Симеон Дянков също ще получи обвинение по сделката с ЕВН (допълнена в 15:52 ч.)

Симеон Дянков също ще получи обвинение по сделката с ЕВН (допълнена в 15:52 ч.)

© Красимир ЮскеселиевИ бившият финансов министър Симеон Дянков ще бъде привлечен като обвиняем по делото, по което Трайчо Трайков стана обвиняем наскоро. Това стана известно от думите на говорителя на главния прокурор Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова.


Постановлението за привличането му е изготвено, но в момента прокуратурата не може да го призове, защото не може да го открие. Предстои да се установи на кой адрес се намира Дянков. Ако не бъде открит, бившият финансов министър ще бъде обявен за общодържавно издирване.


Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан, заяви Арнаудова.

Обвинението е за безстопанственост при продажбата през борсата на държавния дял в електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроразпределение" АД. По него Трайков беше обвинен на 28-ми декември в умишлена безстопанственост, защото през 2011 година по времето, когато е бил министър е позволил остатъчният пакет акции от ЕВН да бъде продаден за по-малко пари, отколкото е трябвало.


Разследването е разкрило и е стигнало и до бившия вицепремиер и финансов министър,


защото докато е бил на поста с негова заповед парите от приватизация на различни дялове в държавни дружества са прехвърлени на Държавната консолидационна компания. Оттам с решение на кабинета "Борисов 1" са влизали като дивидент в държавния бюджет, а не в Сребърния фонд за пенсионерите, обясни говорителят на главния прокурор.


Решението е било взето от Министерски съвет по предложение на Трайков и Дянков, уточни Арнаудова. Тя добави, че ако се наложи членовете на първия кабинет на Бойко Борисов също ще бъдат разпитани.


По думите на говорителя разследването започва през 2014 година, като преди това прокуратурата води предварителна проверка. Сигналът е на Комисията за финансов надзор, с тогавашния й председател Стоян Мавродиев,


който водеше война със съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев.


Според обвинението Трайков като принципал на "Държавна консолидационна компания" ДКК ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети за компанията за над 20 млн. лв. До това се е стигнало, след като той е дал съгласие продажбата на притежаваните от ДКК 51 612 акции от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Документът е приет с решението на Министерски съвет през 2003 година и е одобрен малко по-късно от Народното събрание.


Прокуратурата твърди, че според стратегията от 2003 година продажбата на акциите на остатъчния държавен дял е следвало да бъде извършена по цени по- високи от продажната цена на мажоритарния дял при наличие на повишени показатели на дружеството. През 2004 г. ЕВН АГ Австрия е придобил 67% от капитала на дружеството при цена на една акция 1412,375 евро и остатъчният дял на акциите е трябвало да бъде продаден на не по-ниска цена за една акция.


Решението за продажбата е от 2011 година. Тогава държавата като миноритарен акционер в "ЕВН България Електроразпределение" АД решава да продаде своите 51 612 бр. акции, представляващи 33 % от капитала на дружеството.


Инвестиционен посредник по нея е "Булброкърс" ЕАД - част от "Алфа финанс холдинг", което се контролира от Иво Прокопиев, съиздател на "Капитал" и "Дневник". С компанията, Агенцията за следприватизационен и приватизационен контрол сключва договор, според който посредникът трябва да подготви сделката, както и да изготви анализ за определяне стойността на предложениете акции от капитала на дружеството.


Държавното обвинение твърди, че "Булброкърс" АД е използвал грешни коефициенти, неприложими за Европейския съюз при изчислението на цените и са получили по-ниската цена от 1373,92 лв. Арнаудова уточни, че прокуратурата не е правила експертиза каква е трябвало да бъде продажната цена на една акция, а е изследвала по какви формули е направена оценката. Изчислението на държавното обвинение също дава по-ниска цена за една акция - от над 1700 лв. Така всички акции са купени от мажоритарния сбственик на изключително ниски цени.


През 2014 година Административен съд – София,


постановява, че "Булброкърс" не е извършил каквото и да било нарушение при продажбата на остатъчния дял от ЕВН и отменя наказателното постановление наложено от Комисията за финансов надзор като неправилно и противоречащо на закона.


Съдът приема, че "Булброкърс" е организирал предлагането на остатъчния дял от ЕВН изцяло по зададените критерии от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и стриктно следвайки закона.


На въпрос каква е отговорността на Агенцията по приватизацията, Арнаудова заяви, че свидетелски показания, събрани по разследването, показали, че служители в агенцията са получавали устни указания от Дянков и Трайков.


През май т.г. по случая обвинение е получил и изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев за злоупотреба с доверие.


В своя пост, с който бившият икономически министър Трайчо Трайков съобщи за обвинението му, той обяснява, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия, "и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)". И още: "Директорът на АПСК се назначава от Министерски съвет и все още е същият както през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията. Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката, са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин", написа още Трайков.


Защо прокуратурата заговори чак сега


До брифинга на държавното обвинение се стигна след като вчера бившият икономически министър и бивш кандидат-президент Трайчо Трайков съобщи, че е бил привлечен като обвиняем. Това се е случило на 28-ми декември, без от държавното обвинение да съобщават специално за това. Призовката си той е получил на 23-ти декември. Тази сутрин Трайков нарече обвинението срещу него "глупост" и изтъкна, че "има знаци, по които да съдя за това, предупредиха ме какъв ще бъде резултатът от това, което правя".


Арнаудова заяви, че е била в отпуск по време на работните дни, когато Трайков е бил привлечен, и въпреки че наблюдаващите прокурори са я уведомили, тя не е можела да реагира. Иначе говорителят на главния прокурор обясни, че делото е с изключителна фактическа и правна сложност, по него са разпитани над 50 души, назначени са над 20 експертизи и работата продължава.

Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 429 Неутрално

  “Ако не бъде открит, бившият финансов министър ще бъде обявен за общодържавно издирване.“

  Хахаха, цацаратурата се предозира.

 2. 2 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Прокуратурата е в стихията си. Дали не са качили холестерола по празниците?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Абе цялото котило се беше обединило за да "свърши работа" на едни наши ора, те естествено са казАли БЛАГОДАРА. Матряла както винаги му остава да .... супата.

 4. 4 Профил на reduta
  reduta
  Рейтинг: 229 Весело

  Тея вече се уляха! Явно чувстват предизвестената си смърт и ритата за последно. Агония? А дано!

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Симеон Дянков също ще получи обвинение по сделката с ЕВН
  Симеон Д се беше изказал-чудя се защо Бойко и народа ме търпят толкова дълго..
  Преди 9.9.1944г, на 2 пъти са национализирали ЕРП-=та!
  Първия път национализацията е били "поправена" от ньойския договор!
  А след 9.9.1944г, кметът на София Иван Иванов е бил осъден от Народния Съд, за това, че с посредничеството на Дойче Банк е изкупил чуждото ЕРП,владеещо мрежата в София!
  Прокуратурата не очаквам да вкара когото и да е било в затвора!Камо ли пък някой си Дянков! Вкаран в затвора политик у нас няма! Ние не сме Румъния и никога няма да бъдем! Да живее СБ-Вашингтон и ВнешекономБанк-Москва-предишния и сегашни работодатели на Дянков! Както И ЕВН-предишен и сегашен работодател на Трайчо!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Подробности очаквайте по-късно
  ---------------------
  Подробностите , които няма да дочакате тук:
  Обвиненията са заради оценката на акциите , с която цената се намалява от 1400 на 800 евро.
  Оценката е направена от Булброкърс - борсов посредник , нямащ право на такива оценки за страни от ЕС.
  Това , че Булброкърс е фирма на съ-издателя, както и това , че е същия Булброкърс собственост на съ-издателя , намалил оценката на Каолин от 31 на 7.5 милиона за да го купи съ-издателя са подробности от пейзажа....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Освен прокурорско престараване, когато се налага ББ ще пожертва и министрите си.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 576 Весело

  Цацата подпука на един бизнесмен от Разград приятелите. Нищо няма да им направи, ще ги държи само на трупчета и в напрежение.

 9. 9 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Естествено винаги се привлича и друг или други обвиняеми, за да се маскира главния удар, в случая срещу Трайков. Цацаратурата иска да е главен играч в предстоящите избори - да определи удобно народно представителство така, щото и в следващия парламент съществена реформа в нейната дейност да не е възможна.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 10. 10 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Само в България, в ерата на цацаратурата, продажбата на борсата може да се разглежда като безстопанственост. Както Цацаров, така и всичките му заместници незабавно трябва да бъдат уволнени. Най-малкото заради некадърност.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Интересно, защо Борисов, без чието разрешение нищо не се случва в тази държава, не е търсен от прокуратурата.

 12. 12 Профил на jessony
  jessony
  Рейтинг: 477 Разстроено

  Както се казва "много шум за нищо". И накрая приказката ще е със щастлив край.Хем на мат'ряла ще са му "замазани очите" и ще си мисли,че реформата в съдебната система е почнала,хем обвиняемите ще са три дни яли,пили и се веселили.

 13. 13 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Тея обвинения ги раздават, като поздравителни картички.

 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#7] от "neut":

  Трайков не беше министър на Баце, а на бившата спътница в живота на Баце. И на приятелите й и бизнеспартньори. Баце има по-семпли хора за лично негови министри - Цецо Цветанов, Миро Найденов, Лили Павлова и т.н.

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  Всички ще получат обвинения, но на кого му пука????
  На когото не му харесва - да не гласува за ГЕРБ!!!

 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Доста смешно .....просто прокуратурата се намира на работа!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#10] от "galapagas":

  продажбата на борсата може да се разглежда като безстопанственост
  ------------------
  Така е за тези, които попиват манипулациите на Дневник.
  Останалите знаем, че истината е съвсем друга....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Kогато искаш да си смешен, никой не може да ти попречи.

  ATX
 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Цацата ще получи кила от напиняне !

 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Сега десебарите ще скочат ли пак че е политическа поръчка или за него може (не е от техните)?

 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#13] от "deymus":
  Тея обвинения ги раздават, като поздравителни картички.
  ................
  По-скоро като
  предизборни черни точки.
  Стреснаха се, че Трайчо обра 10 % на президентските избори,
  спешно ще го заклеймят като маскара.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  Както казваше един наш парламентарист ( Бог да го прости), бития - бит, другото не е за казване, но и то е вярно!
  Да здраствует первого мая,
  девятого сентебря,
  седмого ноебря
  и вся остальная
  ГЕРБерская сволоч!!!!

 23. 23 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Тая цигания няма как да не се върши без съгласието на Боко. Съвсем скоро европейските му "приятели" ще усетят че е просто поредния продукт на статуквото и ще го отсвирят яко...

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  нЕкой помни ли колко вреди нанесе Румен Гечев, къде е сега и нЕкой потърси ли му отговорност???

 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#17] от "qwertqwert":[quote#17:"qwertqwert"]Така е за тези, които попиват манипулациите на Дневник. [/quote]
  +++
  Тук ще те подкрепя ... класически случай с "папка на трупчета"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  [quote#17:"qwertqwert"]Така е за тези, които попиват манипулациите на Дневник.
  Останалите знаем, че истината е съвсем друга....[/quote]

  Добре, кажи каква е истината.

 27. 27 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Добре,че в прокуратурата четат форумите на Дневник ,за да привикат и Дянков като обвиняем.Питам се най накрая ,няма ли да излезе някой прокурор с името си и да каже Аз прокурор еди кой си обвинявам тези лица за престъпления спрямо държавата и да носи своята отговорност до съдебното решение.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Двамцата са си назначени с цел професионална безстопанственост и безхаберие от Баце за угодия на Световната Банка и Електроразпределително дружество!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 399 Весело

  Циркът е пълен :)

  simple mind
 30. 30 Профил на rainmaker
  rainmaker
  Рейтинг: 229 Любопитно

  А разследване и обвинение по назаначаването на Митко Каратиста като надзорник в ЧЕЗ ще има ли?

 31. 31 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Смешници!
  А баце, кога. Питам аз и отговор не чакам.
  Оставка за цацата!

 32. 32 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Абе тия няма ли кой да ги съди за уронване престижа на Прокуратурата?

 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Правят се, че работят !

 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#31] от "kastor":
  След като разгледат приватизацията на бай Иван

 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  [quote#21:"СДС"]Стреснаха се, че Трайчо обра 10 % на президентските избори[/quote]

  Др Трайчо обра 5,87% . Оня с 11-тях % е Марешки.

 36. 36 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Вода от извора - http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/sofijska-gradska-prokuratura-obvini-bivshiya-minis/
  "В Проспекта било уточнено, че публичното предлагане на акциите на „ЕВН България Електроразпределение” АД ще се извърши на приватизационен пазар на Българска фондова борса чрез организиран „Смесен закрит аукцион” за продажба. Въпреки, че през 2008г. БФБ преминава на платформа за търговия Ксетра /Дойче Бьорзе/, към 2011 г. е взето решение приватизационните сделки да продължат да се извършват чрез смесен закрит аукцион на платформа РТС /руска търговска система/. Тази платформа за търговия допуска манипулация, тъй като сървърът за провеждането й се намира в сградата на БФБ и достъп до поръчките в реално време е възможен от служители на борсата. Това е установено в хода на разследването от назначените съдебно технически /компютърни/ експертизи."

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Ето вижте, на Трайчо му намериха компания, да не се чувства самотен. А вие толкова ругахте прокуратурата.

 38. 38 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 277 Неутрално

  На печелившите честито!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 39. 39 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Че далавера с продажбата на остатъчния дял на ЕРП-тата има е сигурно. Първоначачално по времето на царя 67% от всички ерп-та бяха продадени за около700млн евро.. Ако остатъчните 33% бяха продадени на първоначалната цена трябваше да се съберат около половината от тази сума или 350 млн. евро, на борсата се постигна продажна цена от 150 млн лева. Разликата отиде при Трайков, Прокопиев и приятели. Много ясно, че интерес към тези дялове има единствено от ЕВН,ЧЕЗ и ЕОН като собственици-кой друг щеше да изкара стотици милиони лева за дял от компания, която друг е мажоритарен собственик и прави сделки със себе си и не изплаща дивиденти. На борсата се яви един кандидат и спечели с ниска цена. Ако началната цена бе равна на цената платена от ЕВН през 2003, когато се извърши първоначалната приватизация, щяха да се съберат повече пари, и именно това е престъплението в което са замесени Трайков, Дянков и Прокопиев като собственик на Булброкърс, дало нереално ниска оценка на цената.

  Let's drain the swamp and Make America Great Again!
 40. 40 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ива Прокопиев беше посредник по сделката. Ама той не е олигарх и не участва в нагласени обществени поръчки.

 41. 41 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#37] от "Judjuk":

  В отЦъствието на Баце, на Трайчо му е скучно!
  Скоро и Баце там!!!!

 42. 42 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Някой от върхушката на БСП и ДПС няма ли да бъде обвинен? Зер, тези партии са управлявали най-дълго в държавата през последните 27 години. Или Цаци им готви служебна победа след 2-3 месеца?

 43. 43 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#21:"СДС"]Стреснаха се, че Трайчо обра 10 % на президентските избори, [/quote] Типично за СДС. Я пак да провериш колко "обра" Трайчо.

 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8523 Весело

  Ще го хванат за шлифера Симеон Дянков....или за постната, малка пица....

  [email protected]
 45. 45 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Отделните министри виновни, а началникът им невинен.
  Уникално.
  След като и децата знаят, че без Бойко нищо не може да се случи в и извън министерски съвет.

 46. 46 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "shileto":

  Поне едои път спри да блееш глупости

 47. 47 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Бай Ставри как ли се радва, че може да му пратят Симеон Дянков с тънкото гласче...

  Let's drain the swamp and Make America Great Again!
 48. 48 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Весело

  Не осъдиха Доган, нито Бисеров, нито никой! Сега обвиняемите ще развържат торбите с накраденото, ще си го поделят с новите властимащи, а народът ще пише постове!

 49. 49 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да беше си стоял където си беше сега нямаше да го търсят но това е българската психика винаги иска да има власт и дума в управление не може да разбере, че такава се получава когато имаш парите.

 50. 50 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 776 Любопитно

  Ако обвинението е за занижена цена, защо чак сега!?
  Защо Ивчо сингапурски липсва!? Защо и БХ липсва!?

  Въпроси без отговор...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 51. 51 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  “Обвинението е за безстопанственост при продажбата през борсата на държавния дял в електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроразпределение" АД. "

  Колкото повече сделки за държавни предприятия през борсата, толкова по-малко запах на корупция!

  I Want To Believe
 52. 52 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#39:"josephdavidov"]Ако остатъчните 33% бяха продадени на първоначалната цена трябваше да се съберат около половината от тази сума или 350 млн. [/quote]
  Интересно защо си мислиш, че цената на миноритарния пакет е равна на цената на мажоритарния ... може би "аритметика"?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 53. 53 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Започва да се очертава основния признак за почтенност в България. Нямаш ли обвинение от Цацаров - не ти е чиста работата. Както е тръгнало, победител на изборите ще е коалицията на обвинените от мафията.

  Navigare Necesse Est
 54. 54 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Дано като открият Дянков ,да му закарат и Джиджи...ще се почуства по- комфортно....

 55. 55 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "роджър":

  Аритметически погледнато е така. Но след 7-8 години в които цената натока се дигна почти двойно, след стотици милиони "инвестициИ" + увеличени печалби, цената на акцците би трябвало да са се вдигнали ,а не да са паднали -4-5 пъти, както се постигна на борсата.

  Let's drain the swamp and Make America Great Again!
 56. 56 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#39:"josephdavidov"]Ако началната цена бе равна на цената платена от ЕВН през 2003, когато се извърши първоначалната приватизация, щяха да се съберат повече пари, и именно това е престъплението в което са замесени Трайков, Дянков и Прокопиев като собственик на Булброкърс, дало нереално ниска оценка на цената. [/quote]


  Как ще накараш някой, който не му трябват тези дялове, да плати толкова, колкото за мажоритарен пакет? Това е глупост. Също е вярно, че единствено мажоритарния собственик има интерес от покупката. Кражбата е заложена при приватизацията от правителството на царя и по-точно министър Севлиевски ако не се лъжа. Т.е. още тогава са се разбрали, че мажоритарния пакет ще се купи по по-висока цена и в последствие ще им дадат и остатъка на ниска цена, просто защото този дял не носи нито приходи нито двиденти в бъдеще. А защо не са продали 100 процента от дружеството още при приватизацията, това е истинския въпрос.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 57. 57 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Теа тотлно изщях. Започнаха предизборна кампаня по медиите,а ще получат отговор от улицата.Дано се наиграят за винаги.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 58. 58 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 380 Весело

  Толкова е нескопосано, че и без да си юрист, ти е ясно, че никой съд няма да гледа по същество това! Ами в цял свят се прави през борсата! Там е цената на дадена фирма. Погледнете как работи схемата например при сливане или купуване на една фирма от друга- Х броя акции по У долара или еди каква си валута прави ХУ милиарда пари! Плащат се и се придобива (купува) фирмата! Проблема е, как да докажеш, че цената на акция не е манипулирана? Ами листваш се на Ню Йорксата, Лондонската или Азиатските борси и това е, а не на БФБ!

 59. 59 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1587 Весело

  Да не би Дянков да се връща в политиката?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 60. 60 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#55] от "josephdavidov":
  Цената на акциите зависи най-вече от това - какви дивиденти носят ... а това се решава от мажоритарния собственик, той назначава и мениджмънта, и всичко останало
  А какво "би трябвало" и какво "не би трябвало" са форумни упражнения

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 61. 61 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1241 Весело

  Пак ще ми изтрият коментара, ако напиша какво мисля по случая.
  Накратко - в свинска държава - свинщина.

 62. 62 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  [quote#59:"rwe33471675"]Да не би Дянков да се връща в политиката? [/quote]Доста логично предположение, като се има предвид активната намеса на прокуратурата в политическия живот напоследък.

 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Дянков ще пъпчаса от притеснение...

 64. 64 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 229 Неутрално

  видях го вчера Дянков да излиза от индииския магазин на Графа с препълнени торби ... значи си е тука

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 65. 65 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#52] от "роджър":

  Чети линка от сайта на прокуратурата. Там си е обяснено много добре - трябвало е да гонят цена на миноритарния дял по-висока от тази на мажоритарния. Такова е било решението на правителството.

  Не са го изпълнили. Дали прокуратурата ще докаже умисъл е друг въпрос.

  Но Дневник, упорито продължава да мълчи по въпроса за самата сделка и фактите около нея! Просто препредава казаното от Трайчо Трайков и набляга на това, че е преследван политически. Което не е далеч от истината, но май ще се окаже, че е преследван за реални нарушения, пък било и с огромно закъснение.

 66. 66 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#21] от "СДС":

  Трайчо обра 10 % на президентските избори,
  -----------------
  ТеслАта обра калъфка Нр.6 (дори и зад Орешарски) със грандиозните 5,87 %

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 67. 67 Профил на gipsan1976
  gipsan1976
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Уважавеми, напишете истината за обвинението на двамата бивши министри така, както го посочиха от прокуратурата... Не го съкращавайте и не си дописвайте и доизмисляйте. Не трябва читателите ви във форума да посочват точната формулировка на обвинението от прокуратурата, а би трябвало да го направите вие, след като смятате и държите да сте обективна и демократична медия. Не манипулирайте "дебелите глави" на част от тъмносините и сини ваши читатели, каквато и да е истината, ако вашия Шеф е чист, както и неговите протежета тогава във министерствата, то те ще излязат печеливши от цялата тази дандания на прокуратурата, пък дори и след няколко години. Но ако са виновни, нека си понесат последствията от тези свои решения и действия, довели до такива загуби за държавата и народа ни!

 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#58] от "proudbulgarian":

  Да ама за да се листваш на изброените от теб борси, трябва книжата и отчетите да са ти поне мааааалко в ред. И да спазваш поне маааалко правилата на играта спрямо миноритарните. А сети се що нашенските компании си се листват само на БФБ, дето контрола в това отношение е нулев.

 69. 69 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#65] от "niakoi_si":

  упорито продължава да мълчи по въпроса за самата сделка и фактите около нея!
  ---------------------
  Е ако не мълчи, трябва да спомене Булброкерс, собственика на Булброкерс...... и айде бързо спешни конкурси за нов персонал..

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 70. 70 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Цаца, затворът те чака.

 71. 71 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  По времето на мандата на кабинета на Борисов-1 си е падало щуро крадене.При сегашния кабинет сигурно не е по-различна картината,особено с т.н. "Обществени поръчки".За пенсионерите няма пари,но за санирането има милиарди и остават още милиарди излишък,които трябва да се приберат чрез обществените поръчки.Както върви може нито един от министрите на Бойко Борисов да не остане без обвинение.Симеон Дянков има и друго прегрешение:когато кабинета "Борисов1" реши да спре строителството на АЕЦ "Белене" и предложи на парламента да вземе решение,той се разходи до Москва,върна се и излъга че Русия няма да ни съди.Е платихме си - засега само реакторите.

 72. 72 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Брад Пит да се връща откъдето е, че за смях ще станем, ако го пуснат за издирване. И неговата селска Анджелина да си вземе да го подкрепя.

 73. 73 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4962 Неутрално

  Цацаратурата да не я държи още Новогодишният тост.

 74. 74 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#72:"kamenpavlov"]Брад Пит да се връща откъдето е, че за смях ще станем, ако го пуснат за издирване. И неговата селска Анджелина да си вземе да го подкрепя. [/quote]
  И кученцето... и кученцето...

 75. 75 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Посланието на мафията е ясно: Не се захващай с политика в България. Не ни навлизай в територията!

 76. 76 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Стана нещо като "народния" съд,дето нито е бил народен нито съд.На всички министри от определен период-присъди.Не че не са за съдене,ама такава масовизация намирисва на желание всички важни хора да са със обвинения за да слушкат.Защо Царят Честити още е без обвинение-Цацич какво чакаш той е важен играч.На КурНелия също-опс обърках се-обвиняемите не трябва да са от ДПС или близки нему партийки.

 77. 77 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 300 Разстроено

  До коментар [#24] от "4ort":

  да ,но едно от условията да се оттегли Виденов,беше да се излее една яка бетонна плоча,като тази на Чернобил и всичко да остане под нея. Изчезна героя за известно време ,и се върна на бял кон като професор. Сега пак раздава ''акъл'' и показва ''компетентност'' по всичко. Боже пази България от такива специалист-професори.

 78. 78 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 300 Весело

  До коментар [#76] от "dolna4erti4ka":
  Тези които изброявате,а то има още доста,поне за 3-4 автобуса,но те са с ГАЛАКТИЧЕСКИ имунитет,затова са недосегаеми.

 79. 79 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  предвид властта и въжможностите включително медийни , финансови , лобист .. свързани/навързани лица не подлежат ли на мярка за неотклонение . и след 20.01 ще е интересно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 80. 80 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#32:"Стабилни в мизерията, епизод пореден"]Абе тия няма ли кой да ги съди за уронване престижа на Прокуратурата?[/quote]

  То пък един престиж...

 81. 81 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#75] от "Whoops":

  една мафиотска клика цака друга мафиотска клика в момента а трайчо е невинен но друг път

 82. 82 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#65:"niakoi_si"]но май ще се окаже, че е преследван за реални нарушения, пък било и с огромно закъснение.[/quote]
  +++
  Това е и моето мнение !
  Отделен въпрос е на какво се дължи "закъснението"
  Просто тук разговорът беше станал "теоретичен"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 83. 83 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#58:"proudbulgarian"]Толкова е нескопосано, че и без да си юрист, ти е ясно, че никой съд няма да гледа по същество това! [/quote]
  Ами има една подробност - към онзи момент правителството /като собственик/ е определило минимална цена за акциите. Щом борсата не дава такава цена /отделен въпрос е коя борса и защо не дава/, никой не е длъжен да продава, особено ако правителството не е преразгледало въпроса с цената !
  И да - няма нужда да си юрист, за да разбереш, че щом продаваш на цена под определената от собственика, нещо не ти е чист косъма

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 84. 84 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хайде още един недолюбващ Расиа - изворът на корупционната пара - отива на "справедлив съд". Каква пета колона, руснаците движат всичките колони в кирливата ви "държава".

 85. 85 Профил на berry_yabalki
  berry_yabalki
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "qwertqwert":

  Внасяне на търгови предложения се прави от лицензиран посредник, а не а лицензиран оценител. Или правиш копи-пейст на спуснат текст или съвсем не си наясно с подобни процедури на капиталовите пазари.

 86. 86 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 292 Неутрално

  скеч,вонящ отдалеч на пошлост

 87. 87 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абсолютна глупост са и двете обвинения.

 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Любопитно

  [quote#82:"роджър"]Отделен въпрос е на какво се дължи "закъснението"[/quote]
  Този "отделен въпрос", "закъснението" не е ли въпрос на наказателно преследване - неизпълнение на правителствена програма? Защото да се сравняват стойности на акции от 2004 и 2011 година, и то баш от прокурор, е силно "нагласена поръчка".
  Също "отделен въпрос" дали постъпването на парични средства във фискалния резерв (а не в Сребърния фонд) е "безстопанственост"?

 89. 89 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  [quote#56:"The.Teacher"]А защо не са продали 100 процента от дружеството още при приватизацията[/quote]

  Сакън, барем туй отървахме!

  Продажбата беше по прочутата схема с 16- тях % държавногарантирана печалба. 720 млн евро = 115 млн сека година плющене на матряла през цената на тока. Ако вместо 2/3 за 720 бяха продали 3/3 за 1,08 милярда , плющенето на матряла щеше да бъде не 115, ами 172 млн на година.

 90. 90 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#85] от "berry_yabalki":

  Или правиш копи-пейст на спуснат текст
  ------------
  Ъхъм, спуснат ми е, даже разпореден.
  Ей тука е заповедта:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/5971652

  "Една акция е струвала 1412 евро, но вместо това е продадена за 1600 лева. На 19 юли 2019 г. е сключен договор с фирмата "Булброкърс", която е собственост на Иво Прокопиев и тя е трябвало да направи анализ. "Булброкърс" обаче е използвал грешна формула, поради което дава цена на акциите 1373,90 лева. Освен това, изобщо не взима под внимание реалните цени на акциите на европейския пазар."


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 91. 91 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  [quote#24:"4ort"]нЕкой помни ли колко вреди нанесе Румен Гечев,[/quote]

  А Р.Овч. ?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  [quote#87:"eurogi"]Абсолютна глупост са и двете обвинения. [/quote]
  Може да са глупост, ама не е абсолютна - тези двете, но не само те (имаше обвинения за укриване на доход и данък-печалба при търговия с акции срещу Огнян Донев - Софарма, за "безстапонственост" срещу Божидар Нанев - оправдан на всички възможни инстанции, срещу Христо Бисеров - за "пране на пари" , също оправдан, и т.н.) показват две неща:
  - несъстоятелността на правната регулация на прокуратурата (чий интрес защитава, ... обвинявайки "държавата" ?)
  - "пробойните" в Търговския закон (и свързаните с него) и "свободната търговия".
  Например, аз и досега се чудя трябва ли и кой да бъде обвинен от прокуратурата за планирания фалит на КТБ - БНБ за проспания надзор; агенция Фич и КМПДжи за измамните отчети или КФН за барането на топките на Мвродиев вместо контрол на "финансовите топки"? Дори не е ясно дали е обвинен Цветан Василев (щом договорна страна не го екстрадира, явно няма обвинение, а само някаква прокурорска прищевка, примерно за "свидетелски показания" за картините, материални активи прибрани от прокуратурата, незаведени в отчетите на банката).

 93. 93 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Честно казано той нямаше достатъчния опит за финасов министър но това го обяснявай на този дето го назначи.
  с диплома и малко опит в такъв обширен сектор на дори и малка държава като България беше донякъде смешно назначението му.
  За това министерство министър председателя не трябваше да жали пари и дори ако мисли доброто на държавата си трябваше да купи такъв ако иска работата да върви.
  Кой със добър опит би дошъл в това блато за нищо?!
  Както се казва: Получаваш това за каквото си платил!
  Второ, ако Дянков имаше това признание и точно понятие за себе си сам не би приел поканата колкото и съблазнителна да е била тя но той видя обратното на всичко това като един трамплин бързо да се изкачи чрез контактите и позицията която му се предлага
  не в България но във световната сцена но това драги не става без опит или с опит като твоя.
  Просто балкански хитрец нищо повече.

 94. 94 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 339 Весело

  А кога нашата прокуратура ще повдигне обвинение и на австрийските министри, които са позволили покупката на остатъчния дял на ЕВН?

  Също така, може да се повдигне обвинение на Клинтън, че е допуснал сключването на неизгоден договор за Мариците с американски компании. И ако не открият Клинтън в България - да се обяви за общодържавно издирване от българската прокуратура. Също и Обама, но като сдаде мандата, разбира се ...

 95. 95 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дянков обиди прокуратурата като каза, че ще напляска руснаците, които са менторът на Цацаров и отговорът на прокуратурата не закъсня; Господ забавя, но не забравя. Един бивш главен на същата клоака беше казал, че над него е само Господ, но на Цацаров му писна да бъде втори и реши, че е Господ, който забавя, но не забравя. По същата руска връзка Цаца повдигна обвинение на Трайков, че караше Лукойл да инсталира измервателни уреди и на Делян Добрев че не подари газопреносната система на Газпром. Кънев и Хр. Иванов попържват Цаца, но не пречат на кражбите на руснаците и Цаца нищо не им прави. Толкова е примитивен че и от самолет се вижда.

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  [quote#90:"qwertqwert"]На 19 юли 2019 г. е сключен договор[/quote]
  На 19 юли 2019 г. акциите могат да струват и нула лева, дори да имат отрицателна стойност при сегашната "обща политика" (от Марио Драги, през Баце, та дори до Цацаров)

  Стратегията, приета от МС през 2003 г., кога е трябвало да бъде изпълнена? Защото, ако не е изпълнена в петгодишния си период, тя губи правна сила след 2008 г.
  Отделно, през 2005 г. е приета нова стратегия, за енергийна ефективност, когато се развъждат разни вятърничави електродобиви, чието свързване е за сметка на електроразпределителните дружества. Сиреч, заради последваща държавна стратегия, стойността на акциите в тези дружества е намаляла.

 97. 97 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Гневно

  [quote#4:"reduta"]Тея вече се уляха! Явно чувстват предизвестената си смърт и ритата за последно. Агония? А дано! [/quote]

  Явно се кефиш мафията да смачка истината?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 98. 98 Профил на uhu58510162
  uhu58510162
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Приватизирали били всичко на ниски цени. Еми с толкова са разполагали куповачите. Да беше дал някой повече. нямаше да му останат, за да развие още някой отрасъл като туризма например. пирамида е икономиката, но с върха надолу. даваш нищо, вземаш нещо. или всички щяха да се върнат във фабриките на това на обратното на почасово възнаграждение. Не е ли по лесно далаверката?

 99. 99 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#96:"wanderer"]На 19 юли 2019 г. акциите могат да струват и нула лева, дори да имат отрицателна стойност при сегашната "обща политика" [/quote]

  Защо се правиш на тапа? Ясно е, че 2019 е печтна/коректорска грешка. И е съвсем сигурно, че вероятно става дума за 2011 г.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Любопитно

  [quote#93:"the only easy day was yesterday"]Честно казано той нямаше достатъчния опит за финасов министър[/quote]
  Кой точно е нямал опит? Трайчо Трайков беше министър на икономиката.
  Второ, кой от досегашните финансови министри е имал опит? Пламен Орешарски, заради договорените "изгодно" (за инвеститори) Брейди облигации? Милен Велчев, за "изгодно" преобразувания държавен дълг в евро? Или Иван Костов (в правителството на Филип Димитров) за безакцизния внос (на кораби със захар) от фондации (студентски)? Или Малката секира със "забравените" индексации в условия на хиперинфлация?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK