В рибата и мидите в България няма токсини над нормата, твърди проучване

В рибата и мидите в България няма токсини над нормата, твърди проучване

© Юлия ЛазароваВ рибите и мидите в Черно море няма токсични елементи над нормата, като същото важи и за сладководните риби, показва едногодишно проучване, проведено от Министерството на околната среда и водите, съобщи БНТ. Мониторингът е обхванал Черно море, Варненското и Бургаското езеро, река Дунав и язовир "Мандра".


Изследвани са най-разпространените местни видове риба. Сред тях са кефала, каята, цацата, сафрида, чернокопа, хамсията и заргана в Черно море, както и мидите. От сладководните са изследвани каракуда, платика, бабушка, шаран, таранка, сом, скобар, моруна и бяла риба.


Най-високо съдържание на токсини има в мидите, по-малко – в черноморската риба, а най-чиста е сладководната риба от изследваните водоеми. Всички едногодишни анализи показват обаче, че те са под регламентираните стойности за ЕС и консумацията им не носи опасности за човешкото здраве.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK