Най-много мигранти е имало през август, най-малко през декември

Най-много мигранти е имало през август, най-малко през декември

© Анелия НиколоваПрез 2016 година в България са били задържани близо 19 хиляди мигранти. Най-големият пик на бежанска вълна е имало през август, когато според данните на МВР, са били задържани над 3 хиляди души, а най-малко - през декември. В последния месец на 2016 година от вътрешното министерство отчитат 70 задържани.


През летните месеци традиционно миграционният натист се засилва, като през отминалата година за увеличения брой допринасят още няколко фактора. От една страна това е затварянето на т.нар. Балкански маршрут (Гърция - Македония - Сърбия- Унгария), което доведе до пренасочване на част от трафика през България. През юли сръбските власти затегнаха охраната на западната граница и излизането стана по-трудно.


При опит да влязат в страната са задържани 4600 души. Най- много са били иракчаните - над хиляда и четиристотин души или около 33 % от влизащите. На следващо място са хората от Афганистан и на трето място са сирийците.

Най-много са задържаните при опит да напуснат страната - над 14 хиляди души.


Забелязва се обаче, че на изход в сравнение с 2015 година почти двойно е спаднал броя на арестуваните чужденци, които са без регистрация от органите на МВР. През изминалата година те са били близо 5 хиляди, докато през 2015 година те са били почти 9 хиляди. Това означава, че голяма част от тези, които се опитват да напуснат страната са били регистрирани при влизане, или впоследствие във вътрешността на страната, което сочи към засилен контрол.


Интересен показател от статистиката на МВР е броят на самоволно напусналите центровете за настаняване. През годината много често може да се отчете голям брой на хората, които излизат от домовете преди да е приключила процедурата им за статут.


Това потвърждаваше, че повече мигранти преминават през България транзит и не искат да остават трайно тук. През летните месеци се забеляза обратната тенденция и се увеличи броят на хората, които оставаха в България за по-дълго време - докато получат бежански статут, за да може след това да напуснат страната с редовни документи и да продължат спокойно пътя си към Западна Европа.


Проблем през годината все пак остана липсата на интеграционен механизъм, който да позволява на чужденците, търсещи закрила и получили статут у нас, да могат по-лесно да се приобщят към обществото. Наскоро в интервю за "Дневник" за този проблем говори и представителят на ВКБООН за България Матайс льо Рут.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK