МОН намери 11 нарушения в заседанието, на което беше сменен ректорът на Медицинския университет

Административният съд и МОН не признаха възраженията на Вихра Миланова срещу избора на нов ректор.

© Медицински университет София

Административният съд и МОН не признаха възраженията на Вихра Миланова срещу избора на нов ректор.След скандалите около Общото събрание на Медицинския университет-София, на което изненадващо беше отстранен досегашния ректор проф. Вихра Миланова и на поста беше назначен проф. Виктор Златков, проверката на Министерството на образованието откри 11 нарушения в документацията от събранието на 11 октомври.


Проверката е направена от Звеното за вътрешен одит на МОН, като тя е била разпоредена от министъра на образованието Меглена Кунева още преди това провеждането на заседанието, тъй като тогава действащият ректор Вихра Миланова оспорваше легитимността му.


Нарушенията, които одиторите на просветното министерство са открили са предимно бюрократични и са издали препоръки за подобряване на документацията от общите събрания на МУ-София по принцип. Общото събрание обаче не е обявено за нелегитично, както твърдеше бившият ректор и застъпниците й, и същото постанови в началото на декември и Върховния административен съд по жалбите им.
Одиторите на МОН са констатирали несъответствие между броя на присъстващите на Общото събрание по протокол и броя на регистриралите се в изборните бюра. В доклада на Министерството е записано, че не може да се прецени доколко бюлетината за избор на нов ректор отговаря на изискванията от Правилника за устройството на университета, тъй като неин образец не е предоставен на проверяващите. Не е предоставена и информация къде и как са се съхранявали документите от заседанието на Общото събрание, както и кой е бил отговорен за съхранението.


Одиторите на МОН са установили, че в състава на Контролния съвет на МУ-София не е бил включен представител на Студентския съвет. Освен това не е бил предоставен документ, че проф. Ваньо Митев е бил упълномощен от членовете на Академичния съвет да насрочи и ръководи заседанието на Общото събрание от 20 септември 2016 г. Проф. Митев е предал болничен лист за периода от 14 до 27 септември 2016 г. На ръководеното от него заседание Академичният съвет прекратява неправомерно дисциплинарно производство.


Общото събрание е гласувало състав и председател на изборна комисия, различни от определените от Академичния състав от 20 септември 2016 г. Не е спазено изискването 10 календарни дни преди Общото събрание в канцеларията на ректора на МУ-София да се депозират кандидатурите за ректор и да се предоставят на Комисията по кандидатурите.


Друго нарушение е, че според Правилника за устройството и дейността на МУ-София, дейността на Академичния съвет се регламентира с приети от него вътрешни правила. Одиторите са били уведомени писмено, че такива правила не са били изготвяни. Пак според Правилника за устройството и дейността на МУ-София, заседанията на Общото събрание са публични, освен ако то не реши друго, но в протокола от заседанието от 11 октовмри 2016 г. не е споменато заседанието да е закрито. Въпреки това на него не бяха допуснати медии и външни лица и то се проведе под строга охрана и заключени врати.


Като част от одита е била проверена и документацията по текущи и приключили процедури за придобиване на научни звания и за заемане на академични длъжности. Били са установени 5 нарушения, сред които ограничаване правата на докторанти извън МУ-София да кандидатстват за академичната длъжност "асистент".


Междувременно Министерство на образованието и науката спря процедурата по запор на сметките на висшето училище.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7794 Неутрално

  Бюрокрацията не изненадва дори в академичните среди.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "Междувременно Министерство на образованието и науката спря процедурата по запор на сметките на висшето училище."

  Това казва всичко! Кунева, Кунева - върви се гръмни. Не, че в МУ всичко е мед и масло, но така, с рогата напред не става. Нещо повече, поради абсолютно аматьорския начин, по който МОН действаше, пренебрегвайки факти и закони, може би се изпусна възможността да се докажат истински, а не въображаеми нарушения. И сега какво ако МУ съдят МОН - ще го осъдят като едното нищо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK