Кметът на Пловдив е обвинен за изграждането на "Зоокът" (допълнена)

Кметът на Пловдив е обвинен за изграждането на "Зоокът" (допълнена)

© Анелия НиколоваСофийската градска прокуратура обвини кмета на Пловдив Иван Тотев в престъпление по служба по повод изграждането на "Зоокът", съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


Според прокуратурата от деянието на Тотев настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 млн. лв.. Освен това случаят е особено тежък, твърди обвинението.


В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив, и като възложител на обществени поръчки, Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът", град Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), казва прокуратурата.
На 30 октомври кметът на Пловдив Иван Тотев лично показа новия зоопарк на премиера Бойко Борисов.

© Община Пловдив

На 30 октомври кметът на Пловдив Иван Тотев лично показа новия зоопарк на премиера Бойко Борисов.


Освен това тя била проведена без одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – като стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.


Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на "Зоокът", Пловдив с изпълнителя - "Запрянови 03" ООД. Това според прокуратурата Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 млн. лв. В този размер е и щетата за общината, според прокуратурата.


Досъдебното производство е образувано на 3 ноември 2016 г. от прокуратурата в Пловдив.


С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на Пловдивския съд и е разпоредено Софийската градска прокуратура да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.


До момента били разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от община Пловдив за проведените процедури за изграждането на "Зоокът", Пловдив.


Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 хил. лв.


Процесуално-следствените действия продължават.

"Разследването е започнало след сигнал от граждани", обясни по-късно говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова по време на брифинг. Дали кметът ще бъде отстранен ще реши наблюдаващият прокурор, уточни тя.


Таскова не посочи какви са били аргументите на Цацаров делото да се прехвърли от Пловдивската на Софийската прокуратура, само уточни че законът му дава тази възможност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK