ГЕРБ се разбързаха да въвеждат мажоритарни избори за месец (допълнена)

Данаил Кирилов

© Надежда Чипева, Капитал

Данаил КириловДепутатите от ГЕРБ ще внесат свой законопроект за въвеждане на мажоритарни избори в четвъртък и са уверени, че може да бъде приет в оставащия не повече от месец живот на това Народно събрание. Това съобщи депутатът Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия в парламента. Според Кирилов за приемането на новата избирателна система са необходими "максимум 3-4 седмици". За това от партията на Бойко Борисов поискаха от новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на парламента. Кирилов смята, че до 25-26 януари промените могат да се обсъдят на две четения в парламента. "Ако имаме една седмица повече, означава, че ще имаме малко повече време да обсъдим детайлите. Трябва да се справим", каза Кирилов.


Новоизбраният президент Румен Радев вече заяви, че изборите ще са най-късно на 2 април - дата, която е обсъждана преди време и в ГЕРБ. От БСП пък настояват изборите да бъдат на 26 март.


ГЕРБ стои зад волята на избирателите и смятаме, че наш ангажимент е да поемем тази работа и да опитаме да се справим до разпускане на 43-тото Народно събрание, каза Кирилов за референдума проведен заедно с президентските избори. Той каза още че на извънредното заседание на правна комисия утре е предложил точка първа да бъде обсъждане на проект за решение във връзка с проведения референдум, което беше внесено на 14 ноември. Предлагахме по трите въпроса, които са получили сериозната подкрепа чрез гласуването на избирателите НС, да подкрепим резултатите и да предприеме съответните действия, каза Кирилов. Той припомни, че до настоящия момент в парламента не е получено официално решението от ЦИК, след което започва да тече тримесечния срок в който парламентът трябва да се произнесе, защото решението се обжалва пред Върховния административен съд.
Кирилов смята, че в проекта на омбудсмана Мая Манолова не е добър модела за разпределение на мандатите в чужбина и за това от ГЕРБ са направили по-добър вариант. Без повече подробности, Кирилов каза, че мандатите зад граница ще се разпределят в "динамичен порядък". При назначаване на вече избран мажоритарно кандидат за министър или напускане на парламента по друга причина ще се налагат последващи частични избори заради ограничения в Конституцията.


На въпрос на "Дневник", какво се случва с "добрите практики" за приемане на промени в изборните закони поне 6 месеца преди избори (сега ще са 2 б.а.) Кирилов каза, че преди да се пристъпи до измененията ще се "нотифицира" Венецианската комисия и ще се иска експресна оценка. Кирилов добави, че има колизия между изискването на закона за приемане на закон до 3 месеца след референдума и 6 месеца изискване на комисията.


Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков отговори на обвинението на БСП, че от ГЕРБ искали удължаване на срока на работа на парламента с думите, че "ако ГЕРБ е имало желание някога да замита следи, най-малкото щеше да поеме мандата, връчен от президента Плевнелиев и да се опита да състави правителство".Щом обществото се произнася ние сме длъжни да се съобразим с него, каза Ненков за референдума.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK