Столичната община ще даде двойно повече средства за почистване между блоковете през 2017 г.

Миене на улица в центъра на София, 2014 г.

© Юлия Лазарова

Миене на улица в центъра на София, 2014 г.Двойно повече средства за почистване на междублоковите пространства и увеличение на парите, давани за чистотата на улиците в София. По-малко средства за преработката на отпадъците. Това предвижда план-сметката за дейностите по събиране и обработване на отпадъци за следващата година, която днес бе приета от Столичния общински съвет. Този документ определя по какъв начин ще бъдат разпределяни средствата събрани от такса смет.


Общинските съветници обсъждаха план-сметката почти час, като от групата на "БСП-Лява България" открито заявиха, че няма да я подкрепят. Председателят на групата Калоян Паргов предложи гражданите, които платят таксата смет до 31 март, да получат 5% отстъпка. След три прегласувания заради различни проблеми предложението не беше прието.


Пред медиите кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че предложението на "БСП-Лява България" звучи примамливо, но "все пак това е такса, а не данък", като поясни, че средствата, които се събират, са изчислени според разходите. "Ако намалим приходите, трябва да намалим средствата за нещо друго - косене, миене", каза още Фандъкова.
Общата стойност на план-сметката е 173 млн.лв. Сумата е почти същата като през тази, а причината е решението на Столичната община да не повиши таксата смет за следващата година.


Направени са промени в начина, по който ще бъдат разпределяни парите. Така през 2017 г. за дейностите по събиране на битови отпадъци ще се отделят с 500 хиляди лева по-малко спрямо тази година, като предвидената сума е 60 млн. лв.


Със 7.5 млн. лв по-малко ще бъдат и средствата за третирането на отпадъците, като през 2016 г. сумата за тези дейности е била почти 46 милиона лева., а през 2017 г. ще бъде почти 39 млн. лв.


През новата година служителите в Столичен инспекторат ще получават по-големи заплати, като сумата за издръжка ще бъде почти 7 милиона лева, което е със 700 хиляди лева повече спрямо 2016 г. По-големи заплати ще получават и в завода за преработване на отпадъци, като сумата за 2017 г. малко над 2 млн. лв., което е с 200 хиляди повече, спрямо тази за 2016 г.


За почистване на улиците в София са определени 66.1 милиона лева, като през 2016 г. тази дейност са похарчени 61 млн. лв. Причината за повишението, е че през 2017 г. улиците на София ще бъдат измитани и измивани с маркучи за 46.1 млн. лв., което е с 5 милиона повече спрямо сумата за 2016 г.


По време на обсъждането Йорданка Фандъкова обясни, че лятното почистване се извършва целогодишно, дори в дните, в които няма сняг. Тя подкани общинските съветници да предприемат действия, с които да променят наименованието от "лятно" на "целогодишно".


Градските улици ще бъдат чистени от сняг за 15 млн. лв., а републиканските пътища за 5 млн. лв., като стойностите са същите и през тази година.


За почистване на междублоковите пространства ще бъдат отделени 8 млн. лв., което е два пъти повече спрямо 2016 г. Пред медиите Фанъдкова обясни, че през 2017 г. Към 19 районни общини ще бъдат създадени специализирани звена за поддръжка на тези пространства.


Фанъдкова съобщи и че почистването на най-големия район в София - "Люлин", ще бъде възложено на общинското предприятие "Чистота - Искър". В момента то отговаря за почистването на улиците в районите "Красна поляна" и "Красно село".


В началото на декември, по време на пресконференция, Йорданка Фандъкова оповести доклад на звеното за вътрешен одит към Столична община. Според него "Чистота-Искър" е възлагала на трети страни да извършват дейности, които вече му били възложени от Столичната община по силата на вътрешно споразумение. Прокуратурата е започнала проверка по случая.


На днешното си заседание Общинският съвет прие предложението "Чистота - Искър" да бъде преобразувана от общинска фирма в акционерно дружество.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1266 Неутрално
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Фанъдкова съобщи и че почистването на най-големия район в София - "Люлин", ще бъде възложено на общинското предприятие "Чистота - Искър". "Чистота-Искър" е възлагала на трети страни да извършват дейности, които вече му били възложени от Столичната община по силата на вътрешно споразумение. Прокуратурата е започнала проверка по случая."

  Възлага се работа на фирма, разследвана от прокуратурата. Браво, Фандъкова!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ... след което - ще ги застрои

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Не бях забелязала общината и наети от нея фирми да чистят междублоковите пространства. Апропо, Фъндъчка нали уж ежемесечно щеше да мие улиците? И от това нищо не съм видяла.

 5. 5 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Двойно повече от 0?
  Можеше и десеторно да обещаят.
  Поне на обещания са силни :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK