Румен Радев с 941 дарения за изборите, Цачева и Каракачанов без нито едно

Румен Радев и Цецка Цачева на официалната церемония по връчването на решението на Централната избирателна комисия за избор на президент и вицепрезидент на Република България

© Надежда Чипева

Румен Радев и Цецка Цачева на официалната церемония по връчването на решението на Централната избирателна комисия за избор на президент и вицепрезидент на Република БългарияСпечелилият президентските избори Румен Радев е получил 941 дарения на стойност 732 172 лв., според отчета на инициативния комитет пред Сметната палата. Заедно със средствата, дарени от самия комитет, 24 900 лв. от вицепрезидента Илияна Йотова и 11 хил. лв. от Радев, са събрани 878 742 лв. Евродепутатите Сергей Станишев, Георги Пирински, Момчил Неков и Петър Курумбашев, който ще заеме мястото на Йотова, са дали по 10 хил. лв., колкото е разрешеният максимум за дарения от физически лица. Всички депутати от БСП са дарили по 1000 лв.


773 843 лв. са похарчени за медийни услуги от страна на Инициативния комитет на Радев.


Активисти на ГЕРБ дали колите си за ползване
Без едно парично дарение е направена кампанията за кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. 37 души, предимно общински съветници и местни активисти от цялата страна, са дали личните си автомобили за ползване за кампанията. От партията на Бойко Борисов са похарчили 1 714 786. 69 лв. от държавната субсидия. От тях 1 667 497.97 са дадени за рекламни, пиар и социологически услуги.


"Патриотите" са разчитали на държавната субсидия


Коалицията "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО", която издигна Красимир Каракачанов, е направила кампанията си с 470 233 лв. от собствени средства на трите партии. 20 233 лв. са непаричните дарения. 338 302 лв. са похарчени за медийни услуги.


Марешки "дарен" от служители и фармацевти


Четвъртият по резултат в президентските избори - Веселин Марешки, е имал 502 дарители, които са дали 168 256 лв., а 39 990 лв. е извадил самият Марешки, общо 10 528 са събрани от инициативния комитет. Съпругата му Светлана Александровна Марешка е най-крупният дарител с 9 хил. лв., декларирани като дивиденти от "Фармхолд АД". Останалите дарители са дали не повече от 400 лв. Бърза проверка показа, че някои от дарителите са служители на Марешки, като Янко Юриев Пашов, който е управител на "Аптека Марешки Пазарджик 5". Други като Велина Таскова Арсова от Пловдив, Виолина Димова Дишева-Христова от Варна, Калина Петрова Бъчварова от Бургас, Мирослава Пламенова Димитрова и Невин Мюмюн Хюмет от Кърджали са регистрирани магистър-фармацевти.


Семейството на Орешарски е най-големият му спонсор


Бившият министър-председател Пламен Орешарски има 130 дарения за 85 202 лв. Семейството на Пламен Орешарски е сред най-големите дарители. След сина му Десислав Орешарски (6000 лева) и неговата съпруга Михаела Заманова-Орешарска (9000 лева) и братът на Орешарски - Милети, е дарил 7 хил. лв. Голяма част са от другите му спонсори от Варна.


Трайков с 266 дарения, но с малки суми


Кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков е получил дарения от 266 души със 77 912 лв., а партиите от Блока са дали 739 441 лв. Повечето са дали малки суми. Най-големият дарител е бившият депутат от СДС Никола Николов с 10 хил. лв, след него е бившият депутат от НДСВ Атанас Щерев с 6 хил. лв. Депутатите от Блока Димитър Делчев, Димитър Танев Танев, толкова е дал Иван Петев Иванов и здравният министър в оставка Петър Москов.


531 389 от разходите са отишли за медийни услуги.


Бисер Миланов не е представил отчет


Само един участник в президентските избори не е изпълнил задължението си да представи финансов отчет, предвидено в Изборния кодекс. Това е Инициативен комитет зад Бисер Георгиев Миланов известен още и като Петното. При непредставяне на отчет, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или лицата, които представляват коалицията, съгласно Изборния кодекс се налага глоба от 2000 до 10 000 лв., припомниха националните одитори.


Общо 21 са участниците в изборите - партии, коалиции и инициативни комитети.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK