Плевнелиев към наследници на горяните: Погазването на демократичните ценности не бива да се повтаря

Плевнелиев към наследници на горяните: Погазването на демократичните ценности не бива да се повтаря

© Администрация на държавния главаПрезидентът Росен Плевнелиев призова за разкриване на истината за тоталитарния комунистически режим и за осмисляне на поуките от него, за да не се повтори никога повече погазването на демократичните ценности и човешките права. Държавният глава направи изказването при връчването посмъртно на орден "За гражданска заслуга" – първа степен на 30 участници в Горянското движение. Плевнелиев призова съвременните политически лидери да осъдят гласно нарушаването на демократичните устои, да продължат да търсят и популяризират истината за случилото се през изминалия век, посочва прессекретариатът на президента.


"Комунистическият режим и неговите наследници направиха всичко възможно да подменят историята и да я заличат, но ние никога не бива да забравяме, че свободата не ни е дар, че за нея са се пожертвали хиляди хора в разцвета на силите си," заяви Плевнелиев на церемонията по връчването на отличията на наследниците на борилите се срещу режима.


За съпротивата срещу тоталитарния режим са отличени Васил Иванов Златевски, Тодор Димитров Филипов, Герасим Тодоров Николов, Христо Янчев Бузов, Иван Пенчев Тасев, Петър Димитров Дойков, Стоян Янев Гергинов, Георги Иванов Комитов, Атем Гуйчов, Пеньо Христов Михов, Георги Маринов Стоянов (Търпанов), Минчо Петков Михов, Цветанка Стефанова Георгиева - Чолакова, Стефан Димитров Генчев, Кръстьо Иванов Хаджииванов, Стойчо Христов Караджов, Кольо Димитров Господинов, Атанас Иванов Баталов, Атанас Борисов Ваташки, Тодор Димитров Филипов, Добри Христов Чапуков, Фаик Алиев, Яни Стоянов Магриотов, Спас Асенов Иванов, Петър Димитров Дойков, Сюлейман Адемов Палов, Стоян Хаджиев Генев, Христо Пенчев, Петко Маринов Китиков, Цанко Иванов Цанков, Спас Тодоров Райкин и Али Рези Кехайов, информира администрацията на държавния глава.
"Това са достойни българи, които много рано са си дали сметка, че властта на комунистите налага нова и неадекватна държавна система и обществена уредба, които рушат изконни човешки ценности, като заличават вярата, свободата и човека като личност", заяви Плевнелиев. Той напомни, че и новите поколения дължат почит и памет на 10 хиляди българи горяни, голяма част от които са загинали в битки или заловени и убивани без присъда, а семействата им са преследвани и потискани в продължение на десетилетия. "Някои престъпления срещу българския народ нямат давност", добави президентът.


"Отдавна битува твърдението, че, ние, българите, не сме имали своя бунт, своята революция срещу съветския режим и комунистическата власт. Че режимът се е установил в България без никаква съпротива от страна на населението. Това не е истина. Българите не само оказват съпротива, но всъщност са първите, които се вдигат на бунт срещу зверствата на тоталитарния режим", каза още той.


В рамките на церемонията държавният глава връчи Почетен знак на президента на Отец Паоло Кортези – католически свещеник, чиято кауза е бившият концлагер на остров Персин да се превърне в Мемориален парк на жертвите на жестоките репресии на тоталитарния режим. Плевнелиев напомни, че България е единствената европейска страна, която няма подобен мемориален комплекс и изрази готовността за сътрудничество от страна на президентската институция за изграждането му. "Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна се случва пред очите ни. Наша е отговорността да разровим праха на миналото, за да потърсим истината", каза Плевнелиев.


Горянското движението започва веднага след 9 септември 1944 г., но се масовизира след обесването на Никола Петков през 1947 г.. Най-много последователи има то в периода 1952-1953 г., когато е наброявало 3 130 души в близо 160 чети. Противниците срещу болшевизацията на България са се надявали на помощ от Запада, но след като не я получават, голяма част от участниците в горянското движение са избити от комунистическата власт.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дори само този му жест е достатъчен, да го запомним като добър човек и добър президент. Е вярно, че ще "разлае" комунягите, но те и без това само "лаят".

  chavo64
 3. 3 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#1] от "678":

  И Решетников това казва.

  chavo64
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Съпротивата на гораните е първата и най-масова съпротива срещу мракобесните социалистически режими в цяла източна Европа. Колкото и да се мъчеха другарите да изличат спомена и да подменят историята, не можаха...

  Всичките приказки, че сме овчедушен народ и тук не е имало съпротива са просто поредната лъжа и манипулация на комунистите.

  Няма шики-мики.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Невероятен момент в нашата история - да се почетат Горяните!
  А този човек - отец Паоло Кортези - поклон, един чужденец, направил повече от всички нас (относно Белене), за да се чуе: "Белене - песента на свободата"...

  Отец Кортези:
  "Скъпи приятели,
  Благодаря на всеки един от вас, че сте днес тук с нас, за да въспоменем заедно невинните жертви на всички тоталитарни режими, които напоиха с кръвта и сълзите си Европа и света през целия 20 век.
  Както със сигурност сте забелязали, в програмата днес беше предвидено да поставим първия камък на Парк-Мемориала, който да възпоменава всички тези гореспоменати мъченици. Обаче днес няма да направим никаква първа копка. Защо? Защото няма нужда от това. Това възвишено място е вече Парк-Мемориал. Разбира се, малко по български – с много трева, която чака да бъде окосена, с един незавършен паметник, с неравен път… с все още малко посетители. И въпреки всичко, това лобно място е вече Парк-Мемориал.
  Благодаря сърдечно, преди всичко на репресираните и на техните асоциации, които идват като поклонници тук вече 27 години. Те никога не забравиха… пътя на Голгота… и с тази тяхна вярност, ни засвидетелствуваха, че тук е възможно да се срещнем, за да си спомним, за да въспоменаваме, за да се помолим… за да възпеем свободата.

  „Белене” – по-красиво място, по-чисто и по-посещаемо
  Благодаря също и на всички приятели, които през последните две години помогнаха да направим по-красиво, по-чисто и по-посещаемо, дори през цялата година, това място. Тъй като нашите единствени ресурси до този момент са ръцете ни, защото сме без финансови средства, поздравявам сърдечно и по особен начин доброволците от Белене и България, както и седемдесетте италиански ученици, които дойдоха тук миналата година, за да почистят. Благодаря специално на Христо Христов и на Веселин Байчев за тези две перманентни мостри (изложби, бел. ред.), които обогатяват това място на паметта.
  В последните месеци придружавах до тук, почти всяка седмица, повече от 1000 души, идващи от цяла България, от различни Европейски Държави, както също и от Африка, Съединените щати и Австралия. Всеки път, идвайки с тези посетители тук, преживявах отново и отново онова, което изживях, когато посетих Ардеатинските пещери, лагера на Фоссоли в Италия, Дахау в Германия, Аушвиц в Полша, Соловетски остров в Русия, Сигет в Румъния, Шкодра в Албания, Яд ва-Шем в Йерусалим. Какво си спомням?!

  Песента на свободата от сълзите и кръвта на жертвите
  Преди всичко ТИШИНАТА. Това са места, които посещаваш, за да помълчиш, защото не успяваш да промълвиш. Но не само… в тези места се долавя една такава енергия, която подтиква и твоето сърце и разум да станат тихи. Всяка емоция приглъхва. Всяко чувство на ярост и омраза, отмъщение…се разсейват в небитието и в теб се загнездва някакво странно и неописуемо спокойствие, медитативна тишина…
  В тази тишина, в това спокойствие ходиш бавно и наблюдавайки останалите там неща, лицата на жертвите по портретите, слушайки и прочитайки за техните истории и свидетелства... започваш да чуваш една нова мелодия, която започва бавно като реквием, след това става умерена – анданте, после бурна и поразителна.
  Това е песента на свободата, специална песен, която само на места като тези може да се чуе. Защото нотите ѝ не са написани с мастило върху петолинието и не би било възможно да се повтори, и дори не може да се запише върху диск. Това е песента на свободата, чиито ноти са сълзите и кръвта, паднали и напоили тази земя. Това е песента на свободата, където отекват въздишките в ледените бараки, виковете на палачите, страдалните ридания от тежкия робски труд, поругаването и шепнещите имена на скъпите дечица, на съпругите и съпрузите, на родителите, останали там някъде далеко…
  Да, това е песента на свободата, вдъхновена от тревожните удари на едно сърце, изпълнено със страхове и притеснение. Това е песента на един народ, на цели народи, насилени, експлоатирани, помаймунчени от собствените им събратя, нападащи и унищожаващи, провокирани от нечовешки идеологии.

  От нас зависи
  Ето защо този наш Парк-Мемориал на този остров е важен и ценен: той е ценен, защото тук можем да чуем песента на свободата. Днес сме свободни, защото нашите невинни братя и сестри са изпели тази песен. И позволим ли си да забравим песента…! тях… тях забравяме и изпращаме паметта им свята в забвение….
  От нас зависи да направим този Мемориал все по-красив и приветлив: нека и тези три рози, които днес посаждаме, да цъфнат и да пораснат, за да стане това място цъфтяща градина…
  От нас зависи да се мобилизираме и да почистим все повече това място. Вече го почистваме. Зависи от нас това място да се обогатява все повече и повече с нови лица и свидетелства, предмети и спомени на паметта… и го правим!
  От нас зависи дали ще доведем тук нашите приятели, нашите деца, целия свят: всичко това го правим и ще продължим да го правим все по-добре.
  Очакваме от институциите разрешение да развием това място. Нямаме пари… търсим ги, ясно е, но също и без тях (както забелязвате) може да се направи много.
  Благодарим ви, г-н Президент, благодарим и на вас от различните институции и представителства. Благодарим и на вас приятели, дошли отвсякъде, за присъствието и сътрудничеството в този труд на паметта, който никога не би могъл да завърши.
  От днес когато някои ви каже: „Какъв срам, България е единствената европейска държава, която няма достойно място посветено на мъчениците на 20 век” отговорете с гордост: „Не, не драги! Ние имаме Белене! Елате и вижте!” и след това го доведете тук. Елате в Белене когато искате и с когото искате: ние сме тук, и ще ви придружаваме, за да чуем отново заедно песента на свободата. Можем да продължим да бъбрим, колкото си искаме, но когато дойдем тук, нашите думи секват, защото само в тази тишина можем да чуем песента на свободата.
  Благодаря! Не искам последният ми поздрав към вас да е: „Довиждане до следващата година!”, защото вече можем да се срещнем тук в Парк-Мемориала на Белене, всеки ден. И всеки нов ден е подходящ ден, за да слушаме, за да си спомняме, за да се помолим, за да почитаме… да се срещнем със „свободата, която едничка ни прави свободни”.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  "...Той напомни, че и новите поколения дължат почит и памет на 10 хиляди българи горяни..."

  Не, г-н Президент, не са били само 10 000:

  Стефан Цанев:
  "По данни на Държавна сигурност между 1946 и 1950 година е имало 440 дружини, в които е имало и до 100 души, които са били в горите и са се бунтували срещу комунизма. Говорим за около 5000 души, които са били в опозиция. Имало е 736 нелегални групи. Говори се за 384 000 души "вражески контингент"
  - или подкрепящи с всички сили (ятаци по партизански)....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Гневно

  Ако горяните бяха в Полша,Чехия или Прибалтика наполовина на тези в България - щяха да им направят б'си легендата...!
  Ама понеже са били в България - толкоз!
  После що сме били нищо нямали...!!!

  [email protected]
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Плевнелиев към наследници на горяните: Погазването на демократичните ценности не бива да се повтаря-къ беше баща ти бе, душа? от коя партия? БКП. Окръжен апртиен секретар! Ти на коя служба бе агент в казармата? РУМНО ли? Зачерквал ли си съдби във ВМИ-Ленин като комсомолски и комунистически активист? Да се подмазваш на Защада, да хвалиш техните "ценности" и да критикуваш враговете им е нищо повече от ЛИЦЕМЕРИЕ, когато имаш такава биография! Да, г-н Плевнелиев е високо интелигентен. Но ако баща му не беше окръжен партиен секретар на БКП, а той в казармата-вербуван от РУМНО, нямаше да стане нито бизнесмен, нито политик, нито президент. Нямаше и да се запознае с жена си в кантората на Мавродиев-адвокат по регистрация на офшорки! Ако не беше всичко това, най-много да беше станла способен учител в математическата гиманазия в Благоевград!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Това са истинските партизани.

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 11 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Горяните са първата въоръжена съпротива срещу комунизъма. Време беше да някой да ги почете.Браво .

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#9] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Не познавате президента Плевнелиев и пишете неща,които са неверни!

 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Ето това е достойният президент на всички българи - г-н Росен Плевнелиев!Респект за него!

 14. 14 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Според мен не точно човек, който произхожда от виден комунистически род и сам е бил ДКМС активист трябва да почете горяните, но безусловно тези хора заслужават уважение и респект.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#13] от "Cara Mia":

  Ето малко за „достойният”

  Плевнелиев не само е бил партиен член, каквито са били стотици хиляди българи. Той се е изживявал като кадровик на партийната организация:
  През ноември 1987 г. партийната организация към ВМЕИ провежда отчетно-изборна конференция. В „Предложение № 5 - Преброители на Вузовската партийна конференция" съзираме пет имена, между които и това на Росен Асенов Плевнелиев.

  Излишно е да го казвам, но за младите е полезно да знаят това: преброител на бюлетини е най-отговорната задача за един партиен член, независимо дали партията му е тоталитарна или демократична.
  От следващ документ "изскача" нов факт за комунистическата кариера на президента-антикомунист. Росен Плевнелиев е в проектосписък за нов Вузовски комитет на БКП във ВМЕИ "Ленин". Сиреч, гласувано му е доверие, което не се полага на простосмъртните членове на компартията.

  Откритията обаче продължават. В протокол на партийната организация Плевнелиев е посочен като делегат на Районната партийна конференция в столичния район „Христо Ботев“.
  Тук коментарът е само един - Плевнелиев не само се ползва с доверието на институтското ръководство, но е включен в най-тесния номенклатурен кръг на младите комунисти. А по онова време само номенклатурен комунист можеше да е делегат на партийна конференция.
  Ала кулминацията на разкритията тепърва предстои. В партийния архив на ВМЕИ "Ленин“ (фонд 1734, опис 16, архивна единица 4) четем този потресаващ пасаж:

  „Относно: Предложенията за участие в конкурси за асистенти и научни сътрудници л. 12… 2. Поради нездрав класов произход възразява срещу допускането до конкурси за преподаватели – асистенти и научни сътрудници, на следните кандидати: Костадин Георгиев Балджиев – ПИИС, Цветанка Иванова Гунчева – ЦФВС“

  И за да видим докъде стига човешкото падение, ето още едно петно в укритата партийна биография на Росен Плевнелиев:
  „До Бюрото на ВК на БКП при ВМЕИ „В.И. Ленин“ ТУК Докладна записка Относно: Предложенията за участие в конкурси за асистенти… 2. Поради нездрав класов произход възразява срещу допускането в конкурси за асистенти на следните кандидати: - Красимира Любомирова Христова – Правец – англ. език - Нина Епрат Агопян – Ганчева – Правец – микр. пр. и микрок.“ ...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това Радев НИКОГА нямаше да направи,както НЕ направи и Гоце Първанов.Браво на Плевнелиев,това са героите които са се борили против окупирането на Б-я.

 18. 18 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Браво Г-н Президент!!! Браво!!!
  Дано продължите в същия дух и след изтичането на мандата.
  България се нуждае от Вас!!!

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 19. 19 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#17] от "gembirdkz":

  В продължение на половин век ,комунистическата пропаганда криеше факти за Горянското движение. Истината се е знаела от малко хора , обикновено близки до загиналите. Които поради страх от репресии са мълчали.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Достойна, изключително достойна постъпка на президента Плевнелиев!
  Извинете ме, че не гласувах за Вас преди пет години, господин Президент.

 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Поздравления за Плевнелиев!
  Отдавна трябваше да се случи, радвам се, че точно този президент реабилитира горяните!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#15] от "EU defender":

  тоя идиот показва как комунизъмът и путинофилията превръщат човека в червей

 23. 23 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Редно беше Дневник не само протоколно да отбележи факта, а да представи подробно тези истински българи по времето на червения фашизъм

  Горяните

  Горянското движение възниква като спонтанна съпротива срещу съветизацията на България и срещу съпровождащия я комунистически терор и започва още през есента на 1944 година, когато Червената армия нахлува в нашата Родина.

  g_todorov Герасим Тодоров
  рис. Костадин Събев (1)


  В първите месеци след 9 септември са избити или “безследно изчезнали” близо 30 хиляди души и в отговор на заливащите страната репресии в Балкана излизат стотици хора – понякога цели семейства. Общо горяните и техните помагачи са около 10 000 души. Самите горяни са около 2 000, а разкритите нелегални организации – над 600. В движението се включват най-различни прослойки на българското общество. Според един доклад на Държавна сигурност от 1951 г. сред въстаниците имало стотици земеделци, националисти, бивши комунисти, бивши полицаи, троцкисти и анархисти, бивши офицери, членове на ВМРО…


  Горяните се сражават с комунистическата власт от 1944 до 1956 година. Горянски чети действат из цялата страна – 28 по-големи чети, множество по-малки и дори 160 горяни, които се сражават поединично. Други 52 чети влизат от чужбина – наричани от социалистическата пропаганда диверсанти, а всъщност български емигранти, които се връщат в България да се сражават срещу комунистическата власт с надеждата, че това ще подтикне Запада към война за освобождението на Източна Европа.

  А до потушаването на Унгарското национално въстание от съветските танкове и пасивността на Запада хората от страните в Източна Европа живеят с надеждата, че това освобождение е много близко. През 1950 г. СССР и САЩ се сблъскват индиректно в Корейската война. Съединените щати заемат все по-рязка позиция спрямо нарушаването на човешките права зад Желязната завеса и през 1950 скъсват дипломатическите си отношения с България. В началото на 1951 г. Труман заявява, че Съединените щати са готови да воюват в защита на Европа, а Конгресът одобрява изпращането на американски войски в Европа.

  В същото време в България е в ход отнемането на земята, а съпротивата е повсеместна: селяните бягат в гората при идването на комунистическите агитатори за ТКЗС, стотици са бегълците през границата. В много села хората масово напускат ТКЗС и се опитват да си върнат инвентара и добитъка. Тези опити преминават в селски бунтове и сблъсъци с милицията. Стълкновения има и при издължаването на държавните доставки. Непосилните задължения в селскостопанска продукция, която частните стопани трябва да предадат на държавата, предизвикват многобройни женски бунтове. “Защо ни отнемате хляба и го давате на руснаците”, питат насъбралите се стотици жени. “Долу ТКЗС”, “Долу комунистите”, са виковете на женските протести, докладвани на компартията.

  В тази обстановка се подготвя всенародно въстание срещу комунистическия режим. Разпокъсаната съпротива на горянските чети започва да се координира от радио “Горянин”. В края на май 1951 то съобщава, че в сливенския Балкан се сформира въстаническа армия и хора от цялата страна тръгват натам. Комунистическата власт е уплашена не на шега. 13-хилядна армия от милиционери и войници обгражда Сливенския Балкан, за да попречи на въстаниците да се присъединят към четата на Георги Търпанов (2). Стотици са арестувани, а някои са разстреляни на място без съд и присъда.На първи и втори юни 1951 година 106 горяни от четата на Георги Търпанов водят сражение срещу 6-хилядна армия от милиционери и войници в Сливенския Балкан. След 48-часова престрелка четниците разкъсват блокадата и се изтеглят. Командирът им получава 12 огнестрелни рани, но въпреки това успява да изведе хората си на безопасно място. Загинали са 40 горяни, но въстаниците успяват да изнесат всички свои ранени. Няколко седмици по-късно четата на Търпанов е преустроена и готова да се впусне в нова битка. g_tarpanovГеорги Търпанов
  рис. Костадин Събев


  Паметникът на Съветската армия в София е издигнат като предупреждение и заплаха

  Операцията срещу горяните се води лично от Вълко Червенков и Георги Цанков, министър на вътрешните работи, които пристигат в Сливен и стават свидетели на най-позорната загуба на милиционерската държава. Битката със сливенските горяни дава на българските комунисти да разберат, че въпреки жестоките репресии и масовите убийства без съветската армия те няма да удържат властта. Това не е учудващо – комунистите нямат обществена подкрепа. На 9 септември 1944 година те са едва 25 хиляди (след 9 септември набъбват до 250 хиляди), а земеделците са 750 хиляди, които, дори след забраната на партията, екзекуцията на лидера им Никола Петков и концлагерите за членовете на партията, продължават да са сериозна политическа опасност за комунистическия режим. Уплашен от съпротивата срещу компартията, Вълко Червенков отправя недвусмислено послание – издига в центъра на София заплашително огромен, зловещ паметник на Червената армия. Първоначално паметникът е бил замислен като малък монумент на загиналите във Втората световна война, но вместо първоначалния проект е издигнато днешното чудовищно съоръжение като комунистическа заплаха и предупреждение към българите, че битката им е безсмислена, защото БКП винаги може да повика на помощ Червената армия.

  И днес този паметник все още заплашително размахва шпагин в центъра на София, за да могат днешните комунисти да има къде да изразяват своята благодарност към армията-окупаторка, с чиято решаваща помощ получиха властта през 1944 и я задържаха половин век.

  В началото на 50-те ръководството на компартията създава специален отдел ХII към Държавна сигурност за борба и ликвидиране на горянското движение с поделения към окръжните управления на МВР като залага на създаването на агентурна мрежа. Голяма част от горяните са заловени и избити без съд и присъда, благодарение на агенти на ДС. Предателите и доносниците се оказват изключително важни за “народната” власт в борбата й срещу народа на България.

  Светът научи за въстанието в Източна Германия през юни 1953, за Унгарската революция през 1956, за Пражката пролет през 1968, но кажи-речи никой не е чувал за съпротивата на българските горяни.

 24. 24 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като загубил дядо по колективизацията и с родители некомунисти, имам самочувствието да заявя, че точно Плевела да говори по темата е изключителна наглост.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#23] от "Zlatko Denev":

  +++++++++++++++++++++++++

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#16] от "1Sion1":

  Лъжеш.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Мисля, че всички трябва да замълчим в памет на тези велики хора, които измиват срама и показват колко горд и свободолюбив народ сме ние Българите! Срещу най- мощният, най- чудовищният, най- зверският поробител който света познава след Атила, съветска русия!

  И путинистите, и съветските подлоги по- горе! Никой няма да ви прости и няма да ядете вината с мезетата! Презрението ще остане завинаги за такива отрепки като вас.

  Замълчете в памет на тези хора, които избраха да се борят! А не като комунистическите слуги и подлизурковци, да вегетират с предателство на Род и Родина!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 29. 29 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  "Комунистическият режим и неговите наследници направиха всичко възможно да подменят историята и да я заличат, но ние никога не бива да забравяме, че свободата не ни е дар, че за нея са се пожертвали хиляди хора в разцвета на силите си,"

  Г-н Президент, горд съм с Вас!
  За горяните моите родители положително са знаели, но никога не са ми казвали, тъй като съм приказлив и "да не ходя да чукам камъни" , ми се казваше, когато се разприказвах.
  Прекрасно е, че сме имали съпротива в такова вълчо време.
  Достойни българи!

 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Още една причина, Моча, паметникът на съветският поробител да се махне от столицата на Свободна България!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ПОКЛОН Г-Н ПРЕЗИДЕНТ!ВИЕ СТЕ НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ И СМЕЛ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИК.

 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Плевнелиев както е тръгнал скоро ще награди и наследниците на ловните дружини и на онези които са давали по 50 000 царски лева за отрязана партизанска глава - като "борци срещу комунизма".

 33. 33 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#30:"Realist"] паметникът на съветският поробител [/quote]
  Значи според теб нацистите са освободители. Съвсем в тон с опорните точки на либералите.

 34. 34 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  [quote#33:"Каишков - Системен нарушител"]Значи според теб нацистите са освободители[/quote]

  От нацистите почти нищо лошо не сме видяли ушанка, дори баба ти ги е посрещата с цветя и песни по заповед на бащицата ви, Сталин.

  А аз от близки, знам много спомени, от германците- прилично и винаги чисто облечени учтиви хора. Няма как да ги сравнявам с вонящите съветски окупатори.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 35. 35 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И що е това животно "демократична ценност" или пак се ползват едни смешни кухи фрази. Тоя човек знае ли изобщо какво е това "демокрация" та се произнася така некомпетентно по въпроса. Що така усърдно бъркат термина демокрация със реалната корпокрация.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  До коментар [#33] от "Каишков-Системен нарушител":
  За България така се получава. Върнали са ни Северна Добруджа и Македония, после руснаците ни ги взеха.

 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#14] от "1Sion1":ДКМС активист
  През 1986 г. като студент е член на вузовското ръководство на БКП.(Антон Тодоров)

 38. 38 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Силно се надявам Плевнелиев да не се оттегли от политиката.

 39. 39 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#28:"Realist"]Срещу най- мощният, най- чудовищният, най- зверският поробител който света познава след Атила, съветска русия! [/quote]
  Горянската съпротива е и една от причините антибългарските комунисти да запретнат ръкави и да издигнат МОЧА. Вбесени от неуспеха си срещу упоритите български селяни, голяма част от които все още са владели собствената си земя и уплашени от горяните, през 1953 година комунистическите слуги на Кремъл издигат гигантски паметник на съветските окупатори. Паметникът е поставен абсолютно незаконно, на общинска земя.

 40. 40 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#1:"678"] Учудваща е и липсата на всякакво достойноство от страна на наградените. Да си пострадал от комунизма и да приемеш награда от него е невероятно унижение. [/quote]
  А ти какво предпочиташ, да ги натикаш пак в концентрационни лагери или направо да ги ликвидираш както са правели през 50-те години на миналия век?

 41. 41 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Горяните, или бунтът на обречените, и въпреки всичко са се борили и не са се предали.Нека не ги забравим.Вечна им памет.

 42. 42 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#1] от "678":
  Затова пък Румен Радев е още по-голям комунист!

 43. 43 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Изключително достойна постъпка на български държавник и патриот! Тези хора отдавна трябваше да бъдат почетени. Общо горяните и техните помагачи са били над 10 хиляди. Самите горяни са 3 хиляди, а разкритите нелегални организации - над 600. В горянското движение се включват най-различни прослойки на българското общество. Според доклад на Държавна сигурност от 1951 година сред горяните е имало бивши членове на ВМРО, бивши полицаи, националисти, троцкисти, земеделци, бивши офицери, анархисти.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  Още една страница от историята ни която остана неразказана наред с тази за престъпленията на комунистическият режим!

  klimentm
 45. 45 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#41:"benefikato1"]Горяните, или бунтът на обречените, и въпреки всичко са се борили и не са се предали. [/quote]
  Наистина не са се предали. През 1951 година в Сливенският Балкан се формира четата на Георги Търпанов. В един момент хората, които са искали да се присъединят към Търпанов е трябвало да водят сражения с 13 хиляди милиционери, войници и криминално проявени местни главорези. По-късно и самата чета на Търпанов е принудена да води битка с 6 хилядна войска. Въобще това движение е уплашило до смърт комунистическите терористи и слуги на Москва. Операцията срещу горяните се води лично от Георги Цанков, министър на вътрешните работи и Вълко Червенков, които пристигат в Сливен и стават свидетели на най-позорната загуба на милиционерската държава. Битката със сливенските горяни дава на българските комунисти да разберат, че въпреки жестоките репресии и масовите убийства без съветската армия те няма да удържат властта. Това не е учудващо - комунистите нямат обществена подкрепа. На 9 септември 1944 г. те са едва 6 хиляди. Именно затова се и взима решение да се построи страховития МОЧ, като символ на окупаторите.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#45] от "GreenEyes":

  Все пак добре е да дадеш източника,автор Даниела Горчева, "Забравената съпротива: Горянското движение и горяните (1944-1956 година)
  линк на
  http://www.extremecentrepoint.com/archives/3831

 47. 47 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#46:"daskal1"]Все пак добре е да дадеш източника,автор Даниела Горчева[/quote]
  Вие, русофилите страшно много я мразите Даниела Горчева, затова не исках да ви дразня допълнително. Иначе какво ти е мнението за горянското движение?

 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Любопитно

  До коментар [#46] от "daskal1":

  Е, и? Тъжиш, че няма нищо по въпроса от Стефан Продев или Александър Симов?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4235 Разстроено

  До коментар [#47] от "GreenEyes":

  Е, за "вас русофилите" не зная, но за мен това "движение на обречените от Ялта" е част от трагедията на народа ни. Българи избиват българи.

 50. 50 Профил на jedimonster1
  jedimonster1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  90% от "горяните" са си чисти престъпници, от 1941 до 1945 точно тези "бедни и репресирани селяни" получават 6 млн. лева (по данни на министерство на финансите) .....! Закона за "защита на родината" определя парична награда от 6000 лева за глава на "партизанин" ... значи горе долу са убили към 100 000 "партизани" (много бе) или са си разчиствали сметките чисто по "български" със тези които не им харесват!

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  До коментар [#48] от "Realist":

  Не те разбирам. Няма и да се опитвам предвид стандартната за такива моменти с теб напоследък еуфорична серия от инвективи вместо логика.

 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":

  Логиката ти е, че авторът на източика бил Даниела Горчева, не дори, че са те били предали великите сили. Предали в ръцете на кого, московските мракобесници?

  А Стефан Продев е бивш редактор на Дума, Александър Симов е едно леке правещо се на "журналист", пак там.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#52] от "Realist":

  Явно ти си по запознат с "Дума" и хората там, аз съм бил в Щатите доста преди да има такъв вестник.
  Казах го и ще повторя, когато пишеш за технологии с удоволствие те чета, за останалото не съм заинтересуван по няколко причини, основната от която вече споменах по-горе.

 54. 54 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#52] от "Realist":

  На Продев на малкото пръстче, вода не може да му сипете!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 55. 55 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  [quote#49:"daskal1"]Е, за "вас русофилите" не зная, но за мен това "движение на обречените от Ялта" е част от трагедията на народа ни. Българи избиват българи. [/quote]
  Гнусен коментар, който показва истинската ти същност! Това са хора, които са се опълчили срещу антибългарския болшевишки режим. Комунистите, избили повече от 30 хиляди с помощта на касапите от Москва само в първите три месеца след съветската окупация и затрили дори хора от българското Възраждане подемат война срещу българската съпротива. И ти ми говориш за българи избивали българи! Не, това са антибългарски московски чудовища избивали истински български патриоти.

 56. 56 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#1] от "678":

  Тази опорна точка "комунистът вика - дръжте комуниста" вече се изтърка тотално. Как не измислихте нещо друго.

 57. 57 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  В Украйна участниците в съпротивата срещу съветското господство бяха приравнени по статут с ветераните от войната и то още по времето на Янукович. Тук за 27 години при две демократични правителства и двама уж демократични президенти, не се намери време да се стори същото. Срам и позор е, че никой от пишещите се за десни политици, с малки изключения, не стъпва на честванията в Белене в памет на загиналите в лагера.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4746 Неутрално

  До коментар [#14] от "1Sion1":

  Добре бе, разбрахме ви опорната точка. Не е нужно всички съветски никове да я повтаряте като папагали.
  Само че е смешно, когато вие, комунистите, обвинявате другите в комунизъм. Ще рече човек, че не обичате комунизма.

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4746 Неутрално

  До коментар [#16] от "1Sion1":

  Старши, тия селски пинизи можеш да ги пробутваш само в селския клуб по интереси на БСП(к). Като не можеш да обориш опонента, гледаш да го очерниш. Що с възмущаваш от "комуниста" Плевнелиев, а не се възмущаваш от комуниста Радев, делегат на 14 конгрес на БКП?

  Gunter glieben glauchen globen
 63. 63 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4746 Любопитно

  До коментар [#53] от "daskal1":

  Охо, бил си в Щатите по времето на комунизма ли? Кои можеха да пътуват там? С каква задача те пратиха?

  Gunter glieben glauchen globen
 64. 64 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#33] от "Каишков - Системен нарушител":

  Освен либералите има и националистически български режим, еднакво чужд и на нацистите, и на комунистите. Така че съветските окупатори са ни "освободили" единствено от собственото ни правителство

 65. 65 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо толкова години трябваше да минат за да се заговори за това бих попитал вашия Президент пък и другите преди него които се тупаха в гърдите че носят демокрация а бяха всъщност поставени от същите тези след разпадането на режима.
  Мисля че всички те си ги спомняте добре!
  Тези хора за които той говори са отдавна забравени както и техните близки не са вече сред живите защо тогава той показва нещо което всъщност не е?!
  Днес ефекта от всичко това извършено тогава е много по голям проблем:
  Хората без земя напуснаха селата и отидоха в градовете селата упостяха и дори електричеството е изключено в някои.
  Същата тази земя за която българския народ беше поробен 500 години днес тя пустее а младото и население мигрира по света да обработва не дядовите си полета а чуждите. Европа отпуска помощи само и само колелото да започне и пак да се завърти но тук пак наследниците същите тези комунисти намериха нов начин как да ги пребират моментарно като се появят в българските банки.
  Нито този нито онзи български президент или министър председател няма да направят България да се промени само защото са замесени от онова тесто същото което прогони тези хора в гората и ги нарече със страшното име за тогава горяни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK