Казусът "Служебен кабинет месец преди новия президент"

Проф. Александър Джеров, който бе председател на Законодателната комисия и на Конституционната комисия във Великото народно събрание, смята, че няма смисъл Росен Плевнелиев да прави служебно правителство за по-малко от месец.

© Красимир Юскеселиев

Проф. Александър Джеров, който бе председател на Законодателната комисия и на Конституционната комисия във Великото народно събрание, смята, че няма смисъл Росен Плевнелиев да прави служебно правителство за по-малко от месец.Политици и юристи са на различни мнения за решенията на настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания държавен глава ген. Румен Радев, след като се видя, че нов кабинет в рамките на този парламент няма да бъде възможен и трябва да се върви към предсрочни парламентарни избори. Плевнелиев, чийто мандат изтича на 21 януари, предложи на Радев да назначи посочено от него служено правителство, за да не се стига до смяна на два назначени от президента кабинета в рамките на месец, но получи отказ от страна на генерала с аргумента, че той още не е встъпил в длъжност.


Според някои полици и юристи Плевнелиев е нарушил Конституцията, която макар и да не му дава срок, казва, че той трябва да направи служебен кабинет; други обаче смятат, че е постъпил държавнически, а Радев е отказал приемственост и държавническа позиция. Има и такива, които мислят, че не е проблем сегашният кабинет в оставка да остане да управлява още един месец без да бъде преназначаван като служебен.


"Дневник" потърси за коментар на казуса проф. Александър Джеров, който бе председател на Законодателната комисия (по-късно наречена правна) и на Конституционната комисия във Великото народно събрание (ВНС), която изготви проекта за новата Конституция.
Нужни ли са два служебни кабинета за един месец


Конституцията не позволява на президента в последните три месеца от мандата му да разпуска Народното събрание и да насрочва предсрочни парламентарни избори. При положение обаче, че не може да бъде излъчен нов кабинет от политическите сили, без да поставя срок основният закон задължава държавния глава да направи служебно правителство, чиято основа задача трябва да е организиране на изборите.


"Когато се работеше по Конституцията, никой не е мислил, че можем да стигнем до такъв случай - в последните 15-20 дни от мандата си президент да трябва да прави служебен кабинет, защото за това време не може да се направи нищо. Когато се пише един закон, не можеш да мислиш за всякакви случаи. Тогава никой не мислеше, че може да се изпадне в ситуация на правителство в оставка и изчерпана процедура месец преди изтичането на президентския мандат. Чак такава ситуация трудно може да се предвиди", обясни проф. Александър Джеров. Според него от Конституцията следва, че сега трябва да се състави служебно правителство, но тя "не взема предвид други факти - че Плевнелиев е с изтичащ мандат и че Радев встъпва в длъжност след месец". По думите му обаче основният закон не трябвало да бъде променян, тъй като такава ситуация едва ли би се повторила.


"Това, което направи Плевнелиев, е единственото възможно, нормално и морално. Радев каза: "Не мога, не съм действащ". Какво да направи Плевнелиев? Служебно правителство за 15-20 дни? Безсмислено е. До 21 януари няма да свърши светът, нищо фатално няма да стане, ако управлява правителството на Бойко Борисов в оставка", заяви проф. Джеров. Според него и политиците, както хората, трябва да си помагат, за да работят за България.


Колко дълга е въртележката с мандатите


След приета от парламента оставка на правителство Конституцията изисква президентът да се консултира с партиите и да връчи три мандата за съставяне на нов кабинет. Ако за изпълнението на първите два има срок от седем дни, то за третия такъв ясно не е записан. Според тълкувание на Конституционния съд от 1992 г. той също трябва да е седем дни. Има критики към Плевнелиев, че е протакал процедурата.


"Когато писахме Конституцията, искахме да има повече време за преговори между политическите сили за съставяне на правителство, ако първите два мандата не бъдат изпълнени. За да може да се постъпи държавнически, да се спаси положението. Партиите трябва да се грижат за страната си, не само да мислят за собствени интереси", смята проф. Джеров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Важното е да става ШОУ, да се приказва по студията, да се пише по интернет, да се пише по вестници и така, зрелища за матряла.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Некои даже говорят и за импийчмънт. Пред простите журналистки фаща дикиш...

 3. 3 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Този професор не беше ли изобретател на собствено, отдалечено от действителността, вещно право, с което на времето залъгваше студентите в НБУ?

  Откога стана конституционалист?

 4. 4 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Джеров вече е в старческа деменция. Едва ли е той ще е последната истина. Защо ли не чухме мнението на бившия служебен премиер Георги Близнашки? Да позная: той директно ще обвини Плевнелиев в измяна към Конституцията.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Никакъв казус няма, само медийни шумотевици.

  Плевенлиев съвсем коректно предложи на новоизбраният президент да посочи кабинет, който той, Плевенлиев да назначи.

  Съвсем в рамките на закона и държавнически, за да се избегнат и съмнения и подозрения в тънки сметки и, в крайна сметка, за да се спестят време и средства.

  Новият не можа да върне топката държавнически и просто и ясно да каже, че не е готов да състави кабинет и му трябва време, ами взе да се извинява с глупости.

  Фалшстарт за президент, това е всичко, което се случи.

  Иначе очевидно в ситуацията е по-добре този кабинет да продължи за 3 седмици вместо да се прави нов.

  Плевенлиев си има слабите места, но точно това го отиграва съвсем правилно.

  Просто трябваше да е по-решителен - и сега, и през целия мандат.

  Иначе правилни неща прави.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Разбира се, че Конституцията ТРЯБВА да бъде променена в тази й част. Моите уважения, но "разбирането", че такъв казус "едва ли би се повторил", е несериозно ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#5] от "Боби Колев":
  А на Вас , ако Ви предложат да направите нещо, за което нямате пълномощия, и не встъпили в длъжност, ще приемете ли?

 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Всеки има пълномощието да съветва действащ президент.

  Избор и отговорност на президента е какво да направи въз основа на този съвет.

  Стига плиткоумни глупости за малки деца!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Има ли някакво значение. Това е доста безсмислен казус.

  Отделно кой ще приеме да стане министър точно по празници и като не е ясно дали ще го сменят след 20 дена и изобщо има ли смисъл да почва да организира избори като не е ясно дали той ще ги проведе.

  Да действат там по common sense (здрав разум) и квото стане.

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Докога ще се занимаваме с този казус? Станалото, станало! Плевнелиев сбърка, дали добронамерено, или не – той си знае. Радев се подигра с него – определено недобронамерено. Това са ни президентите, ние сме си ги избирали. Нарушили, не нарушили ... не сме Америка, не сме дорасли до импийчмънт, така че стига сме предъвквали!

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":

  Засега единственият действащ по common sense е Плевенлиев и, съвсем не-изненадващо, бива нападн за това.

  Новият можеше да запише точки в актива и също да прояви common sense или поне доблест да каже, че няма готовност да съставя кабинет, но не направи нито едното нито другото.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  "тъй като такава ситуация едва ли би се повторила...."

  Още една причина Бойко Борисов да бъде "отсвирен" на изборите. Окончателно. За да бъде сигурно, че такива ситуации няма да се повтарят.

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#10] от "Fiji":

  Къде точно сбърка Плевенлиев?

  Интересува ме наистина, не се заяждам, защото просто не виждам грешка в поведението му.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боби Колев":

  Ми то в комуняги или форумни тролове няма здрав разум.

  Форумните тролове не знаят кво искат. Квото и да направиш винаги ще са недоволни. Сутрин недоволни на жената, следобед на правителството (може и обратно за разнообразие). 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  [quote#13:"Боби Колев"]Къде точно сбърка Плевенлиев? [/quote]
  Сбърка, че не преназначи кабинета Борисов за служебен и създаде излишно напрежение, объркване, обяснения, тълкувания, обвинения...

 16. 16 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Професоре вашата конституция не струва и пет пари ! Просто толкова много безсмислици и дивотии събрани на едно място че нямам думи ! Президентът се избира с 50% плюс 1 а.от гласувалите на избор у а е кукла на конци ! Парламентът се пълни с всякакви безхаберници, далавераджии и послушковци, че по презумпция не може да свърши нищо свястно . Правителството и парламента би трябвало да служат и изпълняват волята на суверена . А дали е така ? В сегашния случай кефът на премиера предизвика правителствена и парламентарна криза и ставаме за смях пред света защото не се знае как да се реагира в такава ситуация . Не били предвидили точно такава ! Ама пък не сте пропуснали да я напълните с комунистически постулати- имунитети на депутати и магистрати, несменяемост , безотговорност и независимост на магистратите , за да си правят каквото си искат и никой да не може да им направи нещо или да ги изрита поради корупция, некадърност, зависимост или нелоялност ! Лошо, Джеров, лошо ! Затова дори за президент се кандидатират петна, пищови, врачки, сульо и пульо ! Защо няма ценз за избиратели и кандидатите за високите постове ? И накрая като те видях на погребението на Гиньо Ганев направо ми се додрайфа ! Това е оценката за комунистическата ви конституция .

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fiji":

  От чисто практическа гледна точка може би.

  По тази логика всеки един диктатор прави по-малко грешки от всеки един демократ защото решава проблемите по-бързо и без изклишни шум и мотаене.

  За тези от нас, обаче, за които свободата е нещо важно Плевенлиев не беше редно директно да си назначи кабинет.

  За мен поне това не е грешка, макар да носи след себе си негативни последици.

  Разбирайте го така: много пъти е по-лесно да излъжеш отколкото да кажеш истината. И все пак е по-добре да казваш истината, дори на къси разстояния да ти коства.

  Въпрос на принцип предполагам.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПРОРОК ИЛИЯ":


  [quote#7:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А на Вас , ако Ви предложат да направите нещо, за което нямате пълномощия, и не встъпили в длъжност, ще приемете ли? [/quote]
  Какви специални пълномощия трябват за да предложиш нещо? Пълномощие трябва при издаване на указ за назначаване на служебен кабинет.Просто Плевнелиев "згащи" Радев и той се оказа не подготвен.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  "По думите му обаче основният закон не трябвало да бъде променян..."

  Не, г-н Джеров, трябва да бъде променен.
  Настоящата редакция на чл. 99 ал. (7) трябва да бъде премахната. Президентът е президент до последния ден. Разпуска, насрочва, назначава както е по чл. 99 ал. (5). Новата редукция на чл. 99 ал. (7) трябва да постановява, че новоизбраният президент не може да сменя завареното служебно правителство.
  Чл. 96 да бъде променен както следва:
  Президентът и вицепрезидентът полагат пред Конституционния съд клетвата по чл. 76, ал. 2.
  И понеже се заговорихме за промени в Конституцията никак не е зле и чл. 95 ал. (1), за който, г-н Джеров наскоро казахте, че навремето не сте предвидили всички хипотези да бъде променен и той както следва:
  (1) Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат избирани на същата длъжност само за два мандата.

 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#8] от "Боби Колев":

  И къде е записано това пълномощие - ВСЕКИ да дава на съвет? И каква сила има този съвет? Вие защо не дадете съвет на Борисов - понеже виждам, че давате особено дълбокоумни съвети.
  А, Вие приемате ли всички "съвети" отправени към Вас? Или само некои? Ето , например, Ви давам следния плиткоумен съвет - изяснете си най- напред правната стойност и смисъл на понятието "съвет", па чак тогава давайте дълбокоумното заключение, цитирам Ви: Всеки има пълномощието да съветва действащ президент?!??
  Вие приемате ли , и ще изпълните ли моите съвети?
  Точно обратното - в Конституцията

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  До коментар [#11] от "Боби Колев":

  Вие комунетата ще си счупите не само конституцията, ами и краката от бързане - любимият ви Радев да направи кабинет!
  Не може ли да изчакате малко - да не сте умрели от глад!?

  [email protected]
 22. 22 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#4] от "Кристалин Боков":

  Това, че оплю всички, видяхме.Още повече, че такива като теб-бол. Не разбрахме, обаче, ти какво мислиш по въпроса. Или това не е важно. Важното си го свършил...

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боби Колев":

  Харесвам Плевнелиев, когато е в амплоато на ястреб. В случая не бе така. Действията му бяха в услуга на Борисов.

 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#5:"Боби Колев"]Плевенлиев съвсем коректно предложи на новоизбраният президент да посочи кабинет, който той, Плевенлиев да назначи. [/quote]
  Това да не тие номера с двамата папи? Всеки президент си има мандат и каквото стори в рамките на своя мандат си е негова отговорност. Не може Плевнелиев да се оправдава с Радев. Който само е избран, но няма никаква власт все още.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#20] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Или сте глупав или трол.
  Отговорът го давам за всички от първия вид, те да се самоопределят.

  Правото на мнение е изконно право в демокрацията. Всеки може да даде своето мнение, вкл. препоръка, към всекиго и не може да бъде съден за това.

  Тук в САЩ правото на мнение е специално защитено от първата поправка на конституцията.

  Лицето, което има отговорността за взимане на решения по правилник - бил той конституция или вътрешен правилник на жилищна сграда - е отговорен за действията си, независимо под чие давление са направени, стига да са доброволни.

  С това се изчерпва целия казус и престанете най-накрая да търсите под вола теле и да обърщате света с главата надолу търсейки начин да усложните една елементарно проста ситуация!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Колев":

  Ами сбърка, че не изпълни вмененото му от Конституцията задължение, а отиде да клати топките на Радев да го вади от наебевното положение, в което го вкара патрона му.Капиш?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#22:"Sandokan"]Не разбрахме, обаче, ти какво мислиш по въпроса. [/quote]
  Ето чуй ме:

  Плевнелиев не изпълни едно свое конституционно задължение: да назначи служебно правителство. Ако ще и за три дни да е - мърдане няма. Късно е за импийчмънт, но има време за търсене на отговорност за престъпление срещу Конституцията, вече в качеството му на редови гражданин.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 29. 29 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#24] от "Кристалин Боков":

  Бихте ли посочил къде Плевенлиев се е оправдавал с Радев моля?

  И ако не можете не говорете глупости.

  Решението за изборът си е на Плевенлиев и отговорността си е негова.

  Ако Радев беше предложил Пеевски и Плевенлиев го беше назначил щеше да си понесе всичките негативи за това, нали?

  Не, драги, Плевенлиев за нищо не се е оправдавал и това няма нищо общо с никакви папи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 30. 30 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#25:"Боби Колев"]Лицето, което има отговорността за взимане на решения по правилник - бил той конституция или вътрешен правилник на жилищна сграда - е отговорен за действията си, независимо под чие давление са направени, стига да са доброволни.[/quote]
  така де... Има шанс Плевнелиев да се запознае с бай Ставри.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 31. 31 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  Не комунетата, а вие карате Радев да прави кабинети. Има известна разлика.

 32. 32 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#30] от "Кристалин Боков":

  Този шанс го имат абсолютно всички дишащи на територията и не е аргумент за каквато и да било позиция.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 33. 33 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#29:"Боби Колев"]Бихте ли посочил къде Плевенлиев се е оправдавал с Радев моля? [/quote]
  И продължава да се оправдава и в момента. Твърди и че сега е готов да назначи служебно правителство с членове посочени от Радев. Ами това какво е? Гражданинът Радев не е редно да предлага каквото и да е на президент Плевнелиев.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 34. 34 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#28] от "Кристалин Боков":

  Е с това вече съм съгласен!

 35. 35 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#29:"Боби Колев"]Ако Радев беше предложил Пеевски и Плевенлиев го беше назначил щеше да си понесе всичките негативи за това, нали? [/quote]

  Това наистина е идея! Какво ли ще стане ако Радев го посъветва министър-председател да е самият Ахмед Доган? Тъкмо и и ние и Румъния ще си имаме премиер-министри етнически татари.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 36. 36 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  Ех глупчо, ако бях комуне щях ли да си мисля, че новият съвсем комунистически лидер се издъни не веднъж, а два пъти подред, като прие да бъде светкавично въздигнат от политическа нула до президент и след това като не намери доблест да каже очевидното и дори не срамно (предвид споменатото въздигане) обстоятелство, че не е готов да посочи министри...

  Съжалявам, ама наистина за някои хора е по-лесно да нападаш отколкото да мислиш...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 37. 37 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Никой не е сбъркал и ни най малко Радев.Представяте ли си ,реакцията на БСП, ако бе предложил служебното правителство сега.

  5ar8
 38. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#35] от "Кристалин Боков":

  Обсъждайте го това с някой на Вашето ниво на мислене.

  Към мен се отнасяйте само по въпроси, на които наистина търсите отговор.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#37] от "5ar8":

  Спрямо БСП не сбърка, съвсем правилно.

  Чисто законово също не сбърка - не направи нищо незаконно.

  Спрямо обществото и амплоато си на бъдещ (вече избран) обединител на нацията сбърка и още как.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  До коментар [#36] от "Боби Колев":

  Е, за какво тогава толкова искаш Радев да назначава министри - нали комуняги ще сложи !?

  [email protected]
 41. 41 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#8] от "Боби Колев":

  И къде е записано това пълномощие - ВСЕКИ да дава на съвет? И каква сила има този съвет? Вие защо не дадете съвет на Борисов - понеже виждам, че давате особено дълбокоумни съвети.
  А, Вие приемате ли всички "съвети" отправени към Вас? Или само некои? Ето , например, Ви давам следния плиткоумен съвет - изяснете си най- напред правната стойност и смисъл на понятието "съвет", па чак тогава давайте дълбокоумното заключение, цитирам Ви: Всеки има пълномощието да съветва действащ президент?!??
  Вие приемате ли , и ще изпълните ли моите съвети?
  Точно обратното - в Конституцията


 42. 42 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#33] от "Кристалин Боков":

  Че защо пък да не е редно? !

  Президентът на България му иска мнението и то по причина, която ясно обуславя защо не го иска от Вас или от мен, например.

  Отговорността за номинирането си е на действащия президент, но ако той поиска нечие частно мнение в това няма абсолютно нищо нередно.

  Особено пък ако го прави публично, а не както ще го направи следващият президент.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 43. 43 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#27] от "Sandokan":

  Въпрос на гледна точка и вкус.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 44. 44 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#41] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Защото, глупчо глупав, Борисов не ми иска съвети публично.
  Ако ми поиска бъдете убеден, че ще му ги дам.

  Мога и така да му ги дам и няма да наруша нито един закон - "Борисов, пенсионирайте се и дайте път на младите!"

  Можете да ме цитирате или да ме съдите ако желаете.

  Но изглежда не можете да надскочите нивото си и продължавате да си въртите една и съща плоча.

  Затова ще Ви оставя тук.

  Както казваше един мой учител, не от всяка глава става мислител

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 45. 45 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#42:"Боби Колев"]Че защо пък да не е редно? !

  Президентът на България му иска мнението и то по причина, която ясно обуславя защо не го иска от Вас или от мен, например. [/quote]
  В неформална обстановка на чаша кафе - може би. Би било редно такава среща да е конфедициална като нищо не излиза от кухнята. За пред публиката избора си е на Плевнелиев, като само тесен кръг от хора ще знаят, че Плевнелиев само се е подписал под предложението.
  Друг възможен конституционен изход за Плевнелиев е да преназначи като служебно правителство правителството в оставка на Борисов. Това би бил най-приемливият начин от конституционна гледна точка. Защо не го направи?
  Аз се досещам защо:
  Защото Боросов се опасява, че Радев ще остави завареното служебно правителство да организира и проведе изборите. Знае се, че служебните министри нямат право да са кандидат-депутати. Интересна ситуация щеше да стане

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 46. 46 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#40] от "karabastun":

  Аз не искам той да назначава министри, но нямам думата по въпроса - той ЩЕ назначи министри и това е въпрос на капка време.

  Елементарна държавническа мисъл се иска да отчетеш и приемеш този факт - въпрос на стил и класа - и Плевенлиев го направи съвсем правилно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 47. 47 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#25] от "Боби Колев":
  Или сте глупав или трол.


  Правото да се дава мнение е само право на избор.
  Но не е задължение.
  Това, че Плевнелиев е изказал мнение и е поканил Радев, не задължава с нищо все още редовия гражданинРадев.
  Другото, обаче - задължението на Плевнелиев да състави служебно правителство е императивно заложено в Конституцията.
  А демонстративния публичен отказ на Плевнелиев да изпълни това свое задължение е нагло и безцеремонно погазване на демократичните правила.
  Коеъо не остана незабелязано от нашите партньори.
  Но все пак има и светъл лъч - остана малко, ще изтърпим срама още 1 месец

 48. 48 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#45] от "Кристалин Боков":

  И отново : "че защо пък не?! респективно защо да не е публично?"

  Обществото защо да не знае кой какво избира?!

  Че нали за същото това общество работят всички тези хора?!

  За финал - първото предложение на Плевенлиев след изборът на Радев беше да работят заедно по служебен кабинет.

  Разбираше се, че разговорът ще е между тях, а не публичен, макар според мен публичен да е по-добре.

  Т.е. не е като Плевенлиев да не е опитал и това.

  Просто онзи не е готов да бъде президент и не намери доблест да си го признае.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 49. 49 Профил на Радост вкъщи
  Радост вкъщи
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#33] от "Кристалин Боков":

  Какъв гражданин, той е обикновен другар! Позитански!

 50. 50 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#47] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Че аз не твърдя и никога не съм твърдял, че Радев е нарушил закон или че е бил длъжен да даде поискано му мнение, престанете да извъртате непрекъснато!

  Твърдя, че пропусна да действа на нивото за което беше избран и да осигури приемственост в институцията и политическа класа.

  Казах също, че има добри основания да го е направил, първото от които е, че просто още не е готов за това, както и, че му трябваше елементарно количество доблест да си го признае.

  Колкото до това дали Плевенлиев е нарушил конституцията ще оставя конституционния съд да реши, моето мнение е без значение. Но ще го дам - в така създадената ситуация ако на президент му се налага да прави правителство за 3 седмици то грешката е в Конституцията.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 51. 51 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#47] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Задължен и може да го стори, докъто е президент,ако трябва.

  5ar8
 52. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#48:"Боби Колев"]За финал - първото предложение на Плевенлиев след изборът на Радев беше да работят заедно по служебен кабинет.[/quote]

  И Радев с какви правомощия да дава акъл? Не разбираш ли че такава ситуация е обидна за действащия президент? Някой друг да му реди картите. А и кой е казал, че новият президент е задължен да състави свое служебно правителство? Ами може да остави завареното стига Плевнелиев да е направил точен избор от качествени сециалисти и против които Радев не би бил имал нищо против. Но това е въпрос на усет...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 53. 53 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#50:"Боби Колев"]Но ще го дам - в така създадената ситуация ако на президент му се налага да прави правителство за 3 седмици то грешката е в Конституцията.[/quote]

  Всъщност е спорно дали Радев може да "уволни" наследеното служебно правителство. Защото Конституцията казва, че президентът може само да НАЗНАЧИ служебно правителство (чл. 99 и чл. 102 К). Но в Конституцията няма механизъм за "уволняване" на заваренното служебно правителство. Това правителство подава оставка само пред новоизбраното НС.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 54. 54 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#1] от "442":

  и коментаторите да се чувстват важни

 55. 55 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#52] от "Кристалин Боков":

  Действащият президент сам решава от кого да иска акъл и като го поиска от кого да го вземе.

  Ако е решил да се обижда публично това си е негов проблем.

  Аз намирам постъпката му за правилна и не виждам нищо обидно в нея и ако трябва да го направя аз ще направя същото с ясното съзнание, че ще има хора като Вас, които ще дадат своето отрицателно мнение без да посочат правомощията си за това

  Национална политика не се прави с усет - прави се с комуникация и компромиси, по възможност публични, за да няма съмнения в задкулисни договорки.

  Можете да си търсите колкото си искате обяснения и извинения, можете да ме нападате личностно и да не разбирате как може един президент да иска нечие мнение - дори на следващ президент - можете да обявите целия свят за глупав и да му търсите сметка за нещата, които сам правите без да давете обяснения, но нищо няма да промени простият факт, че Плевенлиев демонстрира желание за съвместна работа и приемственост в една преди всичко представителна институция и не получи отговор на ниво.

  Както казах дали е нарушил закон ще каже съда, а аз само ще спомена, че тъй като така любовно цитираната от Вас конституция не му е дала срок в който да направи кабинет той все още, поне технически, не е нарушил никакъв закон.

  Или, както казах вече по-рано, грешката е на конституцията, не негова.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 56. 56 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Червените тролчета са жалки и тъпи. Кой глупак ли им плаща?

 57. 57 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#2:"Хи-хи"]Некои даже говорят и за импийчмънт. [/quote]
  На кого...

 58. 58 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боби Колев":
  Дали грешката е в Конституцията, или не, не е предмет на спора и в момента няма никакво значение.
  Както казват древните римляни - Сет лекс, дура лекс.
  Закона, буквата на закона трябва да се спазва безусловно - докато не се смени. И не е работа на Плевнелиев /и на който и да друг/ да определя каква е Конституцията. И да я СПАЗВА безусловно, такава каквато е в момента.
  А не да я нарушва нагло, показно и безцеремонно - както направи Плевнелиев /Президента с най-ниско обществено одобрение в края на своя мандат, което никак не е случайно/.
  И целия този цирк, с поканата?!? към Радев, със забавянето на цялата процедура, с играта с мандата на РБ, разтакаването между РБ и ГЕРБ не беше никак случаен.
  Защото изначално Плевнелиев беше решил, че няма да състави /или не може/ правителство.
  И накрая с пустословие и комсомолско лицемерие се оправда за отказа да изпълни задължението си.
  Какво щели да кажат в другите държави, и как Радев не му посочил министри - дрън, дрън. Падението на Плевнелиев достигна дъното.

  И , Вие какво казвате - Радев не бил задължен, но трябвало да осигури приемственост. На какво приемственост? На лицемерието, дребните игрички и тарикатлъка на Плевнелиев?
  Хайде, бе. Малко по-сериозно.
  Щото преди да говорите за доблест и др. морални категории, трябва да се наясно, че най-високата доблест и морал е всеки да спазва правилата и закона. И най вече Президента Плевнелиев - обединителя?!??

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3243 Весело

  До коментар [#52] от "Кристалин Боков":
  [quote#52:"Кристалин Боков"]И Радев с какви правомощия да дава акъл? [/quote]

  Откога в България за даването на акъл се искат правомощия? По-скоро има нещо друго - Радев се чувства задължен на Бойко Борисов за своето избиране и иска да му остави на изпроводяк още малко време за премиерстване. Като за последно.


 60. 60 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#59:"Един препатил"]Радев се чувства задължен на Бойко Борисов за своето избиране и иска да му остави на изпроводяк още малко време за премиерстване. Като за последно. [/quote]

  Ми то можеше да го остави и още - до март-април. Ако Плевнелиев беше назначил правителството на Борисов за служебно. И Радев не уволни Бойко разбира се...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  [quote#5:"Боби Колев"]Фалшстарт за президент, това е всичко, което се случи. [/quote]
  Първоначално Радев беше навит да съставят заедно служебен кабинет. След като се срещнаха и разговаряха, Радев се отказа. Защо? Ами казали са си каквото трябва. Плевнелиев и Радев по нищо не си приличат. То иначе за какво бяха изборите. За да разберете Радев трябваше да го слушате, а вие само го ругахте.

 62. 62 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#55:"Боби Колев"]Аз намирам постъпката му за правилна и не виждам нищо обидно в нея и ако трябва да го направя аз ще направя същото с ясното съзнание, че ще има хора като Вас, които ще дадат своето отрицателно мнение без да посочат правомощията си за това[/quote]

  Ами има конституционен текст. Не е нужно да имаш висшо за да го разбереш от пръв прочит. Ето и наблегни на подчертаното:

  ....президентът не може да разпуска Народното събрание през последните ТРИ МЕСЕЦА от своя мандат. Ако в ТОЗИ СРОК парламентът не може да състави правителство, президентът НАЗНАЧАВА служебно правителство.
  ------
  Сега изясни ли се картинката? Служебно правителство ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се назначава през последните ТРИ МЕСЕЦА от мандата на отиващия си президент. Недопустимо е да се назначи в първия месец на новия президент.


  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 63. 63 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този казус вече оттече. Следват Бъдни вечер, Коледа, Нова година, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Антоновден, Атанасовден. На 19 януари никой няма да се сеща за него. И, хоп, на 22 януари, нова година, нов късмет. Тогава може и да зазвучи актуално. Освен, ако не е така, естествено. Така че, щастлива Коледа и ползотворна Нова година!

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 64. 64 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Колев":

  Отказа да изпълни конституционните си задължения - да назначи служебно правителство.

 65. 65 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  "Когато се пише един закон, не можеш да мислиш за всякакви случаи"

  И заради това законите ни се прекрояват стотици пъти. Интересно как на други места не ги променят с векове!!!!

 66. 66 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#9:"realguru"]Да действат там по common sense (здрав разум) и квото стане.
  ---------------
  Едно от малкото смислени предложения...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Разумният човек, говори разумно. Този, който иска да говори за публиката, си измисля ситуации.

 68. 68 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#7] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Никой не му е предлагал на Радев на назначава служебно правителство. Той за това няма мандат. Предложиха му да си каже мнението кой според него трябва да е министър- председател и кои да си министрите. Той обаче няма самостоятелно мнение. Не ми се мисли как в състояние на "безмнениостност" ще ръководи и представя държавата за в бъдеще!

 69. 69 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#47] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ало,Илийчо,я се скрий.Знаем колко си просссссссссс,Няма нужда постоянно да ни го доказваш.Просто изчезни и не замърсявай с умности.

 70. 70 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#58] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Като сте умрели толкова за безусловно спазване на конституцията бихте ли посочили кой срок указан в нея е нарушил Плевенлиев та го обвинявате?

  Ще посочите друг път - защото го няма!

  И много други пропуски има в тази конституция и това не е друга тема доколкото конституцията е предназначена да служи за прилагане на основни принципи в управлението, а не за абсолютна истина и сляпо подчинение.

  За последен път за всички кухи грамофони: Плевенлиев (все още) никаква конституция не е нарушил по простата причина, че все още е действащ президент и докато е такъв има възможност да състави правителство, което е последното му задължение по въпросната конституция.

  Мисля, че ще го напрви, просто за да се спаси от наказателно преследване на вещици, защото хора с грамофонно мислене има и във властта и особено в прокуратурата.

  Но ако не го направи за мен не е направил нищо във вреда на обществото и за което да бъде порицан, да не говориме за преследван.

  Но грамофони е имало и винаги ще има.

  Има ги навсякъде. но в България са повече и по-силни, заради което и живея извън България...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 71. 71 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#62] от "Кристалин Боков":

  Висше не се иска и за да напишеш правилно "висше", но изглежда помага

  А текстът е наистина очевидно неясен за мен, но за всеки случай няма да давам своето мнение, а ще цитирам чуждо от статията:

  "....При положение обаче, че не може да бъде излъчен нов кабинет от политическите сили, БЕЗ ДА ПОСТАВЯ СРОК основният закон задължава държавния глава да направи служебно правителство, чиято основа задача трябва да е организиране на изборите."

  (курсивът е мой)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 72. 72 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#71:"Боби Колев"]основният закон задължава държавния глава да направи служебно правителство, чиято основа задача трябва да е организиране на изборите[/quote]

  Това е тъпотия на квадрат. Правителството може и да се нарича "служебно", но то има същите права и задължения като всяко редовно правителство. Дори може да се каже, че то е по-свобдно от редовно правителство, защото то не подлежи на парламентарен контрол и не може да му се иска вот на недоверие поради липсата на парламент (говорим за стандартната ситуация: служебно правителство при разпуснат парламент). Е, разбира се ще трябва и избори да организира, но ще върши и всички други неща, което върши редовното правителство. И дори може да ги направи по-смело, защото му е все тая, какво ще мислят за него след краткия мандат. Като пример давам Софиянски, който овладя хиперинфлацията и въведе валутния борд и на този избранник на Плевнелиев (не съм сигурен кой от двамата), който издаде наредба за поетапно изтегляне на средствата на държавните дружества от КТБ

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 73. 73 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#70:"Боби Колев"]бихте ли посочили кой срок указан в нея е нарушил Плевенлиев та го обвинявате?

  Ще посочите друг път - защото го няма! [/quote]

  Вече го цитирах:
  Ако в този срок (тримесечния; б. м.) парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.
  -----
  Ето че в рамките на 2 месеца парламентът не успя да състави правителство. В оставащия 1 месец президентът следваше да прави опити за съставяне на служебно правителство. Поне да беше правил имитация на опити, консултации и т. н. до 21 януари, когато официално да обяви пред народонаселението, че е направил всичко възможно, но никой не е пожелал да влезе в сслужебно правителство. За това няма да го обесят (само ще си помислят, че е некадърен). Но той въпреки, че му остава един месец за опити ДЕМОНСТРАТИВНО отказва да изпълни задълженията си, които Конституцията му вменява. Неговите са смешни доводи: "Какво ще си помислят в Европа?".

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 74. 74 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  А защо правителството на Борисов трябва да остане поне до Нова година е видно и от това:

  http://www.segabg.com/article.php?id=836087

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 75. 75 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Задължение на президента е да НАЗНАЧИ служебен кабинет.
  И Плевнелиев никога не е отказвал да изпълни това свое задължение.
  Той заяви, че е неразумно /по тези и тези причини/ да определя състава му, и призова /лицето Х/ да му предложи състав,
  и той незабавно ще го НАЗНАЧИ
  И тъй като в конституцията няма разписани конкретни срокове, Плевнелиев може да чака предложения до....
  20,01,2017 г. без да наруши буквата на конституцията

  Само между другото, ние тука в бирарията мислим да направим едно кабинетче и да го преложим на г-н президента
  може пък да ни огрее
  За 20 дни ще свършим точно толкова, колкото и правителство от най-големите експерти - НИЩО

 76. 76 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#68] от "vesita":
  Що, така, бе уважаема госпожо/це?
  Преди 2 вечери, г-н Плевенелиев, в изявление по националните медии, заяви буквално следното:
  1. Щом Радев ми представи списъка с министрите, веднага, на часа ги подписвам.
  2. Отказвам да съставя служебно правителство.

  Ха , сега направете си справка с Конституцията.
  И ми се обадете, Ако има смисъл /и без да ми губите времето/

 77. 77 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#75:"dantscheff"]И Плевнелиев никога не е отказвал да изпълни това свое задължение.[/quote]

  Напротив! Отказа. И то демонстративно. Остава един месец от тримесечния срок. Има време до 21 януари да назначи служебно правителство. Ако не го стори - става газител на Конституцията. Но поне можеше да имитира дейност... Като цяло той беше едно голямо недоразумение и като такова ще завърши мандата си.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 78. 78 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#68:"vesita"]Не ми се мисли как в състояние на "безмнениостност" ще ръководи и представя държавата за в бъдеще![/quote]

  Ми той настоящият няма никакво мнение. Обградил се е с некадърни правни съветници, чрез които отправя безумни питания до КС, като може ли да насрочи датата на изборите? Правна неграмотност от висша класа...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 79. 79 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#77] от "Кристалин Боков":

  Отказа да СЪСТАВИ
  Не да НАЗНАЧИ
  В конституцията се говори за НАЗНАЧАВАНЕ

 80. 80 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 539 Неутрално

  И ако обобщим - толкова енергия ,мнения ,тълкувания....и за какво ? Кашата,която бат Бойко забърка се оказа огромна !!!!Дали е гузен, дали осъзнава поне малко глупоста си......едва ли !!!А някои искат НЕГО отново начело......

 81. 81 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#70] от "Боби Колев":
  А, бе, комуне,
  наистина в Конституцията няма срок в който да се обяви състава
  на служебен кабинет. Факт!
  Но има императивно задължение - ДЕЙСТВАЩИЯТ Президент е длъжен да състави служебно правителство.
  Само че Плевнелиев , с типичен комсомолски и матросовски пламък, в изявление по националните медии, заяви буквално следното:
  1. Щом Радев ми представи списъка с министрите, веднага, и на часа ги подписвам.
  2. Отказвам да съставя служебно правителство.
  Ако, Плевнелиев беше умен и разсъдлив, просто трябваше да си да замълчи и да изчака 22. 01.17. И всичко щеше да приключи без шум
  Но, той , като истински комунист по убеждение, поиска се да героизира в очите на шараните и да оправдае собствената си немощ, всъщност буквално заяви:
  ........ си мамата, няма да изпълня задължението си. Други са виновни.
  А какво е според Вас, няма нищо общо с ФАКТИТЕ. И няма значение - освен да се оправдаете
  И , Вие , обяввате , че
  Цацаров е виновен за състояниието на съдебната система , при положение , че самия президент открито и арогантно не спазва основния закон на Републиката?

 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#78] от "Кристалин Боков":

  Е нали има правителство и парламент.

  Ко мрънкаш аз не мога да разбера.

  Като дойде другия президент ще разпусне парламента и ще назначи служебно правителство.

 83. 83 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#79:"dantscheff"]Отказа да СЪСТАВИ
  Не да НАЗНАЧИ
  В конституцията се говори за НАЗНАЧАВАНЕ [/quote]

  Ми така де... НАЗНАЧАВАНЕ. Ами "съставянето" е елемент от един процес, който завършва със "назначаване". То не е като в армията, където висшестоящият назначава подчинения му да върши еди какво си и без да го пита той какво мисли по въпроса. В случая - щом отказва да състави, значи отказва и да назначи. Барем да беше имитирал "съставяне" и накрая да излезе с деклрация: "Братя българи, некадърен съм да съставя правителство, което да назнача."

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 84. 84 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#81] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Какво пречи да управлява правителството в оставка?

  Няма такава пречка - нито конституционна, нито на "здравия разум".

  Следващия президент идва и той си задейства нещата: разпуска парламента, назначава служебно правителство, обявява дата за избори. Неща, които този президент не може да ги направи, защото му изтича мандата.

  Има повече логика така. Отколкото единия президент да прави едно, па другия да го отменя и да прави останалите неща.

 85. 85 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#82:"realguru"]Като дойде другия президент ще разпусне парламента и ще назначи служебно правителство. [/quote]
  А това с какво помага на отказа от изпълнение на конституционните ЗАДЪЛЖЕНИЯ на Плевнелиев? Ами ако и той започне да бави нещата една година (например) с оправдание, че не може да намери хора за служебно правителство?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 86. 86 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Американските гении написали тяхната конституция и нашенските юристи (рожби на "социалистическото" право - някои видими разлики.

 87. 87 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#84:"realguru"]Има повече логика така. Отколкото единия президент да прави едно, па другия да го отменя и да прави останалите неща.
  [/quote]
  Ти заеби логиката, а виж какво е законно... каква е логиката, че новият президент НЕПРЕМЕННО ще уволни завареното служебно правителство? На това той НЯМА ПРАВО! Конституцията казва, че президентът само НАЗНАЧАВА правителство, но не и че може да го уволни. Може разбира се да му поиска оставката, но пък може служебният министър-председател да му рече: "Гледай си работата..." И Радев ще подсмърча...
  ---
  Та какъв акт (указ?) ще издаде президент Радев за да "уволни" заварено служебно правителство? Няма начин. Просто ще го търпи един-два месеца.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Отделно в някои конституции няма "служебно правителство".

  Вместо това управлява правителството в оставка, до съставянето на ново. И то си прави изборите даже.

  Ама в нашта кочина по-добре да има служебно правителство, че иначе едни съмнения за манипулация на изборите ще почнат, не че сега ги няма.


 89. 89 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А като чета коментариите по-горе повечето "да се спази буквата на закона", а не "духа на закона". Още една вопиуща разлика между общество с върховенството на закона и такова, дето си го наглася същия тази закон както му е угодно. Кога ще ги стигнем...???

 90. 90 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#87] от "Кристалин Боков":

  След като конституцията не е ясна в такива ситуации - всеки може да си я тълкува както иска.

  И да назначи служебно правителство каква ще е разликата? След като няма подкрепата на следващия президент, то едва ли ще свърши нещо, щото голяма част от управлението и решенията му ще се усетят при следващия президент.

 91. 91 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#90:"realguru"]И да назначи служебно правителство каква ще е разликата? След като няма подкрепата на следващия президент, то едва ли ще свърши нещо, щото голяма част от управлението и решенията му ще се усетят при следващия президент. [/quote]

  Нали схващаш, че не сме президентска република? И че ролята президента нараства мъничко само по времето когато има разпуснат парламент и функционира служебно правителство? В останалото време президентът е една протоколно фигура.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 92. 92 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  [quote#85:"Кристалин Боков"]Ами ако и той започне да бави нещата една година (например) с оправдание, че не може да намери хора за служебно правителство?[/quote]

  Нали за това има правителство в оставка, което управлява до назначаване на ново. Освен това в конституцията са разписани сроковете за разпускане на парламента и свикването на нови избори.

  Като не може да назначи - правителството в оставка ще действа. Такава е логиката на "здравия разум".

 93. 93 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Да поздравим г-н Борисов. С едно махване на оставка в ръка задейства цялото международно положение. Даже и конституционният съд му играе кючек на ушенце.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 94. 94 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  [quote#92:"realguru"]Такава е логиката на "здравия разум". [/quote]
  Някои едва сега се досетиха, че има понятие за здрав разум. Преди няколко дни поставяха рекорд след рекорд точно в обратния смисъл.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 95. 95 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#92:"realguru"]Като не може да назначи - правителството в оставка ще действа. Такава е логиката на "здравия разум". [/quote]
  Ами има разлика между "НЕ МОГА" и "НЕ ИСКАМ". И старият и новият президент са длъжни да опитат да съставят и назначат служебно правителство. Едно е да опиташ и да не успееш, друго е веднага да откажеш с някакви неконституционни мотиви.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 96. 96 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Радев е фатмак а не политик...затова постъпи по устав...тепърва ще му ядем казармения ред...

 97. 97 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#95] от "Кристалин Боков":

  При изтичащ мандат на текущия президент за съставянето на служебно правителство конституцията не е ясна. НЕ Е ЯСНА. Конституцията не казва НИЩО по темата. Има ТЪЛКУВАНИЯ, че и текущия може да състави. И следващия може да състави, като даже уволни служебното правителство на предишния. Това пак повтарям не са записани неща, а са тълкувания на юристи.

  Иначе за разпускането на парламента и насрочването на нови избори е конституцията е ясна. Текущия президент не може да го направи в последните 3 месеца от мандата си. Логично остава за следващия.

 98. 98 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#95] от "Кристалин Боков":
  Много искахте да си направите густо със зрелищно разпускане на служебен кабинет на стария Президент от новия фармак.Да, ама Не!

 99. 99 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#98:"matera"]Много искахте да си направите густо със зрелищно разпускане на служебен кабинет на стария Президент от новия фармак.[/quote]

  Както споменах на няколко пъти о-горе: Радев не би могъл да разпусне служебният кабинет назначен от Плевнелиев. Просто защото няма как да стане. Ама ката ден от тиливизоро ви набиват в главите: "олеле каква драма ще настъпи", и вие го приехте като опорна точка...
  А сега някой да ми намери на какво основание и на кой член от Конституцията Радев би могъл да уволни завареният служебен кабинет?
  ТАКЪВ ФИЛМ НЯМА!!!

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 100. 100 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#97:"realguru"]При изтичащ мандат на текущия президент за съставянето на служебно правителство конституцията не е ясна. [/quote]
  Напротив! Много си е ясна. Не е ясна за слаб президент със слаби правни съветници.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK