Плевнелиев: Обичам Русия, но съм против политиката на Путин

Росен Плевнелиев

© Надежда Чипева, Капитал

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев заяви в последното си интервю преди края на мандата си, че обича Русия, но е против политиката на руския президент Владимир Путин, основана на върховенството на силата, а не на закона.


Плевнелиев обясни защо е подписал писмото на няколко европейски лидери до избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп с предупреждението да не се сближава с Путин.


Президентът подчерта, че е първият държавен глава на България, който се противопоставя на руската политика, която тежко нарушава международното право, и се гордее с това.
"Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес - събитие, което накърни самочувствието на българите за години напред и раздели нацията. Тогава великите сили се разбраха за поделяне на сфери на влияние, не искам това да става отново", каза Плевнелиев.


Той подчерта, че авторите на писмото до Тръмп приветстват избора му, биха се радвали на конструктивни отношения с Русия, но сигнализират да не се върви към сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние.


"Аз ще се радвам Русия и САЩ да имат конструктивни отношения, но базирани на принципите на върховенството на правото, а не на силата и интересите. Днес сблъсъкът в Европа е голям по тази ос - върховенство на закона и върховенство на силата", каза той.


"В Крим се появиха зелени човечета, под дулата на автоматите беше организиран референдум, затова няма място за снишаване", продължи държавния глава. Затова призова избрания президент Румен Радев, когато казва, че е за диалог с Русия, да продължи изречението и да допълни, че осъжда незаконната окупация на Крим. "В Украйна имаме акт на въоръжена агресия и новият президент ще трябва да каже дали е съгласен", каза Плевнелиев. Ако ген. Радев е убеден в своята пронатовска нагласа и европейската ориентация на България, много скоро ще си проличи по неговите действия. За да бъде лесно в трудни времена, трябва да имаш позиция и ценности", допълни той.


Запитан дали разполага с информация от службите за това, че кандидатурата на Радев е била съгласувана с Москва преди изборите, отговори, че не разполага с такава, но призова двусмислието в изявленията на руския генерал Леонид Решетников и лидера на БСП Корнелия Нинова да бъде разчистено.


Коментарите на Плевнелиев за отношенията му с вицепрезидента Маргарита Попова и за съдебната реформа четете тук.


За бъдещите му планове четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK