Изпитите по литература и история в Софийския университет вече ще бъдат тест

Изпитите по литература и история в Софийския университет вече ще бъдат тест

© Надежда Чипева, КапиталНай-старото висше учебно заведение у нас - Софийският университет "Св. Климент Охридски" променя формата на кандидатстудентските изпити по български език и литература и по история. Вместо развиване на тема, изпитите ще се състоят от тест и писане на текст. Това се разбира от решение от Академичния съвет на учебното заведение, взето на 21 декември м.г.


Кандидатстудентският изпит по български език и литература ще се състои от две задължителни части - тест с 50 въпроса и задача за изграждането на аргументативен тип текст, т.е. есе. Такъв е форматът на матурата. Максималният брой точки е 100 - 70 от теста, като 1/3 от точките са за въпросите по литература, и 30 точки за есето. Темата за аргументативния текст може да бъде върху твърдение или сентенция от литературен или нелитературен източник.


Кандидатстудентският изпит по история на България също включва два задължителни компонента – тест и тема. Те ще бъдат върху проблематиката и фактологията на досегашната програма по история на България за 12-и клас - задължителна подготовка. Оценката се изгражда според резултатите от теста и темата по шестобалната система със стъпка от 0.25 стотни, съобщиха от Софийския университет.
В 102 специалности ще се приема с матура


Само в шест от общо 108 специалности няма да се приема с оценките от матура. Това са регулираните специалности "Право", "Медицина" и "Фармация" и трите специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация – "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване".


В "Българска филология" ще се приема и с оценката от изпит по чужд език.


За четвърта поредна година в Стопанския факултет като условие за кандидатстване за специалностите "Икономика и финанси" и "Стопанско управление" се приемат международно признати сертификати за ниво на езика В2 според общата европейска референтна рамка за езици за владеене на английски, френски и немски език, съобщиха от университета. С международно признати сертификати за владеене на английски език ще се допускат до участие в класиране и кандидати за специалност "Хебраистика".


Кандидатстването започва на 20 февруари


Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 20 февруари т.г. Крайният срок за първата сесия е 10 март, а за втората - 19 май.


Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 19 март - 23 април т.г., а втората - в съботните и неделните дни от 28 май до 25 юни т.г.


Кандидат-студентите отново имат възможност да подадат документи онлайн, на място в Софийския университет или в бюрата на фирмите в страната. Таксата за явяване на изпит е 30 лева и може да се плати онлайн.
За поредна година документите за класиране ще се приемат онлайн, а записите ще бъдат валидирани от 19 юни до 1 юли в Ректората на Софийския университет.


На 11 юли ще бъде обявен първият етап на класирането на кандидат-студентите. Класираните кандидат-студенти от първия етап от 12 юли до 14 юли включително имат възможност да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи, да депозират диплома-оригинал за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност, да не потвърдят или да не се запишат.


На 18 юли ще бъде обявен вторият етап на класирането. Третият етап на класирането се обявява на 25 юли. Срокът за записване е 28 юли. Резултатите от това класиране са окончателни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK