"Шоуто на Слави" предлага за един депутат да могат да гласуват 30 хил. души

"Шоуто на Слави" предлага за един депутат да могат да гласуват 30 хил. души

© Цветелина Белутова, КапиталСценаристи от "Шоуто на Слави" внесоха днес в парламента подробните границите на 240 избирателни района, от които да се избират по един мажоритарен депутат в два тура. Общо 231 от районите са в България, а девет - в чужбина. Във всеки един от тях влизат около 30 хил. избиратели.


Границите на районите са приложение към законопроекта за поправки в Изборния кодекс, който предлага депутатите да се избират мажоритарно в два тура. Той бе написан след националния референдум от омбудсмана Мая Манолова и внесен от независимия депутат Георги Кадиев. Районирането е направено от екип от Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" начело с доц. Йордан Митев и проф. Николай Янев, както и от учени, които живеят в чужбина.


Според проекта от София и София-област ще бъдат избирани общо 49 депутати, а от Турция - трима. В същото време българите, които живеят във Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Люксембург, ще избират заедно един депутат. Един народен представител ще имат и българите от Германия, Австрия и скандинавските страни. Сънародниците ни от Испания, Португалия и Северна Африка също ще избират заедно един депутат. В един район влизат и българите от Централна, Източна, Югоизточна Европа и страните от Близкия изток, в друг - от Великобритания и Ирландия, а в трети - тези, които живеят в Северна и Южна Америка, Австралия, Азия и Африка.
От думите на сценариста Тошко Йорданов се разбра, че районирането е съобразено "както с последното преброяване, така и с активността на последните два национални избора" - данни, които били публични. За районирането в чужбина важала само активността на "националните избори" (бел.авт. - последното преброяване е от 2011 г., а парламентарни избори у нас имаше и през 2013 г., и през 2014 г.).


На въпрос на "Дневник" дали в районирането е отчетена заложената в проектозакона уседналост от шест месеца, т.е. изискването избирателите да имат постоянен или настоящ адрес в дадения район половин година преди изборите, Тошко Йорданов отвърна: "Да, отчетено е разбира се." Попитан как би важало сегашното райониране при тази уседналост от шест месеца за парламентарни избори след една или две години, Йорданов отвърна: "Когато депутатите седнат, защото те няма къде да ходят - когато седнат да обсъждат закона и да го гласуват, тия неща минават през комисии. Всякакви малки въпроси, които вие задавате, ще бъдат изчистени от тях. Ако има нещо, което трябва да бъде изчистено или променено, това им е работата. Затова има две четения на законите - между първо и второ се правят поправки. Така че не мога да ви отговоря в абсолютни подробности за закона, но той е подробно написан. Това райониране и този закон не са писани от политическа партия за първи път. Ако се прави от партия, всеки ще гледа къде са му гласовете, за да си направи район там. Ние не сме партия, на нас това не ни пука.Това е направено с чисто сърце по брой на население, по активност на последните избори и въобще не сме гледали коя партия какви гласове е вземала някъде си."


Депутатите най-вероятно няма да разгледат законопроекта, преди новоизбраният президент Румен Радев да разпусне парламента. Ако има воля да се въведе изискване за уседналост при мажоритарна система обаче, би следвало да се прави отделно райониране преди изборите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK