Близо два милиона лева за електронно наблюдение в затворите са осигурени

Близо два милиона лева за електронно наблюдение в затворите са осигурени

© ReutersБлизо шест месеца, след като Министерството на правосъдието обяви, че ще търси европейско финансиране за т.нар. електронни гривни - устройства, които помагат да се следи дистанционно хора с по-леки мерки за неотклонение или с по-леки наказания, ари за поръчката и въвеждането в експлоатация на устройствата - ще бъдат осигурени по Оперативна програма "Добро управление".


Проектът с наименование "Модернизиране на пенитенциарната система в България" е бил одобрен на 14 декември миналата година.


Той е на стойност 1 880 000 лева, а срокът за изпълнение е 14 месеца.
Това отговориха от Министерството на правосъдието на запитване на "Дневник". Оттам уточняват, че в момента се извършват първоначално необходимите действия за реално стартиране на проекта и все още не е изготвено дори техническото задание.


Темата за електронните гривни нашумя, след като през лятото турския шофьор Фарук Бекташ, който предизвика катастрофа с две жертви и се укри от правосъдието след като му беше наложен "домашен арест".


Електронните гривни са доказан способ срещу бягствата на хора с леки мерки за неотклонения или наказания, както и помагат срещу препълването на арестите.


Тя се слага на крака на осъдения или задържания и подава 24-часов сигнал към контролен център. Ако се опита да се свали, тя започва да подава сигнал. Гривната дава възможност и за GPS проследяване.


В края на януари 2016 година правосъдното министерство обяви обществена поръчка за закупуването на такива устройства, но в крайна сметка такава така и не беше възложена. На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма - "Г4С" (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.


В крайна сметка от министерството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, защото и преди е обявяването й, е имало интерес от повече от една фирма. Затова през лятото те обявиха, че ще търсят финансиране за подобен проект от Европа,


а предвидените бюджетни средства ще се използват за закупуване на металдетектори в затворите.


От ведомството уточняват, че в рамките на проекта ще бъде разработена Стратегия за модернизиране на пенитенциарната система в България и ще бъде закупена и внедрена система за електронно наблюдение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK