Хитрино - I love you!

Хитрино - I love you!

© Спас СпасовНяма да се връщам тук, няма!, тросва се на репортерите Благой докато върти ключа в заялата брава. Ето на, заключвам и заминавам при сина в Шумен, там ще живея вече". Къщата му е сред оцелелите в Хитрино, даже строшени стъкла няма, но след трагедията от 10 декември е останала пуста.


"Уплашихме се, много се уплашихме, как!? Като гръмна и... Ето на, вратата и тя не може да се заключи", продължава да нарежда Благой.


Хитрино - I love you!

© Спас Спасов
До входа към приземния етаж на къщата му има чифт стари обувки с изрязани пети – като тези, до всяка от вратите на селските къщи. И камара дърва, да са на лесно. И зайчарникът е бил на близо – осем клетки, но сега са празни.


- Къде са зайците, питам. Да не са умрели от глад?
- Не са умрели, заминаха – махва с ръка Благой. Няма зайци вече, нищо не ми трябва...


Не го питам къде са заминали, сигурно и те за Шумен.


Хитрино - I love you!

© Спас Спасов


По-надолу по същата улица няколко


телевизионни камери нахално надничат


през натрошените стъкла на един прозорец. Нищо – пуста бяла стая с метален креват и стар дюшек. Има разпилян куфар, мушнат под леглото, а металните лавици на стената са съвсем празни. Цялата мазилка от тавана е изпопадала – по старата сива черга, просната по диагонал върху дъските, по кръглата масичката, застлана с шарена найлонова покривка, върху леглото и дюшека - бяло е навсякъде.


Едно мушкато е оцеляло в студа зад прозореца на приземния етаж. Даже е цъфнало.


"Нищо няма да ме питате, щото нищо няма да ви отговарям", кара се на журналистите и жената, която се щура наоколо. Чака пожарникарите, да проверят дали случайно в мазето й няма газ.


Хитрино - I love you!

© Спас Спасов


Безработните в Хитрино са над 22%, пише в сайта на общината. Сигурно затова младите бягат.


Според статистиката те са 998 души – под една седма от населението. За тях има специален план, който започва така: "Грижата за младите хора е най-важната национална кауза". Въпреки това в първите дни на свободен достъп до селото след трагедията от началото на декември


по улиците са само старците


"Ела виж за газ и горе в кухнята, че да тръгвам", подканя пожарникаря жената от къщата с оцелялото мушкато. После отваря вратата на ниска остъклена тераса.


Хитрино - I love you!

© Спас Спасов


Бедно е, мизерно. Не взрива на цистерните с пропан бутан отпреди две седмици е стоварил и тук дървата – насред стаята. Така си е било и преди да гръмне. Има бял бюфет, същия като в мазето на Благой – с олющени чекмеджета и празна витринка. И стара пералня има, и няколко пластмасови бутилки от вода, пълни с нещо си, и дълъг зелен маркуч, и лейка с "шия" като патица, и дузина стари обуща...


"Сега, като свършите, заключвам и ще видим кога ще се върна пак", казва жената. Полицаят, който върви от къща на къща заедно с пожарникарите, разгръща тефтера си и пита: "Ти умрели животни имаш ли? За обезщетенията питам, записваме всички".


"Нямам, нямам – отговаря жената. Две кучета имам, ама съм ги дала... Нямам животни аз, за какво са ми?".


Хората, чиито къщи трябва да бъдат проверени, мръзнат на площада и чакат реда си. Настръхна ли са, не искат вече никой нищо да ги пита. И скачат като един, когато виждат запалена цигара.


"Ти какво искаш бе, ей!? - викат към мъжа, край когото се носи издайническото бяло облаче дим. Оня ден не хвръкнахме, сега ли искаш?".


Къщите, които вече ги няма


са отсреща - зад жп релсите. Те разделят селото на две. Наоколо гледката е все така необяснима – кривите коруби на изгорелите автомобили все още са подредени на малкия паркинг. Черно, срутено и непоправимо изглежда всичко. Необратимо.


Хитрино - I love you!

© Спас Спасов


"Имах рожден ден на девети – преди да гръмнат цистерните, разказва един от мъжете на площада. В къщи – гости, гюрлотия...като на рожден ден, нали знаеш. Закъсняхме и даже масата не бяхме вдигнали. Като хукнахме сутринта, така си остана. Сега ако отидем - там си е, с чиниите и с чашите. За един миг стана!".


Хитрино - I love you!

© Спас Спасов


Къщата на дядо Исак също е до гарата. Оградата му е синя, вижда се отдалече. А на портата има емайлирана табела - "Образцов дом". Цялата пътека от там към задната част на двора е засипана със стъклата от строшените прозорци. Сега са затулени с розови одеяла на едри рози. А между тях пише: "I love you".


В края на пътеката са пристройките. Една, две и трета, по-малка - за разни работи. И трите неизмазани, скрити зад къщата.


"Страшно беше, как да не беше, мърмори Исак докато води пожарникарите към избата. Край викам, нещо страшно стана. Да не знаеш да бягаш ли, да се криеш ли? Отсреща навсякъде гори... Страшна работа!".


И Исак няма да се връща в селото


Като другите ще чака до пролетта, когато то стане "по-хубаво, отколкото беше". На първата си пресконференция след приключилата операция по обезопасяването на Хитрино кметът Нуридин Исмаил повтаря думите на Бойко Борисов. И му благодари, че се е обадил по телефона веднага след взрива. После сам дошъл да види какво се е случило и останал цели два дни.


В залата, освен журналистите са и двадесетина души от Хитрино. Нищо не питат, само слушат. Докато говори, Исмаил на няколко пъти бърше сълзите си.


"Не съм очаквал тази съпричастност от хората в цяла България, казва той. Трагедията ни събуди добротата навсякъде и след мисълта за жертвите, това е второто нещо, което насълзява очите ми", казва той.


После прави бърза сметка на парите, с които общинската администрация ще разполага за възстановяване на щетите – 10 млн. лв. правителствена помощ, 20 млн. лв. европейски пари, 1.7 млн. от Българския Червен кръст... Напомня, че камарата на строителите вече е обещала да построи 11 от общо 29 разрушени къщи и да ремонтира няколко от пострадалите. "Ще се оправят и селскостопанските постройки, всичко ще се оправи", казва Исмаил.


Хитрино - I love you!

© Спас Спасов


В съседната зала на читалището бумти печка. Край нея


разговорът е друг


- Какво става, нещо среща ли има?
- Има, събрал ги е кметът. И председателят на Общинския съвет е там, шефът на полицията в Шумен май... Говорят. Всичко щяло да се оправи, до пролетта щяло да е готово.
- Ще оправят, къде оправиха, че и тук! Онези от наводнението още чакат по фургоните. Ще оправят...
- А, тука няма такива работи, почти вика един от мъжете. Парите са дошли, казаха – 30 млн. Тези дни идват доброволци, почват и до пролетта ще е готово!
- Аха, и за нов мерцедес ще остане – обажда се пълничка жена с анцуг. Край печката е горещо, затова е седнала в дъното – до камара от стотици бутилки с минерална вода.


Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил

© Спас Спасов

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил


В Хитрино служебният мерцедес на кмета Нуридин Исмаил е легенда. През 2012г. той си го "подари" за 110 хил. лв. като награда за третия пореден мандат, който спечели година по-рано. Тогава бе избран със 70% от гласовете на съселяните си. "Колата не е скъпа, обясни тогава кметът. За да я купим, значи има нужда. Общината е добре поддържана и затова смятам, че избирателите ми няма да се обидят на тази покупка".


- Хм, бе те да оправят най-напред селото. После ако щат и два мерцедеса да си купят, така е то, обажда се пак мъжът с работните дрехи.


Пресконференцията на Нуридин Исмаил върви другояче.


"Няма да допуснем с пари за Хитрино някой да остъкли терасата на апартамента си в Шумен или да обиколи Европа и да се установи там, а разрушената му къща да загрозява селото, зарича се кметъ. Имаме си начини, които няма да обяснявам сега, но гарантирам, че няма да бъде допуснато разхищение на помощи".


Привечер започва да вали. Декемврийски сняг – едър и лек. Зимите тук са тежки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Спас се изживява като Елин Пелин? Или като Йовков? Чикаго, прочети целия матриал и ми кажи!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Неутрално

  Не ми вдъхва доверие този кмет, още от самото начало. Простоват, селски хитрец с мерцедес, едва свързва изреченията в интервютата...
  На Хитрино му трябваше сега един нахакан, амбициозен, разтропан кмет.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#2:"hamilton F1"]Не ми вдъхва доверие този кмет, още от самото начало. Простоват, селски хитрец с мерцедес[/quote]
  БГ класика брат!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като гледам снимката с камерите си мисля, че сега там сигурно има повече журналисти и фотографи, отколкото жители...
  Сигурно разните клубове по фотография са започнали дори да организират екскурзии до Хитрино и конкурси кой ще направи най-драматичния кадър... А като знам АРТъ фотографите как обичат да снимат голи бабички, че било много драматично, май ще има да ни се обръщат червата...

 5. 5 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  е.... каквито хората, такъв и кмета...

  Може би трябва да има законова възможност при подобни ситуации премиера да назначава временно кмет, защото иначе няма от къде да се намери "нахакан, амбициозен и разтропан" човек там. Ако има някой местен, който да е нахакан, той ще е нахакан, ама от вида "кмета на Галиче" или тип "бат Сали"...

 6. 6 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Интереснп заглавие...

 7. 7 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да са живи и здрави 'ората, пък другото - воля му.

 8. 8 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Българина неслучайно е стигнал до извода:
  Да не те среща мечка в гората!

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#2:"hamilton F1"]Простоват, селски хитрец с мерцедес, едва свързва изреченията в интервютата...[/quote]
  Ама наиш к'во хубаво обясняват на съселяните си "всички са маскари"?! "Тее, онея горее (въртят очите в този момент), всичко е за пара' (търкат пръсти в този момент) па-ра-та само ги интересува. Всички са такива!! Всич -ки !!" Не пропускат да го обяснят това, за да може да се "шмугнат при тарикатите" и да минат метър за собствените им кражби

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  "няколко телевизионни камери нахално надничат през натрошените стъкла на един прозорец"

  Това изречение казва всичко за статията - воайорска, жълта, търсеща евтина сензация.

  Безсмислено четиво.

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Наистина екстраординарно събитие, да не дава Бог, няма как хората да не са объркани!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Викайте Холивуд- чудесна естествена снимачна площадка за нов военен екшън.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Кмета ще смени Мерцедеса с Майбах! Някой да не вярва?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Жалко, че 7 души от селото, са си отишли от този свят, така нелепо и безсмислено... Жертва на безхаберие и калпаво управление!
  Властта моментално надуши, че има възможност да се приберат едни пари, за сметка на тия хора! С 30 милиона, ще направят селото, като ново, цялото! Вместо това, разиграват пиески десет дена...! Та екипи, та щабове, министри, министър-председател, дрънкат глупости на килограм и крадат! Слушам по новините, как дали по 20 лева помощи и се чудя, аз ли не съм добре или за толкова прости ли ни имат?! Явно, да!
  Слушам как вземали размери за прозорци, каква организация правели...! Абе, две гаражни фирми за дограма, ще сменят прозорците и вратите на цялото село, за два дена!!! Но ни разясняват, колко сложно било и колко опасно, как се замервало за газ непрекъснато...! Каква газ бе, след десет дена?!!
  На пролет, селото ще е също толкова окаяно и толкова мизерно...! Къщите няма да са оправени, причини ще се изтъкнат, всякакви...! Парите ще са свършили и никой няма да си спомня, за Хитрино...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Сега всеки се упражнява да пише на гърба на жителите на Хитрино. Преди никой не обръщаше внимание , как живеят. Ако не беше този взрив, нямаше и да разберат. А такива са стотици села в България, мизерия. Милиардите на Европа не стигат до тях.

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Хайде да не преиграваме!
  Днес са загинали миньор и отдрлно трима души в автокатастрофа.
  Ще има ли траур или смъртта им не е достатъчно трагична и покъртителна?

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 213 Неутрално

  дано се оправят хората все пак това не е природен катаклизъм а по вина на човешка глупост-грешка
  но все аз още помня Бисер с наводнението където доста недоразумения с помощите станах
  сега ще гледам дали ще възстановят едни къщи до гарата които от поне 10 години са в руини без покриви без нищо дали ще минат за разрушени от взрива - можете да ги видите дори на Гугъл стрийт вю - там снимките са от 2012

 18. 18 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 513 Любопитно

  "По-надолу по същата улица няколко телевизионни камери нахално надничат..."

  А ти какво търсиш в къщата на човека, бе, п***а м***а?

 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  За тези хора нищо вече няма да е същото.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#18:"sow29372525"]А ти какво търсиш в къщата на човека, бе, п***а м***а
  -------------------
  Къде са зайците, питам. Да не са умрели от глад?...
  -----------------------------
  Ей това търси, един хонорар...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK