Пожарният кран ще бъде изваден от зоната за пушене на заведението на бул. "Витоша"

Пожарният кран ще бъде изваден от зоната за пушене на заведението на бул. "Витоша"

© Георги КожухаровСобственикът на заведение на бул. "Витоша", в чиято зона за пушене се оказа уличен пожарен кран, е предприел действия по премахването му. За момента е намален броя на масите и столовете, разположени на тротоара като ще бъдат премахнати стъклата около крана, а след Нова година той ще бъде преместен, за да може заведението да ползва "търговското петно", за което плаща наем. Така се е уговорил Юлиян Димитров от пицария "Уго" с фирмата, която е поставила крана.


След публикация на "Дневник" проверка са извършили и Столичният инспекторат, и пожарната.


При нея е констатирано
нарушение в заведението и на собственика е съставен акт, както и му е дадено разпореждане да осигури пожарната безопасност в обекта,


съобщиха от пожарната за "Дневник". Освен това били проверени още няколко заведения на същата улица и са съставени други два акта и е връчено едно писмено разпореждане. "По принцип пожарната инфраструктура се съгласува с нас", бе отговорът на въпроса дали общината е информирала пожарната при определяне на местата от тротоара, които заведения могат да използват срещу наем и където има кранове.


Столичният инспекторат също е установил, че пожарен кран попада в обхвата на преместваем търговски обект, който се намира на столични булевард "Витоша" 54, съобщиха от пресцентъра му.


Въпреки надписа градината на пицарията работеше четвъртък вечерта.

© Георги Кожухаров

Въпреки надписа градината на пицарията работеше четвъртък вечерта.


За поставяне на преместваеми обекти, каквито са по-голяма част от заведенията по бул. "Витоша", разрешение се


получава от главния архитект на общината, а контролът е от компетенциите на Дирекция "Общински строителен контрол",


разясняват от Столичния инспекторат. Неговите инспектори почти всеки ден извършвали проверки по бул. "Витоша", но правомощията им обхващали само подвижните съоръжения – маси, столове, щендери и др.


Пред "Дневник" в деня, след който "Спаси София" разпространи снимката


Юлиян Димитров каза, че кранът е попаднал в зоната за пушене, след като той вече е имал разрешение да слага столове и маси и е плащал наем.


По думите му кранът е сложен при ремонта на улицата преди две години, а той плаща за мястото на тротоара от 5 г., но до тази година не е имал "зимна градина", заградена със стъкла. Разрешението да покрие с тенти или навес пространството, по схемата, дадена от общината е от миналата година. В това петно фактически попаднало и крана. Затова Димитров предприел действия да изясни въпроса, но от фирмата, която е поставила крана му казали да подаде молба в Държавната агенция за градоустройство (ДАГ) за преместването му. По скицата за навесите кранът е попадал в петното, отредено за неговото заведение и въпреки, че не му пречел подал молба в ДАГ.


От там обаче казали, че дори да пусне молба за преместване на крана, те не знаели какво да правят, защото не е ясно дали стъклените конструкции са законни или не.


Димитров разказа, че от агенцията му заявили, че все още не е определен статута на тези навеси, защото човекът, който прави Наредбата бил в болнични.


"Единият главен архитект (Петър Диков, бившият главен архитект на София - бел.ред.) ми разреши да направи там цялата конструкция, следващият (Здравко Здравков - сегашният архитект на столицата - бел.ред.) казва, че нямам право на монтаж на тази конструкция, имал съм право на клетката, но нямам право да монтирам стъклените паравани", обясни той.Димитров каза, че неговото заведение било последното, което е направило такава конструкция и допълни, че ако е искал да скрие крана, щял да сложи шкафче и никой да не го види. "Аз не съм си прибрал крана, аз не взимам вода от крана, защото водата в него е под огромно налягане". Пожарната можела във всеки един момент да стигне до него, тъй като заведението работило денонощно. "Ако ми бяха казали да го заобиколя, щях да го направи, както колегите ми са заобиколили саксиите. Това е най-малкият проблем. Не мога да заобикалям крана, при положение, че утре ще дойдат да кажат това (стъклената конструкция - бел.ред.) ти е незаконно", заяви бизнесменът.


Аз не казвам, че съм невинен, ок, ама нито съм убил човек, нито съм скрил крана.


Дори най-малкото при нужда - достижим е крана, не е скрит или отрязан. Този, който е снимал крана "си стоял на топличко, защото съм отоплил вътре и вика "егати цървула, тоя гепил крана на София", коментира той създалата се ситуация.


Димитров заяви, че е член на инициативен комитет за това как да изглежда пешеходната час на бул. "Витоша". Той е против поставянето на найлони на заведенията на столичната улица, а предпочита варианта - или да се остъкли всичко, или да се махне всичко. Оплака се, че срещу заведението липсва лампа, нямало навеси и тоалетни и хората влизали в заведението му по такива причини. Според него при ремонта на централната софийска улица не е помислено за човека, а само за бетона и цветята.


По думите на Димитров в схемата с местата на тези кранове не е записан този кран, който попада в терена, за който той плаща наем, за да постави маси и столове. Затова е нямал забележки към схемата. "Никой не знае по каква причина се е е появил", каза Димитров. Обясни, че в град с население над 100 хил. души, между крановете трябва да има разстояние от 100 метра. На 20 метра от заведението съществува кран, който е предвиден в схемата проект. А този е сложен на място, където е отредено за търговско петно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK