Бащи без родителски права протестираха за въвеждане на споделеното родителство

Архив

© Цветелина Белутова, Капитал

АрхивБащи, лишени от родителски права, се събраха на протест пред Съдебната палата днес, съобщи БНР. Протестиращите мъже настояват в законодателството да се въведе възможността за споделено родителство и права над децата след развод.


Това предвиждат и част от промените в Семейния кодекс, внесени в парламента, но разглеждането им още не е започнало. Във Върховния касационен съд е образувано тълкувателно дело и съдът трябва да се произнесе дали при сегашния текст на закона е възможно съдилищата да разпореждат споделено родителство. Понякога то се допуска при споразумение между родителите, но не е регламентирано като възможност ва закона и в огромна част от случаите родителските права получава майката.


Протестиращите бащи настояват при развод детето да прекарва еднакво време и с двамата родители. По думите им децата не трябва да стават жертва на междуличностните отношения между двамата родители и заради тях да бъдат лишени от бащино внимание.


"Когато има напрежение между двамата родители, в този момент, давайки правото на единия родител, другият е ощетен. И много често в тази ситуация децата са използвани като оръжие. Ако се дадат равни права, то ще бъде и с единия, и с другия. Във времето нещата между двамата родители ще охладнеят, ще се нормализират, и така детето ще бъде и на двамата", коментира един от протестиращите на Коледа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK