Строежи на нови детски градини и метростанции започват в София през 2017 г.

Официално откриване на метростанция "Витоша" през юли 2016 г.

© Мария Съботинова, Градът

Официално откриване на метростанция "Витоша" през юли 2016 г.Столичната община ще започне строеж на четири нови детски градини през следващата година. Те ще бъдат в районите "Манастирски ливади ", "Кръстова вада", "Младост" и "Драгалевци". През 2017 г. ще започне изграждането на пет станции от третата линия от метрото, за които вече има избран изпълнител. Това обяви днес през журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.


Столичната община продължава да строи детски градини в районите, където има нужда от тях, обясни Фандъкова, като посочи, че от 2008 г. до сега в София са построени 85 изцяло нови детски заведения.


Така през 2017 г. общината е предвидила изграждането на четири нови общински детски градини, в районите, в който е отчетена сериозна необходимост от тях – "Манастирски ливади ", "Кръстова вада", "Младост" и "Драгалевци". През следващата година ще бъдат приключени и резширенията на 4 детски заведения започнати през тази година - ОДЗ № 40 в "Красна поляна", ОДЗ № 35 за 10 групи, район "Люлин" и ОДЗ № 96, район "Искър" и № 53 в район "Илинден".
Нова година, нови станции от метрото


През следващата година ще започне строежът напет нови метростанции от третата линия на софийското метро. Четири от тях ще бъдат в район "Овча купел", а петата и последна станция от линията е в квартал "Горна Баня".


В момента се работи по изграждането на 7 от станциите на новата линия, като се очаква всички 12 обекта по 12-километровото трасе да бъдат завършени едновременно до август 2019 г. Изпълнението на третата линия на метрото Столична община ще струва 420 млн. лв.


Всички станции по линията ще бъдат обезопасени с прозрачни стени с височина 1.5 м. Те ще разделят пероните от влаковите линии, като вратите им ще се отварят едва след спиране на влаковете на станциите. Йорданка Фандъкова обясни, че към момента не се предвижда подобни защитни съоръжения да бъдат изграждани на станциите по другите линии, поради липса на средства.


Станцията в квартал "Горна баня" ще има обща спирала с железопътната спирка, като по този начин ще се осъществи връзка между двата вида релсов транспорт. Метростанцията ще разполага и с буферен паркинг за автомобили, като все още се уточнява неговия капацитет.


Очаква се през есента на 2018 г. да започнат да пристигат влаковете за новата линия от метрото. За доставката им през 2015 г. Столичната община сключи договор със "Сименс" - като част от обединението "Симетро София", в което влизат "Сименс България", "Сименс Австрия" и "Нюуаг", Полша. Според договорът обединението трябва да достави 18 нови влака за 418 млн. лв.


Изпълнителите


Общината вече е избрала изпълнители на последните четири станции от линията. Първите две станции в "Овча купел" са поверени на Обединение "Метробилд Запад". В състава му влизат строителните фирми, които са изпълнители и на други станции от софийското метро – "Джи Пи Груп", "Станилов" ЕООД, "Интерпро", "БИАС-М"ЕООД. Цената на договора е близо 81 млн. лв. без ДДС., а за подизпълнител е избрано дружеството "Старт инженеринг".


Други две станции в "Овча купел" и тази в "Горна баня' ще бъдат построени от обединение "Метро Горна баня", съставено от "Трейс Груп Холд", и дружествата "Интегрирани строителни системи", "Евро Алианс Тунели" "Мармет". Сумата по договора е малко над 95 млн. лв. без ДДС.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Много са дразнещи неграмотните и немислещи журналя. В статията и цитата долу опитайте да отгатнете:
  - колко са общо станциите на третата линия на метрото?
  - колко прави 7 + 4?
  - кои точно са трите станции в "Овча купел", по които ще започне работа догодина?

  "През следващата година ще започне строежът на четири нови метростанции от третата линия на софийското метро. Три от тях ще бъдат в район "Овча купел", а четвъртата и последна станция от линията е в квартал "Горна Баня".

  В момента се работи по изграждането на 7 от станциите на новата линия, като се очаква всички 12 обекта по 12-километровото трасе да бъдат завършени... "

 2. 2 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 753 Неутрално

  У ГЕТОТО ЛЮЛИН КОЕТО Е ПОЛОВИН СОФИЯ МЕТРОТО ГА ЩЕ ГО ПРОДЪЛЖИТЕ , ЗА БИСНЕСПАРКА МОЖЕ ДЕТО СА ЕДНА ШЕПА НАРОД А ЗА ТУКА НЕ СТАВА,ТАКА ЛИ

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  И после къртицата да заминава за Шипка.

  Мачкай климатичния чейндж!
 4. 4 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Защо хората искат от правителсвото да строи детски градини, а не примерно магазини, или кафенета? Каква е разликата? Това не е работа на правителството да се занимава с неща които могат да бъдат осигурени и предоставени от частният сектор, ако ще строят детски градини, що пък тогава да не строят и кафенета? Детската градина е просто една услуга която може да бъде предоставена от частният сектор много по ефикасно и качествено. Работата на правителството е да се занимава с външна политика, и опазване на границите, както и битови престъпления, а не да се меси в частният сектор и да използва парите на данъкоплатците за да строи неща които частният сектор може да ги направи, и ЩЕ ги направи ако е оставен.

 5. 5 Профил на kmz27509388
  kmz27509388
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Ако бяха направили градския транспорт безплатен, нямаше да има нужда от метро. И щеше да е много пъти по-евтино.

  Голямо нещо е жаждата за "усвояване".

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#4] от "happystory":

  Ами то и сега има ЧДГ, като искаш плащаш 600-700 лв и си записваш детето там.

  Мачкай климатичния чейндж!
 7. 7 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":

  за Шипка няма да оди ,щото там софиянци не ходят и пътя за морето им не е от там , на Шипка ще оди ,когато се изкопаят всички периметри в София ,къде след 10-20 години , през това на Шипка няма да има изобщо нужда от такъв тунел ,щото тук ще живеят само пустинни племена и туземци , тях тунел им не требе

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  А кой ще ги открива?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#4] от "happystory":

  абсолютно вярно , но в отбраната ,образованието и здравеопазването няма как да се вземат комисионна или да си откраднеш нещо ,затова държавата се занимава с нашите данъци не с това да изчисти и осигури трите стълба на обществото ,сигурност ,образование и здравеопазване ,а се занимава да прави поръчки ,улици ,метра ,нещо ,което частниците могат да правят много по добре и да си участват в евро конкурси директно в Брюксел , сигурен съм ,че ако нещата зависеха директно от евро структурите ,тук щяха да се построят 10 пъти повече неща с европари , а от нашите данъци още толкова ,сега и евро парите ги няма и нашите данъци никъде

 10. 10 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#4:"happystory"]Защо хората искат от правителсвото да строи детски градини, а не примерно магазини, или кафенета?[/quote]

  Не ги строи правителството, а общината. И предоставя места в тях срещу такси десетина пъти по-евтино от частните детски градини.

 11. 11 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  И аз това се чудя...тогава бат Бойко няюа да го има така,че...

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 12. 12 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Рогът на изобилието ще се отвори!

  Само и само да гласуваме за мутраците отново!

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  kmz27509388 " Ако бяха направили градския транспорт безплатен, нямаше да има нужда от метро."
  Това сам ли то измисли, или си помогна с някое хапче? А може би си мечтаещ за втората фаза на комунизма, когато "всекиму според нуждите, всеки според способностите се".

 14. 14 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#9:"edin drug"]абсолютно вярно , но в отбраната ,образованието и здравеопазването няма как да се вземат комисионна или да си откраднеш нещо [/quote]
  Моля? Щом се въртят едни пари, природен закон е, че ще се намери и кой да "щипне" от тях. В България проблема е, че "щипват" поне половината от парите.

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 734 Неутрално

  [quote#4:"happystory"]Защо хората искат от правителсвото да строи детски градини, а не примерно магазини, или кафенета? Каква е разликата?[/quote]
  Строи ги общината, не държавата. Общината има много имоти, които аз като частичен техен собственик желая да ползвам по някакъв начин. Детска градина на общински имот е начин гражданите да ползваме достъпна услуга.
  Частните - нямам нищо против тях, но тъй като сами си плащат имота, стават много скъпи.
  Общинските имоти, които така или иначе са на всички нас - гражданите - е добре да се ползват точно за паркове, градинки, детски градини, и други обществено-обслужващи дейности, а не за кафенета.

 16. 16 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#2] от "reply":

  Имаш три метро станции в гетото. Колко повече искаш ?

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":
  Радан и Гроздан, ама пред телевизора

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8150 Неутрално

  Ще има Борисов да реже ленти.

 19. 19 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#6] от "БМЗ":

  Да, ама плащаш толкова за нормално хранене, английски и нормални условия на живот + това - за децата има кой да се грижи и след 18ч.! Ако тези ЧДГ получаваха субсидии на дете - таксите щяха да са доста по-ниски и поносими. Но общината и кметицата имат нужда от "социални проекти", за "усвояване". А най-яко това става през ЗОП за строителство!

 20. 20 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Шиле , с Радан ставаш , с него ли лягаш......Толкова е досадно !!!!!

 21. 21 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 631 Неутрално


  [quote#15:"Камен"]Детска градина на общински имот е начин гражданите да ползваме достъпна услуга[/quote]

  Първо услугата е скапана и второ никак не е евтина! Но понеже се краде от данъкоплатците без никакъв контрол и за това давай - малки такси, да не мрънка населението, съчетани с яки рушвети - около 1500лв. на записано дете! Иначе си в листата на чакащите, измислена от незнаен мозък методика с точки според работата на мама и татко! Не е истина за какво безумие става въпрос, ама вие вЕрвайте на ПР на кметицата! кражбите от снабдяването на ДГ с храни и др. изобщо няма да коментирам, нито поканите родителите да събират пари вкл. за тоалетна хартия! То чак е позорно да се коментира...

 22. 22 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 702 Любопитно

  Казуса с детските градини ми е много интересен. Казвам го напълно сериозно и без ирония. Като се има пред вид демографския срив честно не разбирам за кого ги строят тези детски градини. От 2008 насам били посторени 85 изцяло нови детски градини. Да кажеш че преживяваме демографски бум ок, ама точно обратното се случва. И митът че София била нараснала кой знае колко много последните 20 години също беше деконструиран от последното преброяване. Вярно, че много народ от "провинцията" се изля в София, но поне толкова и Софиянци се изляха на Запад.
  А не е да кажеш, че преди 2008 не е имало никакви детски градини в София.
  Та се чудя и ми е интересно да чуя от хора които си имат малки деца: наистина ли има такава нужда от детски градини? На мене като стоящ отвън това ми звучи по-скоро като кух активизъм с цел да се демонстрира как "бащицата" се грижи за бъдещето на нацията, отколкото като смислена инвестиция. Все пак същевременно в училищното образование централна тема е закриването на паралелки заради малък брой деца...

 23. 23 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Изпълнението на третата линия на метрото Столична община ще струва 420 млн. лв."

  А за строителството на метрото както винаги мога да кажа само, че наистина работата по него заслужава комплимент! При всички дребни и злобарски критики, в Европа няма толкова голям инфраструктурен проект който да се изпълнява на толкова ниска цена и толкова в график. "Дребни" оскъпявания и забавяния не ги броя. В доста западни градове от които имам преки впечатления от инфраструктурните метро-проекти, цените за мното по малки отсечки се измерват в милиарди (и то не малко) евро, оскъпяванията се измерват в по-добрият случай в стотици милиони, а в по-лошият в милиарди, а забавянията се измерват в години. Софийското метро е направо невероятен успех и така че: поздравления и все така напред!

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#4:"happystory"]Детската градина е просто една услуга която може да бъде предоставена от частният сектор много по ефикасно и качествено.[/quote]

  Ами то и метрото е просто една услуга - 'що и трябва на общината да копа, а не остави на частниците да се занимават?
  Крайно време е да преразгледате този припев, защото звучи фалшиво! Преди повече от 45г. в махалата имаше две детски градини. Сега на мястото на едната има една скъпа и неприятна(според мен)кръчма, а до другата се помещава една редакция, която цица от А4Б. Що като е толкова саморегулираща се пазарната икономика, в центъра на столицата хората няма къде да си заведат децата в детска градина?

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Цяла загадка е това с детските градини.....мои приятели ,живеещи в Лозенец , с две момченце близнаци , събрали необходимите точки НЕ СЕ КЛАСИРАХА ,дори бяха изгонени най- грубо от директорката на близка детска градина. И какво да правят, хайде на метрото в частната - по 500 лв. на дете ,общо хилядарка !!! А за персонала , за лелките това е доста неприятната история , дълга история.......

 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Ех, и на мен ми е кахър...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#3] от "БМЗ":


  [quote#3:"БМЗ"]И после къртицата да заминава за Шипка.[/quote]
  От кога я чакам...ма шопята само за тях си мислят...

 28. 28 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не престанаха да ни навират под носа това метро и тия магистрали.с чужда пита помен.Предизборната кампани я е в ход.За да не ги гледаме у ръцете какво правят.А за корупциония модел ни дума.В България корупция няма,по Боко.Там са парите за по-големи пенсии на нашите родители.В изтичащите всяка година по 10 млрд. лв по корупционни схеми,към офшорни сметки на заслужили другари.И прокуратурата не прави нищо,така щото накрая ги оправдават като чисти и невинни агънца.

 29. 29 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#6] от "БМЗ":

  ЧДГ са скъпи единствени защото има правителсвена намеса и хиляди регулации което правят частната услуга скъпа. Същият проблем го имат и в щатите с техните унивеститени. От както започна да са меси правителството, университетите станаха толкова скъпи че е абсолютно невъзможно да влезнеш без заем от банка, и ако има кажеш това е защото правителсвото гарантира студентски заем, иначе щеше да е евтино, всички ти са смеят, същото е и тука, когато кажеш на някои че ако прав. не се месише в градините шяха да са достъпни за всеки никои не ти вярва. Икономически неграмотните хора са еднакви навсякаде където и да отидеш.

 30. 30 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":

  Общината е част от правителството, и ги стои с парите на ВСИЧКИ. Тоест с парите на хората от Варна строят градини в София. Какато казах, частните нямаше да скъпи ако нямаше намеса от правителството, а държавните може да ти изглеждат евтини но не са, и качеството е по зле от колкото може и ще бъде ако услугата се предлагаше от частни хора.

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  И десет лъча на метрото да се построят, мурзилажа ще оплюва безспирно.
  Истината е, че от 2000 г до сега, София блесна!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#9] от "edin drug":

  "но в отбраната ,образованието и здравеопазването няма как да се вземат комисионна или да си откраднеш нещо"
  Хахаха след тези бисери, спрях да чета другите написани глупости.

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  От тези "85 новопостроени градини" най-вероятно 65 са частни и има-няма 20 - общински.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 34. 34 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#12] от "polux":

  Е па ходи гласувай за комунягите, тогава и ЛЕВ няма да видиш...
  Само Беленски гъолове и прескъпи такси ще плаща държавата, заради това което са надробили и подписвали... Каква му е ползата на обикновенния гражданин от такива договори...
  По добре да се вижда че нещо се строи и се прави отколкото кражби -годините го доказаха...

 35. 35 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#30:"happystory"]Тоест с парите на хората от Варна строят градини в София.[/quote]

  Колко са парите от Варна, които се дават на София? 25 процента от БВП на България се произвежда в София, а бюджетът на София-град е около 1,5 млрд, около 5% от републиканския бюджет. Което значи, че София дава на другите общини, а не взима от тях.

 36. 36 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#18] от "Роси":

  Няма да ги реже Борисов, след извънредните избори той няма да е на власт. Ще ги реже новият премиер - Радан Кънев.

 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  [quote#29:"happystory"], и ако има кажеш това е защото правителсвото гарантира студентски заем, иначе щеше да е евтино, всички ти са смеят, същото е и тука, когато кажеш на някои че ако прав. не се месише в градините шяха да са достъпни за всеки никои не ти вярва. Икономически неграмотните хора са еднакви навсякаде където и да отидеш. [/quote]

  С този правопис нищичко не схванах.

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  [quote#36:"aralambi"]Ще ги реже новият премиер - Радан Кънев. [/quote]
  Казаха, че вземал 1% ако изборите са сега?

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#30] от "happystory":

  С парите от Варна се строи в София.... по-голяма смешка не бях чел поне последните два дни. Югозападен регион генерира 48% от бвп на страната, ква Варна, поне Бургас с големите курорти да беше дал за пример.

 40. 40 Профил на Geoge Ivanov
  Geoge Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "xax":

  Не само с парите на Варна , а и с парите на Пловдив, Стара Загора, Бургас, Плевен...София има изкуствено напомпан БВП ,който се дължи на регистрацията на големите фирми от цяла България в София, където се отчитат те. Така че ГАДНИ ПРОВИНЦИАЛИСТИ от България-стягайте си яко задниците,че ЦАРИЦА СОФИЯ има нужда от пари, нови метро линии, пълна поддръжка и издръжка!!!

 41. 41 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#4] от "happystory":

  Да да, частната детска градина е вариант за всеки който може да си отдели по 600 лв на месец за нея, не дай си боже да имаш две деца сумата става двойна, прекрасна оферта. А и след като искаш детската градина да е задължителна, няма как да не подсигуриш държавни детски градини за всеки желаещ, някак си няма логика.

 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#22] от "antikommunist":

  От познати имащи малки деца знам, че едно от най-трудните неща в София е да запишеш детето си в удобна детска градина. Смятай щом има хора, които се занимават с "уреждане" за детска градина. Цената която съм чувал за такова уреждане беше към 500 лв а за по-нови и добри детски градини се покачва.

 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#29] от "happystory":

  Няма никаква връзка правителствената намеса с цените на частните детски градини. Само си помисли колко би бил месечния наем на едно място за детска градина, после сложи поне 6-7 човека персонал, сложи и печалба за собственика и 20-25 деца в тази детска градина което е една реалистична бройка. Няма как цената да е ниска, за това е нужно да има държавни детски градини.

 44. 44 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#40] от "Geoge Ivanov":

  В София са регистрирани само веригите като банки и магазини, всички други фирми се регистрират в съответния град. Не започвай война София - провинция, защото не можеш да я спечелиш. Но ако ще ви стане по-добре, второто метро в БГ ще го направим в Тетевен, за да има равенство нали.

 45. 45 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#16] от "Симо":

  Ако може по една до всеки блок или направо да излиза ескалатор до балкона...

  До коментар [#31] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Само схемите с кражби ("реституиране" и презастрояване безидейно съсипват нещата, иначе се развива столицата.

 46. 46 Профил на Geoge Ivanov
  Geoge Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "xax":

  Момченце, работя в съответната агенция и много добре знам какво говоря! Т.нар. "СОФИИСКИ ФИРМИ" са всъщност от Пловдив, Стара Загора , Варна, Бургас и тн. Всички икономически инвестиции в България накрая юридически кацат в София ,където помпят парично София, а не на съответния град! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИЗДЪРЖА СОФИЯ, КОЯТО Е ЗАВИСИМА НАПЪЛНО ОТ ДЪРЖАВАТА!!! ТОВА СА ФАКТИТЕ!!!
  ТОЧКА!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK