На плажа "Нестинарка" това лято чадърът ще струва 36 стотинки

Къмпинг "Оазис" през 2007 г.

© Юлия Лазарова

Къмпинг "Оазис" през 2007 г.Правителството днес одобри отдаването на концесия на шест морски плажа - къмпинг "Оазис" и къмпинг "Нестинарка" в община Царево, "Дюни-юг" в община Созопол, "Обзор-юг", "Нов плаж "Свети Влас", "Свети Влас-изток" в община Несебър. Концесионерите ще стопанисват плажовете за срок от 20 години.


Това са първите процедури, които се провеждат след промените в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и в минималните критерии за комплексна оценка на офертите. Кандидатите са подавали предложения с включена цена за един чадър и един шезлонг с ДДС, както и размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане – т.нар. роялти, в проценти. Избраните концесионери са длъжни да предлагат цените за чадър и шезлонг, които са посочили в офертите си, съобщиха от Министерството на туризма. Ведомството ще контролира дали се спазват посочените цени, а в случай на нарушения може да се прекрати договорът с концесионера.


От това лято посетителите на къмпинг "Нестинарка" следва да плащат по 0.36 лв. за един чадър и също толкова за един шезлонг на плажа. Избраният концесионер на плажа е "Перла турист" ООД. Фирмата е предложила и средства за подобряване на туристическия продукт на плажа в размер на 578 079 лв. без ДДС за целия срок на договора и роялти в размер на 4.35%. За процедурата са подадени две заявления с оферти за участие, като на второ място е класиран "Плат Ем Джи Ди" ЕООД, посочват от министерството на туризма.
За концесионер на другия плаж в община Царево – къмпинг "Оазис", е определен единственият участник в процедурата "Оазис бийч" ООД. Концесионерът ще предлага цена от 6 лева за чадър и също толкова за един шезлонг в платената зона. Предложеното роялти за тази морска ивица е в размер на 1.5 на сто.


Конкурсът за плаж "Обзор–юг" в община Несебър е спечелен от "Еспи агро" ООД. Фирмата е предложила цена от 3 лева за чадър и също толкова за един шезлонг. Компанията е предложила и 10 хил. лв. без ДДС инвестиции за всяка година от срока на договора за концесия, както и роялти от 1.33%. Други оферти за участие не са подадени.


За концесионер на плажа "Свети Влас-изток" в община Несебър е определена фирмата "Венид бийч" ООД – също единствен кандидат. Тя е предложила цена от по 8 лв. за чадър и за шезлонг в платената зона. Предложеното роялти е в размер на 4.45 на сто.


На "Нов плаж "Свети Влас" единственият кандидат за концесионер "Венид бийч" ООД е предложил също 8 лв. за един чадър и толкова за шезлонг. Предложеното роялти е в размер на 4.452 на сто.


Концесионерът на "Дюни-юг" в община Созопол е "ГБС-ТУРС" ЕАД. Той ще предлага цена за чадър в размер на 7 лв. и толкова за шезлонг. Фирмата е предложила и да отдели средства за инвестиции за реализиране на идеен проект за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж за целия срок на договора за концесия, в размер на 15 хил. лв. и по 500 лв. допълнително за всяка година за срока на договора. Предложеното роялти е в размер на 1.1 на сто. За процедурата са подадени две заявления с оферти за участие, като на второ място е класирано "ЕНДЖОЙ ГРУП" ЕООД.


За останалите две процедури за отдаване на концесия на плажовете "Бургас-север" и "Поморие-централен" са подадени жалби пред Комисията за защита на конкуренцията. От Министерството на туризма посочват, че въпреки че законът позволява процедурите да бъдат завършени, е взето решение да се изчака становище на Комисията за защита на потребителите, за да няма съмнения.


Преди два дни БСП обвини правителството в оставка в опит за раздаване на "апетитни плажове" по Черноморието на близки до ГЕРБ фирми, като посочи за пример плажове като централния в Поморие и "Слънчев бряг-север". Министърът на туризма Николина Ангелкова тогава отвърна, че това са манипулации, като посочи, че голяма част от започнатите процедури ще се завършват при служебното правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Министерски дъмпинг

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  моля игнорирайте фасовете по пясъка и всички други боклуци също опиканата и връсна вода претъпканите ивици и се концентрирайте върху евтините шезлонги плащаш един получаваш още един на половин цена

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 922 Неутрално

  по 0.36 лв. за един чадър и също толкова за един шезлонг на плажа.
  ------------------------------
  Втори шезлонг =30 лева.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Евал съм ти и бегето и лятото..колко нормални държави тив наще изгониха българите от българия

  Долу рушистите и фашистите
 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  хъх, я глей ти кво разбирали крокозъбелите под "безплатни чадъри и шезлонзи"

  06 август 2015
  Чадърите по морето стават безплатни следващото лято

 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  според мен трябва да се забранят такива цени, кой ще връща 4 ст,
  то и цените на 99 също, това финансово имаше смисъл преди като имаше данък оборот на кръгъл лев, сега има само психологическо значение

 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Дневник, дайте да видим списъка с мутретата зад тнр. 'фирми', що така ви е срам?

 8. 8 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Нещо подобно ми се струва ще се пръкне, като такса ползване на пясък от 10 лв/м2.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  С един куршум - два заека:

  В хазната ще влизат занапред концесионни такси 14% върху 36 стотинки на ден, тоест нищо

  Обаче ако някой се вреди за 36 стотинки на чадър, да се похвали. Защо ли си мисля, че всеки ден ще има "ей това момченце с чантичката резервира всичките места още в 5 часа сутринта, поговорете с него за цена"

  И така крайният ефект е - цени постарому, концесионните такси опростени, електоратът с "очаквания към държавата" за ценови контрол и свръхрегулации - изчукан в мозъка

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Вчера обясняваха на дълго и нашироко по телевизиите че нямало никаква корупция, защото процедурите само били започнати и щели да бъдат завършени от следващия кабинет, а днес внесли извънредна точка в дневния ред на МС само и само те да изберат печелившите ...

  Доволните са хора на ГЕРБ ,недоволните са на БСП .Затова едните лаят за да могат да отложат подписването до служебното правителство, другите бързат всичко да приключи.Иначе са едни и същи. Такива цени на чадърите ще има само на края на плажните ивици където не може хавлия да се постели. Хубавите места ще бъдат преотдадени на заведенията и баровете и там шезлонга ще е 20-30-40лв както и досега е било на просволутият плаж в Поморие. Хубавите места са дадени на Кариби и рая бийч и скубят, пък нека човека с гражданска позиция ви обяснява че е заложил цена 0лева...


  1914 / 88
 11. 11 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  цени народни от преди 30 год.
  а кебапчето за бай ганю колко ще бъде?
  дайте моля по широк ценоразпис

 12. 12 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 511 Неутрално

  На Нестинарка и коктейл да ми включат за тия стотинки, не бих стъпил.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  “за инвестиции за реализиране на идеен проект за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж за целия срок на договора за концесия, в размер на 15 хил. лв. и по 500 лв. допълнително за всяка година за срока на договора. “

  Голяма инвестиция, голямо нещо!

 14. 14 Профил на luliak
  luliak
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хм....нещо ми понамирисва тук...трябва повече информация за кандидатите и по каква схема са се случили нещата.

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  [quote#10:"Hasta La Vista antifascista OI!"]пък нека човека с гражданска позиция ви обяснява че е заложил цена 0лева[/quote]
  какъв човек, каква гражданска позиция, какви 75 лева бе хахахаха

  "06 август 2015

  Чадърите и шезлонгите на плажа да са безплатни и това да е факт още от следващото лято, предвижда изготвена от Министерството на туризма примерна концепция за развитие на туризма. Това обясни в четвъртък министърът на туризма Николина Ангелкова пред бТВ.

  "http://www.mediapool.bg/obeshtanite-bezplatni-chadari-i-shezlongi-na-plazha-ostavat-plateni-news251853.html

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#7:"extraCACA"]дайте да видим списъка с мутретата зад тнр. 'фирми'[/quote]

  Оазис - Брендо

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  36 стотинки...? Браво! Това, вероятно ще е първоначално таксуване, като в такси...!
  Между другото, в Гърция предполагам пак ще са без пари, тоест купуваш си бира или фрапе от близкото барче за 2-3 евро и никой не се занимава с тебе... Няма мутри, няма милиционери!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  Добре е все пак да си носите и свои чадъри, че за тия, евтините, ще е голям калабалъка, а пък за вашия може да няма място за слагане... Абе мутренска му работа, че и за цели 20 години напред подковани...

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  След като правителството е в оставка и има толкова много гафове и съмнение в корупция за какво е толкова зор да се сключват концесии?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А защо за 20 години?!?
  Не можеше ли за 200? Или направо 500?

 21. 21 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Как 36 ст. ? Трябваше да обявят 1 ст. Та нали идват избори ? Е, по време на лятото ще се окаже, че все пак цената ще е друга, ама сега до изборите ще е 36 ст.

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  между другото служих в 24 пехотен черноморски поллк, който беше зад Нестинарка, много хубав плаж беше ама тогава се ходеше с открит лист

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Аз мисля да предложа да давам по 0.50 лева на плажуващ, който ползва чадър и шезлонг. И ще спечеля търга. После давам малко повече и пишем анекс към договора. Елементарно Уотсън!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Цацаров да се самосезира - нали тези са му бизнес партньори.

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  До коментар [#16] от "Дундурук":

  е па да ги напише Дневникът, нали са журналисти... вчера ревяха за свободата на словото си, днес къде им е, хаха словото?
  Що не ни кажат кои са черните касички на гробарите... не че не ги знаем, ма се пак... нали работа им било викат, да информират обективно, дай да видим на кого другарката Анелкова направи подаръчета за 20 години напред

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Куверт за плажа - 35 лв...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#21] от "678":

  Не, 36 ст. са за периода 15 декември - 15 февруари. След това цената е по целесъобразност...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#26] от "mitko11":

  много си далеч от истината в бар Нестинарка какви пари оставяхме бедна ти е фантазията

 29. 29 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 435 Неутрално

  И на слънчака така.. само дето х 20/50/100 ..

 30. 30 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Добре де, как го правят в Италия например? Курорт с хотели, към всеки хотел - зона от плажа. Чадърът и шезлонгите си влизат в цената на стаята и нямаш грижи... Цяла смяна ползваш един чадър, т.е. като направиш боклук и не го изхвърлиш/например на чадъра има закачен пепелник/си го намираш на следващия ден пак там. Не че не чистят и иначе... През равни интервали по плажа има тоалетна, кът за деца, съблекални, медицински пункт. По пясъка има гумени пътеки почти до водата за бебешки или инвалидни колички...
  В Албена е същото с чадърите и шезлонга, ако почиваш в курорта. Там редовно почистват.
  Какви са тези цени от 8 лв примерно в Слънчев бряг, където е хотел до хотел и накрая на плажа си правостоящ щото няма място за хавлийката даже...
  И цената от 36 ст. също не е реална, значи за всичко останало като чистене, тоалетни и пр.- забравяме. То не че при 8 лв. е много по- различно.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Просто не е за вярване.

 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  не знам от кое столетие са спомените на коментиращите, но в настоящото, според тази статия, шезлонга и чадъра
  - не само не стават безплатни, както обеща другарката Ангелкова през 2015-та
  - не само не поевтиняват, както обеща другарката Ангелкова през 2016-та
  - ами и видимо поскъпват спрямо средните миналогодишни цени

  това, което статията не казва е срещу каква точно годишна концесионна такса стои това и на кого точно Герб гарантираха доходи през следващите 20 години

 33. 33 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Ще струва, ама...друг път.

  Или ще бъде на 36-ти ред, пета дюна след улицата, в съседното село

 34. 34 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 580 Неутрално

  На тръгване, емаха байката на последните неоср@ни или недотам заср@ни плажове по Черноморието.

 35. 35 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прочетете името "Венид" бийч и ще се сетите кой е спечелил плажовете във Влас и защо е по 8 лв..

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Kaкво налага нещо да се дава на концесия за 20 години? Разбирам да е да строиш на концесия летище или тунел - О.К., да имаш време да си възвъренш парите. Тук обаче имаш да извадиш едни чадъри юни и да ги прибереш август.

  Защо тогава правителството взема решения, които засягат още 5 поне 5 мандата и едно цяло поколение след него?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "ergen4ev":

  Идете на Дюни или на Се. Тома и няма да има нито фасове, нито опикано море или пясък. Българинът иска бирата на плажа да му е левче, ама плажът да му е като в Гърция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  [quote#36:"cinik"]Kaкво налага нещо да се дава на концесия за 20 години?[/quote]

  "От ГЕРБ ще отидем при избирателите с отчет за работата ни в парламента и ще положим усилия за свършената от нас работа да получим реален отговор от кампанията преди изборите", каза Цветанов. Той допълни, че ГЕРБ гради кампанията си и заявката си за участие в изборите единствено на база на свършеното."

 39. 39 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 507 Весело

  Затова - "Яссо, Гърция!", паркингът ти безплатен, чадърът с шезлонга - безплатен, като си поръчваш питиета от барчето... Да си ги ползват шезлонгите от 36 стотинки концесионерите

 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  "Концесионерите ще стопанисват плажовете за срок от 20 години"!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ГЕРБ бяха взели КОМИСИОНИТЕ и затова толкова бързаха да ги дадат за 20 г.
  Въпреки, че се вдигна шум, ГЕРБ нищо не ги спря

  А овчото население спи

 41. 41 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално
 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#35] от "p_s":

  Едни братя Олигарси ли?

 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Ще си нося 40ст. - предвидил съм и бакшиш за концесионера!

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 578 Неутрално

  хайде сега към Гърция, то вече и полети има до Александруполис, ако Уиз и Райън пуснат полети до близките гръцки дестинации 1ст няма да видят от мен мутраците и техните биснес партьори в парламента

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ напълниха гушите на Мутрите, дадоха на безценица нашите плажове и прибраха тлъсти комисиони

 46. 46 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Най-накрая малко по-малко започна да се вкарва ред в туризма.

 47. 47 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Много питате вееее...

  Св. Влас -и за двста плажа - един кандидат. Други няма, ръйш ли...
  ВЕНИД - прочетете го от дясно наляво и ще видите.....ДИНЕВ....не, че нещо.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 48. 48 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Темата за плажовете е болна за много хора в България.
  Ако съм на мястото на БСП-то - ще ги побъркам ГЕРБ-аджиите в предизборната кампания с тази заигравка с мутрите....
  Че и за 20 години - сладури......
  Ако имат добри ПР-и, хората на Корнелия трябва да говорят наляво и надясно, че ако вземат властта - ще отменят концесиите....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 49. 49 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 270 Неутрално

  ;демокрация ; по български обичай

 50. 50 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Който се опитва да седнр на два шезлонга, пада на пясъка! За какво ти е втори!

 51. 51 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чадъра ще струва 0.36 лв да, а един мармот завива шоколада в станиол...

 52. 52 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 441 Весело

  Беше ми много трудно да обясня на германци как така ол инклузив по български не включва чадър и шезлонг на плажа. За първи път чуваха за такова нещо, а знам, че са пътували много.

 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  [quote#16:"Дундурук"]Оазис - Брендо[/quote]
  кво нещо било да ти доскучае по никое време значи

  некъв гербав любимец 13 излезе

  ЧАВДАРОВ ГРУП 86 ЕООД (ЕИК: 203842443)
  Данни за компанията в Търговския регистър / Company Data in the Bulgarian Registry of Companies (EIK: 203842443)
  Веселин Александров Чавдаров

  http://tr.bivol.bg/view.php?eik=203842443
  --------

  Избори 2015/ кандидати за ОС Пловдив
  --------
  ПП Съюз за Пловдив/ Дани Каназирева
  --------
  13 Веселин Александров Чавдаров

 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  и Дневник, вие Капитал не четете ли ве... то кво ли питам, след като и авторите на днешната им статия по въпроса с концесионерите явно не го четат ... непопулярни биле викат, лицата концесионери хахаха


  "Избраният концесионер на плажа е "Перла турист" ООД..."

  "...Взаимоотношенията му с община Приморско са дълбоки, като местните медии го описват като близък с дългогодишния бивш кмет Димитър Димитров, чието име нашумя покрай скандала за строителните решения за магистратски роднини, декларирани като нуждаещи се, както и като парадиращ със спонсорството си на ГЕРБ...

  "http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/08/26/2817750_ot_primorsko_do_downtown_sofiia/

 55. 55 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  [quote#48:"г-н Саранди Говедаров"]ще ги побъркам ГЕРБ-аджиите в предизборната кампания с тази заигравка с мутрите[/quote]

  ма игриви беее, игриви... избори идат зер, кви гюбеци ще падат у хасковската махала

 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  [quote#16:"Дундурук"]Оазис - Брендо[/quote]
  баси... развитие на конкурентоспособността на българската икономика... смяяятай


  Номер на проект от ИСУН: BG161PO003-2.3.02-0475-C0001
  Номер на проект: ---
  Наименование: "Внедряване на енергоефективно термопомпено отопление на басейнов комплекс " Оазис -Лозенец"
  Бенефициент: "ГОУСТ" ЕООД
  Източник на финансиране: ЕФРР ==> Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика"

  http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=115225

 57. 57 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#4:"marks_nazi"]колко нормални държави тив наще изгониха българите от българия [/quote]
  От над 70 години ги гонят. Преди обаче имаше допълнителна вътрешна граница, която да пречи българите да бягат от "рая".

 58. 58 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 819 Разстроено

  Да бяха определили някакво закръгляне на 0.50 или поне 0.10лв. - това 0.36лв е смешка. Пак недообмислили нещо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK