ГЕРБ не успя да убеди другите партии да разгледат предизборно резултатите от референдума (допълнена)

ГЕРБ не успя да убеди другите партии да разгледат предизборно резултатите от референдума (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталДепутатите от БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, "Атака" и АБВ отказаха да вкарат в дневния ред на заседанието на правната комисия днес разглеждането и приемането на резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум. Предложението, което е на ГЕРБ, бе вкарано в понеделник извънредно като първа точка в проекта за дневен ред на заседанието.


След един час дебати дали решението да се обсъжда или не, депутатите от партията на Бойко Борисов не успяха да съберат подкрепа за включване на проекта в дневния ред. "За" бяха шестима депутати от ГЕРБ, но останалите 11 представители на други партии бяха "против".


Всички гласуваха против разглеждане на предложението на ГЕРБ с различни мотиви. Сред тях - че все още няма решение на съда по жалба срещу обявените от Централната избирателна комисия (ЦИК) резултати с незадължителен характер от референдума; че предложението на ГЕРБ е остаряло и трябва да се коригира, тъй като в него се разписват действия, които трябва да се случат до 15 декември 2016 г.; че желание да се въведе мажоритарен избор на депутати в два тура се изразява с внесен законопроект, което избраниците от ГЕРБ все още не са направили, и т.н.
Председателят на правната комисия в парламента и един от водещите юристи на ГЕРБ Данаил Кирилов използва всякакви аргументи, за да убеди колегите си от комисията да обсъдят предложението днес. Сред тях и "да се спести работа на съда", "да се върви напред" и "да се уважи волята на народа". От думите му се разбра, че въпреки всичко решението по референдума ще бъде първа точка в дневния ред на заседанието на Народното събрание утре.


Засега ГЕРБ предлага да има мажоритарен вот, но само на думи


Предложението на ГЕРБ, което бе внесено на 14 ноември м.г., предвижда парламентът да вземе решение, че подкрепя мажоритарния избор на депутати в два тура, задължителното гласуване на избори и референдуми и намаляването на партийната субсидия на един лев на глас на парламентарен вот. Според решението на ЦИК, което се обжалва в съда, общо 12 027 гласа не достигат, за да има задължителен характер референдумът. В допитването на 6 ноември м.г. са участвали 3 488 558 души според броя на намерените пликове в урните, а за да станат задължителни решенията, бяха нужни поне 3 500 585 гласа. Мнозинството е отговорило с "ДА" и на трите въпроса.


Макар че е внесено в деловодството на парламента на 14 ноември, предложението на ГЕРБ не е вкарвано в дневния ред досега. В неделя зам.-председателят на партията Цветан Цветанов поиска новоизбрания президент Румен Радев да удължи животът на този парламент, за да се въведе мажоритарен избор на народни представители. Вчера ГЕРБ съобщи, че тази седмица ще внесе свой проект за поправки в Изборния кодекс, според които да се въведе мажоритарен избор на депутати. В деловодството на парламента вече има такъв - написан от омбудсмана Мая Манолова и сценаристите на "Шоуто на Слави" и внесен преди празниците от независимия депутат Георги Кадиев.


ГЕРБ поиска депутатите да решат за референдума "от преспи и летища"


Петнадесет минути след първоначално обявения час председателят на правната комисия Данаил Кирилов откри първото заседание на комисията след зимната ваканцията. В залата бяха 11 от 20 народни представители, както и представители на различни медии. Преди да анонсира гласуване на дневния ред, Кирилов обяви: "Христиан Митев и Емил Димитров-Ревизоро са заявили, че ще бъдат представлявани от Явор Нотев от "Атака". Митхат Метин (ДПС) пътува и ще бъде представляван от Четин Казак. Димитър Делчев в момента е на летище и е обявил, че Петър Славов ще гласува на негово място. До 5 минути очакваме Ани Александрова и Десислава Атанасова от ГЕРБ - те делегират вота си на Димитър Лазаров. Колегата Алтимир Адамов е някъде по дунавските преспи".


Четин Казак от ДПС веднага заяви, че проектът за решение по референдума трябва да отпадне от дневния ред на комисията, тъй като 43-ият парламент е изчерпан и решението трябва да остане в ръцете на следващите народни представители.


"Има и граматическа, и смислова, и техническа грешка. Няма как да гласуваме този текст. Такова решение би било обидно за комисията. Ако трябва да се гласува, вносителите да си направят труда да го актуализират, защото вътре се възлагат действия до 15 декември 2016 г. И след като го актуализират, тогава да го гласуваме, но след 24 часа, както предвижда правилникът", заяви зам.-председателят на парламента от "Атака" Явор Нотев.


Филип Попов от БСП каза, че решението на ЦИК за резултатите от референдума все още е в съда, което значи, че няма как парламентът да се произнесе. Петър Славов от Реформаторския блок го подкрепи и заяви, че след повторно преброяване на бюлетините, може да се стигне до задължителност на решенията от референдума, поради което гласуването на такова решение от Народното събрание да стане излишно. Той обаче предложи на ГЕРБ независимо от референдума да внесе в парламента поправки в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарен вот, които депутатите от правна комисия да гласуват.


Как да се "спести работа на съда" и кой повече обича съветската власт


"Точката е включена в дневния ред на правна комисия по причина на обстоятелството, че нашата парламентарна група ще настоява да бъде обсъждана от парламента. Имам информация, че ще е точка първа утре. Редно е правната комисия, като водеща, да излезе с доклад", заяви Данаил Кирилов. И продължи с аргументацията си: "ние не може да очакваме съдебният спор да приключи в рамките на три седмици, но сме дълбоко убедени, че тъй като този референдум бе осъществен по време на 43-ото Народно събрание, то то трябва да изрази становище по този референдум преди да бъде разпуснато".


Кирилов каза още: "Сега е моментът да вземем решение и да кажем: "Вървим напред или не вървим напред. Планираме или не планираме". И дори помоли като вносител да не го съдят за датата 15 декември 2016 г. в проекта на решението, тъй като досега е имало решения с "точки, точки, точки" на място на датите. "Ако един спор се разглежда от съда, аз не съм склонен друг да го разглежда. Напълно съм съгласен с вашите възражения. Но, знаете, законодателният орган взема решения без да изчаква съда. Жалбоподателят ("Шоуто на Слави" - бел. авт.) няма как да бъде ощетен от нашето решение, напротив".


Хамид Хамид от ДПС репликира, че ако парламентът вземе решение преди съда, то той му предначертава какво да прави. А Кирилов предложи на колегите си "да спестят работата на съда".


Михаил Миков от БСП, който закъсня за заседанието, поиска думата и каза: "Честита нова година! Като слушам, цялата работа ми прилича на нагледна илюстрация на онези спорове колко дявола могат да се съберат на една игла. Досега има само един проект за поправки в Изборния кодекс, вашият (обърна се към ГЕРБ - бел. авт.) ще го видим, като получи входящ номер. Ако има време, да се обсъжда в парламента. Сега обаче да се приключи с този опит за събиране на прекалено много дяволи на една игла. Колкото по-бързо приключим този тип дискусия, толкова по-добре. Да спрем да се опитваме без по същество да има проект за промени в Изборния кодекс, да придаваме видимост, че се опитваме да свършим работа и да въведем мажоритарен вот".


"Не виждам какъв ви е проблемът да се обсъди на правна комисия предварително това решение, тъй като утре ще го вкараме в пленарна зала", заяви Свилен Иванов от ГЕРБ. А Миков му репликира: "Тук има съдържание по декларация кой повече обича съветската власт, пардон мажоритарния вот".


Накрая Данаил Кирилов се разсърди, че колегите му от другите партии не уважават волята на народа. А Явор Нотев поиска решението да бъде прочетено пред камерите, за да се види защо не може да бъде гласувано - понеже в присъствала датата 15 декември 2016 г. като крайна за действия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK