Най-важните новини през празничните дни

Милениум клуб бе създаден през март т.г., а домакин на учредяването му стана Симеон Сакскобургготски.

© Анелия Николова

Милениум клуб бе създаден през март т.г., а домакин на учредяването му стана Симеон Сакскобургготски.Ако сте били на място без обхват или просто сте оставили телефона и компютъра настрани, вероятно сте пропуснали нещо от новинарския поток през почивните и работните дни между тях. Ако искате да наваксате, по-долу на разположение е резюме на най-важните събития по света и у нас.


България


Кога Борисов е спокоен...
"Аз съм спокоен за България, когато на Коледа, най-хубавият празник за християните, когато нашият Исус Христос се е родил, когато районният мюфтия и дядо владика са заедно тук сред вас. Това е най-ценното, което може да имаме". Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов, който заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и регионалния мюфтия Месут Мехмедов посети жителите на шуменското село Хитрино, което пострада преди малко повече от две седмици след взрив, причинен от дерайлирала влакова композиция.


Едва ли е чак толкова голяма новина, че ДПС поиска участие във властта


"Нека всички заедно и единни на предстоящите предсрочни парламентарни избори да покажем нашата сила, да заемем достойното си място в обществено - политическия живот в страната, да участваме в изпълнителната власт, за да можем да решаваме нашите проблеми и да градим по-добро бъдеще за нашите деца в нашата Родина. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при откриването на чешма в момчилградското с. Ауста,
изградена в памет на Алиосман Али, жертва на т. нар. "възродителен процес".


А какво ще стане с Летящото Спагетено Чудовище


Софийският градски съд (СГС) е отказал да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище (ЛСЧ), която обединява пастафарианците. Те приемат, че вселената е създадена от Летящото Спагетено Чудовище, което с един размах на макаронените си израстъци е създало времето, пространството и законите на физиката, а останалото е дошло като следствие.


Спортният министър Красен Кралев вероятно не е чул предупреждението на премиера...


И е обявил две извънредни обществени поръчки за около 300 хиляди лева. И двете поръчки трудно могат да бъдат вместени дори в категорията "бързи", защото се развиват мълниеносно в рамките на няколко дни и още по-малко работни - обявени на 21 декември, когато са и изпратени покани към няколко фирми. Те са имали краен срок за оферти до 27 декември. След публикацията в "Дневник", премиерът Борисов нареди спиране на поръчките.


Малко преди да встъпи официално в длъжност, новоизбраният президент Румен Радев се опита да разсее съмненията, че е твърде близък с Кремъл


Това е заглавието на статия на авторитетното британско издание в. "Файненшъл таймс" от 28 декември
В интервю за вестника Радев твърди, че "никога" не е бил в Москва и че първите му посещения в чужбина ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в руската столица. Той обаче настоява за затопляне на отношенията между НАТО и Русия.


Ако не харесвате "Ларгото" и зала "София" в Борисовата градина или..


Може да гласувате в ежегодната класация на WhAT Association за архитектурни тенденции, сгради, успехи и провали на 2016. Гласуването е до 31 януари тук. За "Градски бъг на годината" са номинирани още ремонтът на Централна гара, скандалите около изгорелите през лятото Тютюнови складове в Пловдив, събарянето на кино "Сердика" и надстройката на хотел "Маринела". В категория "Сграда на годината" са номинирани общежитието от контейнери в столичния квартал "Надежда", където живеят 30 ученици от 153-о Спортно училище; Magazia 1 - културният център в склад на Бургаското пристанище; Чери Орчард Резиденс - частен клуб за събития в София и печатницата на ул. "Карнеги".


В оставка се вземат важни решения


Кабинетът прие планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) за Черноморския, Дунавския, Западнобеломорския и Източнобеломорския райони за басейново управление до 2021 г., с които да се гарантира в по-висока степен опазване на човешкото здраве и инфраструктурата. А на последното заседание на годината раздаде над 20 млн. лв.


Премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна по спешност в Айтос, където пътната обстановка остава най-сложна. Стотици коли стояха блокирани цяла нощ по пътя Карнобат-Айтос, но днес по обед те бяха изтеглени и движението беше възстановено.

© МВР

Премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна по спешност в Айтос, където пътната обстановка остава най-сложна. Стотици коли стояха блокирани цяла нощ по пътя Карнобат-Айтос, но днес по обед те бяха изтеглени и движението беше възстановено.


"Българският Великден" - сезон 2


Милениум клуб бе създаден през март 2016 година, като първата му инициатива бе да подкрепи кандидата на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова. В края на годината, клубът проведе първата годишна среща на членуващите в него млади българи и обяви приоритетите си. Домакин на учредяването му стана Симеон Сакскобургготски. Сбирката напомни емблематичната среща на млади успешни българи през 2000 г., която бе наречена "Българският Великден". Някои от най-активните "великденци" станаха част от царската партия НДСВ, а Милен Велчев и Николай Василев - и министри в кабинета "Сакскобургготски". През пролетта клубът подкрепи , а тя обяви, че вижда, че "идва едно ново поколение".


Нова дата за отбелязване в календара
Правителството реши да обяви 21 февруари за ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в България. На тази дата през 1941 г. в дома на Никола Мушанов се провежда съвещание на лидерите на опозицията, които се противопоставят на влизането на България в Тристранния пакт.


В интервю за вестник "Файненшъл таймс" Радев твърди, че "никога" не е бил в Москва и че първите му посещения в чужбина ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в руската столица. Той обаче настоява за затопляне на отношенията между НАТО и Русия.

© Цветелина Белутова

В интервю за вестник "Файненшъл таймс" Радев твърди, че "никога" не е бил в Москва и че първите му посещения в чужбина ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в руската столица. Той обаче настоява за затопляне на отношенията между НАТО и Русия.


Новият проект на бившия правосъден министър Христо Иванов се срещна с българи, живеещи в чужбина

Пред тях Иванов постави акцент си върху връщането на българите в България и върху запазването на връзката с родината. Той заяви, че когато българите в чужбина, когато попаднат в среда с правила, се справят над средното ниво и затова трябва да има върховенство на правото, за да стане това и тук. В първите дни на януари се очаква и учредителното събрание на "Да, България".Ако и тази година сте си обещали да подадете данъчната си декларация преди крайният срок
Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2016 г. вече са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg.


Прокуратурата проверява дейността на оръжейния завод в Лясковец, заради открити български боеприпаси в Алепо.


Заводът в Лясковец е специализиран в производството на гранати за гранатомети, изстрели за оръдия и взриватели. "Българската страна спазва стриктно стандартите – не сме изнасяли оръжие за Сирия след началото на конфликта през 2011 г.", заяви пред Би Ти Ви министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.


Базираната в Белгия финансова група КВС обявиче е финализирана сделката, в която тя придобива ОББ и лизинговото дружество "Интерлийз". Групата става собственик на 99.9% от акциите на банката и на 100% от дружеството. Общата цена по сделката е 610 млн. евро.


След половин година размотаване


В края на годината от Министерството на туризма, които трябваше да изработят правила за къмпингуването съобщиха, че обособените за това места в страната ще бъдат вписани в специален регистър. От съобщението се разбира, че дивото къмпингуване на практика не е разрешено, макар че в края на април с промени в Закона за Черноморското крайбрежие това бе разрешено след голямо обществено недоволство.


Христо Иванов на среща с българи, живеещи в чужбина и обяви: Кандидатствам за работа пред вас

© Анелия Николова

Христо Иванов на среща с българи, живеещи в чужбина и обяви: Кандидатствам за работа пред вас


По-студен от обичайното януари очакват синоптиците в началото на 2017 г.
Средната месечна температура ще бъде под нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2 и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 1 до 3°, а в планинските райони – между минус 7 и минус 3°


Карайте внимателно
И през 2016 година се запазва негативната тенденция за повече катастрофи и повече жертви. Ръстът не е значителен, показва статистиката на МВР. До 30 декември на миналата година са станали 7365 пътнотранспортни произшествия. От тях ранени са над 9 хиляди души, а загинали - 702-ма души. За 2015 година данните показват с около 100 по-малко катастрофи, над 8900 ранени и 680 загинали.


Прокуратурата - активна, особено по празниците
Бившият икономически министър от кабинета "Борисов" 1 и кандидат за президент на състоялите се през ноември избори Трайчо Трайков обяви във "Фейсбук", че е получил обвинение за умишлена безстопанственост.
Това се е случило на 28- ми декември, като от прокуратурата не са съобщавали официално за това.
Трайков е получил призовка, за да му бъде предявено обвинение, точно преди Бъдни вечер.


Свят


Нощен клуб Reina в Истанбул беше нападнат в самото начало на 2017г.В заведението, в което е имало над 500 души, влиза мъж и открива стрелба. Жертвите са 39, а ранените - над 60.

© Reuters

Нощен клуб Reina в Истанбул беше нападнат в самото начало на 2017г.В заведението, в което е имало над 500 души, влиза мъж и открива стрелба. Жертвите са 39, а ранените - над 60.


На 25 декември Руски военен самолет Ту-154 с 93 души на борда се разби в Черно море малко след излитането от Сочи към военно-въздушната база в сирийския град Латакия. На борда му са били 65 музиканти от известната трупа "Александров" към министерството на отбраната, 9 журналисти, осмина военни, двама цивилни и 8 души екипаж. Все още не е известно какво е причиноло катастрофата, като основната версия е пилотска грешка.


Доналд Тръмп ще отмени между 60 и 70% от указите на своя предшественик Барак Обама, след като встъпи в длъжност на 20 януари, заяви съветникът Нют Гингрич на новоизбрания президент


Румънският президент Клаус Йоханис отхвърли номинацията за премиер на Социалдемократическата партия.
Това бе бившият регионален министър Севил Шайдех – мюсюлманка от турско-татарското малцинство, омъжена за сирийски гражданин. Йоханис не е посочил мотивите си.


Чешкото правителство създава специалено звено за борба с фалшивите новини, за които властите предполагат, че се разпространяват от сайтове, свързани с Москва, съобщи в. "Гардиън". Целта на институцията ще е да предоврати евентуална намеса в парламентарните избори, които ще се проведат през октомври догодина.


Администрацията на президента Барак Обама в последните дни от мандата си наложи санкции на Русия и изгони от страната 35 руски дипломати и техни близки във връзка с кибератаките срещу американски институции и партийни структури. Освен това се затварят два обекта на Русия в Ню Йорк и щата Мериленд в отговора на кампанията за тормоз на американски дипломати в Москва.


Правителството на Куба пусна интернет в домовете на избрани жители на Хавана
Повечето от 11.2 млн. население на комунистическа Куба имат достъп само до Wi-Fi хотспотове и то само ако могат да си позволят тарифата от $1.50 за час, което е около 5% от средната месечна работна заплата в страната


Нощен клуб Reina в Истанбул беше нападнат в самото начало на 2017г. В заведението, в което е имало над 500 души, влиза мъж и открива стрелба. Жертвите са 39, а ранените - над 60. Сред загиналите има основно чужденци. Тежко ранена е била и българка. Животът й е вън от опасност. Нападателят е успял да избяга. Повече по темата вижте тук.


В памет


От полицията съобщиха, че няма никакви подозрителни обстоятелства около смъртта на Джордж Майкъл. През последните години той имаше малко изяви, след като пред 2011г. той прекара много тежка пневмония

© Reuters

От полицията съобщиха, че няма никакви подозрителни обстоятелства около смъртта на Джордж Майкъл. През последните години той имаше малко изяви, след като пред 2011г. той прекара много тежка пневмония


На 26 декември беше съобщено, че на Коледа в дома си е починал певецът Джордж Майкъл. Причината за внезапната смърт на певеца Джордж Майкъл е остра сърдечна недостатъчност, съобщи мениджърът на звездата Майкъл Липман, цитиран от Асошиейтед прес.


Актрисата Кари Фишър, известна с ролята си на принцеса Лея Органа в сагата на Джордж Лукас "Междузвездни войни", почина на 60-годишна възраст. Ден след нея почина и майка й - актрисата Деби Рейнолдс, станала световно известна с партньорството си с Джийн Кели в мюзикъла "Пея в дъжда" (Singin' in the Rain, 1952).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK