Апелативният съд добави към наказанието на Владимира Янева и глоба от 1000 лв. (допълнена)

Апелативният съд добави към наказанието на Владимира Янева и глоба от 1000 лв. (допълнена)

© Юлия ЛазароваСофийският апелативен съд потвърди присъдата на по-долната съдебна инстанция, с която бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева бе призната за виновна по разработката "Червеи" за разрешаване на незаконно подслушване в информационния масив на МВР над законово допустимия срок. Наложеното й наказание бе 1-годишна условна присъда с 3 години изпитателен срок.


С решението си от днес тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Мария Митева и членове Владимир Астарджиев и Десислав Любомиров е прибавил към така определеното й наказание и глоба от 1000 лв. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.


Според САС Янева несъмнено е била длъжностно лице - председател на съд, към момента на извършване на деянието, за което е обвинена - подписване на СРС-та за срок от 300 дни при позволени от закона 180 дни. Освен това е осъзнавала това, т.е. престъплението е извършено при наличието на умисъл и тя не може да бъде защитен от своя функционален съдийски имунитет.
Въпреки това апелативните магистрати приемат, че наложената условна присъда е адекватно наказание, защото Янева е неосъждана, наложеното й наказание е под три години, а "извършеното е инцидентен случай в нейния живот". Освен това "невъзможността й да изпълнява оттук нататък своята професия" е достатъчно наказание.


Подсъдим по него бе и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той бе оправдан по едно от повдигнатите му обвинения, а по другото СГС му наложи глоба от 3 хил. лв. Като Апелативният съд е потвърдил решението на долната съдебна инстанция в тази му част изцяло. Двамата подсъдими са осъдени да заплатят и разноски по делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK