Реформаторите искат партийните субсидии да спадат до 11 ст. след 1 млн. гласа

Настимир Ананиев

© Юлия Лазарова

Настимир АнаниевРеформаторския блок внесе законопроект за регресивна скала за държавната субсидия на партиите. "За първите 150 хил. гласа субсидията е 11 лева на глас, а след това за всеки 100 хил. пада с 1 лев. За следващите 100 хил. гласа е 10 лева на глас, 9 лева на глас за следващите 100 хил. гласа и така нататък, до 1 млн. гласа, където става фиксирана от 0,11 лв. на глас", обясни депутатът Настимир Ананиев.


Според него това е работещ модел, който ще посрещне нуждите на партиите, без да се налага някои от тях, особено по-големите, да държат средства на влог и по този начин да дразнят хората, че ги използват не по предназначение. Ананиев напомни, че същото предложение беше внесено от депутати от ДБГ през 2015 година, но то не беше прието.


Предложението за райониране, което беше внесено от "Шоуто на Слави" към законопроекта за въвеждане на мажоритарния вот, според Димитър Делчев (ДБГ) може да доведе до хаос. "Не са направени няколко ключови неща, преди да се седне и да се напише на коляно това райониране. Да има актуално преброяване в България, което да каже колко точно души има в населените места. Не са изчистени списъците от мъртвите души, така районирането почива на празни бройки", обясни Делчев.
Той допълни, че има населени места, които попадат в един и същи район, както са предложени от сценаристите, а в същото време са на около 92 км. един от друг. В същото време има населени места, които са едно до друго, но са в различни райони, а град Ихтиман е разделен наполовина.


Освен това се намалява броят на народните представители от определени райони. "Защо и кой е решил, че район Видин трябва да има трима народни представители, а не четири", попита още Делчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK