Съдийската колегия преизбра председателя на Специализирания наказателен съд

Новият, стар председател на Специализирания наказателен съд Георги Ушев

© Юлия Лазарова

Новият, стар председател на Специализирания наказателен съд Георги УшевС пълно единодушие от 13 гласа съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра досегашния председател на Специализирания наказателен съд Георги Ушев за втори мандат на ръководния пост. Кандидат за позицията бе само той.


На първото си заседание за годината след 2-часово изслушване на Ушев колегията го подкрепи единодушно с аргумент за добрите му качества на магистрат и административен ръководител. Изборът бе направен по новите правила на Закона за съдебната власт, според които преди гласуването във ВСС се свиква общо събрание на магистратите в съда, които могат да номинират кандидат, както и да изкажат мнение за предложения.


По предложение на 11 от 18-те съдии е свикано общо събрание, което е подкрепило кандидатурата на Ушев.
Неотдавна в доклад на Върховния касационен съд (ВКС) бяха отправени критики към ролята на специализираното правосъдие. По този повод въпроси към Ушев имаше и за натовареността на магистратите в съда. Той също цитира изводите от доклада на ВКС, според които голяма част от делата са частни наказателни, които по думите на Ушев са наречени в доклада несъщински съдийски труд. Той изрази своето и на колегите си остро противопоставяне на тази квалификация. "Всяко едно дело е важно", подчерта новият стар председател.


Ушев представи и статистика, според която за последните години ръководеният от него съд е в челните места на съдилищата с най-много наказателни дела от общ характер. Така например през 2015 г. спецсъдът е на трето място. Той подчерта обаче, че в другите две съдилища, които водят класацията, постъпват и въззивни дела, не само първоинстанционни, както е в Специализирания съд.


Бяха му задавани въпроси, свързани с разширяването на компетентността на съда, за общественото доверие, за използването на специални разузнавателни средства и др.


"Без да издавам класифицирана информация, мога да ви кажа, че положението с наблюдението на лица, заподозрени за тероризъм, е сериозно", обясни той. Каза, че трима съдии разглеждат исканията за такова наблюдение. Делата за такива искания през миналата година са били 2940, т.е. по 1000 дела на съдия, което отнема много от времето и усилията им.


По думите му съдът е бил създаден без кредит на доверие у гражданите, а с негативни обществени очаквания. Ушев каза, че и до него са стигали мненията, че съдът се създава да изпълнява политически поръчки. Според него след 5 години работа на институцията тези твърдения са изгубили смисъл и значение. "Ако някой ми посочи една-единствена изпълнена поръчка от този съд... аз мисля, че такава няма", коментира още той.


Обясни, че адвокатите оценяват организацията в съда и достъпа до деловодството. Всичко това е повишило доверието към Специализирания наказателен съд. Той заяви, че след проведени срещи и диалог с ръководството и работещите в Специализирания Апелативен наказателен съд в момента напрежение между двете институции няма.


Ушев обеща да работи за сградния и кадровия проблем на съда. Има и конкретни предложения - подземният паркинг, който не се ползва, да стане архив за съхранение на невеществени доказателства. Той помоли членовете на ВСС да не съкращават бройките за съдебни служители в съда.


"Специализираното правосъдие следва да е дългосрочна държавна инвестиция, ако се насърчава и към нея се постъпва с подобаващо търпение", заяви за финал Ушев.


В доклада на европейските прокурори от декември пък бяха изразени очаквания за по-голяма активност на Специализирания съд и на прокуратурата, за да се стигне до повече осъдителни решения за корупция и организирана престъпност.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  В доклада на европейските прокурори от декември пък се изразиха очаквания за по-голяма активност на Специализирания съд и на прокуратурата, за да се стигне до повече осъдителни решения за корупция и организирана престъпност.

  И ще има да чакат.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2949 Любопитно

  Като е работил 5г. кого осъди този съд?Специализиран съд? Кой „специален“ е осъден?

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  С пълно единодушие от 13 гласа съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
  ------------------
  Съвсем се обърках...
  Ушев не беше ли от лошите?
  Тогава защо добрите гласуват за него?
  Ако пък е от добрите - защо лошите правят същото?

  Настроение: презрително.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Нормално! ВСС запазва статуквото.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":
  До коментар [#4] от "neut":

  Реформа тече...

 6. 6 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Аа, не бе ! Нямаме ви голям кредит на доверие, ама виж сега ако наистина вкарате Ненчев за злодеянията му в затвора, значи все още има надежда във вас. Освен ако не сте и вие някакви хибридни де ! Защото напоследък всеки провален все нещо хибридно му пречи.

 7. 7 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2565 Неутрално

  "Ако някой ми посочи една-единствена изпълнена поръчка от този съд... аз мисля, че такава няма", коментира още той.
  ....................................
  Така е, политическите поръчки ги изпълнява прокуратурата, като внася нефелни обвинителни актове или като въобще не внася никакви актове.

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#4] от "neut":

  Нормално! ВСС запазва статуквото.
  --------------------------
  Значи Панов и Калпакчиев пазят статуквото?
  Ама те не бяха ли революционери?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#8:"qwertqwert"]Панов и Калпакчиев п[/quote]
  И УЗУНОВ най-паче - "човекът на Бойко" - как да не се избере Велинградския послушко Ушев

 10. 10 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  интересно какви ли мнения и предложения са изказали на заседанието?
  сигурно радикални ? да бе да
  по скоро дайте да си я караме както до сега че да не си усложняваме живота

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK