Христо Иванов на среща с българи, живеещи в чужбина: Кандидатствам за работа пред вас

Христо Иванов - разговор за бъдещето на България

© Анелия Николова

Христо Иванов - разговор за бъдещето на БългарияКандидатствам за работа пред вас. Това каза Христо Иванов на дискусия в Клуб "Перото" с млади българи, живеещи в чужбина. Новият политически проект на бившия правосъден министър "Да, България" предстои да прерасне в партия, която да участва в предстоящите през март или април предсрочни парламентарни избори.


Иванов каза, че българите в чужбина, когато попаднат в среда с правила, се справят над средното ниво и затова трябва да има върховенство на правото, за да стане това и тук. Иванов постави акцент в изказването си върху връщането на българите в България и върху запазването на връзката с родината. "Всяко лято в Гърция се правят училища за гърци, живеещи в чужбина. Когато получим първата си субсидия, ще организираме такова училище", каза Иванов.


Разговорът с Христо Иванов предизвика голям интерес

© Анелия Николова

Разговорът с Христо Иванов предизвика голям интерес
Ана Димитрова, която живее в Брюксел, попита Иванов за политическата хигиена на бъдещата партия и с кого биха търсили коалиция. Иванов обясни, че антикорупционната програма ще бъде тест за евентуалните политически партии, които искат да си сътрудничат с "Да, България". "Ако някой иска да си стисне ръцете с нас, той ще трябва да я подпише. Тя е вододелът между нас и другите политически партии", каза Иванов. "Да, България" не възниква, за да се пришие към друга партия или да вкара няколко души в парламента и това да е всичко, каза Иванов. Той добави, че ще се работи за максимално обществено обединение за борба с корупция "за да можем да избутаме този камък, без който смятам, че България няма бъдеще".


"Промените в съдебната система, в конституцията не са отвлечени неща. Когато хората са обречени на унизително безправие, това е конкретен, а не отвлечен разговор. Имаме изключително подробна антикорупционна програма, която ще изложим писмено. Тя ще включва идеята за лустрация, при това лустрация от второ поколение, защото ние се намираме вече 30 години по-късно и много неща вече са се случили", заяви Иванов.


Борис Киров, който е с магистърска степен от Великобритания и докторска от Франция, а в момента е асистент преподавател у нас, постави въпрос за признаване в България на научните степени, получени в чужбина, защото в момента процесът отнема година и половина.


Иванов даде пример с политиката на Ирландия, която цели да върне академичните умове. Ние също имаме хора от такава величина и трябва да бъдат канени така, че да не могат да откажат, каза Иванов.


Като ви гледам, си мисля, че вашият електорат е градската интелигенция, защото хората гласуват за себеподобни, каза Иван Стоянов. Според него "който иска да стане богат, говори срещу корупцията". Христо Иванов му отговори с цитат на проф. Николай Генчев, който казвал, че всеки градски интелигент пази цървулите на дядо си. "Може би не са толкова големи дистанциите в нашето общество, колкото ни казва", добави Иванов. По темата за корупцията той даде пример, че в продължение на няколкото месеца като министър бил единственият, инициирал 8 дисциплинарни производства срещу магистрати, чиито имоти не съответстват на официалните им доходи.


На въпрос на Виктор Лилов (ДЕОС) Иванов каза, че целта на бъдещата формация не е 4% за влизане в парламента, а "Да, България" е дългосрочен проект.


Христо Иванов - разговор за бъдещето на България

© Анелия Николова

Христо Иванов - разговор за бъдещето на България


"Поставянето на темите за правосъдието, корупцията, различната визия за икономиката и растеж изискват време", добави Иванов.


Мария Иванчева, която работи в Ирландия, каза, че избори не се печелят от интелигенцията и постави въпроса за достойното заплащане в научната сфера в България.


"Нямаме намерение да се насочваме към някаква елитарна програма", отговори Христо Иванов. Той призна, че антикорупцията звучи абстрактно за много хора, но смята, че темата може да бъде разбрана от всички и по селата и малките населени места. Даде пример с това, че нито един от организаторите на телефонните измами не е наказан. "Това е най-базовата форма на завладяване на държавата. Става дума за наистина елементарна полицейска работа". От думите му стана ясно, че "Да, България" няма да бъде партия на една тема.


Според Иванов парите за заплащане на работещите в сферата на науката ги има, ако ако фонд "Научни изследвания" се управлява както трябва и парите от ЕС достигат до когото трябва.


Петър Дундаков, композитор, завършил в Холандия, попита как новата формация вижда културата. Иванов му отговори: "Започваме с антикорупцията, но няма да спрем до там" и "културата за нас не е само брошка".


Мирослав Тодоров, който преподава американска история в Мюнхен, каза, че според него и неговите приятели партиите са дискредитирани. "И ако не искаме децата ни да живеят в Оруеловата ферма, трябва да заколим прасето на Коледа и да не допуснем новите разсейки на свинските черва в България", каза още Тодоров. Иванов му отговори, че са готови да играят и на изборите през 2020-та година.


Александър Захариев от Лондон каза на Иванов, че електоратът е в селата и "трябва да говорите на техния език:. "Големите идеи за промени в Конституцията са ясни тук, но ми е интересно, как бихте говорили с хората на село", каза Захариев. На тези места трябва да намерим начин да им кажем, че държавата се върнала, отговори му Иванов. Според него, когато хората са обречени на унизително безправие, могат да разберат нуждата от реформи в системата за сигурност и правосъдие.


Калин Тодоров и още няколко души от препълнения клуб изразиха своя скептицизъм, че в България може да се промени нещо.


"Нашата цел е не просто властта, а да променим политическия пейзаж", отговори им Христо Иванов. Една от мерките за това е да се ликвидира възможността в обществените поръчки да участват офшорни фирми. Друга реална мярка са ясни правила за заемане на постове в регулаторни органи, от които зависи прилагането на закона, отколкото на съда и прокуратурата.


Петър Желязов попита: Смятате ли, че циганската престъпност е генетична и зададе въпросите дали новата партия ще постави въпроса за легализиране на марихуаната, гей браковете и дали Иванов вярва в климатичните промени.


Христо Иванов - разговор за бъдещето на България

© Анелия Николова

Христо Иванов - разговор за бъдещето на България


"Има доказателства, че когато институциите работят, проблемите с ромите са решими. Ако училището работи, тези деца не отпадат", каза Иванов. "Що се отнася до гей браковете, ще търсим максимално голям фронт за антикорупцията и тази тема няма да я засягаме. Ние имаме друга война, която имаме да водим. Същото е за марихуаната, мисля, че това е тема, която някой друг трябва да я свърши". Вярвам на всичко, което казва науката, добави Иванов.


Писателят Захари Карабашлиев, който е живял дълги години в САЩ, каза: "Тук сме да очертаем някакви неща, да кажем кой какво мисли, кой къде го стяга чепика, а не да конкретизираме мерки и политики". Той зададе въпрос за електронното гласуване. "След като си пътувал 250 мили, за да пуснеш гласа и чуеш по телефона от майка си какво е положението в България, следващия път си казваш: По-добре да отида с децата на пикник", каза Карабашлиев. Иванов му отговори, че през 2019 година трябва да има електронно гласуване и това е нещо, което е решено.


Христо Иванов обяви, че бъдещото движение ще събира подкрепа чрез диалог с хората и прозрачност. За учредителното събрание той заяви, че "това няма да бъде събрание на хора, докарани с автобуси". Иванов е доволен, че само за седмица са събрани 50 000 лв. по сметката на "Да, България" от дарения. Особено силна подкрепа проектът получава от IT бизнеса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK