Какво свързва Коледата и статистиката

C:\Users\ailkova\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\ZT27RXG2\img1_1.jpg
Какво свързва Коледата със статистиката? Фактът, че Исус Христос е роден по време на преброяване. Националният статистически институт използва повода, за да разпространи любопитни факти за тази статистическа дейност - толкова стара, колкото и държавата като институция. И я илюстрира по подобаващ начин.


Не може да се каже с точност кой е първият владетел, броил поданиците мъже за военни цели или изготвил списък на домакинствата, за да ги облага с данък. Числата, получени при преброяванията, от хилядолетия служат като елементи на политическата пропаганда, особено с цел да се оправдае разширяването на територията.


Смята се, че началото на броенето на хора, животни и продукти от първа необходимост е поставено доста преди цитираното преброяване, описано в Новия завет - още в Древен Вавилон преди близо 6 000 години, където било решено да се преброят хората, добитъкът, маслото, млякото и медът, както и вълната и зеленчуците. И така на всеки шест-седем години. Не с компютри, калкулатори и други средства за улесняване на броенето, а с помощта на сметало и анкетьори с математическа дарба.
Знае се, че преброявания на населението са извършвали древните египтяни, японци, гърци, евреи, перси и римляни, като резултатите обикновено са били държавна тайна. Данни за преброявания в Европа има от 15-и и 16-и век. Например данните от преброяването през 1449 г. в Нюрнберг, Германия, са послужили за определяне на необходимите доставки на храни в случай на обсада на града.


Най-старото периодично преброяване се провежда в Съединените американски щати на всеки десет години от 1790 г. насам. Преброяването в Обединеното кралство датира от 1801 г. и е на всеки десет години с изключение на 1941 г. по време на Втората световна война.

C:\Users\ailkova\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\ZT27RXG2\img1_2.jpg

Средата на 19-и век бележи началото на модерното преброяване, при което се събира информация за отделния човек, а не за домакинството (в Брюксел през 1842 г. и в САЩ през 1850 година).


В края на 19-и век Международният статистически институт одобрява набор от правила за преброяване на населението и представяне на резултатите.


Един от първите въпроси, разгледани от Организацията на обединените нации след създаването й, е разработването на план за провеждане на световно преброяване на населението през 1950 година. Въпреки че към онзи момент няма условия за осъществяването му, ООН предприема стъпки за насърчаване на преброяването и дава препоръки за подобряване на сравнимостта на данните. В резултат до 1960 г. в света се провеждат около 180 преброявания - на 2.2 милиарда души.


През 1958 г. ООН определя модерното преброяване на населението като общ процес по събиране, обобщаване и публикуване на демографски, икономически и социални данни, отнасящи се за постоянното население в дадена държава или територия към определен времеви момент.


Причините за преброяванията са в пряка зависимост от нуждите на държавата и социално-икономическото й развитие. Необходима е много информация за вземането на адекватни управленски решения, за да се създадат условия за подобряване на здравния статус, грамотността, образованието, доходите, селскостопанската продукция, индустриалното производство, за осигуряването на храна и други потребителски стоки. Информацията от преброяванията се използва и за да се определи представителността на законодателните органи, броят на лицата, които могат да гласуват, и други.


Данните от преброяването са и основа за демографски, икономически и социални изследвания. Те дават възможност за идентифицирането и описанието на работната сила, икономически зависимите лица, селските и градските популации, расовите и религиозните малцинства, мигрантите и други. Сравненията на динамичните редове показват промените в броя, характеристиките и местоположението на населението.


Преброяването на населението и жилищния фонд е най-голямото статистическо изследване, което се провежда периодично и от статистическата служба на България.


Началото им е поставено в зората на Третата българска държава през 1880 г. В 136-годишната история на българската статистика досега са организирани и проведени 17 преброявания.


От началото на новото столетие НСИ проведе две преброявания на населението и жилищния фонд – през 2001 и 2011 г., в съответствие с препоръките на Евростат, като данните са съпоставими с другите европейски страни и са част от данните за Европа и света.


През 2011 г. в България за първи път беше проведено онлайн преброяване в резултат на бързото развитие и все по-нарастващото влияние на информационните технологии в обществото.


По интернет се преброиха 41% от населението (в София - 66%, във Варна - 51%, в Габрово - 44%, в Русе - 43%, в Пловдив и Бургас - по 41%).


Резултатите от Преброяване 2011 са достъпни в интернет на адрес: http://www.nsi.bg/census2011/


Следващото ще е през 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Причината за преброяванията е - ДА НЕ СЕ МИНЕ ДЪРЖАВАТА ДА НЕ ОСКУБЕ, ИЛИ ДА НЕ ОДЕРЕ НЯКОЙ ОТ СТАДОТО!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Весело

  Тия от НСИ си го търсят. Откога вожда каза, че София е 2 млн., а те още до 1,2 не могат да я докарат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Май няма точни данни, че Мария и Йосиф са пътували във връзка с преброяване и тогава се е родил Исус. Има такава хипотеза, но точни сведения, че тогава римляните са се преброявали, няма.

 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1558 Весело

  До коментар [#4] от "man_un":

  Данни за римските преброявания има. Ма не се връзват с годината.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#4:"man_un"]Май няма точни данни, че Мария и Йосиф са пътували във връзка с преброяване и тогава се е родил Исус. Има такава хипотеза, но точни сведения, че тогава римляните са се преброявали, няма.[/quote]
  Естествено,че не е имало никакво преброяване.Просто авторите на евангелията са търсели начин да докажат,че Исус е роден във Витлеем,а не в Назарет,откъдето е родом.А са искали да го изкарат роден във Витлеем,защото според Старият завет Месията щял да е родом от Витлеем.Още повече според римската практика хората са се преброявали там,където живеят,а не откъдето са родом.Няма логика Йосиф да е ходил до Витлеем да се преброи,а не в Назарет,където живее.По тази логика някой бивш римски войник заселил се в Юдея е трябвало да ходи до Испания да се брои.

 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#2:"Цецо"]Тия от НСИ си го търсят. Откога вожда каза, че София е 2 млн., а те още до 1,2 не могат да я докарат.[/quote]
  Той го каза докато беше кмет на София.С цел да изкрънка повече пари от правителството.А може пък и действително да е вярвал в това-все пак негова е репликата:"Аз съм прост и вие сте прости".

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цецо":


  До коментар [#6] от "mushashi":

  Споделих това, което съм чел в книгата "Ключ към "Шифърът на Леонардо" от Мартин Лун, историк и богослов. Преброявания сигурно е имало тогава, но не и когато се е родил Христос, според автора.

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#8:"man_un"]Преброявания сигурно е имало тогава, но не и когато се е родил Христос, според автора.[/quote]
  Имало е преброявания,но има няколко факта против историята представена в евангелието на Лука/единствено в него от четирите евангелия се говори за такова преброяване/.Първо-Назарет се е намирал в Галилея,която не е била римска провинция тогава.Била е под управлението на еврейският владетел Ирод Антипа,който е бил римски васал и е имал известна самостоятелност в управлението на тази провинция.Няма как някой да пътува от Назарет в Галилея до Витлеем в Юдея,за да се брои като римски поданик/по-скоро като живущ в римска територия,защото само римляните са били граждани на Рим и отделни хора от други народи,получили римско гражданство по заслуги/.А и е нямало практика хората да се броят там където са родени,а там където живеят.То в онези години е било трудно да се установи кой къде е роден.А и няма данни за такова преброяване в тези области по времето на раждането на Исус.

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Но нали на кръста е имало надпис Исус от Назарет Цар на Юдеите,значи са го броили за назаретянин. И не е ли преброяването идея на самия Ирод а не на римския управител.

  klimentm
 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#10:"klimentm"]Но нали на кръста е имало надпис Исус от Назарет Цар на Юдеите,значи са го броили за назаретянин.[/quote]
  Е аз какво казвам?Да не би нещо различно?
  [quote#10:"klimentm"]И не е ли преброяването идея на самия Ирод а не на римския управител.[/quote]
  Кой Ирод?Ирод Велики умира 4 години преди раждането на Исус.В евангелията много са объркани нещата.Защото са писани най-рано около 70 година от новата ера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK