Радан Кънев: Свидетели сме на мащабна промяна, ГЕРБ повече не могат да спечелят

Радан Кънев

© Юлия Лазарова

Радан КъневНие сме свидетели на мащабна политическа промяна. ГЕРБ повече не може да спечели избори, не може повече да експлоатира страха от червените. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Къндев в открита лекция на тема "България пред коренна промяна. Договорът за Нова българска република". Кънев каза, че мнозина, включително и той, изпитват страха, че промяната може да не е за добро, със страховете си трябва да се борим.
Като част от промяната Кънев е убеден, че данъчната система не може да остане същата. "Много фирми са убедени, че данъците са кражба от малките, която отива в джобовете на партийните олигарси", каза Кънев. Според него БСП искат данъците да станат по-високи, а кражбите по-големи. Вариантът на ДСБ е данъците да се запазят ниски и да има децентрализация, при която парите да остават в болниците, училищата и сигурността на кварталите.


Администрацията


За бъдещето на администрацията Кънев също очерта два варианта. Ако властта вземат ДПС, БСП и АБВ, те ще преназначат "калинките". Другия вариант е да се съкрати с 50% администрацията, а 25% от нея да мине към местната власт, след децентрализация. Може да се изгради малка и добра служба.
Образованието


Със сигурност трябва да се промени образованието, очерта друга от идеите в договора Кънев. Той даде пример, че за последните години 10 пъти са се повишили средствата за образование, но без ефект. Според него, ако властта попадне в "лъжепатриотите", те могат само да направят пропаганда. "Доброто образование е близо до общините и семействата, както е в Европа и както е било в българското Възраждане. Семейството знае какво образование иска за детето."


Пенсиите


"Може би най-важно за огромното мнозинство е, че не могат да не се променят пенсиите. Чувството за несправедливост се дължи на ниските доходи на пенсионерите и работещите", каза лидерът на ДСБ. Той припомни идеите на БСП и "лъжепатриотите", за промяна на пенсионната система – с дългове. "Могат да увеличат пенсиите за сметка на 20 годишните, за сметка на тези, на които родителите им не са се запознали още. Трябва да имаме смелостта да кажем, че високите пенсии са резултат от високите доходи и броя на лицата, които се осигуряват", каза Кънев.


Външна политика


Тупането по рамото и снимането с чужди лидери, "Конграчулейшънс Борисов" не е външна политика, това е шоу бизнес, смята Кънев. "Ако външната политика я променят менте патриотите и менте социалистите те ще превият гръбнак в друга посока. Ако ДПС влязат във властта, ще има нахлуване на двете източни империи", е другият вариант според ДСБ. Кънев смята, че тежкият проблем на ЕС е в мигрантската вълна и тежката финансова криза в Южна Европа, както и в нестабилността на Балканите и целия Черноморски басейн, а България е в окото на бурята. Радан Кънев смята, че с държавници в София, Букурещ и Рим това може да се промени. "Ние сме важни, за да има единна Европа. НАТО има нужда от държавници, които не тичат в Брюксел и Берлин за инструкции, а правят дипломация", според лидера на ДСБ.


Кънев е убеден, че не може да има съюзници в така наречените системни партии.


"Единството на тези, които искат да се борят с бедността и корупцията, е задължително. Трябва да сме наясно и всеки да е готов още сега, още днес да тръгне на тази борба, тя ще е дълга и тежка", каза Кънев. След това даде думата на Атанас Славов, един от основателите на новата партия "Да, България".


Славов каза, че би се подписал под всяка една точка от Договора за Нова България, а присъстващите в залата биха се подписали под идеите на "Да, България". "Имаме общ път заедно да променяме България. Заедно сме
по-силни. Никой не очакваше преди една година, че съдии ще излязат пред съдебната палата с тогите си да протестират. Ситуацията е променена. Страх ги е и все повече ще ги страх", каза Славов.


Трайчо Трайков, каза че от срещите си с избиратели в кандидат-президентската кампания се е уморил да обяснява, че "пари, щастие и справедливост има, когато работят институциите" "Обещавам 650 лв. пенсия, когато елиминираме 10 млрд. лв. кражби годишно", каза Трайков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK