Министрите отчетоха пред Борисов готовност за посрещане на снега и студа

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаИзбори 2022

Министрите от кабинета в оставка отчетоха пред премиера Бойко Борисов пълна готовност от страна на държавата да посрещне очакваните обилни снеговалежи и студ, показва стенограмата от днешното заседание на правителството. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочва, че представителите на министерствата в създадения вчера и ръководен от нея щаб са докладвали, че вече са взели превантивни мерки.


Енергийните дружества са увеличили двойно аварийните екипи, а от здравното министерство са наредили хоспитализация на хората, които са на хемодиализа. Военните пък имали готовност до час след сигнала да изпратят военната техника.


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски докладва, че е имал заседание с мобилните оператори, за да се гарантира работата на мрежата. "Всички клетки, всички станции днес още ще бъдат проверени батериите и ще бъдат заредени агрегатите с дизелово гориво, където няма, с добавки, за да не замръзва. Така че ще се опитаме да обезпечим", казва министърът в оставка.
В началото на дискусията премиерът в оставка посочва, че не може да се каже на хората да не пътуват, но призовава това да става само в краен случай. "Предупреждавайте", съветва Борисов. Той уточнява, че при очаквани температури от минус 22 градуса дори техниката на спасителите може да спре да работи.


"Имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време, да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж", казва още Борисов.


Премиерът изрично подчертава, че движението на тировете трябва да се спре, за да не се стига до блокиране на пътища заради закъсали камиони. "Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ. Така че това безобразие искам да го няма следващите дни", нарежда Борисов.


Той настоява днес да се изговори всичко между отговорните институиции, така че всеки да си знае мястото. Борисов иска от военния министър и армията да има готовност да се включи с нужната техника.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK