Изчезналият в Стара планина турист трябва да плати 1500 лв... ако иска

Тодор Владимиров - скрийншот от интервю за "Нова телевизия"

© Дневник

Тодор Владимиров - скрийншот от интервю за "Нова телевизия"Спасителната акция по издирването на изчезналия в Стара планина Тодор Владимиров, който пет дни по-късно сам се е появи в хижа "Васил Левски", е струвала на спасителите 1500 лв. Това заяви за "Дневник" Радко Марков от Планинската спасителна служба (ПСС), ръководител на акцията.


В тази сума са включени и командировъчните на спасителите. След издирването в медиите се появиха информации, че акцията е оценена на повече от 25 хиляди лв. Тя включваше и изчисление, че летателен час на спасителния вертолет, който беше вдигнат от военните, за да се огледа местността, струва около 8 хил. лв. След като туристът от Русе сам "се намери" и съобщи, че на тръгване към планината не е сключил застраховка, която би покрила част от разходите по търсенето му, възникна въпросът кой трябва да плати за акцията. Самият Владимиров обяви, че не може да поеме сметка от 25 хиляди лева и е готов да лежи в затвора, ако се налага.


Изчезналият в Стара планина турист трябва да плати 1500 лв... ако иска

© Юлия Лазарова


По чие искане е летял вертолетът
Включването на хеликоптера обаче не може да бъде калкулирано в цената, тъй като то не е поискано от Планинската спасителна служба, обясни Радко Марков. Той обясни, че ако спасителите поискат помощ от армията, службата поема разходите за летенето. В случая обаче, по думите му, военните се включили "самоинициативно". Уточни, че не знае дали са имали нареждане от някого, или не.


Военните се свързали с Марков, който им казал, че времето е лошо, но въпреки това те вдигнали вертолета, обясни ръководителят на акцията. Той каза, че в тази ситуация Министерството на отбраната не може да иска парите от спасителната служба, нито тя да ги иска от Владимиров.


"Дневник" изпрати въпроси до Министерството на отбраната за това как е взето решението за използване на вертолета и дали ще търси възстановяване на разходите.


Ценоразпис на спасителните акции


1. Нещастен случай в планината - 557 лв./285 евро


2. Нещастен случай при ски писта - 400 лв./205 евро


3. Акция при търсене - 724 лв./370 евро.
При повече от 24 часа - 40 лв./20 евро на час


4. Акция при лавинно нещастие - 955 лв,/488 евро.
При повече от 48 часа - 40 лв./20 евро на час


5. Транспорт със специализирани средства -
160 лв./82 евро средства на ПСС


6. Транспортиране на мъртвец - 280 лв./143 евро


7. Първична медицинска помощ - 30 лв./15 евро
в спасителен пост или база


8. Поръчки за издирване - 90 лв./46 евро


9. Акция с използване на летателна техника -
заплащане в зависимост от хеликоптера
и вида спасителна работа


Кой плаща сметката


Според ръководителя на спасителната акция парите, похарчени за спасителната акция, би трябвало да се дължат от човека, подал сигнала за издирване. В случая това е приятел на Тодор Владимиров. Той е бил предупреден по телефона, че има определена цена за "поръчка за издирване", а разговорът е записан, каквато е практиката при подаване на сигнал. Службата реагирала като събрала и допълнителна информация, на базата на която е преценено, че има причина да започне издирване.


По принцип ПСС си изисква парите от спасените хора на базата на протокол, който те или техни близки подписват за сумата по акцията. Тодор Владимиров също е подписал протокол, след като е стигнал до "Хижа Левски", уточни Марков и допълни, че не знае каква е посочената в документа сума, защото този протокол все още е в местната структура на спасителната служба и не е стигнал до София. Разходите обаче са изчислени на 1500 лв.


"Планинската застраховка не е задължителна" - така Марков отговори на нападките срещу туриста, че е тръгнал в планината без застраховка.


Спасителят обясни и защо не са открили Владимиров: информацията, подадена от приятеля му била неточна. Според сигнала Владимиров се движел от връх Жълтец към хижа "Левски", но всъщност се оказал в съвсем друг район.


А ако спасеният не плати


Въпреки подписаните протоколи, понякога спасените отказват да платят за акциите по издирването им. Тогава ...
разходите остават за сметка на бюджета на ПСС, обясни Марков. По думите му воденето на съдебни дела струва на службата повече от тези загуби.


Обясни, че най-често такива са случаите, когато издирват стари хора, болни от Алцхаймер и др. Даде пример и със загубени три момчета на връх Ботев, с които службата след това е имала среща с участието на родителите. Момчетата са подписали документите, че дължат разходите по спасителната акция, но впоследствие не ги платили.


Марков уточни, че случаите, в които ПСС не намира издирвания човек са нищожно малко. Досега службата не е получавала фалшиви сигнали, т.е. някой да съобщи за изчезнал свой близък или познат, а такъв човек в планината да няма.

Протоколът за разходи, който издирваните в планината подписват след края на акцията

© Лиляна Шапкаджиева

Протоколът за разходи, който издирваните в планината подписват след края на акцията


Откъде идват парите на Планинската спасителна служба


Основната част от бюджета на ПСС се формира от Министерството на финансите и е фиксиран, макар да е част от общия бюджет за БЧК. Допълнително идват неголеми суми и от дарения. Марков обясни, че даваните от държавата пари стигат само за заплатите на 43-мата души, които са на щат към службата. Освен тях ПСС разчита на 500 доброволци, на които не се плаща, но службата покрива 70% от разходите им за екипировка, а останалите 30% са за сметка на доброволците.


Марков каза, че службата е подготвила наредба, която да регулира дейността им, защото в момента законовата уредба се ограничава в Закона за БЧК и устава на БЧК. Всичко друго става чрез вътрешни за ПСС актове, които не са публикувани и обнародвани никъде. Изчезналите попълват само протоколи, където са записани разходите на спасителната служба, на гърба им има и ценоразпис за всички техни дейности. По този начин хората, които се издирват се запознават и съгласяват с условията на спасителната служба.


Основната причина да не се приема наредба, която да регулира подробно дейността на ПСС е, че не се знае кое министерство трябва да я изработи. Службата провеждала срещи с туристическото и финансовото ведомство и получавала разбиране, но не стигало все време.


Той коментира и скорошните промени в закона, според които мобилните оператори трябва да дадат информация за местонахождението на загубил се или пострадал в планината турист до два часа след подаването на сигнала. Проблем пред ПСС обаче представлява фактът, че пожарната получава тези данни като част от структурата в МВР, която отговаря за гражданската защита и след това ги дава на спасителите. ПСС настоява да може директно да се сдобива с данните, за да не се губи време.

Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Щом няма застраховка, да си ги лежи или да отива да кОпа тунел под Стара планина.

 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Ако ще си плащаме за "спасителни акции", защо да плащаме данъци"? Не стига другото, но и акцията е неуспешна.

 3. 3 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#2:"yavooor"]Ако ще си плащаме за "спасителни акции", защо да плащаме данъци"? Не стига другото, но и акцията е неуспешна.[/quote]

  Подобни спасителни акции се плащат и то доста солено навсякъде по света, особено ако изгубения "сам се намери" и не е намесена диагноза, която да оправдае изгубването. Допълнително, при подадена грешна информация от приятелчето.
  Това, че си плащаш данъците, не значи, че може да тръгнеш из планината без дори най-базов тракер, дори да е апп за следене на маршрути на телефона.
  Глобата е донякъде да покрие разходите и времето на екипите, но най-вече за урок на намерените.

 4. 4 Профил на hdr23493343
  hdr23493343
  Рейтинг: 217 Неутрално

  По същата логика,ако крадци ми оберат апартамента да платя на полицията да си свършат работата.Щом ПСС се финансира от бюджета би трябвало да свършат някаква работа заради заплатите си. Лично мнение.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пък Серж трябва да върне милиарди за Белене и милиони за Сименс ама ако иска

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Любопитно

  А в случая,дори и да имаше застраховка,а той реално няма никакви травми,застраховката покрива ли разходите за търсенето?
  Има ли тука някой с подобна застраховка да даде инфо?

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Според мен казусът е много интересен , а също и важен.

  Всеки, който с лека ръка каже, че човекът е виновен няма никакво логическо мислене.

  Човекът не е искал помощ и - както се е оказало - не е имал нужда от нея. Което не значи, че не може да се случи да има, разбира се, нито пък значи, че не трябва да се търсят загубени.

  Но ето един перфектен пример за това как пари са похарчени, а законова рамка за отговорността им липсва и , нещо повече, човекът има пълното право да отказва да плаща каквито да и да е сметки защото нито е бил спасен, нито е викал за спасение.

  Виж, приятелят му, подал сигналът може и да се е закачил за сметка и вероятно така и трябва да бъде - който инициира акцията той поема отговорността.

  Ако някой се изгуби в планината и няма кой да се обади за него то много му здраве.

  В случая, обаче, аз съм на мнение, че човекът е в правото си да не плаща....освен евентуално на приятеля си, който може да го отнесе заради него.

  Това вече си е между тях двамата и само след като приятелят му бъде осъден да плати скъпата част на сметката.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Що за идиотия е да го карат да плаща, щом не ги е викал и не е искал да бъде спасяван. Да плаща този, който ги е викал.

 9. 9 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Помо-о-о-о-щ! Спасяват ме-е-е-е!
  Викал ли ги е? Търсил ли ги е? Молил ли ги е да го спасяват? Със всичкото уважение към Планинската спасителна служба - това просто е нелепо! Некой се опитва(пак) да ни пързаля!

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"galapagas"]Що за идиотия е да го карат да плаща, щом не ги е викал и не е искал да бъде спасяван[/quote]
  Не си прав. Въпрос на уредба - ако се знае че после се плаща планинарите ще станат по дисциплинирани

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 837 Неутрално

  ,,Изчезналият в Стара планина турист трябва да плати 1 500 лв... ако иска,,
  Знаят добре, че няма да могат да го осъдят за тези пари.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  наистина много интересен казус - единият не е имал нужда от спасяване, може да е излязъл на съвсем лек преход, другият се е притеснил за него и е поискал издирване, а спасителите добросъвестно са го извършили, с което са изразходвали някакви средства. дали хората не трябва да ходят в планината (ако ще плаща първият), не трябва да се тревожат за приятелите си (ако ще плаща вторият), не трябва да бъдат спасявани (ако няма да плати никой, издирващите фалират и спрат)?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално

  25 хиляди са похарчени за издирването му а искат от него 1500.Смехотворно.Въпреки всичко той се е натикнал на следите на спасителите и по тях е стигнал до хижата.

 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  Да, само дето ще е точно както всички бяха по-дисциплинирани между 44-та и 89-та.

  От там до 459 по Фаренхайт си е една крачка.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  А ако службата не намери човека и той умре, тогава службата колко пари дължи на роднините по тоя договор? Бизнеса си е бизнес

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fazer":

  Глупости до последната запетайка. Няма нито едно основание да плаща. Страшни спецове се ивъдихте напоследък... Ще плаща, че е решил да ходи на планина и нямал тракер...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Еей, ама българите сме си лошо племе.
  На чужд гръб и 100 тояги са малко!

  ППланинската служба, в момента какво иска да направи?
  Да откаже хората да подават сигнали, е видите ли подалия сигнала трябва да плати масрафа?
  Или да откаже туристите да ходят в планината, че случайно някой може да се притесни за тях и да подаде сигнал?
  Оо...и планинската служба, дори и да не е намерила някой, пак ще му иска да си плати търсенето.

  Ами, аз предлагам в такъв случай, да закрием нацяло ПСС. Не ни е нужна. Хората ще си излизат в планината и на принципа на естествения подбор ще се решава дали ще оживеят или не.
  Така или иначе...ако ПСС те открие мъртъв- оказват се герои и си приписват заслуги.
  Ако те търси, не те открива...отново са герои, но иска да си платиш разходите.
  Въпросът е, ако те открие и на истина си се загубил, поради някаква причина, пак ли ще искат да си платим???

  А< принципно имах добро мнение за хората от ПСС.

 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#17] от "foreverman77":

  Доста непремерено мнение.

  ПСС са жив бизнес оргамизъм и като такъв имат нужда от финансови постъпления за да оперират.

  Не може просто да ги приемаме за даденост, която трябва да се отзовава на всеки сигнал и да приема потупване по рамото и искрена благодарност, може би дори медийно покритие, за работата си.

  Не е редно да насилват някого да плаща, а и както разбирам от статията не могат и са наясно с това.

  Но в същото време не е необходимо да си гениален за да отгатнеш, че бюджетът им е недостатъчен.

  Така че най-малкото, което могат да правят е да търсят постъпления.

  Дали това е правилният начин е друг въпрос.

  Тук в Америка се прави с постоянни кампанни за донори - често пъти са досадни, но по-добър начин не е измислен.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Пардон, исках да кажа дарителски кампании, не за донори

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  В случая обаче, по думите му, военните се включили "самоинициативно". Едва ли!Все някой е издал заповед,той да плати.

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#17] от "foreverman77":

  По-интересното е, че сега почват пазарлък като индоевропейци. Щом видяха, че човека няма да им плати 25 000 лв, смъкнаха на 1500 лв....До 1-2 дни ще са съгласни и на 200-300 лв. или колкото даде....
  Извън шегата тези дейности трябва да бъдат строго регламентирани и по мое лично мнение ПСС трябва да е звено към Гражданска защита.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 22. 22 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#5:"oporna_to4ka"]Пък Серж трябва да върне милиарди за Белене и милиони за Сименс ама ако иска[/quote]

  Тия пари РОвч ги отработи с участието си в борда на Лукойл-Нефтохим.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Ако не друго то поне стана ясно, че цялата система и структура на ПСС е пълен цирк и се е превърнала в поредната система на група хора да изкарват пари. По добре да се закрие в сегашния си вид и да се преструктурира така че да върши нормално работа без да се налага да плащаш за техните услуги, и без това са на издръжка от бюджета, въпреки че някои тук ни твърдяха че не било така.
  То дори в сегашния си вид е неясно за какво трябва да плащаш като тези които са на заплата това им е работата, явно има пари за 70 % от екипировката на доброволците, силно вероятно е тези 30 % процента които доброволците сами си поемат да са си екипировка, която въпросните доброволци така или иначе имат и ползват за лични нужди. А и трябва да е ясно за всички че или си доброволец или не си, не може да се водиш доброволец пък да искаш да ти плащат за доброволната дейност. Та въпроса е какви пари печели ПСС имайки предвид нескромната си ценова листа и факта че се издържат от бюджета и къде отиват тези пари.

 24. 24 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Колев":

  Може би наистина даренията са изход от този сложен принципен въпрос. Както са посочили някои по-горе, вменяването на отговорност на страните само ще създаде повече рискове за живота. Но и ПСС имат нужда от подкрепа. Досадно е, наистина, но вече свикнахме с дарителските кампании за болни хора, въпреки че внасяме здравни осигуровки. Все пак ПСС трябва да се финансира основно от бюджета, нали плащаме данъци.

 25. 25 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Правилно е написано- ако иска. То и аз, ако искам, може да им дам пари. Задължение, обаче, няма, и никой не може да го принуди.

 26. 26 Профил на gery
  gery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо ПСС трябва да работи различно от гражданска защита и пожарна? Къде е границата между това да имаш застраховка или не?
  При катастрофи, пожари и т.н. застрахователите поемат щети (при някои обстоятелства), не спасяването. Т.е. ако катастрофирам на планински път (нашите второстепенни са си баш планински) с кола ще ме спасят безплатно, ако съм пеша - имам нужда от застраховка.
  Много интересен казус според мен, за който си заслужава да се говори и да се уреди.

  Всичко е илюзия.
 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Истината е, че държавата, ръководена от Боко-Слънцето е в пълна анархия. И никой не смее да му заплаши авторитета. За такива случаи трябва да има точно определени процедури. А хеликоптерът е ползван с решение на неговия командир щото след това се знае кой щеше да му набива канчето, ако случаят беше с кофти изход. И е тъпо да се обвинява приятелчето само щото се е обадило по телефоня. Но държавните "задтелефонни" устройства имат тикви вместо глави, или поне в такива са се превърнали. В случая за изхарчените средства без покритие от фонд, застраховател или друг източник са виновни ТЕ.

 28. 28 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А защо трябва да плаща като не е искал той да го търсят?

 29. 29 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 481 Неутрално

  В случая обаче, по думите му, военните се включили "самоинициативно". Уточни, че не знае дали са имали нареждане от някого, или не.
  Е то цяла България знае от кого е нареждането , само този не знае. То нареждането, нали беше дадено по телевизията.Накратко:
  Бокича да се бръкне да плАти 23 500лева, щото е гявол-популист. Момчето може да прати 2-3 бутилки твърдо гориво на издирвалите го от планинската служба. С пакет фъстъци и парче сланина. Редно е.

 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Ако не се лъжа, скоро приеха закон който
  защитава потребителя от плащане на
  непоискана услуга. Та в този ред на мисли
  , да се помисли за финансирането на ППС.
  Например да получават по голям процент
  от застраховките !!!

 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Този който подал сигнала трябва да плати. Тодор солидарно с него, защото се е поставил в трудна ситуация и приятелят му е преценил, че е в опасност.. Навсякъде по белите държави такива акции се заплащат. За тези, които ще изокат ама ПСС получава пари от бюджета, да проверят колко са и за какво стигат.


  Познат топ планински водач писа, че при тези условия би слезнал в ниското. На палатка и ракия може да се изкара няколко дена, но не и зимата сам (освен ако не част от алпийска експедиция)

 32. 32 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Добре де ПСС кой им плаща заплатите и какво правят като няма за спасяване. Това е като пожарната, трябва да ги има но по-добре да не става нужда от тях. Никой не си пали сам пожар да дойде пожарна и никой сам не изпада до нужда от ПСС.
  Едно такова измислено загубване си е истински тренинг за тях.
  А е съвсем нормално ако те няма от няколко дни някой да се притесни за теб.
  Друг е въпроса , че действията на "туриста" са един вид опит за самоубийство и не е лошо да го види някой.

 33. 33 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#18:"Боби Колев"]Тук в Америка се прави с постоянни кампанни за донори - често пъти са досадни, но по-добър начин не е измислен.[/quote]

  Явно има измислен начин...който да не натоварва потърпевшия.

  КОментара ми беше по-скоро в посоката, че в България стана практика, да се обвинява самия пострадал, за каквото и да е.
  Това не е редно и въпреки живия организъм на НСС.

 34. 34 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 858 Неутрално

  A в същото време един Христо Бисеров вече е невинен като момина сълза...

 35. 35 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това момче се вижда, че се нуждае от специализирана помощ.
  Факта, че жена му и детето му ревяха пред камерите, а той се "кефил" пред смърта, говори достатъчно, за да бъде въдворен в психиатричен устав.
  А там цял ден да рине сняг, като обича студеното и му помага на главата.

 36. 36 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#13:"voyko"]25 хиляди са похарчени за издирването му а искат от него 1500.Смехотворно.[/quote]
  Е, първо се пробваха с 25 000, като видяха, че не става, свалиха на 1500. Според мен е трябвало да се пазари още.

 37. 37 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 449 Неутрално

  ... това журналистите, сте егати наглите простаци... трябвало това, трябвало онова... вчера, в централните новини на БНТ, пуснаха репортаж за Хитрино - един човецец как се върнал да затопли къщата си. Съвсем "между другото" споменават, че имал застраховка за имота си. И съвсем "между другото" човека се оказва железничар, който експертно заключава, че високата скорост е причина за трагедията (официалната официална версия). Та и с планинаря - същата работа. Държавна служба, чиято работа е да "спасява" иска някаква сметка, която друга държавна служба дава за банкет по време на национален траур. Факт е, че липсва гражданска защита, скаутски и местни граждански организации на доброволен принцип, няма я и наборната армия да бачка безплатно, липсва елементарна комуникация между службите, операторите на 112 записват "на ръка", щото някакви далаверджии сложили дискове, колкото дискета...в планината маркировката е от Татово време, хижите, ако не ги захриха, ги превърнаха в "хотели", мобилните оператори предлагат 28 же, ама нямат покритие над 1000 метра надморска височина, а повечето хора си мислят, че ходенето в планината, е като ходенето на чалга клуб...

 38. 38 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Егати скапаната държава след, като превърна в проблем разходите за 'спасяване' на един човек и не и пука за разходите по КТБ и Белене!

 39. 39 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 232 Неутрално

  [quote#3:"Fazer"]Допълнително, при подадена грешна информация от приятелчето. [/quote]
  Е, това просто не е вярно. ПСС се оравдава. Отвори една карта и ще видиш, че мястото, където е бивакувал (местността Топалица), е на 2 км по права линия от отсечката, свързваща Жълтец и х. В. Левски. И се намира точно под маршрута през билото, който може да се ползва като алтернативен... Това е втората област, което е трябвало да проверят, а при опъната на открито яркозелена палатка... Не обвинявам спасителите, че не са го намерили за тези няколко дни, защото зная колко е лесно да се говори иззад компютъра, но и не приемам такива глупости като "съвсем различно място". Те какво искат - да е на пътя за хижата, както в случая с изгубения Мирослав, когато също го търсиха с дни ли? Нали затова се предполага, че бедства - защото не е на очевидната маркирана пътека. Моите почитания към спасителите като личности, но явно яко им куца организацията, за сметка на големите приказки (включително и обидни спрямо Тодор) по ТВ.

 40. 40 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Планинската спасителна служба е организация на държавна издръжка, точно както е и пожарната, полицията, бърза помощ. Когато нямат работа и не спасяват хора, те пак получават заплати нали? Колко пъти излизат на спасителни операции в годината? 3-4 за цял сезон. Ако спасителната служба е частна - то всеки има интерес да се застрахова там, когато отива на планина. Или държавата да поеме пълна отговорност за живота и здравето в планината на своите данъкоплатци, или да делегира такава отговорност на частни компании, които да действат на абонаментен принцип. Пък тогава който отива в планината, без застраховка, ще знае че никой няма да го търси и ще си помисли добре.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на русофил=ПРЕДАТЕЛ
  русофил=ПРЕДАТЕЛ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трябва да има нещо като КАТ за планинарите,и задължителна застраховка -който няма-глоба!

  МИЗЕРИЯТА Е ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНА на РУСОФИЛИСТИЯТА!
 43. 43 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Бе я питайте оня там артист Христо Мутафчиев, дето Боко му изпрати в Бургас фърчащата болница Спартан да го прибере, щото получил инсулт - дали си плати масрафа?

 44. 44 Профил на hfb53307386
  hfb53307386
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абе вие нормални ли сте!? 43 на щат!
  Другите са доброволци! Никой не им плаща!
  Могат да си пият ракийката вкъщи и да мачкат чаршафите, ама тръгват като ги повикат! И когато някой има нужда от тях!
  Пък сега ги клопате кой ги бил повикал и кой не! Всичко в тази държава ли искате да скапете с негативизъм и оплюване?
  Това са д-о-б-р-о-в-о-л-ц-и. И не! не искат да им се дадат заплати. Искат сумата да покрие бензина и нафтата, с които са отишли до базите за търсенето!

 45. 45 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 251 Разстроено

  Страшна тъпотия! Ако го бяха немерили, поремръзнал и полужив, никой нямаше да му иска пари, напротив, може би щяха да го изкарат човека герой! нямам думи, каква държава, какво нещо!

 46. 46 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  чакай малко - оня ден бяха 25 хилки и булката се обадила, днес станаха 1500 и приятеля се обадил... утре какво ще е?

 47. 47 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Я да си представим другата хипотеза ...
  Обаждат се на спасителната служба , дали приятел , дали родител или роднина и казва от два, три дни нямаме връзка с него , той е в планината , трябва да го търсите. Те им казват , има ли застраховка , ами няма , е тогава няма да го търсим ...
  Какво се случва ако беше замръзнал и никой не го е търсил, защото няма застраховка...
  От написаното разбирам, че на подадения сигнала му е обяснено, че акцията няма да е безплатна.
  Да му разсрочат 1500 лева на обадилия се , а ако са наистина приятели Тошко ще му ги покрие от благодарност, че има приятел който се е притеснил за него и дори го е търсил със спасителите

 48. 48 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#44:"hfb53307386"]Абе вие нормални ли сте!? 43 на щат!
  Другите са доброволци! Никой не им плаща!
  Могат да си пият ракийката вкъщи и да мачкат чаршафите, ама тръгват като ги повикат! И когато някой има нужда от тях!
  Пък сега ги клопате кой ги бил повикал и кой не! Всичко в тази държава ли искате да скапете с негативизъм и оплюване?
  Това са д-о-б-р-о-в-о-л-ц-и. И не! не искат да им се дадат заплати. Искат сумата да покрие бензина и нафтата, с които са отишли до базите за търсенето![/quote]

  Аз като бях доброволец във Варна, Аспарухово, Добрич и Мизия никой нищо не ми е платил, нито съм искал да ми плащат. Затова се нарича ДОБРОВОЛЕЦ г-н трол

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 49. 49 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Значи ние им плащаме да стоят,когато работят пускат брояч за овъртайм😁😁😁

 50. 50 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#46:"extraCACA"] утре какво ще е?[/quote]
  Утре получаваш СМС, че са те издирвали, ама не знаят дали са те намерили. Дължиш между 1 и 25 хиляди; колкото ти се откъсне.

 51. 51 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Излагате се като държава!
  Как може да му искате каквито и да е пари?

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 52. 52 Профил на zazu1
  zazu1
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Важното е, че човекът е жив и здрав. Нали затова плащаме данъци в крайна сметка, за да има държавни блага - охрана, училища, университети, пожарна служба, полиция, спасители.

 53. 53 Профил на gery
  gery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ме радва как спора се завихря кой е виновен - туристът, ПСС, военните...? Ами никоя от тези страни не е. Мислете малко извън това. ))
  Да, доброволци са! Да, евала! Да, трябва да са финансирани.
  Но тази застраховка за туристите е нелепа, ако е за бг граждани. Навсякъде на наша територия спасяването трябва да е безплатно за нас. Да не повтаряме отново, че поема до 1000лв.
  Примери - бол! Кой плаща повиканите линейки не по спешност? Знаете ли там колко ресурс отива ей така? Ако сама си запаля къщата нима пожарната няма да дойде? Кой ще плати акцията в Хитрино, нима там няма виновно поведение? Първо се помага, после се разследва ако има незаконно поведение и се носи отговорност.
  Защо един живот да е "безплатен" при едни обстоятелства и "платен" при други само в зависимост от географско местоположение?

  Всичко е илюзия.
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Любопитно

  всеки 4ти км

  Да не е била поредна схема за телефонни измами?

  До кой и от кой номер е сигнализирал "приятелят"?
  #Кой (се) е алармирал първи?

  ""Планинската застраховка не е задължителна" - така Марков отговори на нападките срещу туриста, че е тръгнал в планината без застраховка.

  Спасителят обясни и защо не са открили Владимиров: информацията, подадена от приятеля му била неточна.

  Според сигнала Владимиров се движел от връх Жълтец към хижа "Левски", но всъщност се оказал в съвсем друг район."

 55. 55 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  [quote#1:"442"]Щом няма застраховка, да си ги лежи [/quote]
  Един арестант струва 1200 лева на месец. Ползата за държавата ще е минус или в по-добрия случай, нула.
  Много умно.

 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#50] от "Приказки под шипковия храст":

  Стига сте се правили на остроумни.
  Въпросният Тошко е подписал протокола за посочената в него сума. Има ли подпис има , селдователно ще го осъдят на 100% ако искат , ако не беше подписвал нищо , дори и да са го намерили , пак нямаше да дължи нищо , защото е отказал да подпише под предтекст, че не им е търсил помощта.
  Има подпис от протокола , проблем за Тошко

 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#41] от "voltaire":

  Намираш ли някаква вина в търсения турист?
  Аз не намирам!

  Да разлая троловете!!
 58. 58 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#2] от "yavooor":

  Тогава защо да плащаш ако ти се наложи да ползваш пътна помощ? Ако няма застраховка, да го съдят и каквото определи съда!

  I Want To Believe
 59. 59 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  На обикновен човек в нужда му държат сметка за всеки лев! А на политик за милиони и милиарди-никаква сметка не се държи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 60. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#53] от "gery":

  Утре като питат защо няма коледни за пенсионерите ще кажат , защото търсенето на самонадеяни туристи е уж безплатно и това струва на бюджета 100 мнл на година.
  А спасителите ако не им се плаща достатъчно от утре ще отбиват номера и ще го търсят на 100 метра от хижата и след 10 дни ще докладват , че няма намерен.

 61. 61 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  [quote#13:"voyko"]Въпреки всичко той се е натикнал на следите на спасителите и по тях е стигнал до хижата.[/quote]
  Момент, нали според спасителите, тяхната "брилянтно" организирана акция не е била успешна, защото им е подаден грешен район за издирване? Как така са оставили следи в истинския район?

 62. 62 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#56:"001"]Има подпис от протокола , проблем за Тошко[/quote]
  Подпис, взет от измръзнал, изгладнял човек... Съмнявам се, адвокатът да има проблем да оспори начина, по който е взет този подпис.

 63. 63 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#56:"001"]Стига сте се правили на остроумни. [/quote]
  "... понякога спасените отказват да платят за акциите по издирването им. Тогава ...
  разходите остават за сметка на бюджета на ПСС"
  Други забележки да имате?

 64. 64 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#62] от "Yotce":

  адвоката нищо не може да оспори , защото може да оспори единствено ако подпис не е положен самоволно. Иначе нито един договор в тази страна нямаше да бъде признат. Щяха да се оправдават , аз не мога да чета , следователно си гледайте работата , няма да си изплащам телефона , не ме търсете.
  Единственото нещо което е от значение , дали самоволно или насила си положил подпис.

 65. 65 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  [quote#58:"2.5"]Ако няма застраховка, да го съдят и каквото определи съда! [/quote]
  Туристическата застраховка е маркетингова застрахователна измислица с покритие до определен праг и много условия.
  Например, ако паднеш на половин метър извън пистата ще трябва да плащаш, ако се наложи изнасяне с носилка, понеже си в условие "извън позволените маршрути".

 66. 66 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Любопитно

  В същия бизнес се е превърнало и спасявеното на кораби в морето; собствениците и капитаните предпочитат корабът да потъне с товара и екипажа, но не изпращат SOS, защото им излиза по-евтино. В това ли се опитват да превърнат "благородната доброволческа мисия на БЧК"?

 67. 67 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "... В случая обаче, по думите му, военните се включили "самоинициативно" ... " - да, да ... боко лично нареди да се включи и вертолет, той да плаща!

 68. 68 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#63] от "Приказки под шипковия храст":

  естествено , че имам.
  Това че не печелят срещу тях е само защото не завеждат дела ...
  Има осъдени за суми много по малко от тази. На скоро на едни пенсионери от Враца бяха им запорирали жилището за 100 лева неплатени към топлофикация и щяха да ги изгонят . Даваха репортажи по тв и дарители им платиха сумата от над 1000 лева , защото трябва да платят и разноските по делото и лихви.
  Така че при желание , тези 1500 лева може да станат много повече и тошко да трябва да ги плати.
  Колекторските фирми печелят милиони от такива

 69. 69 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Весело

  [quote#68:"001"]естествено , че имам. [/quote]
  ... а по-надолу отговаряш на въпроса "Кой е по-зелен? Врабчето или жирафът?"

 70. 70 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#66:"Приказки под шипковия храст"]В същия бизнес се е превърнало и спасявеното на кораби в морето; собствениците и капитаните предпочитат корабът да потъне с товара и екипажа, но не изпращат SOS, защото им излиза по-евтино.[/quote]
  Не е така, за спасяването на хора не се искат пари, пари се искат за спасяването на товара и плавателния съд.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  1 2 3

  Първо се проверява дали синалът е достоверен,
  или е "фалшива тревога". Ако е достоверен,
  реагира се професионално и бързо, отчитайки и ограниченост на средства.

  В случая: "лавина" от ненужни разходи,
  остава неясно кой е подал сигнала, защо така масово и скъпо са някои са се "впрегнали" и разследва ли се за "фалшива тревога".

  На фона на неефективно държавно съдействие в множество "обикновени" случаи, когато първо са... половинчати проверки и евентуални обвинения, рядко ефективни.

  Какъв брой лица са осъдени за злоупотреби със служебно положение? Сигурно не е 0 (нула), но ей на и Бисеров е невинен.
  Сигурно е, човекът. И партньорите на банкер Василев...

  Ами ако помощта е просто незаконен претекст за разходи,
  да не кажем "пране на пари"?

  При следващ случай, не дай Боже реален, и доброволците биха били кът, и парите. Като в приказката за лъжливо овчарче.

  До коментар [#53] от "gery":

  "Първо се помага, после се разследва ако има незаконно поведение и се носи отговорност."

 72. 72 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#64:"001"]адвоката нищо не може да оспори , защото може да оспори единствено ако подпис не е положен самоволно.[/quote]
  Разбира се, че може да оспори, доколко подписа е положен самоволно при тези условия.

 73. 73 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#70:"Yotce"]Не е така, за спасяването на хора не се искат пари, [/quote]
  Дано е така, макар че май само господ може да спаси потъващ кораб и товара му. Факт - бягат от искане на помощ като дявол от тамян.

 74. 74 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#16:"Darth Plagueis"]Глупости до последната запетайка. Няма нито едно основание да плаща. Страшни спецове се ивъдихте напоследък... Ще плаща, че е решил да ходи на планина и нямал тракер...[/quote]

  Естествено, че ще плаща задето е решил да ходи без тракер. Тези спешни екипи да не съществуват на аванта случайно? Аман от разните "не е мой проблем, нямам задължения, не могат да ме принудят".
  Recco вградени в дрехи и аксесоари за outdoor занимания има много, а по света са задължителни като единствената застраховка, от това да не плащаш глоба.
  Ако нямаш тракер и нещо се случи, за твоя сметка и урок трябва да е.

 75. 75 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Пак пропусна да маркираш настроение весело и пак не ти разбраха иронията...

 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ще върнем България в Европа":

  “Туристическата застраховка е маркетингова застрахователна измислица с покритие до определен праг и много условия.”

  Видяхте ли някъде да визирам туристическа застраховка?
  Резонно е да има определен праг и условия - всеки преценява какъв пакет го устройва! Затова, най-нормално, ако попаднете в ситуация да ви издирват и не сте застрахован, някой трябва да покрие разходите! Кой според вас е редно да бъде това?

  I Want To Believe
 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Има човек - има проблем... но и възможност.

  Тошко* бил естествено стресиран от суровата обстановка.
  Другарите се възползвали и в подходящ момент
  допълнително стресирали Тошко.

  Проблем за Тошко... какъвто некой недобросъвестен адвокат недругар би могъл да експлоатира

  _______________
  *Нищо общо с Т.Ж.

  До коментар [#56] от "001":
  До коментар [#50] от "Приказки под шипковия храст":

  Въпросният Тошко е подписал протокола за посочената в него сума. Има ли подпис има , селдователно ще го осъдят на 100% ако искат , ако не беше подписвал нищо , дори и да са го намерили , пак нямаше да дължи нищо , защото е отказал да подпише под предтекст, че не им е търсил помощта.

  Има подпис от протокола , проблем за Тошко

 78. 78 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "yavooor":

  В целия развит свят хората плащат данъци, но подобни акции се покриват от застрахователя или от спасявания.

 79. 79 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#20] от "chicago514": Абсолутно неадекватно изказване на Радко Марков или се прави на улав. В армията самоинициатива няма, всичко се извършва след заповед за да се знае кой носи отговорност. В случаят заповедта е дошла от мн. високо място, дори командирът на базата не може да заповяда излитането на самолет или хеликоптер в подобни случаи.

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Този човек нали е застрахован. Какво покрива тази застраховка , ако не такова събитие.

 81. 81 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 394 Любопитно

  Тошко този път няма да плати , но ако му се наложи наистина да го спасяват , другия път никой спасител няма да си изложи живота на риск заради него.
  Заради такива като Тошко , никой в нужда няма да може да разчита на адекватна помощ от никъде , защото Тошко бил прецакал системата и минал метър. В началото на годината ще свършват парите отделени за спасителни акции и цяла година , спасителните акции ще се извършват на 100 метра от спасителните служби поради липса на средства.

 82. 82 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Мафията на застрахователите си търси донори на пари.

 83. 83 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 901 Неутрално

  "Дневник" изпрати въпроси до Министерството на отбраната за това как е взето решението за използване на вертолета и дали ще търси възстановяване на разходите.
  -------------
  А Дневник изпрати ли същите въпроси по казуса с другия изгубен планинар, намерен загинал?
  А това, че същите тогава рИваха що армията не се включва, а сега що се включва - няма какво да се коментира въобще....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 84. 84 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ами, все пак, добре че има спасителни служби, и дори доброволци. Уважавам ги заради доброто, което правят. Всеки може да се окаже в тежка ситуация, в планината нищо не се знае. За приятелят на туриста- браво, че се е погрижил да подаде сигнал, въпреки, че не е дал точни координати /разбираемо/, пукало му е на човека за приятеля.
  1 500 лв звучат по- реално от 25 000. Няма лошо, че са вдигнали и хеликоптер, опитали са да спасяват човешки живот все пак!
  Все пак, успокоително е, че има кой да реагира, ако ни се случи нещо в планината.

 85. 85 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 510 Разстроено

  [quote#83:"qwertqwert"]А това, че същите тогава рИваха що армията не се включва, а сега що се включва - няма какво да се коментира въобще....[/quote]
  +++++++++
  След този случай може вече и да не се включва. А спасителните служби ще имат хеликоптери само на кино.

 86. 86 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#53] от "gery":

  Навсякъде на наша територия спасяването трябва да е безплатно за нас.
  --------------
  Този пост е конкретен пример за трайните увреждания на мозъчната дейност вследствие на камунистическото възпитание.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 87. 87 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 869 Неутрално

  За какъв грездей ми е държава, която няма да се погрижи за мен и членовете на семейството ми, когато съм изпаднал в беда: имам някакъв здравословен проблем, пострадал съм от някакво бедствие, или за образованието на децата ми, за охрана на имуществото и живота ми, или когато се налага да защити Християнския ми начин на живот... Тъй като държавата НИ се грижи само за избран елит от около 5-10 % от нас, мнозина я зарязаха и отпътуваха, където им видят очите с надеждата за по- добър живот. ДЪРЖАВАТА, ТОВА СМЕ НИЕ! Няма само синът на Иван Славков, Тодор да си я иска крещейки: "искам си държавата".

 88. 88 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да е@а и неолибералната либертарианска глупост!
  Аре стига с този социален дарвинизъм, всеки за себе си и човек за човека е вълк.
  Развитието на обществените отношения следва да се базира на емпария и социална отговорност. В това отношение ние тука в България сме още в пещерите. Даже и там не сме, а по дърветата. Щото ако влезе мечка в нормалните пещери всички ще скочат с копия, а в нашата ще избягат и ще оставят старите, болните и децата да ги изяде мечката.
  Малоумщини!
  Има обществени услуги, които са създадени в интерес на всички, на тези които имат нужда от тях, а това може да е всеки в даден момент. Тези обществени услуги се заплащат на принципа на солидарност от всички.
  През 19 век пожарните в Ню Йорк били частни. И когато се запали сграда, първо проверявали дали е застрахована при тях. Ако не е, не ходили да гясят. Да, ама пламвали и околните сгради и така половината град. И тогава вече не една незастрахована при тях сграда е изгаряла, а 1000 застраховани, но вече е било късно да се гасят, огъня се превръщал в стихия. Та дори там решили, че пожарната трябва да е обществена услуга, така и с полиция, така и със спешна помощ, така и с армия и социални услуги и т.н.
  Те са го научили, либералните капиталисти, с опит и бой от суровата реалност. А ние идиотите, трябва отначало да минем и през солта и през парите и през е@ането, като във вица.
  Дали ще слезем от дърветата някой ден зависи само от нас. Но щом ни харесва да висим по дърветата и да се молим мечката да не застане под нашето дърво, а под дървото на ближния, вместо заедно да дадем отпор, така и ще бъде, ще ни изяждат един по един!

 89. 89 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 513 Неутрално

  петко СЕЕЕРТОВ КОЛКО ПЛАТИ ЗА ИЗДИРВАНЕТО СИ,ОЩЕ ПОВЕЧЕ УМИШЛЕНО СЕ БЕШЕ СКРИЛ,БАЦЕ КОЛКО ЗАПЛАТИ ЗАРДЕТО ГИ БЕШЕ ВОЗИЛ ТИГРИТЕ,СОПОЛА И КОЙ КОЛКО ПЛАЩАТ ЗА ВЕЧНАТА ИМ ОХРАНА

 90. 90 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#9] от "tach0":

  [quote#9:"tach0"]Викал ли ги е? Търсил ли ги е? Молил ли ги е да го спасяват? [/quote]
  На пръв поглед тезата ти изглежда правилна, ама най-малкото не е хуманна.
  Ако се изгубеш в планината и няма обхват от телефонен оператор ( в 70% от планинските райони,особено в ниски части между върхове няма обхват) или си получил травма и не можеш да ходиш, или просто от студа или слаб сигнал ти е паднала батерията на телефона...Как да викаш, как да молиш за помощ?
  Съгласен съм, че тръгвайки сам в планината си си поел риска и отговорността, ама все пак си направи застраховка. Това поне решава въпроса, кой ще плати.

 91. 91 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#74:"Fazer"]по света са задължителни като единствената застраховка, от това да не плащаш глоба.
  [/quote]
  глупости на търкалета

 92. 92 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darcas":

  Услугата е търсене и спасяване.Плаща се за всеки час търсене.
  Не се правете на андрешковци! Подалият сигнал да плаща!
  Като няма пари-ще тегли кредит и пак ще плати!

  В Русия съм! В Русия съм!
 93. 93 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Само в България!
  Ами ако не може да плати човека да го загубят пак.

  California Über Alles
 94. 94 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 510 Неутрално

  не мога да разбера какво налага да ме занимават една седмица с тоя?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 95. 95 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#23] от "Modestmouse":

  "А и трябва да е ясно за всички че или си доброволец или не си, не може да се водиш доброволец пък да искаш да ти плащат за доброволната дейност."
  Доброволец значи човек проявил самоинициатива да влезе в дадена организация.Което значи,че не търси материално облагодетелстване и печалба.Но не може да искаш той сам да си плаща разходите.Ти още малко ще искаш спасителите сами да си плашат нощувките в хижата и супите,които са яли!

  В Русия съм! В Русия съм!
 96. 96 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#90:"marker"]Как да викаш, как да молиш за помощ? [/quote]
  най-малкото, Червеният кръст - предлага достатъчно ефективни и евтини опции за помощ и издирване, които се ползват от много планински служби... а има и хиляди други или допълващи възможности... ноо, това е по света, в туземните условия явно е по-благоразумно да не търсиш помощ поне докато не се открие топлата вода хахаха

 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#26] от "gery":

  "Отговор
  Аз не мога да разбера защо ПСС трябва да работи различно от гражданска защита и пожарна? "

  Разликата е,че в планината си отишъл преднамерено,умишлено,планово.
  Пожари,катастрофи стават внезапно и по непредскауеми причини. А тук има умисъл.Особено в този случай-човека чаксш нарочно температурите да паднат под -10 и метеоусловията да станат тежки.
  Супер некоректно е да подписвсш,че ще платиш,а подле да се отмвташ.Абсолютна циганщина!
  Дръж се като достоен мъж бе,човек!

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на gery
  gery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "001":

  Някакви данни за това колко са стрували издирванията (на български граждани) в такива случаи за изминалата година или гадаем? Колко са като процент на всички спасителни операции? (гражданска защита и пожарна).
  Да се противопоставят пенсии и спасителни операции е несериозно. Всички знаем колко провизии има в бюджета и всичко е до добро управление.

  Всичко е илюзия.
 99. 99 Профил на gery
  gery
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#97] от "Веселин Дечев":

  Хипотетично: ядосва ме нещо, пия и отивам да покарам колата за да се успокоя - "преднамерено,умишлено,планово". Застрашавам себе си, както и други. После колко от пияните шофьори плащат? Да не говорим, че застраховката не важи.

  Всичко е илюзия.
 100. 100 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 232 Неутрално

  [quote#98:"gery"]Колко са като процент на всички спасителни операции?[/quote]
  Пренебрежимо малко. Огромният брой инциденти стават на писти, където дежурят екипи. Ако ми е вярна информацията (от достоверен източник), няколкостотин, близо хилдяда случая на година общо.
  Спекулирам, но подозирам, че Цековците (концесионерите) едва ли плащат нещо на ПСС за това, че щатните им служители са им на разположение на полусъединител. Според мен част от финансирането трябва да идва по тази линия - нещо като абонамент за да ти дежурят на пистата. И разходите по извозването на пострадали и долекарската помощ да ги заплаща на ПСС концесионера на ски-курорта, а после той да има отговорността да си ги търси от пострадалия или застрахователя му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK