2017: Разтурянето на превзетата държава

2017: Разтурянето на превзетата държава

© Георги КожухаровПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Понятието "превзета държава" не е често използвано в България. Тук повече говорим за злоупотреба с власт, корупция, клиентелизъм и други форми на нечисто използване на властта. Терминът state capture, който на български може да бъде срещнат като "превзета" или "завладяна" държава, се отнася не толкова до единични случаи на облагодетелстване с власт, колкото до опит за цялостно влияние върху държавния процес и завладяване на основните власти.


Важна специфика на този тип политическа корупция е не просто разнообразието от превзети власти, но и това, че обикновено завладяващите оперират в монополистична или в олигополистична среда, тоест достъпът до пазара на завладяване е силно ограничен.
В рамките на последните няколко месеца проведохме ред обсъждания с фокус върху това дали демокрацията у нас отстъпва пред статуквото и популизма - в т.ч. дискусии с обществени лидери, въпросници до експерти и студенти и няколко фокус групи с младежи. При всички прави впечатление, че корупцията и злоупотребата с власт все по-често се разглеждат като резултат от взаимно обвързани процеси и зависимости. Това обяснява и добрата почва за разпространението на понятието "задкулисие", което по смисъла на своята употреба е близо до превзетата държава и ограничения достъп до пазара на завладяващите.


Последното е най-видимо от оценката за отделните измерения на демокрацията у нас. И при експертите, и при студентите системата за взаимен контрол и баланс между трите власти масово се определя като отсъстваща. Посочването именно на този баланс между властите като най-проблематичен заедно с липсата на върховенството на закона говори за общо схващане за завладяване на държавата - "задкулисие".


Източник: ИПИ, Въпросник кръгла маса/експерти* (21 респонденти)

© ИПИ

Източник: ИПИ, Въпросник кръгла маса/експерти* (21 респонденти)


Водещите причини за тази оценка за състоянието на демокрацията у нас както при експерти, така и при студенти са:

 • - От страна на предлагането, тоест политиците - липса на ефективно наказание; клиентелизъм или обвързаност на бизнес и политика; потъпкване на демократичните ценности от страна на водещи политици.


  - От страна на търсенето, тоест хората - масово разочарованието от политиката; икономически популизъм; влияние от зависими медии.

Това в общи линии е средата, която обуславя текущата политическа обстановка. Тази среда предопределя политически разговор, който е по-скоро за корупцията и зависимостите и по-малко за икономическите параметри. Интересно е, че дори и при младежите евентуалните мерки по отношение на правораздаването и медийната среда се ценят чувствително по-високо спрямо покачването на доходите. Последното не означава, че икономиката следва да се пренебрегва, а по-скоро, че моделът на политическо превземане вече е осъзнато посочен като основна причина за липсата да достатъчно възможности у нас.


Икономистите разглеждат политическата нестабилност предимно като повишение на несигурността и съответно риск пред растежа. Подобен риск безспорно има и той се реализира у нас през последните години под различна форма. Политическата нестабилност обаче може да приеме формата и на разтуряне на олигополния пазар на завладяване.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 450 Весело

  Шо речи? Тинтири минтири, ширти фирти, лабави моабети !

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  влияние от зависими медии.
  -------------
  Ами то независими няма.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на Grdimi
  Grdimi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  либертарианците са доста байаснати, но не може да се отрече добре аргументирани

  n/a
 4. 4 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Препис от Икономикс в УНСС 1 курс. Пълнеж

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6904 Неутрално

  Нови правила за прокуратурата през промяна на конституцията, след това истински съд за корумпираните и измитане на корумпираните и старите муцуни от властта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Да, има нещо гнило в България. Държавата е превзета, а защо? Защото е ПРЕДАДЕНА и ежедневно предавана. Има отказ от държавност - отказ от правосъдие, отказ от правозащита, отказ от социална защита, отказ от държавна външна политика, отказ от развитие на икономика с национален ресурс, отказ от суверенитет, ... отказ след отказ. Трябва да си ял много филии с мас и/или да си слуга, угодник, подлога на такава персона, за да считаш, че държавността се гради с височайшо потупване по рамото и магистрали. Държава, в която за предаване на националните интереси се мълчи, почти от всички, а цяла седмица България води война със ... снега. Боклуци душат държавата, душили са я и най-лошото, май отново ще я душат.

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  “Това обяснява и добрата почва за разпространението на понятието “задкулисие", което по смисъла на своята употреба е близо до превзетата държава и ограничения достъп до пазара на завладяващите."

  Това съждение е пълна глупост(и според мен, далеч не е единствената в текста по-горе)! Задкулисието и производните му са именно антитеза на пазара, неговото елиминиране, чрез административно правни процедури. Процесът изобщо не е нов за нас. Ако трябва да сме коректни, именно шуробаджанащината, като първообраз на “задкулисието” беше причина за събарянето на режима на Живков. От тогава нещата не са се променили с уговорката, че демокрацията дава повече варианти за узаконяване на грабежа, предвид липса на “твърда ръка”...

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Лустрация. Съдебна реформа с промяна на конституцията. Създаване на спец звено в прокуратурата, за да разследва всички заемали висши държавни постове през последните 25 години. След това ще минат 3-4-5 години затишие и ефекта от тези промени ще започне да се усеща много силно. В момента едно 50 % от парите харчени от държавата потъват в частни джобове, без да имат никакъв реален ефект за обществото. Останалите 50 % са толкова калпаво оползотворени, че се налага нещата свършени за тях, след кратък период да бъдат плащани и вършение отново и отново.

 9. 9 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Превземането на държавата стана лесно,затова пък нейното владеене става все по тлудно.

  5ar8
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Без независима съд.система и независима прокуратура няма да си върнем държавата.Като начало трябва да изпържим цаците.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  Ами това не бих го нарекъл анализ. Вероятно е представителна извадка на доклада. Не ми направи впречатление. Темата обаче си струва задълбочен анализ и решения...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK