"Културтрегерите" сега разбраха, че трябва сами да се пазят от тероризъм

Рашидов коментира, че е очаквано мерките за сигурността да се поделят между Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи. Стана известно, чедосега не е имало разговор между представители на културата и МВР, но такъв е започнал между столичната полиция и театрите в София например.

© Анелия Николова

Рашидов коментира, че е очаквано мерките за сигурността да се поделят между Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи. Стана известно, чедосега не е имало разговор между представители на културата и МВР, но такъв е започнал между столичната полиция и театрите в София например.Кой трябва да пази театрите от терористична опасност? МВР или отговорността е на самите културни институции.
Този въпрос беше един от поставените в иначе на пръв поглед безрезултатната дискусия за подобряване на мерките за охрана при влизане в театрите, галерии, кина и др.


Домакин на разговора бе парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.


А повод за него стана писмо на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. В него той иска от комисията съдействие за повдигането на въпроса и подобряването на мерките за сигурност при достъп в театралните институции.
Мутафчиев разказа, че е получавал сигнали от инспектор "Салон" в Народния театър


за съмнителни лица с обемисти предмети, които на въпроса дали имат билети или къде отиват, напускали сградата.


В други случаи пък са забелязвани хора с големи багажи, които не са искали да ги оставят на гардероб с оправданието, че там е лаптопа им например.


Така разговорът се насочи в обсъждане на терористичните заплахи и времето, в което живеем.


Дискусията във вътрешната комисия (снимката е архивна) стигна и до това колко струва охраната на Ахмед Доган и въпросът дали директорите на културните институции са доволни от МВР.

© Георги Кожухаров

Дискусията във вътрешната комисия (снимката е архивна) стигна и до това колко струва охраната на Ахмед Доган и въпросът дали директорите на културните институции са доволни от МВР.


На срещата присъстваха още министърът на културата в оставка Вежди Рашидов, зам.министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски и началникът на СДВР Младен Маринов, както и депутатите от комисията.


Изводът от дискусията на "културтрегерите" (по Рашидов - бел. ред.), представителите на МВР и депутатите бе, че след приемането на антитерористичния закон задължение на директорите на културните учреждения е да осигурят мерките за безопасност. Цитиран бе и членът от закона: "Собственици и ползватели на сгради и съоръжения за обществено обслужване, представляващи строежи първа, втора и трета категория по чл. 137 от Закона за устройство на територията, както и в училища и детски градини от по-ниска категория, разработват и прилагат мерки за противодействие на тероризма." МВР има задължение само в шестмесечен срок от влизането в сила на антитерористичния закон да изготви наредба, с която да въведе минимални изисквания за мерките са сигурност.


От своя страна Мутафчиев заяви, че не е знаел това, а Рашидов коментира, че е очаквано мерките за сигурността да се поделят между Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи. Стана известно, че досега не е имало разговор между представители на културата и МВР, но такъв е започнал между столичната полиция и театрите в София например.


Повечето присъстващи се съгласи, че проведената среща на територията на парламента, е била полезна най-малкото заради информативната си стойност,


а и заради надеждата, че след като бъде оповестена чрез медиите, служителите на театрите в страната, както и гражданите ще станат по-бдителни


и ще сигнализират органите на реда за съмнителни хора и багажи.


Повод за дискусията в парламентарната вътрешна комисия беше писмо на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

© Юлия Лазарова

Повод за дискусията в парламентарната вътрешна комисия беше писмо на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.


Председателят на комисията Цветан Цветанов пък поиска от ръководството на МВР на следващото заседание да предоставят в писмен вид мерките, които е предприело ведомството за диалог с директорите на театри, галерии, читалища и др. във връзка с координирането на мерките за сигурност по тези места, където регулярно се събират много хора.


Иначе Мутафчиев обясни причината да изпрати писмо до вътрешната комисия и да се яви пред депутатите със загрижеността си за сигурността на българските граждани. "Не знаем какви хора влизат като публика в театрите", обясни председателят на съюза на артистите.


След Мутафчиев, думата взе министър на културата в оставка Вежди Рашидов, който на няколко пъти държа да уточни в дискусията, че не иска от депутатите да осигурят защита на културата, а на българските граждани.


"Те са част от Европа, а тя е в напрежение", заяви той и допълни, че се води особена, непопулярна, странна война и България не е изолирана от това явление. По думите му самото време изисква бдителност. "Примери има много от театъра в Москва до концерта в Париж", коментира министърът в оставка. "Има нашествие на исляма над християнството", обобщи той международната обстановка.


След него думата бе дадена на зам.- министърa на вътрешните работи Красимир Ципов, който четейки на един дъх изреди всички планове, мерки, предприети от ведомството и всичката му работа по анализ и отчитане на рискове и заплахи, при и след приемането на антитерористичното законодателство.


Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов пък поиска от ръководството на МВР на следващото заседание да предоставят в писмен вид мерките, които е предприело ведомството за диалог с директорите на театри, галерии, читалища и др. във връзка с координирането на мерките за сигурност по тези места, където регулярно се събират много хора.

© Велко Ангелов

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов пък поиска от ръководството на МВР на следващото заседание да предоставят в писмен вид мерките, които е предприело ведомството за диалог с директорите на театри, галерии, читалища и др. във връзка с координирането на мерките за сигурност по тези места, където регулярно се събират много хора.


Накрая заяви, че тъй като театрите, кината, галериите и др. са места с масово пребиваване на хора, при тях има рискове. Поради тази причина те трябва да предприемат


мерки за сигурност на едно "минимално, но оптимално ниво".


Даде и пример с изграждане на системи с пропусквателен режим, видеонаблюдение, обучаване на служители по сигурност, наемане на частни охранители и експерти по сигурността, които да въвеждат и обезпечават защитните мерки.


От своя страна директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски заяви, че е направено


обследване на част от театрите. Като някои сгради са с добро ниво на сигурност, но повечето не са.


Сред тях има и много стари сгради. Обясни, че в малките градове не е трудно да се осигури полицейско присъствие на всяко мероприятие, но министерството няма капацитет за такова навсякъде.


Подкрепи го Рашидов, който заяви, че


МВР няма как да "сложи служители във всяко учреждение", но "да сме по-бдителни е по-хубаво".


Така се стигна до темата, че са необходими пари - за камери, пропусквателни системи и др, което бе отбелязано от Цветанов. Той подчерта, че с бюджета си културното министерство не може да се справи и поиска от представителите на МВР да посочат мерки и финансовата им оценка, за да могат депутатите от комисията да изискат допълнителни средства от парламента. Подчерта, че на България предстои председателство на Европейския съюз през 2018 г., когато страната ще стане централна мишена.


С шега му отговори Мутафчиев "Министерството на културата не може, но МВР може да си го позволи".


Според него


важен бил респектът - като се разходят преди началото на постановката двама униформени пред сградата, ще има резултат,


коментира актьорът. Обясни, че има случаи, в които хора влизат в театъра по време на антракта, за да не плащат билет, защото тогава нямало никакъв контрол. Той пое ангажимент - директорите на театрите да изработят правилници за действие и противодействие "при съмнителни лица и багажи".


Но поиска от МВР да ги обучат и помогнат при изработването на такива правилници, защото те не разбират от тази материя. След приемането на такива актове, служителите на театъра ще могат да работят с представителите на местната полиция и "ще имат основание да спрат всеки, който не иска да си остави багажа на гардероб, дори да има билет", обясни Мутафчиев.


Директорът на СДВР Младен Маринов заяви, че полицията няма ресурс да постави охрана, а и няма законово основание за това, защото в закона е разписано изрично кога служителите на МВР охраняват сграда или събитие.


По думите му разпоредителите в театрите не са обучени как да реагират при заплаха от тероризъм, няма и контрол при преливането на хора от театралните салони в търговските обекти на територията на театрите. "Театрите са меки цели за тероризъм", обобщи Маринов, и посочи, че


там се събира елитът на нацията и е естествена възможността да бъдат ударени.


Това активира и депутатите от БСП, които обясниха, че


дискусията се водела така все едно антитерористичният закон не съществувал.


Те обясниха на Мутафчиев, че според новоприетия собствениците на културните сгради разработват и прилагат мерки за сигурност. Народните представители от левицата използваха дискусията и за да подчертаят отново на представителите на управляващите партии, че те са били против приемането на закона, не защото не са го искали по принцип, а заради скоростта на приемането му и заради вменяването на големи задължения на ведомствата.


Иван Иванов (БСП) заяви, че комисията губи времето на представителите на МВР "вместо да си вършат работата", които нямат задължение по охрана на културните учреждения. Културните служители идват да търсят помощ, а това е тяхно задължение, коментира Иванов. Онагледи изказването си и с думите, че спасението на давещия се е в самия давещ се. Според него е нужна промяна на антитерористичния закон.


Атанас Атанасов (ДСБ) пък цитира законов текст, без да стане известно откъде, според който за сигурността на страната се грижел Министерският съвет, "така че г-н Рашидов, нали", бе лаконичен той. Заяви, че сигурността е скъпа и ще става и по-скъпа.А от държавния бюджет се дават милиони за охраната на Ахмед Доган вместо да се охраняват театрите,


коментира още депутатът.


"Театрите и зала "Армеец" са местата, където се събират много хора. Това са любопитните места за тероризма. Имаме нова ситуация. Ако този сигнал не ви вълнува, не чакайте уважение от българските културтрегери", ядоса се Рашидов на изказването на Атанасов.


Красимир Янков (БСП) попита Мутафчиев дали е потърсил вътрешната комисия, защото има лоша комуникация с МВР и търси депутатите като медиатори. "Много се извинявам, ако съм ви загубил времето със сигнали", отговори му председателят на съюза на артистите. Според него нещата трябва да се решат на централно ниво, а


вътрешната комисия "да положи първа крак", защото не може всеки директор на театър да ходи да се уговаря с полицията.


Афектиран от изказванията на депутатите от БСП бе и Рашидов, който заяви, че са опитали да избегнат този разговор, но не са дошли да им дават уроци по парламентаризъм. Той коментира, че "работим прекрасно с МВР". "Готови сме за срещи и разговори", заяви той и допълни, че ако това не се разбира значи не са загубили само времето на представителите на МВР, а са загубили и своето време "и нашето е ценно, да идем да си порисуваме нещо".


Повече бдителност!


Към това призоваха накрая на дискусията всички участници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK