Близо 30 хиляди българи са емигрирали през 2015 г. според официалната статистика

Близо 30 хиляди българи са емигрирали през 2015 г. според официалната статистика

© Анелия НиколоваПрез 2015 г. 29 470 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина. Повече от половината от тях са мъже (52.1%) и по-голяма част от всички емигрирали са на възраст между 20 и 39 години (43.6%), а най-младите - под 20 години - са 17.5%.


Това показва отчетът за 2015 г. за изпълнението на актуализираната Националната стратегия за демографско развитие (2012-2030 г.), приет днес от Министерския свят.


Броят на емигриращите българи се е запазил почти същия като през 2014 г., когато официално страната са напуснали 28 727 души. В предходните години обаче личат резки скокове, включително спрямо 2014 и 2015 г.:
от 9517 през 2011 г.
на 16 615 през 2012 г.
и на 19 678 души през 2013 г.


Според доклада най-предпочитани дестинации за българите са Германия, където са се регистрирали 23% от всички емигранти, Великобритания (14.3%) и Испания (11.5%).


В същото време над 25 хиляди души са имигрирали в страната, т.е. са сменили местоживеенето си от адрес в чужбина на такъв в България. Това включва граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната, както и български граждани, завърнали се в страната. Най-висок е делът на имигрантите от Турция (24.3%), Сирия (15.9%) и Русия (14%).


Към 31 декември 2015 г. населението на България е 7 153 784 души, което представлява 1.4% от населението на Европейския съюз. В сравнение с 2014 г. то е намаляло с 48 414 души, затвърждавайки демографската криза. Според анализа тя се дължи главно на отрицателния естествен прираст – с 44 167 души, и не толкова на миграционните процеси.


Като положителни тенденции през 2015 г. в анализа се отбелязват намаляването на детската смъртност, увеличаването на броя на сключените граждански бракове и намаляването на разводите, макар че разликите с предходни години всъщност са минимални. През 2015 г. в страната са починали 434 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е бил 6.6 на хиляда. През 2014 г. делът им е бил 7.6 промила.


През 2015 г. общият брой на абортите е бил 27 782 или с 363 по-малко в сравнение с предходната година. Браковете са се увеличили с 3 124, като общият им брой е стигнал 27 720 през миналата година.


Средната продължителност на живот на българското население за периода 2013-2015 г. е 74.5 години.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Хора винги ще емигрират по хиляди различни причини, не само заради търсене на по-добро заплащане. Ако мислите, че германци, французи и американци не отиват да си търсят щастието по други части на света, лъжете се. Работата е там, че при нас в дясната страна на уравнението не се случва нищо - много малко хора идват!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 2. 2 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "През 2015 г. общият брой на абортите е бил 27 782"
  Ако тези деца се бяха родили, щяха да компенсират емиграцията от държавата.

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2166 Любопитно

  До коментар [#1] от "cinik":

  аз познавам 2 души които емигрираха миналата година в Англия със семействата си и основната причина им беше доходите.

 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тази статистика не е точна.Познавам хора от над 20 години в чужбина, които са с адресна регистрация в България. Много рядко някой си сменя адресната регистрация.И е глупаво да се смята, че само минус 4000 е разликата между имиграция и емиграция.Поне 5-6 пъти по толкова е.

 5. 5 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Ми то идват ама турция както показва статитиката. Също араби и прочие... Нашите политикани също никъде не ходят - стоят и разпродават каквото не са успели още да разпродадат и окрадат.

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Последния да загаси...
  Или ще има кой да поеме у нас щафетата? Г-н сиганин, например?... Мдааа...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Идват и доста руснаци. На фона на турци и мюсюлмани мисля че са по-добър вариант, колкото и да не се харесва това в този форум.

 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Хайде сега форумните псевдопатриоти и патриотите пишещи по клавиатурата от загнили запад, да ни обяснят как мислят да продължи да живее държавата ни без внос на хора. как ще се конкурираме с държави, които приемат хора непрекъснато и от целия свят и ги включват в ежедневието си. Как , ако са глупави, Канада, Австралия, Германия и Сащ, приемат хора и им дават равни права. Защото Джамбазки деца няма, а на Нинова детето е в Сащ и нещо не се връща във великия Бан.

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#2] от "molinaba":

  И как ще я компенсират, при положение, че хората основно напускат. Раждането не значи вече нищо.

 10. 10 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle":

  Да разбирам ли, че смятате че броят на родените (и убитите неродени деца) няма влияние върху числеността на населението в България?

 11. 11 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#8:"grayeagle"]как мислят да продължи да живее държавата ни без внос на хора[/quote]
  За да дойдат качествени хора тук и да спре емиграцията, трябва да се справим с корупцията, проблемите в съдебната система, да се развива икономиката и пр. Да докараме когото и да е не е решение.

 12. 12 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тъпото на цялата ситуция ,че хората бягат с цялата си рода.....сега вече с др.самальотчик на джуджето ситуацията става уникална!!имам много вече обаждания от бг. да търся работа...на кой му пука вече след като определиха 314 лв на месец, че било бедност!??аве с тия пари пратете Хрантутниците и баш порционна дръндарски на руската мафия, да живее с 314 лв!!! Идиоти!!

  Долу рушистите и фашистите
 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#11:"molinaba"]За да дойдат качествени хора тук и да спре емиграцията, трябва да се справим с корупцията, проблемите в съдебната система[/quote]
  Само така.А какво ще кажеш да се повиши заплащането на труда?Щото аз познавам над 100 човека в чужбина и тези ,с които съм разговарял изтъкват една основна причина-ниските доходи.Как пък един не каза съдебната система,здравеопазването,престъпността и така нататък.

 14. 14 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Планът за обезбългаряване на България тече с пълна сила, докато една прослойка от национални предатели се обогатява на гърба на останалите.
  Одобрявайте абортите, разхристиянизирайте и после се чудете откъде ви е дошло!

 15. 15 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Странна статистика. Кой въобще си е направил труда да си сменя адресната регистрация от България към нов адрес в друга страна при положение,че липсата на такъв на територията те обрича на безкрайна бюрокрация и тормоз от страна на българските консулства при издаването на какъвто и да било личен документ?....

  ThePirinEagle
 16. 16 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#13] от "mushashi":

  Удобно в цитата си сте пропуснал Икономиката, дума която би обезсмислила коментара ви. Не виждам как ще постигнете просперитет без необходимите реформи.

 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  [quote#7:"molinaba"]Идват и доста руснаци. На фона на турци и мюсюлмани мисля че са по-добър вариант[/quote]
  А интегрират ли се? И ако след някоя година тръгнат да викат царя да ги освобождава добре ли ще е?

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  До коментар [#13] от "mushashi":
  Мда, ниското заплащане,обаче ,е в неразривна връзка с високите нива на корупция,деградирала съдебна система и безнаказано откровенно ограбване на обществените средства и липсата на сериозни инвестиции. Ако някой не може да свърже А с Б е друг въпрос. В България мнозинството явно не може.....

  ThePirinEagle
 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#16:"molinaba"]Удобно в цитата си сте пропуснал Икономиката, дума която би обезсмислила коментара ви.[/quote]
  Прав сте.Пропуснах я.Защото с това съм съгласен и не споря.
  [quote#16:"molinaba"]Не виждам как ще постигнете просперитет без необходимите реформи.[/quote]
  Ами Литва,Латвия и Естония са ни пример за реформи.Ама там имат емиграция,дори по-висока и от българската.Причината също е ниското заплащане на труда,въпреки,че е по-високо от българското.Не получават ли хората добро възнаграждение за труда си,ако ще хиляди реформи да направиш ,те ще продължат да емигрират.

 20. 20 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#17:"Yard"]А интегрират ли се? И ако след някоя година тръгнат да викат царя да ги освобождава добре ли ще е? [/quote]
  Наистина и те са проблемни, но по-добре да дойде техния цар, отколкото султанът, поне за мен.
  Другият вариант е ние да си оправим къщичката и да се справим с проблемите си.

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#18:"thepirineagle"]Мда, ниското заплащане,обаче ,е в неразривна връзка с високите нива на корупция,деградирала съдебна система и безнаказано откровенно ограбване на обществените средства и липсата на сериозни инвестиции. [/quote]
  Ами ето в прибалтийските държави нямат тези проблеми пък имат ниско заплащане на труда.Защо ли?

 22. 22 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  [quote#20:"molinaba"]по-добре да дойде техния цар, отколкото султанът, поне за мен. [/quote]
  И двете са еднакво лоши, мерси.

 23. 23 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#15] от "thepirineagle":

  Става въпрос за настоящ адрес, не за постоянен. Всеки може да заяви настоящ в чужбина. Например не можеш да си вземеш БГ пенсията в чужбина, ако настоящия адрес не е в чужбина. Обаче колко хора си правят труда да заявят настоящ адрес в чужбина....

 24. 24 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#13] от "mushashi":

  Такава ти е средата. Качествените работници вече и в България могат да работят за добра заплата, проблема е че на много от кадърните ни сънародници не им понася средата.

 25. 25 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#19] от "mushashi":
  Емиграцията от Естония е нищожна,главно от страна на руското малцинство, в Латвия нивата са по-високи,но отново през последните години са свързани с рускоезичните / близо 40% /. Явно "братушките" не се интегрират. В Литва има голяма емиграция,но и корупцията е най-висока от останалите в Прибалтика. Отгоре на това през последните години намалява. Ако можем да говорим за сравнение с България,аз лично мисля,че Литва регистрира по-висок процент ,защото имат работеща статистика,а на познатата ни територия властва стъкмистиката. Отделно има доста разминаване в литовските цифри поради масовото регистриране в ЕС на "литовци" с продадени или фалшиви паспорти ,много популярно дори сред българи преди 2007-ма.....

  ThePirinEagle
 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#24] от "ywu53306982":

  " Качествените работници вече и в България могат да работят за добра заплата"
  Объркал си се и вместо София си написал България.Малка грешка,но съществена.От моя клас в английската гимназия от 30 човека в България сме само 5.Останалите са в чужбина и нито един не работи като мияч на чинии или нещо подобно.Всичките ли са толкова некадърни,та не можаха да се реализират тук?Забравих да кажа,че гимназията е в провинциален град.При същият случай на софийска езикова гимназия в чужбина отиват 5 човека,останалите 25 остават тук.

 27. 27 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не са само парите!!!! Всеки човек търси Самоуважението в лицето на другите хора...... Не може един дръндарски агент на КГБ да вика официално :"Аз раздавам порцийте в тая държава"......не може банка КГБ да източи всички държавни пари,тост наши и един тиквар от банкя да вика няма нищо!??!къде са прите от КГБ??? Ами отидоха в рашка за техните хора ,а наще пенсионери да гладуват!!!! Долу кгб-дпс -атак бкп и тем подобни руски лизачи !!!

  Долу рушистите и фашистите
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално
 29. 29 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 239 Любопитно

  Па що бегат теа ора бе, нале при бако Боко е по -добро бе? Нале до сийка прецидентин бе най-умното бе?

 30. 30 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "marks_nazi":

  Едно уточнение - руските олигарси са основно евреи и дори мюсюлмани.

 31. 31 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Тая 'драма' с демографията е голяма тъпотия.

  Като разпределение хора на неква площ с некви ресурси България в момента е в ОТЛИЧНА позиция.

  Не разбирам на тъпанарите дето мрънкат кой им пречи да надуят корема на неколко женки по един-два пъти и да се гордеят, че са бащи на десет деца?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 32. 32 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#2] от "molinaba":

  Но не всички родени деца щяха да останат в Бг. Повечето ще емигрират през определен етап от живота си.

 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Весело

  [quote#19:"mushashi"]Не получават ли хората добро възнаграждение за труда си,[/quote]
  Твоите познати, дето са отишли при големите заплати и са готови да се върнат ако им се даде повече, питай ги дали в държавите дето им дават големите заплати могат да подкупят катаджия, да не си платят 7-8акта и да си паркират на тротоара като в България. Ако им съвпаднат отговорите, прави си изводите сам дали има или няма пряка връзка между европейска заплата и европейско правораздаване.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#2:"molinaba"]През 2015 г. общият брой на абортите е бил 27 782"
  Ако тези деца се бяха родили, щяха да компенсират емиграцията от държавата. [/quote]
  Ми щеше да имаш към 15-18 хиляди образовани емигранти след 20-30 години. Сега да те питам, ако бяхме нормална държава, и тези работливи 2,5 милиона не им се беше наложило да емигрират, дали щяха да имат достатъчно деца та да не оплакваш "нероден Петко"? То пак добре, че не емигрантите ни не са злопаметни и пращат кинти на роднините тук, щото иначе пенсионерите дето гласуваха за 5лв. увеличение на пенсията, щяха да имат Виденова зима 2,0 и 3,0...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  До коментар [#28] от "mushashi":
  Е, написаното в какъв смисъл е в контрадикция на това от моя постинг. Вече споменах,че рускоезичните са близо 40% населението на Литва и сред тях емиграцията е в пъти над тази на латишите. Дори и в цитирания материал половината примери са хора със славянски фамилни имена.....

  ThePirinEagle
 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  #35 Латвия, разбира се, не Литва. Извинения

  ThePirinEagle
 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#33] от "gost22":
  Ти колко катаджии си подкупил през живота си? Аз нито един, а имам над 300 хиляди навъртяни километра с автомобил в България. Форума е анонимен-кажи колко пъти си се сблъсквал в живота си с корупция.
  А относно правосъдието-в Лондон кражби на стойност под 400 паунда изобщо не се завеждат.На един приятел две коли откраднаха за една година и нито една не намериха. За събигияга на гарата в Кьолн има подадени 1221 жалби за изнасилвания, блудства и грабежи. И само 24 човека са осъдени. Това ли е справедливо правосъдие?

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#35] от "thepirineagle":
  Само дето емигрират всички от Латвия, а не само руското малцинство.В статията ясно го пише.Емиграцията е по икономически причини, а не по етнически.

 39. 39 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#22:"Yard"]И двете са еднакво лоши, мерси. [/quote]
  В София винаги е имало руснаци, всъщност основно рускини, женени за българи. Децата им се интегрират нормално. Познавам много такива хора. Децата на руснаците в България се интегрират, традиционното им вероизповедание е като българското, не се и плодят като зайци. Смехотворно е да се приравняват към мюсюлманите.
  Руснаците, които се заселват тук напоследък не са от елита им, но все пак има и доста качествени сред по-старата им емиграция в България. Говоря за интелигенти.

 40. 40 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#32:"el__paco"]Но не всички родени деца щяха да останат в Бг. Повечето ще емигрират през определен етап от живота си. [/quote]
  Със сигурност, една част ще останат тук.

 41. 41 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#31:"evlampi"]Не разбирам на тъпанарите дето мрънкат кой им пречи да надуят корема на неколко женки по един-два пъти и да се гордеят, че са бащи на десет деца?[/quote]
  Ако визирате мен, сбъркал сте пола.
  Все пак мъжете, които разсъждават като мен, имат някакви задръжки и морал.
  Простото изчисление показва, че, за да направи по 1-2 деца (т.е. средно 1,5) на няколко жени 1 мъж, са необходими 7 жени. Излиза че 8 души правят 10 деца - т.е. няма особен прираст. Населението се увеличава най-вече при моногамни условия.

 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Официални данни... Какво им е официално като не са верни? В България официално пребивават повече от 6 месеца в годината само 6 милиона..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#41] от "molinaba":

  Защо е добре да се увеличава населението?

  И кой ще ми излезе напреко щото ме кефи да живея с три Жени например. Кой? Идва и ми вика - не може така. И аз му се хиля - очевидно може. Кво се случва нататъка? Айде да речем, че съм си насякъл достатъчно дърва и съм без моторна резачка в тоя момент. Кво се случва? Ше ме набие ли?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#37:"mushashi"] Това ли е справедливо правосъдие? [/quote]
  Преброй паркираните на тротоара автомобили. А за подадените сигнали... ми подават щото има файда или поне досега е имало смисъл. У нас никой не се занимава да подава сигнали щото няма файда и от там ти идва сериозната разлика в бройката сигнали там и тук. И като писа за Лондон, ха питай познатите си, колко пъти на ден пътуват гратис в лондонски автобус и ако е "почти никога" ги питай "защо". А за кражбите на коли, да ти дам интересен факт — във Варна, откраднаха патрулка още от първите дарени на полицията нови (за нашенския стандарт де) автомобили. Отделно, че срещу кражбите на коли, у нас стикерите на мутренските фирми лепнатин на стъклото пазеха колите, а не алармите и полицията. За рушветите на КАТ, ми автоталибаните си ги има и познай защо се чувстват безнаказани, а в нета има един куп статии за хванати с рушвети катаджии, та може да ги сравниш с хванатите в Англия пътни полицаи дето са вземали едни пари. Да и после раздели случаите на броя на автомобилите в двете държави. Това дето ти не си давал рушвети, а аз съм давал не е меродавно щото сме двама на милиони автомобили. В английско има ли шанс, да шофираш автомобил без ГО и да ти се размине в дългосрочен план? Или иначе казано колко процента от колите на улицата са без ГО в Англия и у нас?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK