Отпускането на 7 млн. лв. за борба с битова престъпност не е от партиен егоизъм, обяви Бъчварова

Отпускането на 7 млн. лв. за борба с битова престъпност не е от партиен егоизъм, обяви Бъчварова

© Юлия ЛазароваГласуваните от правителството тази седмица 7 млн. лв. за борба с битовата престъпност не са от партиен егоизъм. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви.


С парите ще бъде обезпечено създаването на допълнителни полицейски патрули в малките населени места.
"Операцията започва сега, защото това е първият момент, в който можем да го направим. Така даваме възможност на някой друг да продължи да работи, без да търси пари, без да се опитва да създава друга организация. Няма никакъв партиен егоизъм", коментира Бъчварова.


"Оказа се, че не можем да подберем повече от 1500 души, които да минат през обучение и да бъдат включени в този процес (за охрана на малките населени места - бел. ред.)", поясни Бъчварова. В измененията на Закона за МВР, които бяха приети окончателно през октомври 2016 г., има предвидена нова категория служители, които да работят по охраняването на границата, за да могат да се освободят командированите полицаи там.
"След законът, който беше приет съвсем скоро, можем да назначим допълнително около 1100 души, което не е малко", каза Бъчварова. 7-те млн. лв. трябва да обезпечат служителите на МВР, докато се назначат тези нови кадри, които ще охраняват малките населени места.


Тя отново припомни, че "над 60% от битовите престъпници са рецидивисти, които или не са в затвора, или току-що са излезли. Случаите на регионално ниво могат да бъдат преодолени със съвместни усилия на властите", поясни вътрешният министър. Като приоритетни области в програмата са определени Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област, където след проверки миналата година са установени най-много случаи на битова престъпност. Ще работи обаче във всички области.


По Нова телевиция началникът на националната полиция главен Комисар Христо Терзийски обясни, че т.нар. сътрудници по охрана, за които ще се наемат бивши полицаи и военни, ще се разделят на две групи. Едната ще помага при охрана на границата, като те ще се назначават от "Гранична полиция", а останалите ще се борят с битовата престъпност.


Сътрудниците по охрана ще имат ограничени правомощия, като няма да имат право да извършват арести. Те щели да поемат голяма част от административна работа на полицаите, като връчване на призовки, завеждане на сигнали и т.н. Така редовите полицаи щели да бъдат освободени от несвойствени действия.


Днес Бъчварова потвърди информацията, че преди няколко дни са намерени двама бежанци, измръзнали в Бургаска област, а преди седмица и една жена. Тази нощ е имало и случай, при който местен политик е пожелал да бъде спасен лично от агенция "Пътна инфраструктура". "В такава ситуация си личат и хората, и политиците", коментира само Бъчварова.


Тя коментира и политическата ситуация в страната след учредяването на партията "Да България" вчера. По думите й "след сложните отношения в Реформаторския блок очевидно ще има нови десни алтернативи". Допълни, че "ГЕРБ работи с десни партии и това, което е важно за нас, е да има партньори, които да бъдат достатъчно надеждни, и да не се случва да бъдем залог на техните вътрешни проблеми".


В речта си по време на учредителното събрание на партията бившият правосъден министър Христо Иванов заяви, че преминаването на мигранти през границата ни с Турция се дължи на корупция в редиците на МВР. "Категорично не съм съгласна с това, една такава констатация е подценяване на усилията на всички, които са там", обясни Бъчварова.


"Установили сме някои от случаите на корупция и при всеки един служителите са отстранявани и има дисциплинарни производства срещу тях. Имаме цели екипи, които са били наказвани и отстранени. Толкова активна работа по вътрешната корупция в МВР мисля, че не е имало", каза още тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK