Рашидов обяви, че всъщност не бил наградил Стефан Цанев, оправда ордена на Димитър Иванов

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов

© Георги Кожухаров

Министърът на културата в оставка Вежди РашидовМинистърът на културата в оставка Вежди Рашидов публикува отговор до Стефан Цанев по повод отказа на драматурга от наградата "Златен век". По-рано днес известният автор заяви в писмо, че няма да приеме най-голямото отличие на Министерството на културата в знак на протест, след като през ноември Рашидов го връчи на Димитър Иванов - последният шеф на Шести отдел в Шесто управление от бившата Държавна сигурност.


"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата, "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", написа Цанев. Според сайта на Министерството на културата той трябваше да получи наградата на 10 януари на честване на 80-годишния си юбилей в Народния театър.


Стефан Цанев

© Красимир Юскеселиев, Капитал

Стефан Цанев


В отговора си обаче Рашидов - след като честити рождения ден на писателя - пише, че "е естествено човек да има своя позиция и да приеме и да отхвърли нещо", но "трудно разбира" какво авторът отказва, тъй като решението за ордена на Цанев все още не било подписано от него. "Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен", гласи писмото на сайта на Министерството на културата. "Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт", пише министърът.
Цанев изрично е упоменат като лауреат на "Златен век" в предното съобщение на сайта на министерство на културата от 6 януари.


По-нататък Рашидов заявява, че с удоволствие щял да подпише предложението, като припомня на Цанев, че "лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш."


След това министърът в оставка оправдава решението си да връчи най-високото звание в културата на някогашния шеф на политическата полиция в Държавна сигурност Димитър Иванов. "Хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди", пише той към Стефан Цанев.


Иванов - също бивш вицепрезидент в "Мултигруп" и настоящ професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), бе награден в качеството си на меценат на изкуствата, предложен от директорите на няколко музея, каза тогава министерството.


Димитър Иванов - последният шеф на Шесто управление, бивш вицепрезидент в "Мултигруп" и настоящ професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), бе сред лауреатите на отличието през ноември

© Анелия Николова

Димитър Иванов - последният шеф на Шесто управление, бивш вицепрезидент в "Мултигруп" и настоящ професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), бе сред лауреатите на отличието през ноември


"За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират", пише министърът в оставка. И заявява, че:


"От уважение към теб и към твоето творчество


ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз


- от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим."


Eто и целия отговор на Министерство на културата и Вежди Рашидов:


Скъпи Стефане,

Нека да ти честитя твоя 80-годишен юбилей, като искрено ти желая дълъг и пълен с творчество живот.
Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен.
Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша. Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда "Христо Г. Данов", заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш.
А колкото до Димитър Иванов, хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди. За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов? А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират.
От уважение към теб и към твоето творчество ще си позволя да ти напомня, че ако има потърпевш, и то сериозно, от тази система, за която ти негодуваш, то това съм аз - от ранното ми детство през сиропиталището до възродителния процес, та дори и отгоре. Поради същото уважение искам да те уведомя, че никога не съм бил член на БКП, не съм бил доносник в службите на ДС, не съм бил член на БСП, ДПС, на ГЕРБ и която и да е друга партия и в творчеството си нямам нито едно произведение, което да е във възхвала на който и да е режим.
Скъпи приятелю,
Още веднъж ти желая най-искрено честит юбилей, много творчески успехи и не на последно място – здраве, чиято цена аз вече добре знам. Честит празник, Поете!
Вежди Рашидов


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK