлиев веднага ги припознаваше и легитимираше. Същевременно с животинска злоба налиташе срещу всеки реален противник на комунистите.
  [/quote]

  До коментар [#9] от "gullwing":

  Това са лъжи и заблуди. (То е едно и също,де.)
  Комунистите никога не са искали да се "преориентират" към социалдемокрацията. И си отворете очите - "противници" на комунистите нямаше! Костов ли им беше противник?! Или Доган?! Или Царя?!

 11. 11 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Кога най- после ще анулираме Дерт -- Лиловската конституция? Нека му дадат орден комунистите !

 12. 12 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До Бенк-Бенк....Нека комунистите вземат еднопосочен билет за отвъдното и да му го връчат.

 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1738 Неутрално


  " Подписва новата Конституция на България и не одобрява бойкота на 39-те народни представители от СДС ...
  През 1991 година Петър Дертлиев изважда БСДП от състава на СДС ... "


  Колко са хората които знаят, че Дертлиев има дъщеря в Канада и след излизането си от затвора е пътувал 2 пъти до Канада - политически затворник и лидер на опозиционна партия ???
  Защо подписа КРБ, след като му е пределно ясно, че е съставена от ДС-ченгета ? Защо излезна против 39-те, несъгласни с тази Конституция ? Защо извади БСДП от СДС и то в навечерието на изборите, което даде възможност на червената преса да пише ехидно " СДС -та с тирета " и отслаби изборните възможности на СДС тогава ?
  Въпроси, въпроси, въпроси ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  [quote#11:"palivec"]Кога най- после ще анулираме Дерт -- Лиловската конституция? Нека му дадат орден комунистите ! [/quote]

  Ами комунистите на ГЕРБ точно това правят. Ще му дадат орден за заслуги към тях, не към България. В прехода Дертлиев изигра много подла и вредна за демокрацията и страната роля.

 15. 15 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#7:"Бенк-Бенк"]Да, ама приживе. П.Дертлиев бе почтен политик, смятам, че е късно и дори смешно, да се награждава починал човек с орден. И кой ще се запъти в отвъдното, за да му го връчи? [/quote]
  Правилно, и аз съм се чудил как така награждават починал или загинал, как го повишават във воинско звание!? Да, паметник, преименуване на улица, издаване на книга е разбираемо(абстрахирам се от конкретния повод), ама награда за някой, който не е жив-идваме в повече.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9089 Неутрално

  От какъв зор, докато е бил жив добре, сега какво искат да доказват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK