От 120 обвинени 109 са осъдени за съвкупление с малолетни в Сливен

От 120 обвинени 109 са осъдени за съвкупление с малолетни в Сливен

© Анелия НиколоваОт обвинени 120 души 109 са осъдени за съвкупления с малолетни момичета и за улесняване на започване на съжителства между малолетни лица през последните три години в Сливен. Тази статистика разпространи днес пресцентърът на държавното обвинение.


Вчера оттам съобщиха, че прокуратурата в Сливен се е самосезирала след журналистически репортажи по случая с 13-годишната майка, която роди първото бебе за 2017 година. Проверката е срещу предполагаемия баща за съвкупяване с малолетното момиче, което е престъпление по Наказателния кодекс. Проверката е и срещу родителите на 13-годишната майка и предполагаемия баща за това дали са "спомогнали и улеснили двамата да заживеят съпружески, без да сключат брак".


След информацията в медиите за сезирането на прокуратурата в социалните мрежи се разпространиха мнения, че прокуратурата е разбрала за случая само покрай репортажите за първото бебе на 2017 г.
Днес прокуратурата в Сливен съобщи статистика за разследванията си по тези престъпления. "През последните три години - от 2014 г. до 2016 г., Районна прокуратура – Сливен, е внесла в съда 115 обвинителни акта срещу 120 души за извършени престъпления по чл. 151, ал. 1 от НК и по чл. 191, ал. 1-3 от НК (престъпни съвкупления с малолетни лица от женски пол, заживяване на съпружески начала с лица от женски пол, ненавършили 16-годишна възраст, срещу родители, улеснили започване на такива съжителства)", се казва в съобщението на държавното обвинение.


По внесените обвинителни актове осъдените са 109 души, като няма допусната нито една оправдателна присъда, подчертава още прокуратурата. В 34 от случаите е наложено наказание - "лишаване от свобода". В 11 от случаите не е било наложено наказание, тъй като е последвал гражданки брак между лицата.


За същия период от 2014 до 2016 г. в прокуратурата в Сливен са постъпили 302 сигнала за подобни деяния от отдел "Закрила на детето" при дирекцията за социално подпомагане в града. В 129 случая е бил постановен отказ да се образува наказателно производство, като във всички случаи мотивите са били "липса на извършено престъпление или липса на достатъчно данни за извършено престъпление".


Няма нито един случай, в който отказът да е постановен с мотиви, че "са такива традициите в ромската общност", подчертават от прокуратурата. Най-често мотивите са, че лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 годни към момента на заживяване на съпружески начала, т.е. липсва престъпление.


В 54 случая прокуратурата е прекратила образувани разследвания, основно с мотив "последвал граждански брак". Няма нито едно прекратяване на досъдебно производство с мотив "такива са традициите в ромската общност".

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Да им спират помощите.Друго няма да ги уплаши.И глоба за родителите, защото образованието е задължително все пак....

 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Циганска работа ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  КОЙ си позволява да налага закона над циганите? Те си имат свои обичаи и нрави! БХК ще протестира енергично, може дори да се обади Аменсти, и да ни наложат санкции от ВАЩИНГТОН!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело
 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Децата им сигурно на 8-9 години ще раждат

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Не спираха ли "детските" на бабата, когато невръстната й щерка роди?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  БХК да си ги прибират по домовете си и да се гордеят с малолетните в Сливен !

  [email protected]
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Няма и няма да има има никакъв ефект докато ромската популация не бъде ограмотена!!Принудително със закон!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 792 Любопитно

  "В 11 от случаите не е било наложено наказание, тъй като е последвал гражданки брак между лицата."
  И откога гражданският брак е оправдание за извършено престъпление?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 508 Весело

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Сакън.. Как без помощи... Бива ли такова "нехуманно" отношение... Ако искаш да спрем да ги хрантутим ти най-вероятно си фашист, не си европеец, или най-малкото си човекомразец...

 11. 11 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Сливен се очертава като гангрената на държавата. Цигани педофили,цигани сводници и цигани ислямисти... стабилно се разлагаме.Стабилност!!!!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  "В 54 случая прокуратурата е прекратила образувани разследвания, основно с мотив "последвал граждански брак".
  С какво сключения в последствие брак с родителско и прокурорско разрешение на вече навършили поне 14 год. е оневиняване за действия и бездействия към момента на онождането? Бг прокурорска логика, без мерси.

 13. 13 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  един от изводите е, че не се грижим достатъчно добре за ромите. Трябва по-целенасочено и още от рано да се погрижим с подход и по-голяма ефикасност и мащабност

  Който първи прекрачи границата, губи.
 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Но трябва да спират помощите и за родители и баби и дядовци. Иначе няма да има ефект.

 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Само икономически мерки ще помогнат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 414 Неутрално  До коментар [#12] от "Лелка":


  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Иде реч за текста за престъпно заживяване на семейни начала, не за съвкупление с малолетен. Ал. 3 интересува коментиращите.

  Чл. 191. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Пълнолетно лице, което, без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Пълнолетно лице, което склони или улесни непълнолетно лице от мъжки пол и лице от женски пол, което не е навършило 16-годишна възраст, да заживеят съпружески, без да са сключили брак, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
  (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено с лице, ненавършило 14-годишна възраст, наказанието е лишаване от свобода от две до пет години.
  (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите по ал. 1 деецът не се наказва, а наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 17. 17 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Това няма да се оправи докато държавата не се замогне достатъчно за да почне истински да прилага закона за защита на детето. Сигурен съм че по силата на този закон 90% от циганетата могат да бъдат отнети от родителите и отгледани в интернати. Поне 2 цигански поколения трябва да бъдат изучени в интернат за да се поставят основите на интелигентна и работлива циганска общност. Освен това би могло със закон родители с повече от две деца да бъдат стимулирани да се подлагат на доброволна стерилизация срещу еднократна внушителна сума. Например 5000 лева.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Любопитно

  До коментар [#14] от "VR|46":

  Ами представи си ,че 2 поколения взимат детски надбавки ,а междувременно не се държат като деца.Сигурно Социалното мин.трябва да напише разяснение какво е дете?

 19. 19 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#12] от "Лелка":

  В наказателния кодекс е записано, не е прокурорска логика. Обичат се младите, вземат се и толкоз.
  Съвкупленията под 14 или 16 годишна възраст не са явление от наши дни.
  Но прокурорите да спрат да се хвалят с осъдителните си присъди, че повечето са пробация и глоба, а повечето от наказанията "лишаване от свобода" са с кратък срок и при условията на условно осъждане, тоест не се излежава и един ден от наложеното наказание, поради което възпитателния и предупредителен ефект е минимален, да не кажа никакъв.

 20. 20 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  Именно, защото има циганки "баби" които имат освен внучета, но и деца за които получават помощи. Аз съм съгласен помощите да само във вид на ваучери, които да не могат да бъдат търгувани. И да не важат за алкохол и цигари.

 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  1) Помощи само за майки родили след 17 год. възраст.
  2) -"- със завършено основно образование на Двамата родители.
  3) -"- при циганите само до второ дете.
  4) -"- при поне един работещ родител.
  5) -"- при доказана липса на близки роднински връзки.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 792 Любопитно

  До коментар [#16] от "krantare":

  [quote#16:"krantare"]Иде реч за текста за престъпно заживяване на семейни начала, не за съвкупление с малолетен. Ал. 3 интересува коментиращите.[/quote]
  "От обвинени 120 души 109 са осъдени за съвкупления с малолетни момичета"...
  На теб ли да вярвам, на прокуратурата ли?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#20] от "VR|46":

  Щом може да ражда ,значи може и да бачка! Никакви детски надбавки!

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  В 54 случая прокуратурата е прекратила образувани разследвания, основно с мотив "последвал граждански брак"

  Това пък какво отношение има - той и Мохамед е бил сключил брак с 6 годишната си жена Айша - какво не е педофил ли?

 25. 25 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Стига да е по взаимно съгласие не виждам какъв е проблемът.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 26. 26 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Яки глоби и спиране на помощите + отнемане на децата и даване за осиновяване. Присъдите трябват да са яко бачкане когато не са на училище. Иначе няма да има оправия, тъмнозелените все повече ще се маргинализират и накрая съвсем ще ни се качат на главата.

 27. 27 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Вчера в репортажа по повод детето родило дете гледах дъртия ром обясняваше, че това им били културата и традициите, щото той Господ ги правел тия работи. Ако им окастрят всички благинки дето сега им ги дават ще забравят и култура и традиции и Господ. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Любопитно
 29. 29 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  [quote#27:"bee"]Вчера в репортажа по повод детето родило дете гледах дъртия ром обясняваше, че това им били културата и традициите, щото той Господ ги правел тия работи.[/quote]
  В рода и традициите на различните народи има различни неща. Като например човекоядство и човешки жертвоприношения. За огромна радост на хората по целия свят тези нечовешки неща са изчезнали от битието и житието. Същото трябва да важи и за излизащите извън рамките на нормалност поведение на ромите в България.

  Пазете се от доносника vesolr
 30. 30 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Много трудно ще се преборим с тези неща - циганите не искат да учат, много от тях нямат елементарна представа за тялото си, карат го на нагони. И имат силно стадно чувство, т.е. традицията
  трудно се бори.

  E PLVRIBVS VNVM
 31. 31 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На десетата годишнина от приемането на България в ЕС българчетата (нали все ги тръбят, че са българчета), се ебат за една "фафла". Е, няма по-категорична оценка.

 32. 32 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#29:"GreenEyes"]Същото трябва да важи и за излизащите извън рамките на нормалност поведение на ромите в България.[/quote]
  То трябва, ама колко важи всички виждаме. Слушам вчера по новините изказва се 33 годишния свекър на момичето, викам си този вече свекър и дядо на мене кака ще вика, та покрай цялата пародия ме напуши на смях.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 33. 33 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 608 Неутрално

  "В 11 от случаите не е било наложено наказание, тъй като е последвал гражданки брак между лицата."

  Псувахме турците, че искат да въведат такъв закон, а то се оказа, че ние вече имаме. Ебати фарса! На родители под 18 да не се дават никакви държавни помощи, а техните родители също да губят завинаги правата си. Това с оневиняването след брак да отпадне. Аз разбирам, че на управляващите им е изгоден циганския електорат, ама са толко тъпи, че не разбират че скоро няма ще уморят дойната крава дето изстискват при наличието на такова голямо неграмотно и непродуктивно малцинство, което заплашително почве да се превръща в мнозинство особено сред младата част от населението.

  Ако ще да навият дъновистите да проповядват сред циганите, там има природа, музика едно-друго, може да ги привлекат, пък хигиената и образованието доколкото си спомням се ценят от тях. Или нещо друго да измислят, не знам и аз. Тоя проблем е бил и при комунизма, тогава поне със здрава сила са държали що годе нещата, нашите сега са меки китки. Индия не ще ли да си вземе обратно роднинските племена? Ще им платим даже, колко му е, все ще излезе по-евтино в дългосрочен план.

 34. 34 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 295 Гневно

  Само 120 обвинения за три години? Нещо малко ми се виждат предвид числеността на контингента...

  И какво е това средновековно оправдание "щом после са се оженили, не се брои"? Много често сексът с непълнолетно момиче се ползва като принуда за брак. Според мен щом после са се оженили, това трябва да се разследва обстойно и да се счита за утежняващо обстоятелство!

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 35. 35 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Някой да знае демографската картина на циганите или покрай правото на самоопределение няма надеждни данни? Или пък направо ги крият, че не си е работа?

 36. 36 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3035 Весело

  [quote#32:"bee"]викам си този вече свекър и дядо на мене кака ще вика[/quote]
  Хич да нямаш грижа, спомням си като ученик в 9-ти клас, един братчед на средна възраст се обърна към мен - бате нямаш ли една цигара!

  Пазете се от доносника vesolr
 37. 37 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#36] от "GreenEyes":

  9-ти клас, бате?!? Това са им обичайните обръщения на циганите. Иначе хич нямам грижи да спрат да правят толкова чавета, пък да викат както искат.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 38. 38 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Единствените присъди, които ще спрат извращенията са химическите кастрации. Уплаши животните, че ще им вземеш единственото, което ценят (секса) и много бързо ще се кротнат

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 39. 39 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#34] от "gesand":
  [quote#34:"gesand"]Много често сексът с непълнолетно момиче се ползва като принуда за брак. [/quote]
  Може би хората се подвеждат по американските филми. В Европа законодателството винаги е било по-либерално в тази насока.
  В коментар 16 е цитиран закона. По принцип сексът с непълнолетни (т.е. над 13 годишни) е разрешен, но е забранено да се живее на съпружески начала с лице под 16 години. Обаче ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак, тогава няма санкция. Тази санкция е за съпружески начала, иначе може да се сключва брак с лице под 16 години, ако районният съд одобри молбата му (бременността, предбрачното съжителство и раждането на дете обикновено се приемат за уважителни причини).

 40. 40 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#8:"Messerschmitt"]Няма и няма да има има никакъв ефект докато ромската популация не бъде ограмотена!!Принудително със закон!![/quote]
  Тове не е к*р да им го набиеш

 41. 41 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Братя роми съвокуплявайте се.

 42. 42 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#39] от "kumcho___valcho":

  Не виждам логика в това на лице под 16 да се забранява да гласува, да шофира, да не му се продава алкохол, и същевременно да му се разреши да се ожени/омъжи при наличие на "уважителни причини". За да се встъпи в брак, все пак се изисква определено ниво на нервно-психическа зрялост, мисля си...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#39:"kumcho___valcho"]Тази санкция е за съпружески начала, иначе може да се сключва брак с лице под 16 години, ако районният съд одобри молбата му [/quote]
  С разрешение на районния съд може да се сключи брак с лице ненавършило 18 години,но навършило 16години.С лице ненавършило 16 години брак не може да се сключи при никакви обстоятелства,съжителството на съпружески начала с такова лице винаги е престъпление,просто деецът не се наказва, а наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.

 44. 44 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#39] от "kumcho___valcho":

  А какво е тълкуването, когато и момчето, и момичето са непълнолетни или малолетни?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 45. 45 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#17:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]Сигурен съм че по силата на този закон 90% от циганетата могат да бъдат отнети от родителите и отгледани в интернати. Поне 2 цигански поколения трябва да бъдат изучени в интернат за да се поставят основите на интелигентна и работлива циганска общност. [/quote]
  Да, но тенденцията е "интернатите" и домовете да бъдат закривани.

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#26] от "olimpipanov":


  " ... отнемане на децата и даване за осиновяване ... "


  И кое е това семейство, което ще си вземе циганче за осиновяване ?
  Пет пари не давам, че някой може да ме обвини в расизъм !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 873 Неутрално

  [quote#14:"VR|46"] Но трябва да спират помощите и за родители и баби и дядовци. Иначе няма да има ефект. [/quote]
  Изобщо не трябва да има помощи. Същите пари, но като приспадане от данъците може да имат по-добър ефект.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 годни към момента на заживяване на съпружески начала, т.е. липсва престъпление."
  Не знаех, че да се прави секс с 14 годишна не е престъпление. Та това са още деца. В нормалните страни до 21 консумацията на алкохол се санкционира, тука деца ,раждат деца.


 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 978 Неутрално

  [quote#48:"Роси"] В нормалните страни до 21 консумацията на алкохол се санкционира, тука деца ,раждат деца. [/quote]
  Това е в САЩ.В Европа възрастта за сексуално съгласие е масово 14-16 години с малки изключения.Брачна дееспособност с разрешение на съд също се допуска на 16 години.И това е нормално и правилно.Първия ми сексуален контакт беше на 15 години с връстничка,с повечето хора които познавам,нормални българи и други европейци от средната класа е аналогично

 50. 50 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#22] от "Nil satis nisi optimum":

  Прочетете статията в цялост, двете не си противоречат. Просто текстът е написан недотам ясно, че създава впечатление, че част от производствата за престъпно съвкупление с малолетен са прекратени поради настъпването на факта на брака, докато текстът, а и изявлението на прокуратурата, визира прекратяване поради брак само на производствата за противоправно съжителстване на семейни. Разбирам объркването на четящите, затова си и позволих да цитирам текста. Този път прокуратурата май си е в ред, което и там се случва, макар и рядко.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK