Невена Христозова, която напуска лабораторията, за да популяризира науката

Невена Христозова, която напуска лабораторията, за да популяризира науката

© Личен архивВ рубриката "Следвай ги" - част от "Годината" - ви представяме хора, с потенциал, чиито успехи тепърва започват.


Всеки учен трябва да може да обясни с две изречения на приятели, на съседката или на лелката в магазина по какво работи.


В това е убедена Невена Христозова – докторант в университета Vrije Universiteit Brussel в Белгия, която реши да захвърли лабораторната престилка и да се посвети на това да популяризира науката.
"Ако си учен и приятелка те пита дали да си ваксинира детето, трябва да можеш да ѝ обясниш като на нормален човек – не като на идиот, но не и като на колега, защо е важно да си го ваксинира", казва тя. Това ѝ се е случвало лично. "От една страна ми стана криво, че този човек изобщо се чуди, от друга ми стана хубаво, че е решил все пак да попита някого, за когото знае, че има научно образование и би трябвало да може да му даде информация по достъпен начин."


Очите на Невена пламват, когато разказва за решението ѝ да се занимава с "научна комуникация" - специалност, която цели да "преведе" на човешки език науката, която се прави в лабораториите.


Завършила Биотехнологии в Софийския университет, тя решава да продължи образованието си в чужбина, защото


"исках да видя как правят наука хора, които имат пари да правят наука, колкото и тъжно да звучи".


Следват магистратура по биотехнологии във Финландия и докторат в Белгия, въпреки че е имала идея да се върне в България след ученето в скандинавската държава. Все още не се е отказала от намерението си.


Макар винаги да е искала да работи с животни, вечно ѝ се пада да изучава растения, докато не приема, че явно това ѝ е съдбата. "Дори от чисто човешка гледна точка на най-добрата си приятелка можеш да обясниш защо тая мишка я тормозиш по тоя начин, докато ако обясниш защо три месеца чакаш една царевица да порасне и накрая нищо не става, на хората им става още по-безинтересно да те слушат", усмихва се.


В един момент Невена се уморява и ѝ се приисква работата да я изведе вън от лабораторията. "Дадох си сметка, че нямам търпението да пиша научни предложения за стипендии, за грантове и какво ли не през три четвърти от времето, а през останалата една четвърт да върша това, което трябва да върша с тези пари, ако ми ги дадат. Другото, за което си дадох сметка е, че не искам на всеки две-три години да трябва да се местя в нова държава".


Невена Христозова, която напуска лабораторията, за да популяризира науката

© Личен архив


Точно тогава попада на кариерно изложение, където за пръв път чува "А защо не се занимаваш с научна комуникация?" - фраза, която не ѝ говори нищо, а днес е движещата ѝ сила и темата на постдокторантската ѝ квалификация.


Сега Невена участва в комедийното събитие за учени Science Pride Club в Белгия – вечер, в която учени се изявяват като стендъп комици, разказвайки работата си под формата на скечове. Появява се и във видео подкасти за наука, наречени Blue Streak Science и Science Cafe, а напоследък работи и по личния си блог, просто за упражнение.


Колегите ѝ организират и "научни дни" при четвъртокласници и петокласници в местните училища – има толкова много


експерименти, които можеш да направиш с подръчни кухненски материали,


казва тя. Да изолираш ДНК, да разглеждаш клетките в ципа от домат с микроскоп...


Междувременно не се е отказала от докторантурата си, но е наясно, че иска да се занимава с комуникация.


"Едно е да ти кажа, че трябва да защитим маймуните... Хубаво, ама защо? И ако не мога да ти обясня защо, ти ще си вземеш шапката и ще си тръгнеш. А ако ти кажа, че ако маймуните изчезнат, ще изчезнат още хиляди други животни и най-вероятно в един момент и ти, тогава може би ще се замислиш", сочи тя.


Невена Христозова, която напуска лабораторията, за да популяризира науката

© Личен архив


"Изпадам в ярост, като прочета някой активаксър или някой, който с екстракт от невен лекува рак. Едно са билковите екстракти, за голяма част от които знаем кое е полезно и кое – не, друго е да ми кажеш, "С чай ще ти излекувам рака" и по тоя начин да затриеш сумати хора, които е било напълно възможно да бъдат излекувани.


Това също е работа на един учен комуникатор. Но и е лична борба на всеки един учен на първо място. Ако толкова не можеш и нямаш желание да говориш на съседката или на майка си за това кое е важно в науката,


наш дълг като учени, които се занимават с истинска наука,


е непрекъснато и нонстоп да се говори срещу такива изверги, извинявам се за думата", гневи се тя.


"Тези хора убиват други хора, които са напълно спасяеми. Друг е въпросът, че има доктори, които също затриват сума ти народ, но това е некомпетентност. А това са хора с ясното съзнание, че ще навредят на някого, и с единствения интерес да получат повече пари."


Поне в западните медии е видно, че журналистите, които отразяват наука, не се справят кой знае колко добре. "И вината не е тяхна. Вината е на учените", казва Невена. "Ние не сме научени да споделяме с нормалните хора какво се случва в лабораторията. Това е безкрайно грешно и много тъжно. В западните страни голяма част от науката се прави с пари от данъци", посочва тя.


"Което означава, че тези хора харчат много пари, защото науката е много скъпо хоби () и след това не си правят най-малкия труд да излязат пред данъкоплатците и в писмена или в устна форма да им обяснят за какво са им похарчили парите."


Въпреки твърдото си убеждение, че трябва да има отчетност, Невена не е привърженичка на теорията, че науката трябва да е строго ориентирана към практичното приложение.


"За да бъде една наука строго ориентирана към практичното,


първо трябва да има някой луд учен, който е решил да се хване и да човърка нещо, което на никой друг не е интересно, на което никой, дори и той самият, не вижда практично приложение в момента", смята тя. Дава за пример големите биотехнологични компании, които целенасочено търсят начини да подобрят продуктите си, но почти винаги се опират на открития на фундаменталната наука.


"А от всички 20 000 публикации с фундаментални дребни открития, коя ще се превърне в продукт и реално фермерът ще получи някаква полза от това, е друг въпрос. Но не можем да се ограничаваме само с това, което ще ни донесе пари в краткосрочен план."


"Най-големите научни открития никога не са правени с идеята това да бъде продадено на някого и ако всички започнат да работят по този начин, нещата много бързо ще затънат", категорична е Невена.


"Моята работа също е такава – аз се занимавам с фундаментална наука, която би могла някой ден да бъде използвана в практическа насока за агрономство и подобряване на сортове растения, за да преживяват в климат, който не би бил оптимален в сегашното им състояние", обяснява тя.


Темата ѝ на работа са молекулярните взаимодействия между растителни белтъци, които защитават клетъчни компоненти от неблагоприятните условия на средата. Не го ли разбрахте? Не се бойте. Невена може да го обясни и с две думи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Учените в Бьлгария да с мизерни заплати,а тази биотехноложка нормално е напуснала страната!!

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  "Едно е да ти кажа, че трябва да защитим маймуните... Хубаво, ама защо? И ако не мога да ти обясня защо, ти ще си вземеш шапката и ще си тръгнеш. А ако ти кажа, че ако маймуните изчезнат, ще изчезнат още хиляди други животни и най-вероятно в един момент и ти, тогава може би ще се замислиш", сочи тя.

  Не можете да го докажете, госпожо!
  Повтарянето на популярни мантри не е доказателство в науката, правилно сте се отказали от науката!
  А ако аз кажа, че изчезването на маймуните ще доведе до появата на хиляди други нови организми?

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Браво. Политиците да си вземат поука. Не да се крият като съсели в НС, а да излязат сред народа, да разкажат на народен език какви ги вършат, по колко крадат, от кого крадат и защо крадат. Да обяснят и защо лъжат като дърти цигани? Не ги ли е страх от бесилото? Така де, не ние да гадаем само и да ги мислиме за апаши....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  "Ако си учен и приятелка те пита дали да си ваксинира детето, трябва да можеш да ѝ обясниш като на нормален човек – не като на идиот, но не и като на колега, защо е важно да си го ваксинира", казва тя.

  Ами обяснете ѝ като нормален човек:
  1)Защо точно тази ваксина е с нужното качество. Каква сметка има производителя? Виждаме как храните са пълни с ГМО соя и вякакви фосфати и какви ли не отрови и държавата и нейните контролни органи считат това за допустимо. Как ще ми докажете, че тази ваксина е качествена?
  2)Как да проверя опитно/инструментално точно тази ампула?
  3)Защо смятате, че ваксинирането го правят от добро сърце и много любов към добруването на народа?Мен пък ми се струва по-реалистично да искат да предизвикат намаление или изпростяване на населението посредством биологични средства. Сега, не ми разправяйте врели некипели как правителството работи за добруването на народа, молА ви сА!

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Виж ти, наистина ли вече съществува такава специалност - "Научна комуникация"?!
  Жалко, че за мен вече е късно.
  Иначе, съм "цар" на преводите от български на български Като малка, превеждах от "женски" български на "мъжки" български и обратно, за баща ми и майка ми, защото мразех да се карат заради това, че са се разбрали погрешно...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 7. 7 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Била е докторант, но не е защитила дисертация. А пък имала тема на постдокторантска квалификация ?! Впрочем какво ли е това чудо "постдокторантска квалификация" ? И не става ясно как се издържа ? Кой е източника на парите ?

 8. 8 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 804 Весело

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Възможно е наистина изчезването Ви да доведе до появата на доста видове

 9. 9 Профил на Nevena Hristozova
  Nevena Hristozova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "678":

  Скъпи непознати, моите финанси не са Ваша работа, а на белгийското данъчно, което уверявам ви - е добре информирано и задоволено от моите доходи и данъци. За разлика от България за съжаление, докторантите в Белгия са много прилично платени и се справям добре с труда си в лабораторията, но благодаря за загрижеността!
  Ако много Ви е интересна моята дисертация - в момента я завършвам, и сте сърдечно поканен на публичната ми защита през втората половина на Март (повече инфо - скоро).
  А постград програмата се записва след магистратура и може да се прави при наличие на желание и акъл едновременно с доктората, но явно нямате кулурата на европейско обучение, че да го знаете това.

 10. 10 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Говорейки за популяризиране постиженията на науката, нека да споменем с уважение и възхищение двамата най-известни български учени в днешно време. Проф. Райна Фичорова и проф. Димитър Съселов и двамата световно известни учени, работещи и преподаващи в Харвард. Ако пуснете на английски имената им ще видите стотици страници с техните имена, статиите им, постиженията им и пр. Разбира се в татковината, хората не знаят почти нищо за тях. Затова успех на колежката в благородната й дейност, но да не забравя, че и ние не само сме дали нещо на света, но и продължаваме да даваме.

  Пазете се от доносника vesolr
 11. 11 Профил на bela
  bela
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много хубава тема! Успех, Невена!

  В България също има нужда от повече качествена научно-издържана информация, представена на достъпен човешки език. Това е единственият антидот на невежеството и опасните псевдо-лекове, които се тиражират в медиите.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  настоящото състояние на науката е трагикомично. но вместо да се търси промяна на самата наука гледам, че се вземат мерки нещата да стават все по-зле, а манипулацията да става все по ефективна, т.е. съобразена с сегашните времена.
  няма нищо по гадно и презряно от еничарската работа.
  всичко това никак не ме очудва.

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#12] от "betona":

  пост-истанта и антинауката в действие...

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  *истината

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Трол. Хейтър. Комплексар. Типичния за нашите географски ширини псевдоинтелигент, недооценен (несправедливо, както си мисли той) от човечеството. "Компетентен" по всички въпроси, но не и по собствените си дела в този живот. А и да - чикиджия, който разбира от жени толкова, колкото на баба ми фурката. Всичко това става пределно ясно за теб, пич, от смехотворните ти писания. Сам се издаде.

 16. 16 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nevena Hristozova":

  Ако сте позабравили - така стоят нещата в нашата татковина, за съжаление.
  Това, с което сте захванали е много навременно и полезно. Пиша ви като човек, който си изкарва хляба с преподаване и научна работа в един от природните факултети на СУ след няколко пост-дока в Западна Европа. Ако не знаете във Факултета по журналистика има магистърка програма на име "Лайфстайл журналитика", което си е баш жълта журналистика. Надявам се в скоро време в СУ да има и специалност "Научна комуникация". Сравнението е малко фриволно, доколкото последното не е точно журналистика, но нуждата от такава специалност е огромна, защото повечето хора не разбират как работи, кое движи и какво е мястото на науката в живота. Това личи и постовете тук.
  За това, разбира се, сме виновни най-вече работещите в тази област. Разглеждахме работата си като нещо в кула от слонова кост и връзката, особено с децата, се загуби.
  Добре сте се ориентирали и успех!

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1765 Неутрално
 18. 18 Профил на Dessimira Combs
  Dessimira Combs
  Рейтинг: 5 Неутрално

  За рака не си компетентна мадам. Запознай се с Essisc Tea и много повече.

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  като писах коментара си (номер 12) не бях чел другите коментари. сега ги погледнах и затова ще кажа че
  невена е много хубаво и умно момиче. за мен би било удоволствие да вечеряме заедно (но нищо повече разБира се) - аз да я уча как се пие и пуши, а тя да ми обяснява съвсем по научному защо това (не) е полезно. смятам, че е човек, който ще постигне успехи с каквото и да се захване. желая и здраве и успехи и през новата 2017-та и през всички следващи години.
  моят проблем не е с нея, а с науката. тъпо е ,когато умни хора като нея не се захващат да приведат науката в нормален вид, макар че това е непосилна задача...

 20. 20 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nevena Hristozova":

  Невена, изключително много се радвам да прочета за вас и стремежа ви към комуникиране на науката. Желая Ви да творите още много. От статията не разбрях дали се стремите да подействате и информирате и хората в България. Всяка година посещавам фестивала на науката в София където ни навестяват известни комуникатори от Великобритания. Бих се радва да чуя и Ваша ликция там!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nevena Hristozova":

  Г-це Христозова,желая Ви успех и късмет в достигането на целите, които сте си поставила!
  Вашите финанси, наистина не са интересни за никого (освен жълтурковците). Но, ако сте решили да се занимавате с обществена комуникация, още повече по научна тематика, научете се да подминавате дребнавите подмятания. Ако държите да отговорите, концентрирайте се върхо главното - високата стойност като разходи за обществото се отплаща многократно, дори когато научният експеримент е провален, след него остават знание и опит за обществото и подготвени специалисти, които биха предовратили повторна грешка.

 24. 24 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Някои от съжденията са доста наивни, но нищо лошо. Фундаментална наука, за съжаление, в днешно време се прави само с "пари на данъкоплатци" защото повечето бизнеси не могат да оправдаят инвестицията. Друг въпрос е какво е ситото (разбирай преценката) такива "луди учени" да получат парите нужни за такива изследвания. И затова, като във всяка наука, особено такава свързана с тежка експериментална програма, провалите са част от живота. И Вашият коментар за похарчените пари на данъкоплатците и липсата на публичност не е много на място, защото не широката публика трябва да преценява дали нещо е било worth researching, а точно тези панели от специалисти които с наясно какви са техническите предизивикателства. Със здраве и успех на Viva-та.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 25. 25 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#9:"Nevena Hristozova"]Скъпи непознати,[/quote]
  Скъпа Невена, влезте в положението на специфичните хора, които населяват определени форуми. Те се нуждаят от физически обекти, върху които да излеят негативната си енергия. Актът е автотерапевтичен. Бъдете доброжелателна към тези наши сънародници, това е единственият начин нещо в тях да тръгне в позитивна посока!
  Иначе - имате моите почитания за решението да се занимавате / усмихнато и упорито / с наука. Стискам Ви палци!
  Хубава 2017!

 26. 26 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#5:"Веселин Дечев"]Как ще ми докажете, че тази ваксина е качествена? [/quote]
  Определено не знаете през какви сита на проверки преминава всяка нова ваксина, преди да бъде допусната до употреба. Моля, осведомете се за това, ще спите по-спокойно!

  [quote#5:"Веселин Дечев"]Как да проверя опитно/инструментално точно тази ампула? [/quote]

  Не е препоръчително неквалифицирани хора, като Вас, да се опитват да проверяват медицински продукти. Не че качеството на една конкретна ампула не може да бъде категорично установено, просто Вие не сте в състояние да сторите това, липсва Ви компетентност. С тази задача са натоварени определени институции, контролиращи качеството на лекарствените средства.


  [quote#5:"Веселин Дечев"]Защо смятате, че ваксинирането го правят от добро сърце и много любов към добруването на народа?Мен пък ми се струва по-реалистично да искат да предизвикат намаление или изпростяване на населението посредством биологични средства. [/quote]
  Запознайте се кой, кога и с какви подбуди е създал ваксините. След това вижте статистиките на заболеваемостта/смъртността преди и след въвеждането на ваксинирането като рутинна практика. Запознайте се със статистки за нивото на образование и неговото историческо развитие. Възможно е и да преоцените позицията си. Успех!

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  интересен занаят. винаги съм предизвиквал моите познати от точните науки, в това число и БАН, да ми обяснят нещата, които били "много сложни" на мен, като външен от областта. така де, всеки, който разбира от някаква област, би следвало да може да я обясни просто, на лаици. иначе се усъмнявам в способностите му. не зная доколко това може да е "научна специалност" в едно по-традиционно значение на думата "специалност", т.е. област от науката, дял на знанието, но пък е интересно, че се налага днес да се обясняват неща като необходимостта от ваксините, или безсмислието на хомеопатията.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поредната халтурка - "Комедийното събитие за учени Science Pride Club в Белгия – вечер, в която учени се изявяват като стендъп комици, разказвайки работата си под формата на скечове." По-страшното е, че у нас "банските старци" са дори по-зле. А най-страшното е, че в целия западен свят учен вече стана синоним на халтураджия. Затова и хората вече не вярват на нищо, което "учените" им бълват. Лошото е, че не всичко е халтура и покрай сухото гори и мокрото, като ваксините например.

 29. 29 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#28] от "Стоян":

  а бе брадчед, че то от ваксините по голема халтура нема. иначе си напълно прав че учен вече е синоним на халтураджия.

 30. 30 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 441 Весело

  Това материалче ме оставя със смесени чувства. От една страна е важно да се комуникира науката и постиженията й. "Сто години самота" на Г.Г. Маркес (Нобелова награда за литература, 1982 г) започва с описание на шоу, като споменатото в текста: "Всяка година около Месец март дрипаво циганско семейство опъваше палатката си близо до селото и с голяма дандания от пищялки и барабани представяше новите изобретения".
  Комуникаторите са важни и за самата наука не по-малко отколкото за обществото - ако е ясно, че не правят активно наука, но пък могат, евентуално, да зададат правилните въпроси и да преведат отговорите им на простичък език, достъпен за широката публика. Това е изключително важно от много гледни точки. Включително и собствено научната, вкл. и в България, защото днес дневният ред на обществото неизбежно включва и дискусията, дали е нормално професорите да взимат по-малки заплати от милиционерите.
  Все в тази посока, комуникаторите имат важната функция, задавайки правилните въпроси, да помогнат за структуриране на приоритетите в науката. Или, с други думи, да държат учените извън тесния коловоз на бройките статии и цитати и така да им помагат да не губят общите насоки. Както казвал Тимофеев-Ресовски - важните и маловажните неща отнемат еднакво време, затова се занимавам само с важни.
  Т.е., нуждата от смислени хора, които "хем са в играта, хем не са в нея (извинете за имплицитното позоваване на популярен виц, съзнателно е!), е безспорна.
  Как обаче те биха отишли отвъд пърформанса на циганина Мелкиадес? Предполагам, че една правилна нагласа би била да се комуникират разбираемо преди всичко безспорните постижения - поради бързото технологично развитие, обществото трудно осъзнава какво се е случило наоколо и напоследък. Например, ако прочетем за какво е присъдена Нобеловата награда по физика за 2007 г. "for the discovery of Giant Magnetoresistance" на Ферт и Грюнберг, трудно ще се ориентираме за ползата от това откритие. И тук някой комуникатор би бил изключително полезен да обясни, че един твърд диск (онова, което се казва С: в компютъра на всеки четящ тези редове) от 3 ТБ, вместо да струва 3 млн. долара по цени от 1993 г., струва само 100 именно благодарение на гигантското магнитосъпротивление. Или, да вземем Нобеловата награда по физика за 2014 г. "for the invention of efficient blue light-emitting diodes which has enabled bright and energy-saving white light sources" за Акасаки, Амано и Накамура. Обяснението й като да е по-ясно, но все пак един комуникатор може да обясни защо именно излъчващите синьо диоди са били важните - нали всичкото ЛЕД осветление не е синьо, а бяло? И колко спестяваме от отказа от лампи с волфрамова нишка.
  Т.е. ако фокусът на комуникаторите е само върху парадигмата, пак ще се от полза. Но особено полезни биха били ако успеят правилно да идентифицират и анти-парадигмата. Т.е. не са обърнати само към случилото се, но и към предизвикателствата. И за да не хващам направо заека за ваксината, бих препоръчал на начинаещата научна комуникаторка да осветли например едно от "постиженията" на съвременните биотехнология и медицина - антибиотичната резистентност. Тук една сметка от типа на горната за цената на дисковете също би била интересна - колко единици антибиотик е бил достатъчен за лечение на тежка бронхопневмония малко след Флеминг (Нобелова награда за медицина през 1945 г.) и колко не стига днес и за по-тривиални инфекции. Така внимателно следва да бъдат "белени" и пластовете на съпротивата срещу ваксинирането. Аз например бих попитал и авторката и комуникаторката биха ли избирали внимателно производителя на ваксина за децата им, един въпрос много по-лесен от това, дали изобщо да ги ваксинират.
  Така ще се създадат и системни подходи за преценка на важни неща като например ползата от алтернативните медицини (и всъщност защо има една конвенционална, но много алтернативни). В крайна сметка, ако в САЩ щели да слагат на хомеопатичните лекарства надпис, че няма научни доказателства за ефективността от хомеопатията (защо не сложат подобни надписи и на входовете на всеки религиозен храм? :О), то в Швейцария за хомеопатия се готвят да плащат и от тяхната НЗОК (виж. още: Homeopathy in Healthcare: Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs, Springer 2011).
  Именно в тази си част материалчето ларджли издиша и патосът му не е много по-различен от патоса на лекторите от Дружеството за разпространение на научни знания "Г. Кирков", размятащи срещу дребен хонорар тънки книжлета с бомбастични заглавия като "Свят без болести" (!). Но карай, комуникация да става, както обясняваше един друг виц за различията между секса по двойки и самотния такъв.

 31. 31 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#30:"мАГариан"]Именно в тази си част материалчето ларджли издиша и патосът му не е много по-различен от патоса на лекторите от Дружеството за разпространение на научни знания "Г. Кирков", размятащи срещу дребен хонорар тънки книжлета с бомбастични заглавия като "Свят без болести" (!). Но карай, комуникация да става, както обясняваше един друг виц за различията между секса по двойки и самотния такъв.[/quote]

  Няма как да знаем, разбира се, дали материалчето не издиша заради журналиста (Александра Гинкова). В крайна сметка тя е решила кои думи да предаде, на какво да обърне внимание и какво да ни спести, и така нататък.

  Единствената ми директна среща с журналист (преди много години) премина така: една жена на средна възраст, журналист в БНР, дойде да интервюира мен и другите деца (15-17 годишни), които участвахме в някаква си музикална постановка в гимназията ни. Тя говори с няколко от нас, дойде и моя ред. Тя се опита да ме попита нещо, аз се опитах да изтегля някаква рационална мисъл от думите й, и като не успях, започнах да говоря за нещата, които ми се струваха важни за казване в контекста на творбата и на постановката.

  Когато дойде време да го излъчват по радиото, какво се оказа: нейният глас не се чу, нито на другите "интервюирани", само моите свободни размишления, сглобени от някой редактор.

  Що се отнася за "наука" в медиите.... Едно време се подвизаваще един Пекунов като редактор "Технология и Наука" май в Капитал. Е той какви врели-некипели си измисляше ежеседмично, добре, че по някое време спряха тази рубрика че поне да не дават трибуна на откровенни глупости.

 32. 32 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#31] от "nocomnet":

  Сега има подобна ентусиастка в Офнюз, някой си Ваня Милева, не много компетентна, но пък силно надъхана.

 33. 33 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nevena Hristozova":

  Успех

 34. 34 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#9:"Nevena Hristozova"]А постград програмата се записва след магистратура [/quote]

  Такава програма не може да бъде постдокторска квалификация за каквато се говори в статията. Ще може ли да не пробутвате глупости ?
  И колко си платихте за тази рекламна статия ?

 35. 35 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#34] от "678":

  Няма да ти щракам минуси, но не разбирам за какво ти е да се заяждаш, още повече, че явно не ти е съвсем ясно за какво иде реч. Ще се опитам да обясна, не само на теб, а и на други, които може би се интересуват.

  Първо, "пост-град" е американски термин и е всичко след магистратура. Самата магистратура е сравнително нова в Европа поне: когато аз следвах, повечето университетски програми в Германия например даваха дипломи, не бакалававърски и магистърски степени (изключения бяха неща като например фармацията или правото).

  След това: в зависимост от държавата, докторантурата се прави, после се пише, после се защитава. Писането и защитата могат да се проточат (поради бумащина и бюрокрация и други причини), а всяка научно-ориентирана работа по това време е извън рамките на докторантурата и автоматично се определя като "пост-док". Затова няма нищо странно в това, че тя не е защитила, но прави пост-док.

  После, парите: във всички бели държави докторантите получават заплати. Дали ги плаща университета, или независими грантове, кой ги организира: самият докторант или професорът: това са подробности, които зависят от много неща. Така или иначе ако някой реши да се занимава с наука, то той не зависи от милостини дадени от държавата, има си добре организирани финанси за такива хора. Така или иначе в експерименталната наука разходите за заплати въобще не са най-големият проблем, текущите разходи за поддръжка на лабораторията и самите експерименти могат да са далеч по-големи разходи (пак, зависи от подробностите).

  Така че хайде стига с ненужната жлъч.

 36. 36 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#35:"nocomnet"]Затова няма нищо странно в това, че тя не е защитила, но прави пост-док.
  [/quote]

  Това не е вярно. Попрегледах разни материали. Става въпрос за специализация след защитена дисертация. Дори в БАН преди повече от 10 години са били пуснали пост-докове.

 37. 37 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#36] от "678":

  За БАН не знам. В Западна и Северна Европа от приключването на практическата работа до формалната защита спокойно минават минимум 2-3, може и 8 месеца. През това време спокойно можеш да си започнеш пост-док на друго място. Процедурите са ясни на всички в този бранш и никой няма да се заяде за това, че нямаш официално титла. В крайна сметка предишният и настоящият ти наставник се познават понякога задочно, често и лично. След като тя има дори назначена дата за защитата това наистина е просто формалност.

 38. 38 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Отделно: така наречените "пост-град" програми са малко по-организирани (пак по американски тертип) учебни програми за докторанти. Понякога част от финансирането на докторанти идва от там. В някои институти не може да си "кандидат на докторските науки" без да принадлежиш на някоя програма, в други не можеш да кандидатсваш за такава програма ако вече не си приет за "кандидат" от университета, и така нататък.

 39. 39 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#36] от "678":

  И последно: така нареченият "пост-док" не е "специализация" в смисъл, че не получаваш нито титли, нито кой-знае какво специално отношение (само заплатите са малко по-високи, по принцип). Реално погледнато "пост-док" е едно състояние на безтегловност, по време на което продължаваш да се занимаваш с наука, да се опитваш да публикуваш научни трудове, да кандидатсваш за независими грантове, и да се мъчиш да продължиш академичната си кариера, в зависимост от университета или института, в който работиш: доцентски позиции, финансиране за собствена независима работа, заплати за пост-град-ове и тем подобни.

 40. 40 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "Невена Христозова, която напуска лабораторията, за да популяризира науката"
  Суша..журналистката, как я открихте "докторантката" която не ще повече ( след една публикацийка?) да прави наука? съученички , нещо? или, на някой кръстопът?
  между другото, както за наука, така и за science communication, е нужен поне малко талант и много работа.

 41. 41 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Много повече хора са излекувани от рак с нетрадиционни методи, отколкото със стандартната медицина. Г-це Христозова, знаете ли какъв е процентът на успешно лечение с химиотерапия при рак? Под 3%. Останалите методи за лечение на "съвременната" и "научна" медицина не са по-ефективни.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 42. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Този/тази дето ми е сложила минус, дано не му/и се налага да минава през това, през което съм минал аз. Защото тогава ще разбере истината за прехвалената "медицина", оставяща камари трупове след себе си.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darcas":

  Прави ми впечатление, че много от последните постове имат по два минуса. Дали да направим обосновано предположение чии са? И, което е по-важно, дали да комуникираме предположението си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK