Румен Радев и пътната агенция влязоха в задочен спор

Румен Радев и пътната агенция влязоха в задочен спор

© Надежда Чипева, КапиталНовоизбраният президент Румен Радев и агенция Пътна инфраструктура влязоха в задочен спор по повод поръчката за изграждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Снощи в профила си във фейсбук новия държавен глава посочи, че АПИ не спазва нареждането на премиера в оставка Бойко Борисов да не се сключват обществени поръчки.


"Напомням, че премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС от 21 декември 2016 г. нареди на своите министри спирането на всякакви обществени поръчки. В случай, че те са неизбежни, министър-председателят заръча те да се консултират с моя екип. Държа да уточня, че въпросната обществена поръчка, обявена в навечерието на празниците, не е консултирана с никого и не може да бъде квалифицирана като "неизбежна"", казва Радев.


Той уточнява, че не оспорва законността на поръчката, но намира решението за политически спорно. По повод реакцията на Радев, днес от АПИ пуснаха съобщение до медиите, в което се казва, че става въпрос не за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на такава, обявена преди повече от девет месеца.
"Поръчката за т.нар. тол система е обявена на 5 април 2016 г. От стартирането й до този момент тя беше нeколкократно временно спирана поради обжалвания и след произнасяне на компетентните институции на Република България – Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, съответно възобновявана. Видно от всички правови решения досега жалбите са били несъществени", се казва още в позицията на АПИ.


От агенцията уточняват, че последното произнасяне в полза на проекта е от 29 декември 2016 г. и спазвайки законите на Република България АПИ е възобновила процедурата с нов краен срок за подаване на оферти. Подчертава се също, че стойността на обществената поръчка е 200 млн. лв, като те не се дават от държавата.


"Предвижда се изграждането на самата система да бъде за сметка на избрания изпълнител. Той трябва сам да я плати, да я авансира и едва след успешното й заработване да започне изплащането й с пари от събраните приходи", уточняват от АПИ.


В заключение от агенцията казват, че с изграждането на тол системата България ще застане сред водещите страни в Европейския съюз по отношение на внедряването на една от най-модерните и справедливи системи за платено преминаване по пътищата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK